Ads Top

iPhone X in EU vaak duurder dan in Nederland

Alle 4G prijsverhogingen in Nederland ten spijt zijn smartphone gebruikers in onze buurlanden meestal duurder uit. Dat blijkt uit een overzicht van de totale kosten voor een iPhone X met een tweejarig abonnement in Europese landen. Om een zo compleet mogelijk overzicht te krijgen vergeleek mobilecowboys.nl in elk land bij minimaal twee providers de kosten van een iPhone X 64GB inclusief een abonnement. In totaal werden in het onderzoek 72 providers in 32 landen met elkaar vergeleken.

Soms verschillen tarieven in vergelijking met Nederland fors, zo blijkt. Zo betalen Grieken al de hoofdprijs voor een abonnement met 6.5GB data en dan zitten er ook nog speciale voorwaarden aan dat gebruik.

Er zijn ook landen, zoals Italië en Kroatië, waar de looptijd van iPhone X abonnementen langer is dan twee jaar om de maandelijkse kosten te drukken. In die gevallen zijn de totale kosten van het toestel en abonnement teruggerekend naar twee jaar.

De prijsverschillen tussen de verschillende landen zijn al opmerkelijk, maar het contrast wordt nog veel groter wanneer de kosten worden afgezet tegen de gemiddelde maandsalarissen van de inwoners per Europees land. Dan blijkt dat een iPhone X, over twee jaar gerekend, de gemiddelde Nederlander tussen de 78 en 95% (afhankelijk van de gekozen provider) van één maandsalaris kost.

In Duitsland ligt dat percentage tussen de 99.8 en 137.9% en in België tussen de 98.7 en 107.1%. Maar het kan nog veel erger. Moldovaren moeten in twee jaar tijd voor een iPhone X met een abonnement afhankelijk van de gekozen provider meer dan 8 maandsalarissen neertellen. In Bulgarije liggen die kosten op ruim 6 maandsalarissen, in Roemenië meer dan 4 en in Tsjechië bijna 4.

In Zwitserland kost een iPhone X met abonnement over twee jaar gerekend nog geen half maandsalaris - tussen de 42 en 48% - maar de Monegasken kost het slechts 18.4%. Daar wonen dan bijna ook alleen maar miljonairs waardoor het gemiddelde maandsalaris op ruim 11.000 euro uitkomt. Ter vergelijking: de gemiddelde Zwitser verdient net iets meer dan 4300 euro. In vrijwel alle West-Europese landen liggen de kosten van een iPhone X met abonnement onder de grens van 1 maandsalaris.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.