Ads Top

Eindhoven verkent kansen van het 5G-netwerk voor de stad

In Eindhoven kunnen bewoners, studenten, start-ups en ondernemingen in de tweede helft van 2019 ‘echt 5G’ gaan inzetten om de stad beter te maken op een aantal testlocaties. Dat wil zeggen: mét gebruik van de 3,5 gigahertzfrequentie die nodig is voor een volwaardige mobiele 5G-beleving in Nederland. Gemeente Eindhoven, telecombedrijf VodafoneZiggo en netwerkpartner Ericsson hebben dit vastgelegd in een intentieverklaring.

Centrale vraag van de samenwerking is: hoe kun je maatschappelijke uitdagingen in steden, zoals stijgende zorgbehoeftes of verkeersproblemen, oplossen met behulp van nieuwe technologieën? Het mobiele 5G-netwerk van de toekomst is de opvolger van het huidige 4G-netwerk en omvat een combinatie van innovaties die hiervoor gebruikt kunnen worden.

Belangrijke aspecten van 5G zijn: nog hogere snelheid, meer netwerkcapaciteit, ultrakorte responstijden (‘low latency’) en de mogelijkheid om nog meer verschillende apparaten tegelijk aan te sluiten (‘internet of things’).

De 5G-testfrequentie in Eindhoven is te gebruiken voor pilots voor iedereen in de stad. Een project in voorbereiding is ‘Connected Ambulances’, een samenwerking van VodafoneZiggo en Ericsson met Philips, GGD ambulancedienst en het Catharina Ziekenhuis in de regio. Inzet is om met supersnelle 5G-verbindingen al tijdens de rit van een ambulance ‘hulp op afstand’ te bieden bij de diagnose en voorbereiding op een behandeling.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.