Ads Top

KPN, Odido en VodafoneZiggo winnaars veiling Nederlandse 5G-netwerken

Drie bedrijven hebben vandaag frequentieruimte verworven bij de Nederlandse veiling van landelijke 5G-netwerken. KPN, Odido en VodafoneZiggo kunnen hierdoor al vanaf juli 2024 deze frequenties in gebruik nemen en daarmee snelle mobiele communicatie aanbieden aan bedrijven en consumenten. Via de veiling, die op 25 juni was gestart, heeft de Rijksoverheid nieuwe frequenties op de zogenoemde 3,5 Gigahertz-band beschikbaar gesteld om aan de nog altijd groeiende datavraag te voldoen.

De veiling heeft in totaal 174,4 miljoen euro opgebracht. De vergunningen kennen een looptijd van ruim zestien jaar tot en met 31 december 2040. Drie deelnemers waren tot de veiling toegelaten. Per deelnemer kon tot maximaal veertig procent van het totaal aan beschikbare frequenties worden binnengehaald. Dit gold ook bij de vorige veiling in 2020.

Bij de eerdere veiling in 2020 heeft het kabinet al hoogwaardige mobiele dekking vastgelegd met een dekkingseis op 98 procent van de oppervlakte van elke Nederlandse gemeente. Ook gelden daarin normen voor de minimale snelheid op de uiterste randen van een mobiel netwerk. Door deze eisen komt de Nederlandse mobiele internetsnelheid op gemiddeld meer dan 100 Megabit per seconde (Mbps) waardoor consumenten en bedrijven ongestoord kunnen werken, zakendoen en communiceren. De maximumsnelheid nabij een netwerkantenne ligt zelfs nog eens twintig keer zo hoog (boven 2 Gigabit per seconde).

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.