vrijdag 28 juni 2024

Proximus brengt Wi-Fi 6E naar Ultra Fiber-klanten

Proximus heeft aangekondigd dat Ultra Fiber-klanten toegang krijgen tot Wi-Fi 6E via de Internet Box+ en Wi-Fi Booster+. De techniek wordt op 1 juli geactiveerd.

Proximus biedt klanten sinds de zomer van 2023 de mogelijkheid om ‘Ultra Fiber’ af te nemen. Dat is glasvezel met een maximumsnelheid van 10 Gbps, verdeeld over 8,5 Gbps downloadsnelheid en 1 Gbps uploadsnelheid.

Hierbij levert Proximus standaard de Internet Box+, die beschikt over Wi-Fi 6 én 10Gbps-internet ondersteunt. Vanaf 1 juli beschikt de Internet Box+ ook over Wi-Fi 6E.

Een en ander is mogelijk door het gebruik van een nieuwe frequentieband: 6 GHz, met minder gebruikers én meer kanalen.

Amacom voegt Baseus toe aan assortiment

Amacom, The Amazing Company is een nieuwe samenwerking aangegaan met het merk Baseus. Met ingang van heden zal Amacom optreden als distributeur van Baseus in de Benelux. Dit betekent dat Amacom verantwoordelijk zal zijn voor de inkoop, verkoop en distributie van Baseus-producten in deze regio.

Baseus, dat in 2011 werd opgericht in China, is inmiddels uitgegroeid tot een wereldwijde speler op het gebied van consumentenelektronica. Innovatie, creativiteit en passie vormen de basis om de accessoires en gadgets te ontwikkelen die het dagelijks gebruik van onze multimedia producten verrijken en vereenvoudigen. n.

Het uitgebreide assortiment omvat onder andere opladers voor thuis of in de auto, powerbanks, hubs en hoogwaardige kabels voor gebruik met PC en laptop, autoaccessoires voor mobiele telefoons en nog veel meer.

donderdag 27 juni 2024

OnePlus Nord CE4 Lite aangekondigd

OnePlus heeft met de OnePlus Nord CE4 Lite zijn nieuwste budgetsmartphone geïntroduceerd.

De OnePlus Nord CE4 Lite beschikt over een 6,67 inch-amoledscherm met een resolutie van 1080x2400 pixels, een 120Hz-verversingssnelheid en een piekhelderheid van 2100cd/m².

De accu heeft een capaciteit van 5110mAh en ondersteunt SuperVOOC om met 80W te snelladen.

Het camerasysteem achterop bestaat uit een hoofdcamera van 50 megapixel met optische beeldstabilisatie en 2x zoom, alsook een 2MP-dieptesensor. Vooraan zit een 16-megapixelcamera voor selfies.

Hij kost 329 euro en is beschikbaar op 1 juli.

Huawei brengt bèta uit van nieuwe HarmonyOS-versie

Huawei heeft HarmonyOS NEXT als bèta uitgebracht in China. Het besturingssysteem is dit keer niet gebaseerd op Android. Huawei heeft gekozen voor de zelfontwikkelde OpenHarmony-kernel.

Naast smartphones moet het OS ook zijn weg vinden naar tablets, pc’s, wearables en auto’s.

De nieuwste versie moet een naadloze verbinding van apps op meerdere apparaten mogelijk maken. Zo kunnen gebruikers vrij content delen of applicaties verbinden tussen toestellen zonder

Op het gebied van prestaties beweert het Chinese bedrijf dat apparaten met HarmonyOS NEXT dertig procent beter presteren in vergelijking met HarmonyOS 4.

woensdag 26 juni 2024

Nederlandse webwinkel bevestigt Samsung Galaxy Unpacked-presentatie

De datum van de komende Galaxy Unpacked-presentatie van Samsung is gelekt op de website van de Nederlandse webwinkel mobiel.nl. Op een banner is te lezen dat het evenement plaatsvindt op 10 juli.

Naar verluidt presenteert Samsung op die dag zijn nieuwe foldables, de Galaxy Z Flip6 en Galaxy Z Fold6. Samsung komt mogelijk ook met de opvolgers van de Galaxy Watch6 en Watch6 Classic.

Mogelijk brengt de Zuid-Koreaanse fabrikant tijdens de presentatie meer naar buiten over de Galaxy Ring, die onder meer de bewegingen, hartslag en ademhaling van de gebruiker kan detecteren.

De presentatie op 10 juli wordt het tweede Unpacked-evenement van dit jaar. In januari presenteerde het bedrijf de Galaxy S24-smartphoneserie, bestaande uit een S24, S24+ en S24 Ultra.

Samsung Galaxy A55 kampt met vingerafdrukproblemen

Gebruikers van de Samsung Galaxy A55 melden dat de vingerafdrukscanner heel traag of soms zelfs helemaal niet werkt.

Gebruikers klagen hierover op onder andere Reddit en Samsungs Community-forum. Recente software-updates voor de Galaxy A55, zoals de beveiligingspatches van april 2024, bieden ook niet de gewenste oplossing.

Opvallend is dat de vingerafdrukscanner soms wel probleemloos werkt, maar kort daarna ineens dienst kan weigeren.

Het gebruik van een optische vingerafdrukscanner in de Galaxy A55 speelt mogelijk een rol. Deze scanner maakt 2D-afbeeldingen van je vinger en vergelijkt deze bij elke ontgrendeling met de nieuwste scan.

Proton Drive lanceert back-ups van foto's naar iOS

Proton lanceert een nieuwe functie waarmee automatisch back-ups worden gemaakt van foto's en video's naar iOS. De functie is beschikbaar in de versleutelde cloudopslagdienst Proton Drive en kwam afgelopen december al beschikbaar voor Android.

Alle foto's en metadata worden op het apparaat versleuteld voordat ze naar de cloud worden gebracht als back-up.

Gebruikers kunnen de foto's zien via een apart tabblad in Proton Drive, genaamd Photos.

Dienstenbundels minder populair

De combinatie van een bundel met drie vaste diensten (internet, televisie en telefonie) bij dezelfde aanbieder is steeds minder populair. Dat blijkt uit het nieuwe kwartaaloverzicht van de Telecommonitor van de Autoriteit Consument en Markt (ACM).

De ooit zo populaire combinatie van telefoon, internet en televisie bij dezelfde aanbieder is steeds minder in trek. Steeds meer huishoudens kiezen voor een bundel met twee vaste diensten. De monitor laat een toename zien van 2,8 procent ten opzichte van het vorige kwartaal. Dit komt ten dele doordat huishoudens die een bundel met drie diensten hadden vaste telefonie hebben laten vallen. Maar ook nieuwe klanten nemen vaker alleen internet en televisie af. Ook valt het op dat consumenten steeds vaker een vast abonnement afsluiten in combinatie met mobiel. Consumenten krijgen hiervoor vaak korting op hun vaste contract en/of extra data voor hun mobiele telefoon. Bundels met vast en mobiel zijn dit kwartaal met 0,3% gestegen naar 3,65 miljoen abonnementen.

Uit de monitor blijkt dat meer consumenten kiezen voor een snelle glasvezelverbinding. In totaal hebben nu ruim 7,38 miljoen huishoudens een glasvezelnetwerk voor de deur. Ruim een derde daarvan (2,92 miljoen) heeft ook daadwerkelijk een abonnement. In het laatste kwartaal van 2023 hadden 2,8 miljoen huishoudens een actief abonnement.


Orange lanceert gloednieuwe mobiele abonnementen

Orange heeft maandag een gloednieuw aanbod mobiele abonnementen gepresenteerd. Het bedrijf verzekert dat zijn mobiele formules 'altijd voldoende data voor elk gezinslid bieden'. Zelfs wanneer het dataplafond bereikt is, kunnen klanten blijven internetten: de datasnelheid wordt dan verlaagd naar 512 Kbps.

De keuze van je abonnement bepaalt ook de netwerksnelheid. Enkel de Mobile Medium- en Mobile Large-abonnementen krijgen toegang tot het 5G Ultra Fast-netwerk. Volgens Orange biedt dit netwerk datasnelheden tot 1 Gbps. Is 5G niet beschikbaar en val je terug op 4G.

De genoemde databundels zijn volledig te gebruiken in de EU. Voor Mobile Large-klanten geldt daarbovenop dat ze 500 MB kunnen gebruiken buiten de EU via “Best Destinations Data”.


Orange lanceert daarnaast ook een Mobile Child-abonnement. Dit abonnement biedt 2 GB data, 150 belminuten en onbeperkt sms’en voor 5 euro per maand. Hiervoor dien je wel eerst een ander Orange-abonnement af te sluiten.

maandag 24 juni 2024

Simpel voegt 20GB-bundel toe

Het Nederlandse Simpel heeft een 20GB-bundel aan zijn abonnementen toegevoegd.

Het 15GB-abonnement is bovendien vervangen door een 18GB-versie.

Hoewel de abonnementen tot voor kort alleen verkrijgbaar waren met 4G-connectiviteit, levert Simpel nu ook 5G.

Simpel maakt gebruik van het netwerk van Odido.

Sunbird brengt iMessage naar nog meer Android-gebruikers

Sunbird zegt zijn iMessage voor Android-app voor meer gebruikers beschikbaar te stellen. Wie iMessage op Android wil gebruiken, moet daar wel maandelijks voor betalen.

In de bètaversie zullen nog niet alle functies werken zoals verwacht, meldt Sunbird in de e-mail. Audioberichten zouden er bijvoorbeeld voor kunnen zorgen dat de iMessage-app crasht.

RCS is bovendien nog niet beschikbaar. Sunbird zegt die functie, die werkt via de Berichten-app van Google, in de toekomst te herintroduceren.

vrijdag 21 juni 2024

WhatsApp neemt afscheid van Google Drive

WhatsApp lijkt afscheid te nemen van Google Drive. Ditmaal stopt de chatdienst met het terugzetten van WhatsApp-back-ups via Drive.

Waar back-ups nu via Google Drive worden overgezet, zal dat straks gebeuren via een QR-code. Gebruikers scannen met hun oude telefoon straks de QR-code op hun nieuwe toestel om hun back-ups over te zetten. WhatsApp verplaatst de gegevens vervolgens naadloos van het ene naar het andere apparaat. Vermoedelijk verloopt dit proces via de servers van Meta, in plaats van Google Drive.

Deze nieuwe methode biedt mogelijk ook een oplossing voor het overzetten van back-ups tussen Android en iOS. Momenteel is dat op iOS alleen mogelijk na een reset, en de overdracht van iOS naar Android is evenmin eenvoudig.

Windows 10 vereist nu een Microsoft-account

Microsoft heeft stilletjes een wijziging doorgevoerd voor Windows 10. Hierdoor heb je voortaan een actieve internetverbinding én een Microsoft-account nodig om het OS in te stellen.

Gebruikers melden dat de wijziging is opgetreden na de beveiligingspatches van juni.

Op Windows 11 is het sinds 2021 verplicht om in te loggen met een Microsoft-account. Het is dus niet meer mogelijk om een ​​lokaal account aan te maken.

Microsoft heeft de mogelijkheid om een ​​lokaal account aan te maken echter niet helemaal geschrapt. Met een omweg is het nog steeds mogelijk.

Google werkt aan AI-functie voor Chrome

Google werkt aan een nieuwe functie voor Chrome waarbij kunstmatige intelligentie gebruikers helpt om de browsegeschiedenis te doorzoeken in 'alledaagse taal'.

De zoekopdrachten omvatten algemene pagina-inhoud, paginatitels en url's.

De doorzochte inhoud wordt door Chrome verder lokaal opgeslagen op het apparaat van de gebruiker in 'gecodeerde vorm', maar worden ook naar Google verzonden, vermoedelijk voor het trainen van het AI-model.

donderdag 20 juni 2024

Wifi-kwetsbaarheid maakt alle Windows-pc’s hackbaar


Er is een probleem opgedoken in Windows waarmee een hacker zonder enige interactie van het slachtoffer code kan uitvoeren op een pc in de buurt. De kwetsbaarheid krijgt alscode CVE-2024-30078 mee.

Zo volstaat het voor een hacker om in de fysieke nabijheid van een toestel te zijn om de kwetsbaarheid te misbruiken en vanop afstand code uit te voeren.

Tot slot werkt de techniek op vrijwel alle versies van Windows en Windows Server.
Om het probleem te verhelpen zit er een patch voor het probleem in de meest recente Patch Tuesday update in Windows.

Samsung GIJZELT de smartphone-wereld

De Galaxy A55 is in een mum van tijd zo goedkoop geworden dat Samsung het budget-segment gijzelt. De smartphone is mid maart gelanceerd met een adviesprijs van 479 euro (128 GB opslag, 529 voor 256 GB). Num nog geen 3 maanden later, is de prijs al gedaald tot 350 euro. Wat heeft de concurrentie dan te bieden? Wat zijn de belangrijkste smartphones tot 400 euro?

woensdag 19 juni 2024

Chrome op Android kan nu webpagina’s voorlezen

Google Chrome op Android kan voortaan webpagina's voorlezen. Nadat de functie eerder dit jaar al werd getest in Chrome 120, rolt deze nu via een serverupdate uit naar alle gebruikers.

Via de Google Assistent kon je al webpagina's laten voorlezen, en nu kan dat binnenkort ook in Chrome zelf.

De tekst-naar-spraakfunctie komt via een serverupdate naar Chrome-gebruikers op Android. Je hoeft dus geen Play Store-update te installeren.

Als je op de knop drukt, verschijnt er een minispeler in beeld. Hiermee kan je het voorlezen pauzeren, voor- of achteruitspoelen (10 seconden per keer) en de afspeelsnelheid bepalen.

Samsungs eerste Copilot+ pc nu overal verkrijgbaar

Samsung introduceert de nieuwe Galaxy Book4 Edge. Dankzij geavanceerde AI-processing en hybride AI-integratie kunnen gebruikers volgens de fabrikant soepeler dan ooit werken, spelen en creëren op hun pc.

De Galaxy Book4 Edge is Samsungs eerste Copilot+ pc. Hij wordt aangestuurd door de Snapdragon X Elite-processor en beschikt over een state-of-the-art 45 TOPS Neural Processing Unit (NPU)[2] voor ongekende AI-prestaties. De Galaxy Book4 Edge overbrugt de kloof tussen pc en mobiel en biedt via het nieuwe Link to Windows[3] toegang tot populaire Galaxy AI-functies[4] op een groter scherm. Ook dagelijkse handelingen, zoals het opzoeken van contacten of het verzenden van berichten op een telefoon, kunnen met Copilot worden uitgevoerd door gesproken aanwijzingen.
ine bent. Hierdoor ben je er ook zeker van dat je gegevens veilig blijven.

Cocreator genereert in bijna realtime illustraties van tekstprompts, Live Captions[5] neemt taalbarrières tijdens videogesprekken weg en binnenkort maakt Recall (preview) het makkelijker om content veilig en snel terug te vinden.

De Galaxy Book4 Edge wordt geleverd met een 14- of 16-inch Dynamic AMOLED 2X-scherm en Vision Booster voor een eersteklas kijkervaring. Deze ultradunne en lichtgewicht pc heeft een batterijduur tot 22 uur (wanneer er video’s worden afgespeeld[9]) en is snel weer opgeladen met Super-Fast Charging.
 
De Galaxy Book4 Edge is vanaf 18 juni verkrijgbaar in Nederland in de nieuwe kleur Sapphire Blue. De Galaxy Book4 Edge 16-inch is beschikbaar vanaf 1.799 euro en de Galaxy Book4 Edge 14-inch heeft een adviesverkoopprijs van € 1699 euro.

dinsdag 18 juni 2024

Microsoft Outlook scherpt beveiliging aan

Microsoft stopt per 16 september met de ondersteuning voor het Basic Authentication-protocol bij Outlook-, Hotmail- en Live.com-accounts. Er kan dan alleen nog ingelogd worden met apps of websites die het veiligere Modern Authentication-protocol ondersteunen.

Basic Authentication maakte het volgens Microsoft eenvoudig voor kwaadwillenden om gebruikersnamen en wachtwoorden te onderscheppen.

Gebruikers die na 16 september willen inloggen op een website of applicatie zonder ondersteuning voor Modern Authentication, zijn vanaf dat moment aangewezen op Outlook, Apple Mail en Thunderbird die het nieuwe protocol al wel ondersteunen.

‘Apple werkt aan extreem dunne producten’

Apple zou plannen hebben om de iPhone, Apple Watch en MacBook Pro opnieuw te ontwerpen. Daarbij zullen ze aanzienlijk dunner worden.

Bij de aankondiging van de iPad Pro 2024 sprak Apple van het dunste product ooit. Met slechts 5,1 mm is de 13-inch iPad Pro namelijk nog dunner dan de iPod nano van vroeger.

En nu worden meer producten dunner. Apple gaat beginnen aan een nieuwe designtaal, waarbij producten dunner en lichter zijn dan voorheen.

Bij de Apple Watch zouden we het nieuwe design misschien al dit jaar kunnen zien.

maandag 17 juni 2024

Motorola lanceert Razr 50-serie in juli

Motorola presenteert vermoedelijk in juli de Razr 50-serie. Net als vorig jaar zou die bestaan uit twee modellen, de Razr 50 en Razr 50 Ultra.

MySmartPrix voorspelt dat het formaat van de Razr-toestellen gelijk blijft aan dat van de Razr 40-serie, met vouwbare schermen van 6,9 inch. De Ultra krijgt echter een 165Hz-verversingssnelheid, terwijl die op de Razr 50 120Hz blijft.

De Razr 50 heeft een middenklasse MediaTek Dimensity 7300X-chipset, 8 GB RAM en 256 GB opslag.
 

ChromeOS richt zich meer op Android

Toekomstige versies van ChromeOS zullen sterker gebaseerd zijn op de architectuur van Android.

De teams achter ChromeOS en Android werkten in het verleden al samen. Zo zorgden ze er samen voor om Android-apps te laten werken op Chromebooks.

Er is nog een belangrijke reden voor de nieuwe aanpak: de weg vrijmaken voor AI-features. Google zegt dat de nieuwe benadering voor ontwikkeling zal helpen met de uitrol van AI-tools voor Chromebooks.

Toch zal ChromeOS nog niet onmiddellijk een drastische make-over krijgen. Hoewel er al aan een vernieuwd besturingssysteem gesleuteld wordt, zullen de upgrades nog niet meteen uitrolbaar zijn voor de eindgebruikers.

vrijdag 14 juni 2024

FritzBox 7690 en 5690 Pro met Zigbee komen deze maand uit

AVM brengt later deze maand twee FritzBox-routers uit. De FritzBox 5690 Pro en de FritzBox 7690 hebben beide Wi-Fi 7, 2,5Gbit/s-wan-poorten en Zigbee-ondersteuning. Daarnaast krijgen de apparaten in de toekomst ondersteuning voor Matter. De apparaten kosten 329 en 359 euro.

De FritzBox 5690 Pro ondersteunt volgens AVM zowel dsl-verbindingen als glasvezel. Bij de 5690 Pro kan dat met een snelheid van maximaal 2,5Gbit/s bij gebruik van GPON. De 5690 Pro ondersteunt drie wifiradiobanden.

Net als de onlangs geïntroduceerde FritzBox 6670 Cable rust AVM beide FritzBoxen uit met een Zigbee-radio om met smarthomeapparatuur te kunnen communiceren.

Microsoft dicht ernstig lek in Windows voor wifi-adapters

Microsoft heeft dinsdag zijn zesde Patch Tuesday-update van 2024 uitgebracht. Daarin lost het onder meer een ernstige Windows-kwetsbaarheid met wifi-adapters op.

Een recent ontdekte kwetsbaarheid (CVE-2024-30078) in drivers voor losse wifi-adapters op Windows-pc’s kan leiden tot externe code-uitvoering door aanvallers.

Microsoft heeft in de Patch Tuesday-update van juni in totaal 51 kwetsbaarheden opgelost.

donderdag 13 juni 2024

Apple verandert naam Apple ID naar Apple Account

Apple verandert de overkoepelende naam voor inloggegevens van Apple ID naar Apple Account.

De nieuwe naam moet voor een consistentere loginervaring zorgen. Er verandert verder niets aan de inloggegevens die gebruikers nu al hebben.

De inloggegevens van gebruikers werden sinds begin deze eeuw 'Apple ID' genoemd.

Diverse functies ontbreken in de eerste iOS 18 beta

De eerste bèta van iOS 18 bevat niet alle vernieuwingen die Apple heeft aangekondigd. Apple heeft zelf aangegeven dat Apple Intelligence nu nog niet te testen is. Het komt aanstaande zomer beschikbaar voor ontwikkelaars en in het najaar voor gewone gebruikers. Het zal dan nog wel onder het beta-label worden beschikbaar zijn.

De Mail-app krijgt een flink redesign in 2024, maar ook daar moet op gewacht worden.

iPhone Mirroring - hierbij heb je een soort iPhone-emulator op je scherm en kun je je iPhone bedienen vanaf je Mac - is ook nog niet beschikbaar.

Apple heeft al beloofd dat er RCS-ondersteuning aan zit te komen in een toekomstige iOS-update. Hiermee kun je berichten met rijke inhoud zoals audio en afbeeldingen naar Android-gebruikers sturen.

woensdag 12 juni 2024

Deze iPads missen de boot met iPadOS 18

Zoals ieder jaar vallen sommige iPads buiten de boot bij de upgrade naar een nieuwe iPadOS-versie. Met de komst van iPadOS 18 vervalt de ondersteuning voor iPads met de A10X Fusion-chipset.

Concreet betekent de beëindiging van ondersteuning voor de A10X dat iPadOS 18 niet beschikbaar komt voor de 10,5-inch iPad Pro en 12,9-inch iPad Pro (2e generatie).

Ook de zesde generatie iPad hoeft geen upgrade naar iPadOS 18 te verwachten. Deze draait overigens niet op de A10X, maar op de A10 Bionic uit 2016.

Het duurt nog even voordat gebruikers de nieuwste iPadOS-versie kunnen gebruiken.

Samsung brengt Live Translate naar andere bel-apps

Live Translate, de artificiële intelligentie toepassing van Samsung die in real time gesprekken kan vertalen, wordt beschikbaar op meer gespreksapps voor Android.

Live Translate is een onderdeel van Galaxy AI, die samen met de Samsung Galaxy S24 op de markt kwam. Bij de Galaxy S24-telefoons werkt Live Translate via de Oproepen-app.

De artificiële intelligentie zal later beschikbaar worden in meer bel-apps dan enkel de ingebouwde Oproepen-app van Samsung. Het blijft bij die vage aankondiging, want het is nog niet duidelijk om welke smartphones en bel-apps het dan zou gaan.

dinsdag 11 juni 2024

POCO M6 onthuld

POCO lanceert de POCO M6. Deze nieuwe betaalbare smartphone combineert een professionele 108MP camera met een FHD+ scherm een uitstekende batterijlevensduur en snel opladen. De POCO M6 heeft een slank en stijlvol ontwerp met een glazen achterkant en biedt een scala aan verbeterde mogelijkheden die de verwachtingen binnen zijn prijsklasse overtreffen.

De POCO M6 levert volgens de fabrikant uitzonderlijke details bij elke opname, ondersteunt 3x lossless zoom en maakt gebruik van de nieuwste 9-in-1 pixel-binning om ultraheldere foto's te garanderen in verschillende lichtomstandigheden.

Door de toevoeging van een dubbele LED-ringflitser is nachtfotografie beter dan ooit, met nachtmodus en portretfoto's die uitzonderlijk helder en levendig zijn.

Bij weinig licht biedt de POCO M6 een soft-light ring die opnamen verbetert met natuurlijke, gebalanceerde belichting. Om gebruikers die hunkeren naar de mogelijkheid om te creëren en plezier te hebben nog meer mogelijkheden te bieden, biedt de POCO M6 een scala aan leuke en unieke filters. Deze omvatten filmCamera vintage filters waarmee gebruikers klassiek gestileerde foto's kunnen maken, plus filmFrame, dat een selectie van unieke frame-ontwerpen biedt die aan elke opname kunnen worden toegevoegd. Met real time previews is het eenvoudiger dan ooit om je artistieke geest te uiten en levensmomenten vast te leggen op unieke, leuke en creatieve manieren.

Met een groot 6,79-inch FHD+ (2460 x 1080) LCD-scherm levert de POCO M6 content met levendige kleurdiepte en indrukwekkend heldere beelden.

De POCO M6 is verkrijgbaar in zwart, paars en zilver³ in 6GB+128GB en 8GB+256GB.

6GB+128GB: vanaf €169,90 via mi.com/nl en Amazon - tot 17 juni is er een promotieprijs van €149,90
8GB+256GB: vanaf €189,90 via mi.com/nl en Amazon - tot 17 juni is er een promotieprijs van €169,90

HTC brengt nieuwe smartphone uit

HTC heeft er een woelige geschiedenis achter de rug. Het bedrijf lijkt stilaan klaar om de smartphonemarkt weer te betreden, nu met budgetvriendelijke modellen.

Momenteel is het merk enkel aanwezig in Europa met de U23 Pro, een toestel dat het vorig jaar in mei uitbracht. Het toestel krijgt een adviesprijs van 444 euro mee, en is dus duidelijk een prijsvechter. Dat zal ook voor de volgende telefoons het geval zijn.

De kans is groot dat het om de HTC U24 Pro gaat, een opvolger voor de telefoon van vorig jaar. Die krijgt een Snapdragon 7 Gen 3-chip mee, en naar verluidt ook 12 GB aan RAM. De schermresolutie zou 1080 x 2436 pixels bedragen, al is dat heel wat minder zeker dan de overige specificaties.

maandag 10 juni 2024

Apple presenteert iOS en iPad 18

Apple heeft vandaag zowel iOS 18 als iPadOS 18 gelanceerd. iPadOS 18 introduceert onder meer de Math Notes-rekenmachine en nieuwe functies voor handgeschreven tekst in Notities – allebei speciaal ontworpen voor Apple Pencil. Er zijn nu nog meer manieren om het beginscherm en het bedieningspaneel vorm te geven zoals jij dat wilt.

Ook nieuw in iPadOS 18 is Apple Intelligence, het persoonlijke intelligentiesysteem voor iPhone, iPad en Mac. Dit systeem combineert de kracht van generatieve modellen met de individuele context van de gebruiker, met als resultaat AI die ongekend handig is.

In de gloednieuwe Math Notes-rekenmachine kun je wiskundige formules typen of opschrijven en direct zien hoe ze in je eigen handschrift opgelost worden. Ook kun je waarden toewijzen aan de variabelen, wat goed van pas komt als je bijvoorbeeld nieuwe concepten op school leert of een begroting maakt.

Smart Script is speciaal ontworpen voor Apple Pencil en zet handgeschreven tekst om in vloeiende, flexibele en makkelijk leesbare tekst die toch nog op jouw handschrift lijkt. Met Smart Script wordt handgeschreven tekst direct vloeiender en rechter gemaakt, zodat alles goed leesbaar is – ook als je even snel iets had neergekalkt.

Ook de Notities-app bevat allerlei verbeteringen voor getypte tekst. Om alles overzichtelijk te houden, kun je de inhoud van je notities nu inklappen per kopje of tussenkopje. En als je bepaalde tekst extra wilt laten opvallen, heb je keuze uit vijf nieuwe kleuren markeerstiften.

iPadOS 18 biedt nog meer mogelijkheden om iPad naar wens vorm te geven, zoals gloednieuwe opties voor het aanpassen van het beginscherm, het bedieningspaneel en appsymbolen. Je kunt appsymbolen en widgets op elke willekeurige plek op het beginscherm zetten, zodat je precies de indeling kunt maken die jij fijn vindt en je achtergrond goed te zien blijft.

De vernieuwde tabbalk boven in het scherm vormt een aanvulling op de navigatiekolom. Zo blijf je gefocust en heb je toch je favoriete tabbladen bij de hand. En als je je echt op één app wilt concentreren en de hele schermruimte wilt gebruiken, verandert de tabbalk soepel in een navigatiekolom. De vernieuwde tabbalk biedt een eerder ongekende manier om apps te gebruiken: op iPad heb je nu de mogelijkheid om tabbladen te organiseren en toe te voegen vanuit de navigatiekolom.

 Deze release bevat onder meer extra aanpassings­mogelijkheden, een compleet vernieuwde Foto’s-app, nieuwe manieren om je inbox in Mail op orde te houden en de mogelijkheid om berichten via een satellietverbinding te versturen. Je kunt je apps en widgets nu op elke vrije plek op het beginscherm zetten, de knoppen onderaan het toegangsscherm aanpassen en in het bedieningspaneel uit meer regelaars kiezen. Zodra je de fotobibliotheek opent, verschijnt nu automatisch een nieuwe weergave. De Foto’s-app bevat verder handige, nieuwe collecties, zodat je snel je favorieten terugvindt. In Mail worden je e-mails met behulp van machinelearning op je device automatisch in categorieën ondergebracht, zodat je inbox overzichtelijker is. En iMessage bevat gloednieuwe teksteffecten. Als je geen bereik hebt en er ook geen wifi voorhanden is, kun je in de Berichten-app nu berichten versturen en ontvangen via een satellietverbinding. Hiervoor benut iOS 18 dezelfde functionaliteit waarmee je op je iPhone een noodmelding via satelliet kunt versturen. 1

Ook nieuw in iOS 18 is Apple Intelligence, het persoonlijke intelligentiesysteem voor iPhone, iPad en Mac. Dit systeem combineert de kracht van generatieve modellen met de individuele context van de gebruiker, met als resultaat AI die ongekend handig is.2 Apple Intelligence is ontwikkeld met privacy als uitgangspunt en is diep in iOS 18, iPadOS 18 en macOS Sequoia geïntegreerd. Deze nieuwe feature benut het vermogen van Apple silicon om taal en afbeeldingen te begrijpen en ook zelf te genereren, actie in de benodigde apps te ondernemen en uit te gaan van de individuele context van de gebruiker. Daardoor gaan dingen die je elke dag doet een stuk sneller en makkelijker.

“We zijn heel enthousiast over iOS 18. Deze release bevat allerlei geweldige nieuwe features, onder andere om je iPhone nog meer naar je hand te zetten. Verder heeft de Foto’s-app een nieuw jasje gekregen en heb je extra mogelijkheden om berichten te versturen en te ontvangen in de Berichten-app. Kortom, deze iOS-versie heeft voordelen voor iedereen”, aldus Craig Federighi, Senior Vice President van Software Engineering bij Apple. “Dit is ook de eerste release met Apple Intelligence, een persoonlijke vorm van kunstmatige intelligentie waarmee je iPhone allerlei handige en intuïtieve extra mogelijkheden krijgt – uiteraard volledig privé. We kijken dan ook reikhalzend uit naar het moment dat onze gebruikers hiermee aan de slag kunnen.”

Ook in iOS 18 kun je het beginscherm, toegangsscherm en bedieningspaneel nog meer naar je hand zetten. Zo kun je je apps en widgets nu op elke vrije plek op het beginscherm zetten, bijvoorbeeld boven het dock zodat je ze meteen vindt of juist langs de rand om je achtergrond beter uit te laten komen. Het symbool en de widget van een app kun je wat donkerder maken of een iets andere kleur geven, en je kunt ze ook groter laten weergeven als dat beter uitkomt.

In iMessage zitten nu gloednieuwe teksteffecten om je berichtjes meer pep te geven. Letters, woorden, zinnen en emoji kun je allemaal uitlichten met een dynamisch, bewegend effect. En voor extra nadruk kun je tekst vet maken, onderstrepen, schuin zetten of doorhalen. Voor een tapback kun je nu ook een emoji of sticker kiezen, en verder is het mogelijk om alvast een berichtje op te stellen en dat op een later moment te versturen.

Wanneer je iemand een berichtje stuurt die zelf geen Apple device heeft, heb je dankzij de ondersteuning voor RCS nu meer mediamogelijkheden voor je berichten. Ook werken groepsberichten beter in vergelijking met sms en mms.

Heb je geen bereik en ook geen wifiverbinding, dan kun je vanaf iOS 18 berichten versturen en ontvangen via een satellietverbinding. Hieraan ligt dezelfde technologie ten grondslag waarmee je op je iPhone een noodoproep kunt doen via een satellietverbinding. Als er geen mobiel bereik of wifi is, krijg je in de Berichten-app nu automatisch de mogelijkheid om verbinding te maken met de dichtstbijzijnde satelliet.

Later dit jaar krijgt Mail nieuwe mogelijkheden om je inbox op orde te houden en te zorgen dat je niets mist. Je binnenkomende mails worden op je device gecategoriseerd en gesorteerd, waardoor privémails en urgente mails in een aparte Primary-categorie terechtkomen. Bevestigingen en betaalbewijzen komen in de Transactions-categorie te staan, en marketingmails en kortingsbonnen vind je terug onder Promotions. In Mail zit ook een nieuwe samenvattingsweergave, waarin alle relevante mails van een bepaalde bedrijf komen te staan. Daardoor kun je even snel scannen of er iets tussen zit waar je iets mee moet.

Apple onthult macOS Sequoia

Apple heeft vandaag macOS Sequoia onthuld, met zeer veel nieuwe mogelijkheden, waaronder synchrone iPhone-weergave. Met deze nieuwe Continuïteit-feature kun je je iPhone volledig vanaf je Mac bedienen. Verder krijgt Safari een grote update, met een nieuwe Highlights-feature waarmee je op websites direct de belangrijkste informatie vindt.

macOS Sequoia maakt Continuïteit veelzijdiger met synchrone iPhone-weergave. Je ziet je achtergrond en appsymbolen precies zoals ze op je iPhone staan, kunt door de verschillende pagina’s van het beginscherm swipen en ook je favoriete apps gebruiken. Je bedient je iPhone met het toetsenbord, de trackpad en de muis van je Mac, en ook de audio komt uit de Mac-speakers. Slepen en neerzetten tussen je iPhone en Mac gaat zonder enige moeite. Bovendien is je iPhone al die tijd vergrendeld, zodat niemand ziet wat je aan het doen bent. Ook StandBy werkt goed in de synchrone iPhone-weergave, zodat je belangrijke informatie in één oogopslag kunt zien. En als je op je iPhone een melding krijgt, kun je daar direct vanaf je Mac op reageren.

De nieuwe Passwords-app maakt het nog makkelijker om wachtwoorden en inloggegevens te beheren op één plek. Ook gamers kunnen aan de slag met een breed scala aan nieuwe titels, zoals Assassin’s Creed Shadows en Frostpunk 2, die allemaal nog beter tot hun recht komen op Mac.

Ook nieuw in macOS Sequoia is Apple Intelligence, het persoonlijke intelligentiesysteem voor Mac, iPhone en iPad. Dit systeem combineert de kracht van generatieve modellen met de individuele context van de gebruiker, met als resultaat AI die ongekend handig is.

De preview is vandaag beschikbaar voor ontwikkelaars.

Samsung Galaxy A52-serie krijgt geen Android-updates meer

Er komen geen Android-updates meer voor de Samsung Galaxy A52 (5G) en A52s. De smartphones hebben hun laatste grote Android-versie gehad en krijgen dit jaar geen Android 15-update.

De telefoons verschenen in 2021 op de markt, toen Samsung nog een updatebeleid hanteerde met drie grote Android-updates en vier jaar aan beveiligingspatches.

De A52-serie kwam uit de doos met Android 11 en is daarna jaarlijks geüpdatet met een nieuwe Android-versie.

In tegenstelling tot de Samsung Galaxy S-toestellen met One UI 6.1 hebben de Galaxy A52 (5G) en A52s geen Galaxy AI-functies, zoal Circle to Search, Photo Assist en Live Translate.

Xiaomi lanceert Redmi 13: 108MP camera gecombineerd met 'leuke functies'

Xiaomi lanceert vandaag de Redmi 13, het nieuwste lid van de Redmi-familie, waarmee volgens het bedrijf zelf een nieuwe standaard wordt gezet voor smartphones op instapniveau.

De Redmi 13 heeft een slank en stijlvol ontwerp met een groot aantal verbeterde mogelijkheden voor veeleisende gebruikers. Een voorbeeld is de 108MP superscherpe camera, gericht op het verbeteren van de fotografie-ervaring.

Voor het eerst in de Redmi-reeks, introduceert de Redmi 13 een 108MP superscherpe camera, met 3x in-sensor zoom om gebruikers beelden van 'uitzonderlijke details' te leveren. Dankzij de geavanceerde Samsung ISOCELL HM6 1/1.67 inch-sensor en de innovatieve 9-in-1 pixel binning-technologie, is de Redmi 13 in staat om ultra-heldere nachtfoto's en dynamische HDR-beelden te maken, vol levendigheid en helderheid.
 
Naast de uitzonderlijke prestaties van de camera is de Redmi 13 ook ideaal voor selfie-liefhebbers. Met zijn verbeterde 13MP selfie-camera en soft-light ring die het scherm gebruikt om natuurlijke en gebalanceerde belichting te creëren, levert de Redmi 13 ongelooflijke selfies.
 
De Redmi 13 stimuleert gebruikers om hun fotografische vaardigheden te verbeteren door een reeks creatieve functies, zoals een verscheidenheid aan filmCamera vintage filters met real-time previews en een nostalgisch, klassiek gevoel. Met filmFrame kunnen gebruikers een reeks frameontwerpen toevoegen. Of het nu gaat om het documenteren van reizen of het delen van gedenkwaardige ervaringen, met de Redmi 13 kunnen gebruikers hun creativiteit kwijt dankzij de diverse functies.

Verkrijgbaar in vier kleuropties - Midnight Black, Sandy Gold, Pearl Pink, en de opvallende Ocean Blue3, met een bijzonder effect dat de rimpelingen van de zee nabootst. Redmi 13 is geschikt voor gebruikers die op zoek zijn naar zowel stijl als verfijning. De Redmi 13 heeft een slank profiel van 8,3 mm4. Het biedt ook bescherming tegen vochtige weersomstandigheden en onbedoeld morsen dankzij de IP53-certificering.5 Redmi 13 biedt een uitstekende combinatie van stijl, prestaties en betrouwbaarheid voor gebruikers die op zoek zijn naar een apparaat dat moeiteloos aansluit bij hun levensstijl.
 
Met een uitgebreid 6,79-inch FHD+-scherm dat AdaptiveSync-technologie integreert, past de Redmi 13 slim de verversingssnelheid tot 90 Hz aan op basis van gebruiksscenario's. Met een uitstekende kleurdiepte en een maximale helderheid van 550 nits, oogt de inhoud op de Redmi 13 levendig, zelfs bij fel zonlicht.

Ondertussen kunnen gebruikers gerust zijn over hun ogen tijdens het gebruik van het toestel, dankzij de drievoudige TÜV Rheinland-certificeringen voor Low Blue Light, Flicker Free en Circadian Friendly eigenschappen. Door DC-dimming toe te passen, vermindert het apparaat bovendien oogvermoeidheid en verbetert het het comfort in omgevingen met weinig licht, wat gebruikers extra gemoedsrust biedt.

De Redmi 13 is verkrijgbaar in Midnight Black, Pearl Pink en Ocean Blue,³ in 6GB+128GB, 8GB+128GB en 8GB+256GB configuraties. De Redmi 13 zal in de aankomende weken beschikbaar zijn.

Scheurtje in je iPhone-scherm valt mogelijk niet meer onder garantie

Apple heeft een aanpassing gemaakt in zijn reparatiebeleid, waardoor een scheurtje in het scherm van je iPhone of Apple Watch niet meer standaard onder garantie zou vallen.

Het repareren van een iPhone-scherm kan al snel honderden euro kosten.

De nieuwe regels zouden zijn verspreid onder geautoriseerde serviceproviders, waardoor reparateurs dus vanaf nu verplicht zijn om scheurtjes te zien als onopzettelijke schade.

vrijdag 7 juni 2024

Google Pixel 9-smartphones worden sneller én zuiniger

De eerste benchmarks van de Google Pixel 9-smartphones liggen op staat. Uit deze tests blijkt dat de telefoons een bescheiden snelheidswinst boeken.

De Google Pixel 9 is zo'n 15 procent sneller dan de Pixel 8. De Pixel 9 Pro en Pixel 9 Pro XL laten een winst van ongeveer 30 procent zien.

De Tensor G4-chip heeft acht zogeheten processorkernen. Dat is er eentje minder dan de Tensor G3, maar ze zijn dus wel een stukje sneller.

Mogelijk presteert de accu van de Pixel 9-toestellen wel veel beter.

'Xiaomi gaat ultrasone vingerafdrukscanners op telefoons gebruiken'

Xiaomi zou voor duurdere smartphones overschakelen op ultrasone vingerafdrukscanners in plaats van optische. Eerder ging al het gerucht dat OnePlus hetzelfde gaat doen.

De Redmi K80 Pro van Xiaomi zou als eerste een ultrasone scanner krijgen.

Ultrasone versies werken met ultrasoon geluid. De scanner stuurt een geluid uit dat door het scherm en de glaslaag daarboven heen gaat en reflecteert tegen de vingertop.

Samsungs Galaxy S-telefoons hebben sinds de Galaxy S10 uit 2019 dergelijke ultrasone scanners.

donderdag 6 juni 2024

Hey introduceert vier nieuwe abonnementen

Mobiele aanbieder hey introduceert vier nieuwe mobiele abonnementen voor de Belgische markt. Het goedkoopste abonnement, hey mobile S, kost 7 euro per maand en omvat 5GB data, 150 belminuten en 500 smsjes.

Het duurste nieuwe abonnement heet hey Mobile XL en kost 25 euro per maand. Hier gaat het om 160GB data binnen België en 35GB binnen de EU.

Klanten die voor deze prijswijziging al klant waren bij hey, worden overgezet naar de nieuwe tariefformules.

Hey is een dochtermerk van Orange dat inzet op goedkope abonnementen.

Microsoft irriteert Windows 10-gebruikers met banners

Microsoft is bezig met zijn zoveelste poging om gebruikers van Windows 10 over te laten stappen naar het nieuwere Windows 11. Twee nieuwe banners op volledig scherm zijn door de fabrikant geïntroduceerd om iedereen 'te helpen herinneren'.

Windows 10 is in 2015 uitgebracht en domineert nog steeds de markt met een aandeel van bijna 70 procent van alle Microsoft-gebruikers. Het is veel populairder dan Windows 11, die in 2021 is uitgebracht.

Er is ook een knop beschikbaar waarmee je aangeeft Windows 10 te behouden. Klik je daarop dan volgt er nog een poging van het bedrijf je te overtuigen van de noodzaak van Windows 11.

woensdag 5 juni 2024

OPPO brengt Find X- en Reno12-series wereldwijd uit

OPPO brengt de Find X-vlaggenschipserie en de Reno12-smartphones wereldwijd uit. De Chinese fabrikant bracht de Find X6 Pro, vorige variant uit de X-reeks, alleen in het thuisland uit.

De Find X7 is sinds begin dit jaar in China verkrijgbaar en heeft een 6,82 inch-oledscherm, een Dimensity 9300-soc, 16GB werkgeheugen en 512GB opslagruimte.

De Ultra-variant wordt door een Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 aangedreven en heeft twee periscoopcamera's voor respectievelijk 2,7x en 6x zoom.

Kaspersky introduceert gratis malwarescanner voor Linux

Kaspersky heeft een Linux-variant van Kaspersky Virus Removal Tool uitgebracht. De gratis antivirustool kan malware, adware en andere potentieel schadelijke software voor Linux detecteren.

Kaspersky schrijft in een blogpost dat Kaspersky Virus Removal Tool, kortweg KVRT, zowel het systeemgeheugen, de opstartbestanden en de bootsectoren als alle andere bestanden op een Linux-systeem kan scannen.

Kaspersky adviseert om de tool via het rootaccount te draaien. Op die manier is KVRT naar verluidt het effectiefst.

Oude extensies Chrome worden uitgeschakeld

Oude extensies voor Google Chrome, die nog op Manifest V2 draaien, worden binnenkort uitgeschakeld en verdwijnen uit de Chrome Web Store.

Meer dan 85 procent van de actief onderhouden extensies in de Chrome Web Store draaien op Manifest V3. Onder die 85 procent zitten ook een aantal grote advertentieblockers laat het bedrijf meteen weten. Onder andere Adblock, Adblock Plus, AdGuard en uBlock Origin draaien al op Manifest V3.

Toch zijn er nog altijd een aantal extensies die op het oude platform draaien, en Google vindt dat het stilaan tijd is om die gedag te zwaaien.

In eerste instantie past Google de Bèta-, Dev- en Canary-kanalen van de browser aan. Voor doorsnee installaties komt die waarschuwing enkele maanden later tevoorschijn.

dinsdag 4 juni 2024

Acer presenteert Chromebook Plus-convertible met Core Ultra

Acer introduceert de Chromebook Plus Spin 714. Het gaat om een 14 inch-convertible die op ChromeOS draait.

Het apparaat heeft een aluminium behuizing en is voorzien van een Core Ultra 7-processor, een 165U, of een 155U.

Het beeldscherm heeft een resolutie van 1920x1200 pixels en de webcam gaat naar 2560x1440 pixels. Verder heeft de laptop Wi-Fi 6E en een HDMI 2.0-aansluiting. Er zijn twee USB-C-poorten, die ondersteuning voor Thunderbolt 4 hebben en er is een gewone USB-A-aansluiting aanwezig.

Logitech onthult nieuwe line-up voor Mac-gebruikers

Logitech heeft een nieuwe line-up met Logi for Mac-producten aangekondigd. De line-up bestaat uit MX Keys S for Mac, MX Keys S Combo for Mac, MX Anywhere 3S for Mac, MX Keys Mini for Mac (in Space Gray) en Ergo Wave Keys for Mac, een nieuw ergonomisch toetsenbord.

De ontwerpen zijn gericht op het verbeteren van performance, productiviteit en comfort aan het bureau. Door macOS-toetsenbordlayouts en kleuren toe te voegen, spelen de producten in op diverse behoeften van gebruikers van zowel macOS en iPadOS, om zo naadloos aan te sluiten op het Apple-ecosysteem.

De nieuwe MX-producten zijn verkrijgbaar in kleuren die matchen met de ontwerpen van Macs, spelen in op verschillende behoeftes van gebruikers en zijn geïntegreerd in een verenigd ecosysteem met gebruiksvriendelijke customization en een bijbehorende control app in Logi Options+.

MX Keys S for Mac: Een toetsenbord dat is ontworpen voor ultieme productiviteit. Typen verloopt comfortabel en precies, en de layout is geüpdatet voor een Mac. Ook maakt het toetsenbord gebruik van slimme verlichting en tijdbesparende Smart Actions in de Logi Options+-app om workflows te stroomlijnen.

MX Keys S Combo for Mac: De eerste MX-combo die is ontworpen voor Mac, inclusief het MX Keys S for Mac-toetsenbord, MX Master 3S for Mac-muis en de MX-polssteun.

MX Anywhere 3S for Mac: Een compacte muis voor Mac-gebruikers met razendsnel scrollen, stille en snelle clicks, uiterst precieze (8K resolutie) tracking op welk oppervlak dan ook en opladen tijdens het werken.

MX Keys Mini for Mac: Een geavanceerd, maar tegelijkertijd minimalistisch toetsenbord dat is geoptimaliseerd voor Mac. Nu verkrijgbaar in Space Gray om ook qua looks beter aan te sluiten op de setups van Mac-gebruikers. Inclusief snel en precies typen, slimme verlichting en aanpasbare software om iedere toets, commando of shortcut naar wens in te stellen.

Ergo Wave Keys for Mac: Het eerste ergonomische toetsenbord van Logitech met een handpalmsteun dat van kussens is voorzien. Ontworpen voor Mac, verkrijgbaar in de kleur off-white en ontwikkeld in samenwerking met het Logi Ergo Lab, zodat gebruikers verzekerd zijn van comfort aan het bureau, de hele dag door. Ideaal in combinatie met Lift for Mac.

maandag 3 juni 2024

Nieuwe functies voor Vind Mijn Apparaat

Google heeft twee nieuwe mogelijkheden toegevoegd aan Vind Mijn Apparaat, de toepassing om je verloren Android-toestel terug te vinden: passkeys en Remote Lock.

Vind Mijn Apparaat zal straks te bedienen zijn met je biometrische gegevens, zo meldt Android Authority. Zo hoef je je Google-wachtwoord niet meer in te voeren wanneer het even snel moet gaan.

Google gaat de optie om met je passkeys in te loggen niet verplicht maken, maar het kan dus wel. Zelfs als er iemand toegang zou krijgen tot je gelockte Android-telefoon, zal die verder niks kunnen doen met de trackers voor je andere Android-apparaten.

Samsung Galaxy Z Flip 6 en Z Fold 6 worden fors duurder

De Samsung Galaxy Z Flip 6 en Galaxy Z Fold 6, die deze zomer verschijnen, worden waarschijnlijk duurder dan hun voorgangers.

In Europa zouden de prijzen van de Flip 6 en Fold 6 met 100 euro stijgen. Hierdoor kost de instapvariant van de Fold 6 ineens 1999 euro.

Wie kiest voor de fliptelefoon, krijgt een rekening van 1299 euro voorgeschoteld. Ook hier gaat het om het instapmodel.

De Griekse website weerlegt ook een eerder gerucht over het Galaxy Unpacked-event. Dat zou op 10 juli plaatsvinden. Volgens de website is dat onjuist, en vindt Unpacked plaats op 24 juli, twee dagen voor de start van de Olympische Spelen.