maandag 10 juni 2024

Apple presenteert iOS en iPad 18

Apple heeft vandaag zowel iOS 18 als iPadOS 18 gelanceerd. iPadOS 18 introduceert onder meer de Math Notes-rekenmachine en nieuwe functies voor handgeschreven tekst in Notities – allebei speciaal ontworpen voor Apple Pencil. Er zijn nu nog meer manieren om het beginscherm en het bedieningspaneel vorm te geven zoals jij dat wilt.

Ook nieuw in iPadOS 18 is Apple Intelligence, het persoonlijke intelligentiesysteem voor iPhone, iPad en Mac. Dit systeem combineert de kracht van generatieve modellen met de individuele context van de gebruiker, met als resultaat AI die ongekend handig is.

In de gloednieuwe Math Notes-rekenmachine kun je wiskundige formules typen of opschrijven en direct zien hoe ze in je eigen handschrift opgelost worden. Ook kun je waarden toewijzen aan de variabelen, wat goed van pas komt als je bijvoorbeeld nieuwe concepten op school leert of een begroting maakt.

Smart Script is speciaal ontworpen voor Apple Pencil en zet handgeschreven tekst om in vloeiende, flexibele en makkelijk leesbare tekst die toch nog op jouw handschrift lijkt. Met Smart Script wordt handgeschreven tekst direct vloeiender en rechter gemaakt, zodat alles goed leesbaar is – ook als je even snel iets had neergekalkt.

Ook de Notities-app bevat allerlei verbeteringen voor getypte tekst. Om alles overzichtelijk te houden, kun je de inhoud van je notities nu inklappen per kopje of tussenkopje. En als je bepaalde tekst extra wilt laten opvallen, heb je keuze uit vijf nieuwe kleuren markeerstiften.

iPadOS 18 biedt nog meer mogelijkheden om iPad naar wens vorm te geven, zoals gloednieuwe opties voor het aanpassen van het beginscherm, het bedieningspaneel en appsymbolen. Je kunt appsymbolen en widgets op elke willekeurige plek op het beginscherm zetten, zodat je precies de indeling kunt maken die jij fijn vindt en je achtergrond goed te zien blijft.

De vernieuwde tabbalk boven in het scherm vormt een aanvulling op de navigatiekolom. Zo blijf je gefocust en heb je toch je favoriete tabbladen bij de hand. En als je je echt op één app wilt concentreren en de hele schermruimte wilt gebruiken, verandert de tabbalk soepel in een navigatiekolom. De vernieuwde tabbalk biedt een eerder ongekende manier om apps te gebruiken: op iPad heb je nu de mogelijkheid om tabbladen te organiseren en toe te voegen vanuit de navigatiekolom.

 Deze release bevat onder meer extra aanpassings­mogelijkheden, een compleet vernieuwde Foto’s-app, nieuwe manieren om je inbox in Mail op orde te houden en de mogelijkheid om berichten via een satellietverbinding te versturen. Je kunt je apps en widgets nu op elke vrije plek op het beginscherm zetten, de knoppen onderaan het toegangsscherm aanpassen en in het bedieningspaneel uit meer regelaars kiezen. Zodra je de fotobibliotheek opent, verschijnt nu automatisch een nieuwe weergave. De Foto’s-app bevat verder handige, nieuwe collecties, zodat je snel je favorieten terugvindt. In Mail worden je e-mails met behulp van machinelearning op je device automatisch in categorieën ondergebracht, zodat je inbox overzichtelijker is. En iMessage bevat gloednieuwe teksteffecten. Als je geen bereik hebt en er ook geen wifi voorhanden is, kun je in de Berichten-app nu berichten versturen en ontvangen via een satellietverbinding. Hiervoor benut iOS 18 dezelfde functionaliteit waarmee je op je iPhone een noodmelding via satelliet kunt versturen. 1

Ook nieuw in iOS 18 is Apple Intelligence, het persoonlijke intelligentiesysteem voor iPhone, iPad en Mac. Dit systeem combineert de kracht van generatieve modellen met de individuele context van de gebruiker, met als resultaat AI die ongekend handig is.2 Apple Intelligence is ontwikkeld met privacy als uitgangspunt en is diep in iOS 18, iPadOS 18 en macOS Sequoia geïntegreerd. Deze nieuwe feature benut het vermogen van Apple silicon om taal en afbeeldingen te begrijpen en ook zelf te genereren, actie in de benodigde apps te ondernemen en uit te gaan van de individuele context van de gebruiker. Daardoor gaan dingen die je elke dag doet een stuk sneller en makkelijker.

“We zijn heel enthousiast over iOS 18. Deze release bevat allerlei geweldige nieuwe features, onder andere om je iPhone nog meer naar je hand te zetten. Verder heeft de Foto’s-app een nieuw jasje gekregen en heb je extra mogelijkheden om berichten te versturen en te ontvangen in de Berichten-app. Kortom, deze iOS-versie heeft voordelen voor iedereen”, aldus Craig Federighi, Senior Vice President van Software Engineering bij Apple. “Dit is ook de eerste release met Apple Intelligence, een persoonlijke vorm van kunstmatige intelligentie waarmee je iPhone allerlei handige en intuïtieve extra mogelijkheden krijgt – uiteraard volledig privé. We kijken dan ook reikhalzend uit naar het moment dat onze gebruikers hiermee aan de slag kunnen.”

Ook in iOS 18 kun je het beginscherm, toegangsscherm en bedieningspaneel nog meer naar je hand zetten. Zo kun je je apps en widgets nu op elke vrije plek op het beginscherm zetten, bijvoorbeeld boven het dock zodat je ze meteen vindt of juist langs de rand om je achtergrond beter uit te laten komen. Het symbool en de widget van een app kun je wat donkerder maken of een iets andere kleur geven, en je kunt ze ook groter laten weergeven als dat beter uitkomt.

In iMessage zitten nu gloednieuwe teksteffecten om je berichtjes meer pep te geven. Letters, woorden, zinnen en emoji kun je allemaal uitlichten met een dynamisch, bewegend effect. En voor extra nadruk kun je tekst vet maken, onderstrepen, schuin zetten of doorhalen. Voor een tapback kun je nu ook een emoji of sticker kiezen, en verder is het mogelijk om alvast een berichtje op te stellen en dat op een later moment te versturen.

Wanneer je iemand een berichtje stuurt die zelf geen Apple device heeft, heb je dankzij de ondersteuning voor RCS nu meer mediamogelijkheden voor je berichten. Ook werken groepsberichten beter in vergelijking met sms en mms.

Heb je geen bereik en ook geen wifiverbinding, dan kun je vanaf iOS 18 berichten versturen en ontvangen via een satellietverbinding. Hieraan ligt dezelfde technologie ten grondslag waarmee je op je iPhone een noodoproep kunt doen via een satellietverbinding. Als er geen mobiel bereik of wifi is, krijg je in de Berichten-app nu automatisch de mogelijkheid om verbinding te maken met de dichtstbijzijnde satelliet.

Later dit jaar krijgt Mail nieuwe mogelijkheden om je inbox op orde te houden en te zorgen dat je niets mist. Je binnenkomende mails worden op je device gecategoriseerd en gesorteerd, waardoor privémails en urgente mails in een aparte Primary-categorie terechtkomen. Bevestigingen en betaalbewijzen komen in de Transactions-categorie te staan, en marketingmails en kortingsbonnen vind je terug onder Promotions. In Mail zit ook een nieuwe samenvattingsweergave, waarin alle relevante mails van een bepaalde bedrijf komen te staan. Daardoor kun je even snel scannen of er iets tussen zit waar je iets mee moet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten