Fairphone heeft geen plannen voor een Fairphone Watch

In een interview met Androidworld zegt CEO Raymond van Eck van Fairphone dat het duurzame telefoonbedrijf geen plan heeft om een duurzame smartwatch te maken.

'We hebben nu echt de focus op de producten die we nu doen en willen daar succesvol in worden,' aldus Van Eck.

Fairphone heeft dit jaar voor het eerst oordopjes geïntroduceerd, nadat het eerder al met een hoofdtelefoon kwam. 'De Fairbuds XL gaan erg goed. Door de app kunnen we zien wie ze gebruiken en opvallend is dat een groot deel geen Fairphone-gebruikers is. 30-35 procent is iPhone-bezitter. En als zij het gebruiken, dan moet het wel goed zijn.'

Xiaomi lanceert de Xiaomi 14T Series met uitzonderlijke nachtfotografie en geavanceerde AI

Xiaomi lanceert haar nieuwste serie toonaangevende smartphones, de Xiaomi 14T Series, speciaal ontworpen voor fotografieliefhebbers die op zoek zijn naar goede beeldkwaliteit. Met een vernieuwde benadering van smartphonefotografie en een sterke nadruk op nachtopnamen, wordt de Xiaomi 14T Series ondersteund door krachtige AI-functies.

Dankzij de geavanceerde AI-beeldtechnologie kunnen gebruikers gebruikmaken van heldere, levendige opnamen, zowel 's nachts als overdag. Met een elegant design, krachtige MediaTek-processors en schitterende AMOLED-schermen, biedt de Xiaomi 14T Series een naadloze AI-integratie voor meerdere toepassingen, wat een ongeëvenaarde ervaring oplevert voor iedereen die het beste uit zijn smartphone wil halen.

Gelijktijdig met de lancering van de nieuwste smartphone-serie introduceert Xiaomi de duurzame Xiaomi MIX Flip op de markt. Met professionele Leica-beeldverwerking voldoet de Xiaomi MIX Flip aan de normen van niet-opvouwbare telefoons.

De Xiaomi 14T Series biedt volgens de fabrikant een uitzonderlijke fotografie-ervaring voor elke gebruiker. Aangedreven door Xiaomi AISP, het AI LM computational photography platform gebaseerd op FusionLM, verbetert de Xiaomi 14T Series het dynamisch bereik en vermindert ruis voor buitengewone details en levendige kleuren, zelfs bij uitdagende lichtomstandigheden.

Door gebruik te maken van de uitgebreide onbewerkte gegevens van FusionLM, ondersteunt deze serie het UltraHDR-formaat, wat de HDR-ervaring verder verbetert. Bovendien verbetert PortraitLM binnen het AISP-platform de Master Portrait-modus, die een brandpuntsafstand van 23 mm tot 75 mm biedt, waardoor gelaagde, gedetailleerde portretfoto's ontstaan met verbeterde diepte, helderheid en een natuurlijk bokeh-effect.
 
De Xiaomi 14T Pro heeft een veelzijdig drievoudig camerasysteem met vijf brandpuntsafstanden, van 15 mm tot 120 mm. Dit biedt extra flexibiliteit voor verschillende opname-omstandigheden. De 50MP hoofdcamera heeft een groot ƒ/1.6 diafragma en de nieuwste Leica Summilux optische lens, in combinatie met de Light Fusion 900 beeldsensor. Met een sensorformaat van 1/1,31”, Dual Native ISO Fusion Max en een hoog dynamisch bereik van 13,57EV vangt deze geavanceerde opstelling tot 32% meer licht op dan zijn voorganger,10 wat zorgt voor levendige en gedetailleerde beelden. Het apparaat bevat ook een 7P asferische lens met hoge doorlatendheid om meer licht op te vangen en opnamen met een hoog dynamisch bereik te ondersteunen.
 
De Xiaomi 14T heeft een geavanceerde Sony's IMX906 beeldsensor en een veelzijdig drievoudig camerasysteem met drie lenzen met vier brandpuntsafstanden variërend van 15 mm tot 100 mm. De 50MP hoofdcamera, met een groot ƒ/1.7 diafragma en de nieuwste Leica Summilux optische lens, levert levendige kleuren en uitzonderlijke details, zelfs bij weinig licht. De 12MP ultra-groothoekcamera met een brandpuntsafstand van 15 mm zorgt ook voor haarscherpe en gedetailleerde beelden.  

De Xiaomi 14T Series excelleert ook in videografie, waardoor het eenvoudig is om filmische video's te maken. De filmmodus is standaard ingesteld op een beeldverhouding van 2,39:1 en ondersteunt Cinematic Blur en Rack Focus voor een echte filmische uitstraling. De Director-modus biedt een professionele cinematografie-interface met geavanceerde parameterregelaars.15 Ondertussen legt MasterCinema HDR-video's vast in het 10-bits Rec. 2020-formaat, met ondersteuning voor 4K-opnamen bij 30 fps, waardoor meer details in licht en schaduw worden vastgelegd en gebruikers een dynamisch bereik ervaren dat dicht bij het menselijk zicht ligt.

De Xiaomi 14T Series introduceert verder Circle to Search with Google. Dit is een van de eerste Xiaomi-apparaten met deze innovatieve functie. Gebruikers kunnen alles wat ze op hun telefoon zien direct doorzoeken zonder van app te hoeven wisselen. Daarnaast wordt de Xiaomi 14T Series geleverd met de Google Gemini app.² Chat met Gemini om hulp te krijgen bij schrijven, leren, plannen en meer.11
 
Op het gebied van creativiteit breidt AI Image Editing intelligente beelden uit om visuele verhalen te verbeteren, terwijl AI Eraser Pro ongewenste elementen verwijdert voor vlekkeloze foto's.20 AI Film maakt het eenvoudig om filmische korte video's te maken, 19 en AI Portrait genereert gepersonaliseerde avatars, zodat gebruikers moeiteloos hun unieke stijl kunnen tonen.
 
Gebruikers van de Xiaomi 14T Series kunnen zes maanden lang genieten van 100 GB aan Google One-cloudopslag en drie maanden YouTube Premium met reclamevrije toegang tot YouTube en YouTube Music.17 In bepaalde markten kunnen gebruikers ook zonder extra kosten 4 maanden lang reclamevrij muziek streamen met Spotify Premium.18  

De Xiaomi 14T Series heeft een opmerkelijk 6,67-inch AMOLED CrystalRes-display met een verbluffende 1,5K-resolutie (2712 x 1220) en een pixeldichtheid van 446 ppi. Dit geavanceerde scherm levert levendige beelden en soepele interacties, versterkt door een indrukwekkende 12-bits kleurdiepte. Met een hoge verversingssnelheid tot 144 Hz kunnen gebruikers genieten van ultrasoepele scrolsnelheden en responsieve aanrakingen, wat zorgt voor vloeiende animaties en naadloze overgangen voor een verbeterde gebruikerservaring.

Met DCI-P3 kleurdekking en een piekhelderheid van 4000 nits,10 biedt het scherm meeslepende beelden, zowel binnen als buiten, waardoor elke interactie boeiender en aangenamer wordt. Het AI-scherm van de volgende generatie past op intelligente wijze de kleurtemperatuur en helderheid aan op basis van gebruiksscenario's en het tijdstip van de dag en zorgt zo voor optimaal comfort voor de ogen.
 
De Xiaomi 14T Series levert uitzonderlijke audiokwaliteit met Hi-Res Audio Wireless-certificering en stereoluidsprekers voor meeslepend geluid. Dankzij de Dolby Atmos®-technologie kunnen gebruikers genieten van rijke, driedimensionale audio, waardoor ze nog meer kunnen genieten van films, muziek en games.

De Xiaomi 14T Pro zal verkrijgbaar zijn in Titan Black, Titan Blue en Titan Grey, met 12GB + 512GB  of 12GB + 1TB vanaf respectievelijk 899,99 euro en 999,99 euro. Verkooppunten zijn mi.com/nl en Mediamarkt.
De Xiaomi 14T zal verkrijgbaar zijn in Titan Black, Titan Blue en Titan Grey met 12GB +256GB of 12GB + 512GB vanaf respectievelijk 649,99 euro en 699,99 euro. Verkooppunten zijn mi.com/nl en KPN.
De MIX Flip zal verkrijgbaar zijn voor 1299,99 euro met 12GB+512GB bij mi.com/nl

donderdag 26 september 2024

Schermproblemen beperken zich niet tot iPhone 16 Pro en iPhone 16 Pro Max

De eerder gemelde problemen met de aanraakschermen van de iPhone 16 Pro en iPhone 16 Pro Max beperken zich niet alleen tot deze modellen.

In iOS 18 ‘Touch rejection’ te gevoelig afgesteld. Dit is het systeem dat ervoor zorgt dat een iPhone kan afleiden of een tik gewoon een ongelukje is, of een bewuste keuze.

Het probleem kan voorkomen op alle iPhones van de 14-, 15- en 16-serie. Om die reden lijkt het toch eerder dat er door iOS 18 (en iPadOS 18) een probleem ontstaat in het touchscreen, dan dat er een fysieke fout in de iPhone 16 Pro-serie zit.

Netgear brengt drie nieuwe Wi-Fi 7-routers in de Nighthawk-serie uit

Netgear heeft drie nieuwe routers geïntroduceerd in de Nighthawk-serie: de RS200, RS500 en RS600, die allemaal Wi-Fi 7 ondersteunen. De prijzen variëren van 250 tot 550 euro.

De RS500 en RS600 zijn de duurdere modellen. Beide ondersteunen drie radiobanden: 2,4GHz, 5GHz en 6GHz. De RS600 heeft twee 10GbE-poorten en drie 1GbE-poorten, terwijl de RS500 drie 1GbE-poorten en twee 2,5GbE-poorten heeft.

De maximale snelheden en het aantal ondersteunde apparaten verschillen ook. De RS600 biedt een snelheid van 18Gbps en ondersteunt 150 apparaten, terwijl de RS500 een snelheid van 12Gbps en 120 apparaten ondersteunt.

De RS200 is de goedkoopste en heeft minder opties. Het is een dualbandrouter met 2,4GHz- en 5GHz-banden, biedt een snelheid van 6,5Gbps en ondersteunt 80 apparaten. Het heeft twee 2,5GbE-poorten en drie 1GbE-poorten.

Naast de RS200, RS500 en RS600 omvat de Nighthawk-serie ook de eerder onthulde RS300 en RS700S. De nieuwe routers zijn nu beschikbaar op de Netgear-website123456.

woensdag 25 september 2024

Anker roept powerbanks terug wegens brandgevaar

Anker is een terugroepactie begonnen voor zijn powerbanks. Een aantal lithium-ionbatterijen in de powerbanks kan oververhit raken, met brandgevaar als gevolg.

Eerder deze maand werd ook de 321-powerbank teruggeroepen om dezelfde reden.

De nieuwe terugroepactie richt zich op de Anker 334 MagGo Battery (PowerCore 10K), de Anker Power Bank en de Anker MagGo Power Bank. Een klein deel van de accu's in deze powerbanks bevatten een productiefout, waardoor ze oververhit kunnen raken.

Gebruikers kunnen zelf controleren welk model hun powerbank is, door op de onderkant te zoeken naar de modelaanduiding. Het gaat specifiek om de modellen A1642, A1647 en A1652.

Huawei wil toekomstige pc's standaard op HarmonyOS NEXT draaien

Huawei wil zijn toekomstige computers leveren met het HarmonyOS NEXT-besturingsysteem. De huidige pc’s die het bedrijf verkoopt, zouden de laatste zijn die standaard op Windows draaien.

Het is niet duidelijk of het bedrijf deze maatregel alleen in China wil invoeren of wereldwijd.

HarmonyOS NEXT is een Chinees besturingssysteem dat wordt ontwikkeld door Huawei. In tegenstelling tot eerdere versies van HarmonyOS is het niet gebaseerd op het Linux-systeem en maakt het ook geen gebruik meer van het Android Open Source Project.

Online marktplaats refurbed lanceert inruilservice voor smartphones

Refurbed, online marktplaats voor refurbished producten, lanceert een inruilservice voor smartphones. De ingeruilde apparaten verspreidt refurbed vervolgens onder haar refurbish-partners, waar ze grondig worden nagekeken en eventueel worden gereviseerd voor verkoop.

Met de nieuwe dienst wil refurbed een tweede leven geven aan elektronische apparaten, en daarnaast de productie van elektronisch afval en de vraag naar nieuwe grondstoffen verminderen.

Ruim de helft van de Nederlanders van 16 jaar of ouder had in 2022 nog een oude telefoon in een la of op zolder liggen (CBS). Het is volgens Refurbed om meerdere redenen zonde om deze daar te laten verstoffen; de telefoon of de grondstoffen daarin zijn vaak nog goed bruikbaar.

In april van dit jaar lanceerde refurbed in samenwerking met Fraunhofer Austria een geverifieerd rekenmodel waarmee de milieu-impact van duizenden smartphones, tablets en laptops kunnen worden gemeten. Daar blijkt onder andere uit dat de aankoop van een refurbished smartphone 83 procent CO2-uitstoot, 89 procent water en 77 procent e-waste bespaart ten opzichte van een nieuw apparaat.

dinsdag 24 september 2024

Xiaomi kondigt deze week Redmi Note 14 aan

Xiaomi kondigt komende week de Redmi Note 14-serie smartphones aan. In een op Weibo gedeelde afbeelding zijn de aankomende smartphones in de kleuren groen en wit te zien. De toestellen krijgen een relatief groot camera-eiland met daarop drie lenzen en een flitser.

Xiaomi claimt dat de Redmi Note 14 een 'nieuw niveau' van valweerstand, waterdichtheid en bescherming bereikt. De voorganger had een IP54-rating.

 

Google Chrome kan nu overal passkeys opslaan

Passkeys zijn voortaan heel wat gebruiksvriendelijker op Google Chrome. Je kan ze op elk Chrome-platform opslaan en synchroniseren.

Dankzij de update voor de Google Password Manager kun je passkeys opslaan via vrijwel alle Google Chrome-platformen, dus ook via je computer met Linux, macOS en Windows. Ondersteuning voor ChromeOS is in de maak en wordt via een toekomstige update toegevoegd.

Voor het opslaan en synchroniseren van passkeys heeft Google een Pin Lock-functie toegevoegd aan zijn wachtwoordmanager. Deze pincode zorgt ervoor dat onbevoegden niet bij je passkeys kunnen komen.



maandag 23 september 2024

Tecno lanceert goedkopere foldables buiten China

Tecno wil vouwbare smartphones bereikbaar maken en brengt de Phantom V Fold 2 en V Flip 2 ook buiten China op de markt.

De Phantom V Fold 2 is de opvolger van de oorspronkelijke Phantom V Fold en brengt vooral verbeteringen op het gebied van camera’s. Het toestel beschikt over een triple-camera-opstelling met een 50MP-hoofdcamera, een 50MP-telelens en een 50MP-ultrawide.

Het interne scherm heeft een grootte van 7,85 inch en een verversingssnelheid van 120 Hz (2000 x 2296 pixels). Het externe scherm is 6,42 inch groot met een resolutie van 1090 x 2550 pixels. H

De prijs bedraagt 699 dollar (ongeveer 775 euro), dragelijk vergeleken met andere modellen.

Samsung gaat zelfs budgettelefoons zes jaar updaten

Budgetsmartphones krijgen doorgaans slechts twee tot drie jaar software-ondersteuning. Samsung doet het echter al beter: de Galaxy A15, A35 en A55 ontvangen momenteel vijf jaar aan beveiligingspatches en vier besturingssysteem-upgrades. Volgens TheTechOutlook wil Samsung deze updatetermijn vanaf 2025 zelfs uitbreiden naar zes jaar.

Dit nieuwe beleid zou in ieder geval gelden voor de Galaxy A16, die mogelijk al dit najaar verschijnt als eerste model in de Galaxy A-reeks van 2025.

De topmodellen, zoals de Galaxy S24-serie, krijgen namelijk zeven Android-upgrades en zeven jaar aan beveiligingspatches. Hiermee evenaart Samsung het updatebeleid van Google, dat ook zeven jaar OS-updates biedt voor zijn Pixel-toestellen, inclusief de betaalbare Pixel 8a.

‘Ook Samsung Galaxy S25 Plus gelekt'

Na de gewone S25 en de S25 Ultra zijn er nu ook renders gelekt van de Samsung Galaxy S25 Plus. De smartphone lijkt sterk op zijn voorganger, maar wordt wel iets dunner.

De verschillen met de Galaxy S24 Plus zijn echter klein. Op de achterkant zien we weer drie lenzen, al zijn daar dit keer wel een soort ringen op aangebracht. De zijkanten zijn weer volledig plat, net als bij zijn voorganger.

De S25 Plus zou 158,4 millimeter lang en 75,7 millimeter breed zijn. Dat is iets kleiner dan de S24 Plus en wijst op afgeslankte schermranden.

HaLow behaalt 2 Mbps vanop 15,9 km afstand

Onderzoekers van Morse Micro hebben een nieuw Wifi-record gevestigd. Met Wi-Fi HaLow zijn ze erin geslaagd om een downloadsnelheid van 2 Mbps te bereiken en dat op 15,9 kilometer (!) afstand van het access point.

Wi-Fi HaLow is een opkomende draadloze technologie die ontworpen is om Wifisignalen over lange afstanden te sturen. De gekende obstakels zouden daarbij amper nog een probleem vormen.

 De missie van HaLow lijkt vergelijkbaar met die van Starlink voor satellietinternet: afgelegen plekken bereiken waar internet en mobiele dekking normaal gesproken niet kunnen komen.

donderdag 19 september 2024

RCS bij Nederlandse providers: waar is het beschikbaar?

Met ingang van iOS 18 ondersteunt Apple’s Berichten-app op iPhone RCS, de opvolger van SMS. RCS heeft allerlei voordelen, want het lijkt veel meer op de chatapps die je al kent.

Maar om er op de iPhone met iOS 18 gebruik van te kunnen maken, moeten de providers wel mee doen. In veel landen doen de eerste providers al mee, maar in Nederland zijn ze nog niet zo ver.

KPN is over de komst van RCS het meest concreet: ondersteuning voor RCS gaat er komen. De woordvoerder van KPN kon tegenover iCulture nog niet zeggen wanneer het gaat gebeuren.

Vodafone heeft een aantal jaar geleden zelf RCS aangeboden voor Android-gebruikers, maar is daar een jaar geleden mee gestopt. Sindsdien verloopt het voor Android-gebruikers via Google.

Odido is wat terughoudender als het gaat om RCS-ondersteuning, maar geeft wel aan ernaar te kijken.

iPadOS 18 is niet meer te installeren op je iPad Pro M4

Apple heeft de iPadOS 18-update voor eigenaren van een iPad Pro M4 teruggetrokken. Er waren te veel klachten over tablets die door de update onbruikbaar waren geworden.

Het houdt in dat de update op dit moment niet meer gedownload en geïnstalleerd kan worden. De update werd stopgezet na klachten op Reddit.

Niet alle bezitters van een iPad Pro M4 hebben problemen gemeld. Ook zijn er geen klachten bij andere iPad-modellen.

De klachten hebben mogelijk te maken met iPadOS 17.7. Deze update verscheen tegelijk met iPadOS 18 en is bedoeld voor mensen die nog niet willen overstappen naar de nieuwste update. Sommige mensen besloten om eerst naar iPadOS 17.7 te updaten en wilden direct daarna overstappen naar iPadOS 18.

woensdag 18 september 2024

Google Pixel 9 Pro Fold blijkt extreem fragiel

Googles Pixel 9 Pro Fold blijkt erg fragiel. Vorig jaar wees de marteltest van YouTuber JerryRigEverything al uit dat het relatief makkelijk was om de Pixel Fold doormidden te buigen. De YouTuber nam dit weekend de Google Pixel 9 Pro Fold – Googles tweede foldable – onder handen, met exact hetzelfde resultaat.

De foldable is namelijk niet stofbestendig, waardoor stof en ander vuil in het scharnier terecht kunnen komen. Dat bewijst ook de ietwat ‘overdreven’ stoftest, waarbij de YouTuber een handvol zand op het toestel gooit en het daarna enkele keren open- en dichtklapt.

Logitech introduceert de Ergo M575S en de MX Ergo S

Logitech introduceert upgrades voor haar trackball muizen met de ERGO M575S en MX Ergo S, nu met stille klikken en verbeterde connectiviteit via Logi Bolt. Comfort aan het bureau is van het grootste belang om langere werkdagen comfortabel door te komen, stelt het Zwitserse bedrijf en de Ergo-serie van Logitech is dan ook gericht op het verbeteren van het welzijn op de werkplek.

De MX Ergo S is Logitechs meest geavanceerde ergonomische muis met trackball, voorzien van zes aanpasbare knoppen, stille klikken en snelladen via USB-C, waarmee je met slechts één minuut opladen de muis 24 uur kunt gebruiken. De kantelhoek van 20 graden bevordert een betere houding en vermindert de spierspanning in de onderarm met 27%. Extra comfort en precisie worden geboden door de DPI-knop voor nauwkeurige tracking.

De ERGO M575S en MX Ergo S zijn beide compatibel met de gratis Logi Options+ App, zodat je ze kunt personaliseren met tijdbesparende sneltoetsen en Smart Actions. De ERGO M575S en MX Ergo S bestaan onder andere uit gerecycled plastic voor de plastic onderdelen.

De ERGO M575S kost 59,99 euro en MX Ergo S 119,99 euro.

dinsdag 17 september 2024

Netflix beëindigt ondersteuning iOS 16

Netflix beëindigt binnenkort de ondersteuning voor iOS 16. iPhones en iPads die niet naar iOS 17 of iPadOS 17 kunnen updaten, kunnen dan geen Netflix meer draaien.

De streamingdienst heeft zelf nog niets naar buiten gebracht, dus het blijft speculeren wanneer die wijziging ingaat, maar er staan aanwijzingen in de code van de app.

Dit heeft voornamelijk impact op de relatief oude iPhones en iPads die niet geschikt zijn voor iOS 17 en iPadOS 17. Voor de iPhones betreft het drie modellen: de iPhone 8, iPhone 8 Plus en de iPhone X. Aan de kant van de iPads gaat het om de eerste generatie iPad Pro uit 2015 en de vijfde generatie iPad uit 2017.

Samsung Galaxy S21-serie krijgt nieuwe update, maar geen One UI 6.1.1

Samsung heeft een nieuwe update uitgebracht voor de Galaxy S21-serie, maar het is niet de update waar gebruikers op wachten.

De nieuwe update is gewoon de veiligheidsupdate van september 2024. One UI 6.1.1 komt voorlopig niet naar de Galaxy S21-serie.

Samsung heeft de update (mét de nieuwe AI-features) alleen aangekondigd voor zijn vlaggenschepen uit 2022 en later. Dat betekent dat je nog wel net geluk hebt als je een Galaxy S22, Galaxy S22 Plus of Galaxy S22 Ultra hebt.

maandag 16 september 2024

Samsung biedt geen app-updates meer aan zonder Samsung-account

Wil je app-updates ontvangen op je Samsung-toestel? Dan moet je een Samsung-account hebben en ingelogd zijn. Wil je een nieuwe app downloaden, een ‘oude’ app updaten of alleen maar in de appwinkel van Samsung kijken, dan moet je ingelogd zijn op je Samsung-account. Zonder in te loggen krijg je al deze zaken niet langer gedaan op je toestel.

Iedereen die geen account heeft en wel van een Samsung-toestel gebruikmaakt krijgen al langer eens in de zoveel tijd en zeker bij het openen van bepaalde apps een verzoek in beeld om in te loggen op dat Samsung Galaxy-account.

'Samsung Galaxy S24 FE wordt 100 euro duurder dan voorganger'

De aanstaande Samsung Galaxy S24 FE is verkrijgbaar vanaf 799 euro, weet techjournalist Roland Quandt. Dat is 100 euro meer dan de Galaxy S23 FE die in oktober vorig jaar werd aangekondigd.

Het toestel wordt uitgerust met minstens 8GB werkgeheugen en 128GB opslag.

De Galaxy S24 FE heeft verder een groter 6,7 inch-scherm, waar de S23 FE nog een 6,4 inch-display heeft.

Het is nog niet bekend wanneer Samsung het S24 FE-model officieel aankondigt.

vrijdag 13 september 2024

Starlink verhoogt prijs Unlimited-roamingabonnement

Satelletbedrijf Starlink verhoogt de prijs van zijn Roam Unlimited-abonnement naar 72 euro per maand. Dat is een prijsstijging van ongeveer 22 procent. Eerder dit jaar daalde de prijs van dit abonnement juist van 99 naar 59 euro per maand.

Starlink biedt met het Unlimited-abonnement onbeperkte toegang tot internet via satellieten. Om gebruik te maken van het abonnement is hardware vereist.

De Starlink Standard-satellietschotel is verkrijgbaar voor 349 euro, terwijl de onlangs aangekondigde Starlink Mini 399 euro kost.

Het roamingabonnement met maximaal 50GB data blijft beschikbaar voor 40 euro per maand.

Beelden Samsung Galaxy S25 Ultra gelekt

De Samsung Galaxy S25 Ultra krijgt een nieuw uiterlijk. Dat blijkt uit gelekte afbeeldingen van de smartphone.

De Galaxy S25 Ultra zal qua vorm doen denken aan recente iPhones en de Google Pixel 9. Alle vier de zijkanten zijn nu plat, in tegenstelling tot het vorige Ultra-model.

Het toestel wordt iets kleiner dan zijn voorganger, maar behoudt hetzelfde schermformaat dankzij nog dunnere randen.

De S25 Ultra krijgt naar verluidt een verbeterde ultragroothoeklens met een 50-megapixelsensor. De hoofdcamera blijft op 200 megapixel staan.

Grote schoonmaak van Play Store

Google heeft een fors aantal malware apps en andere nutteloze of zelfs schadelijke apps verwijderd. Daardoor blijft nog slechts 45 procent van de apps over.

Momenteel staan er minder dan 1,7 miljoen apps in de Play Store. Dat is een miljoen apps minder dan vorig jaar, en de helft van wat het ooit was.

In het verleden telde de Play Store zelfs 3,8 miljoen apps.

Google heeft de criteria dan ook verscherpt. Apps moeten nuttig zijn en aangenaam te bedienen. Premium apparaten moeten de apps goed kunnen draaien. Daarnaast moet de privacy gewaarborgd zijn.

 

donderdag 12 september 2024

Update maakt hoorapparaat van AirPods Pro 2

Apple laat je binnenkort een gehoortest doen met AirPods Pro 2. Die gestandaardiseerde test helpt je bepalen of je nog goed hoort. Daarvoor hoef je slechts de oortjes in te stoppen en de app te starten, en op het scherm klikken als je een toon hoort. Het hele proces neemt ongeveer 5 minuten in beslag, en daarna toont je iPad of iPhone een verslag.

Heb je matig gehoorverlies? Dan kunnen de oortjes daar ook meteen een mouw aan helpen passen. Je kan ze namelijk meteen gebruiken als vervanger voor een hoorapparaat.

Medische goedkeuring heeft de gehoortestfunctie wel nog niet gekregen, maar Apple zegt dat die goedkeuring dichtbij is. De functie zou vanaf deze herfst beschikbaar zijn in meer dan 100 landen.

Mozilla verlengt Firefox-ondersteuning op niet-ondersteunde Windows-versies tot maart 2025

Mozilla, het bedrijf achter de browser Firefox, is van plan om de Firefox-ondersteuning uit te breiden naar niet-ondersteunde besturingssystemen, zoals Windows 7, 8, 8.1 en macOS 10.12-10.14.

Volgens de Firefox Release Calendar-website blijft Firefox 115 ESR, de nieuwste Firefox-versie met ondersteuning voor Windows 7, 8 en 8.1, updates ontvangen tot 1 april 2025. Firefox 115.21 ESR wordt verwacht op 4 maart 2024, wat betekent dat gebruikers met oude Windows-versies nog minstens zeven maanden ondersteuning van Firefox hebben.

Aanvankelijk was Mozilla van plan om in september 2024 de ondersteuning voor Windows 7-8.1 te beëindigen.

woensdag 11 september 2024

Huawei onthult Mate XT-smartphone

Huawei heeft de Mate XT onthuld, de eerste 'tri-fold'-smartphone ter wereld. Het toestel heeft een driedelig oleddisplay van 10,2 inch en is 3,6mm dik in uitgeklapte toestand.

De Mate XT is uitgerust met een 5600mAh-accu en ondersteunt bekabeld laden op 66W en draadloos opladen op 50W.

Het toestel beschikt verder over een primaire 50-megapixelcamera met variabel diafragma, een ultragroothoekcamera van 12 megapixel en een telelens met 5,5x optische zoom en een 12-megapixelsensor. Voor selfies is er een selfiecamera met resolutie van 8 megapixel.

De telefoon verschijnt in China vanaf ongeveer 2800 euro.

Apple stopt na veel klachten met zijn FineWoven-hoesje

Het FineWoven-hoesje, dat een milieuvriendelijke oplossing moest zijn, is in alle stilte door Apple uit het assortiment gehaald. In plaats daarvan biedt Apple momenteel alleen nog doorzichtige en siliconen hoesjes aan.

De reden dat Apple het FineWoven-hoesje uit het assortiment heeft gehaald, heeft waarschijnlijk te maken met de vele klachten die het bedrijf ontving. Zo zou het hoesje snel krassen oplopen en viel de duurzaamheid voor veel klanten tegen.

Voor 60 euro voldeed het product niet aan de kwaliteitseisen waarvoor Apple bekendstaat.

Apple-merk Beats, bekend van zijn koptelefoons en oordoppen, lanceerde maandag zijn eerste iPhone-cases, die zijn ontworpen voor de iPhone 16. Volgens Beats is de buitenkant van de hoesjes behandeld met een 'glanzende krasbestendige coating'.

OnePlus kondigt in oktober nieuwe flagship aan

OnePlus kondigt in oktober een nieuwe flagship aan. Vermoedelijk gaat het om de OnePlus 13.

Het toestel krijgt een 'nieuwe generatie flagship-processor', de Snapdragon 8.

De smartphone zou aan de achterzijde drie camera's krijgen, waarvan een 50-megapixel-LYT-808-sensor van Sony en twee 50-megapixel-LYT-600-sensors.

OnePlus brengt zijn telefoons vaak pas maanden later uit in Europa.

dinsdag 10 september 2024

USB C-stekker heeft een ingebouwde Zoek mijn-functie

Een oplaadstekker met Zoek mijn-functie: dat was er nog niet. Twelve South komt binnenkort met de vernieuwde PlugBug met Find My, zodat je de stekker nooit meer uit het oog verliest.

De Twelve South PlugBug komt in een versie met 50W en twee usb-c-poorten, maar ook in een versie met 120W en maar liefst vier USB-C-poorten. Daardoor kun je meerdere apparaten tegelijkertijd snel opladen. Het maakt niet uit in welke poort je de kabel steekt, want ze werken allemaal even snel.

Je kan de stekker toevoegen aan de Zoek mijn-app, waarna je de locatie ervan kan zien op een kaartje. Je kunt zelfs een geluidje afspelen om hem beter te kunnen lokaliseren. De zoekfunctie werkt ook als de stekker niet in het stopcontact zit.

Slim opladen met Anker

Anker presenteert vier nieuwe producten op IFA 2024, waaronder het Anker MagGo draadloze oplaadstation (3-in-1 opvouwbaar oplaadpad) voor 99,99 euro op de website van Anker, Amazon en in de winkels.

Het oplaadstation biedt veelzijdige oplaadmogelijkheden, bijvoorbeeld voor de iPhone, Apple Watch en draadloze koptelefoons – indien gewenst tegelijkertijd. Het elegante, ultracompacte ontwerp, dat twee keer kan worden opgevouwen, maakt hem bijzonder praktisch.

Het draadloze oplaadstation kan bijvoorbeeld worden opgeladen met de 10.000 mAh Anker MagGo Powerbank (79,99 euro bij Anker, Amazon en in de winkels). De powerbank heeft niet alleen een geïntegreerd display en USB-C-kabel, maar ook een oplaadpunt om een Apple Watch draadloos op te laden in elke hoek tot 90 graden.

Het derde product is de Anker MagGo Wireless Charging Stand (34,99 euro bij Anker, Amazon en in de winkel). Deze stand kan 360 graden worden gedraaid en laadt de smartphone betrouwbaar op, terwijl de informatie over de stand-bymodus altijd in beeld is.

Ook zet Anker een grote stap in een nieuw vakgebied. Voor het eerst richt het bedrijf zich op de belangrijke markt van beschermend glas voor displays (twee stuks voor 29,99 euro bij Anker, Amazon en in de winkels) en hoesjes voor mobiele telefoons. De Anker MagGo magnetische mobiele telefoonhoes met standaard (26,99 euro) is een hoes voor de huidige iPhone-generaties met een premium ontwerp, is dankzij de 360-graden ring, inclusief MagSafe compatibiliteit, prettig om vast te houden en biedt gecertificeerde bescherming volgens SGS-normen.

maandag 9 september 2024

Nieuwe iPhones op 20 september verkrijgbaar

Apple heeft vanavond zijn nieuwste iPhones voorgesteld. Alle iPhone 16-modellen hebben een compleet nieuwe knop gekregen voor het maken van foto’s in liggende stand. Die knop zit aan de rechterkant van het toestel. Met die knop kun je desgewenst ook informatie opvragen over restaurants of affiches die je ziet. Daarnaast hebben nu alle modellen, en dus niet alleen de Pro modellen, een actieknop.

Sommige vernieuwingen zijn specifiek voor de camera van de iPhone 16 en iPhone 16 Plus. Deze toestellen krijgen voor het eerst ondersteuning voor macrofotografie: een speciale modus waarin je objecten van heel dichtbij en heel gedetailleerd kunt vastleggen. Daarnaast krijgt de groothoeklens een sneller diafragma van f/2.2, ten opzichte van f/2.4 van voorheen.

Het camera eiland is ook vernieuwd: Terwijl deze lenzen sinds de iPhone 13 diagonaal zijn opgesteld, staan ze met de iPhone 16 en iPhone 16 Plus onder elkaar.

De ultragroothoeklens krijgt ook een upgrade. Deze heeft nu nog een resolutie van 12 megapixels, maar met de iPhone 16 Pro stijgt dit naar maar liefst 48 megapixels.

De iPhone 16 kost 969 euro, de Plus 1119 euro.

De Pro-modellen zijn een paar millimeter langer en breder geworden en de schermranden zijn een stuk dunner. De iPhone 16 Pro meet nu 6,3 inch, tegenover de 6,1 inch van vorig jaar. De 16 Pro Max heeft een scherm van 6,9 inch.
De A18 Pro processor heeft 16 neurale kernen voor AI-taken, goed voor 35 biljoen berekeningen per seconde.

De binnen­kant is verbeterd met een onderliggend koel­systeem van 100% gerecycled aluminium en innovaties voor de warmte­afvoer van het glas aan de achter­kant.

Via de camera­regelaar heb je nu sneller toegang tot de camera­tools. Later dit jaar kun je met de camera­regelaar gebruik­maken van een tweestaps­sluiter. Vergrendel automatisch de focus en belichting, door er zachtjes op te drukken. Zo kun je je foto opnieuw kadreren zonder dat je de focus op je onderwerp verliest.

De Pro modellen zijn verkrijgbaar in zwart, wit, naturel en goudkleurig titanium (‘Desert’). De iPhone 16 Pro kost 1229 euro, de Max 1479 euro.

OPPO kondigt drie nieuwe smartphones in de A-serie aan

OPPO kondigt drie nieuwe smartphones in de A-serie aan: de OPPO A60 5G, OPPO A40 en OPPO A40m. Deze modellen bieden niet alleen robuuste kwaliteit en schokbestendigheid op 'militair niveau', maar ook waterbestendigheid en een duurzame batterij die tot vier jaar een optimale gebruikerservaring levert. M

De OPPO A60 5G, OPPO A40 en OPPO A40m zijn vervaardigd met hoogwaardige materialen en beschikken over een dubbel gehard glazen scherm, wat ze extra bestand maakt tegen vallen en stoten. Deze modellen uit de A-serie hebben het MIL-STD 810H-certificaat behaald voor schokbestendigheid op militair niveau, evenals een 5-sterren SGS-certificering voor valbestendigheid. Dit maakt ze tot een van de meest robuuste smartphones in hun prijsklasse.

Daarnaast hebben de smartphones een IP54-classificatie voor water- en stofbestendigheid en zijn ze bestand tegen morsen van warme en koude vloeistoffen zoals koffie en soep.

Naast de stevige constructie bieden de A-serie smartphones ook een langere batterijduur en efficiënter opladen. De 5.100mAh Hyper Energy Battery kan tot 14 uur video afspelen op een volledige lading, ideaal voor zowel werk als entertainment. De batterij behoudt ten minste 80 procent van zijn oorspronkelijke capaciteit gedurende meer dan 1.600 laadcycli, wat neerkomt op vier jaar standaardgebruik.

De OPPO A60 5G, OPPO A40 en OPPO A40m zijn ontworpen voor gaming- en entertainmentervaringen. Ze beschikken over een 6,67-inch Ultra Bright Display met een verversingssnelheid van 90Hz, waardoor games en video's soepel worden weergegeven. De OPPO A60 5G ondersteunt zelfs een maximale verversingssnelheid tot 120Hz. Dankzij automatische lichtdetectie kan het scherm een piekhelderheid van 1.000 nits bereiken, zodat de inhoud ook in fel zonlicht helder blijft.

Het MediaTek Dimensity 6300-platform zorgt voor topklasse 5G-ervaring in de OPPO A60 5G. OPPO's AI LinkBoost-technologie past netwerkverbindingen aan voor snellere en stabielere 5G-connectiviteit, zelfs in gebieden met een zwak signaal.
 

OPPO A40 en A40m worden op hun beurt aangedreven door het Snapdragon 6s 4G Gen1-platform voor efficiënte prestaties met een lager energieverbruik. Met 4GB/8GB RAM en 128GB/256GB opslagruimte zorgen deze telefoons voor een soepele en responsieve ervaring, zowel bij het gamen als bij het streamen van video’s.

OPPO's RAM-uitbreidingstechnologie kan het beschikbare RAM verdubbelen met maximaal 8 GB, wat zorgt voor extra flexibiliteit wanneer dat nodig is. ColorOS 14's Trinity Engine optimaliseert de efficiëntie verder door computerbronnen nauwkeurig te beheren met geavanceerde rekenkrachtmodellen. Deze innovaties hebben ervoor gezorgd dat de OPPO A60 5G en OPPO A40 met 4GB RAM + 128GB ROM geslaagd zijn voor OPPO's 36-maanden Fluency Protection-test, en de OPPO A40m met 8GB RAM + 256GB ROM voor de 50-maanden Fluency Protection-test. Dit garandeert dat de smartphone langdurig vloeiend blijft werken in uiteenlopende scenario's.

De OPPO A60 5G, OPPO A40 en OPPO A40m zijn slank en lichtgewicht, met een dikte van slechts 7,68 mm en een gewicht van ongeveer 187 gram. Het 2.5D gebogen scherm en het gestroomlijnde zijframe met afgeronde hoeken zorgen voor een comfortabele grip. De afgeronde rechthoekige cameramodule op de achterkant combineert minimalisme met ergonomisch comfort, wat de slanke uitstraling verder versterkt.

De OPPO A60 komt in de verfrissende kleur Black Red, terwijl de OPPO A40 en OPPO A40m verkrijgbaar zijn in Sparkle Black. Dankzij het OPPO Glow-proces hebben deze toestellen een glinsterende uitstraling, en blijven ze vrij van vingerafdrukken en vuil.
Ultraheldere camera's voor dagelijkse momenten

De OPPO A60 5G, OPPO A40 en OPPO A40m zijn uitgerust met een 50MP Ultra-Clear Camera en een 5MP Selfie Camera. Functies zoals AI Portrait Retouching en Dual-view Video bieden gebruikers de mogelijkheid om hun creativiteit de vrije loop te laten en unieke foto's en video's vast te leggen.

Daarnaast beschikt de cameramodule over de praktische Turbo Torch-zaklamp met vier instelbare helderheidsniveaus. Met een lichtsterkte tot 21,3 lux en een modus voor weinig licht is de Turbo Torch een betrouwbare functie die zicht biedt wanneer dat het meest nodig is.

De OPPO A60 5G is verkrijgbaar in Black Red, vanaf 9 september in Nederland en kost 249 euro.
De OPPO A40 is beschikbaar in Sparkle Black vanaf 9 september in Nederland en kost 189 euro.
Ook de OPPO A40m is vekrijgbaar in Sparkle Black vanaf 9 september in Nederland en kost 219 euro.


Acer kondigt zijn eerste Copilot+-laptops aan

Acer kondigde tijdens de IFA-beurs in Berlijn nieuwe laptops met Copilot+-functionaliteiten aan, waaronder Swift-modellen aangedreven door Intel Lunar Lake- en AMD Ryzen AI 300-processors.

Ook komt er een lichtere versie van de TravelMate P6 14.

De laptops hebben respectievelijk een 14 inch- en 16 inch-oledscherm. Het scherm van het topmodel, de Swift 16 AI, heeft een 3k-resolutie en touchscreenfunctionaliteit.

De Switch 14 AI heeft maximaal 32GB Lpddr5x-geheugen en 1TB opslagruimte.

Acer brengt de TravelMate P6 14 AI aan het einde van het eerste kwartaal van 2025 uit voor tenminste 1499 euro, grofweg 50 euro meer dan het oorspronkelijke model.

Samsung kondigt Galaxy Book5 Pro 360-laptop aan

Samsung kondigt de Galaxy Book5 Pro 360 aan. De laptop is uitgerust met een Intel Lunar Lake-processor en een Intel Arc-videokaart. Daarnaast is apparaat voorzien van Copilot+ voor het uitvoeren van AI-rekentaken.

Volgens Samsung biedt de Galaxy Book5 Pro 360 dankzij de Intel Core Ultra Series 2-cpu met maximaal 47Tops vier keer zoveel npu-kracht als zijn voorganger.

Samsung heeft nog geen prijzen bekendgemaakt. De Galaxy Book5 Pro 360 is beschikbaar vanaf januari 2025 en verkrijgbaar in de kleuren Gray en Silver. De laptop weegt 1,69 kilogram en heeft afmetingen van 355,4x252,2x12,8mm.

vrijdag 6 september 2024

Bluetooth 6.0 helpt bij het opsporen van verloren apparaten

Bluetooth 5.4 is momenteel de meest recente specificatie die wordt gebruikt voor bluetoothaccessoires, maar daar zal binnenkort verandering in komen. De Bluetooth Special Interest Group (SIG) heeft tijdens IFA 2024 in Berlijn namelijk Bluetooth 6.0 aangekondigd.

Bluetooth 6.0 lijkt de concurrentie aan te gaan met de ultra-wideband (UWB)-functie van bepaalde bluetoothtrackers. De nauwkeurigere locatiebepaling komt ook de beveiliging van deursloten die je met bluetooth ontgrendelt ten goede. Dankzij Channel Sounding kan het slot namelijk bepalen of je echt in de buurt bent, en pas dan ontgrendelen.

Bluetooth zal in de toekomst ook minder stroom verbruiken, vooral wanneer een bluetoothaccessoire is ingeschakeld maar er geen apparaat is verbonden.

Fairphone kondigt goedkopere Fairphone 5 aan

Fairphone kondigt een goedkopere variant van de Fairphone 5 aan, voorzien van 6 in plaats van 8GB werkgeheugen en 128 in plaats van 256GB opslagruimte.

Het vernieuwde toestel heeft afgezien van het geheugen en de opslagruimte exact dezelfde specificaties als het originele model.

De nieuwe configuratie is voor de adviesprijs van 549 euro beschikbaar, terwijl het eerdere model intussen nog 629 euro kost.

De smartphone van de Nederlandse fabrikant is beschikbaar in de kleuren matzwart en de nieuwe kleur groen. Het duurdere model is ook in twee andere kleuren beschikbaar.

Samsung One UI 6.1.1 breidt nieuwste Galaxy AI-functies uit naar nog meer gebruikers wereldwijd

Met One UI 6.1.1 komen de nieuwste Galaxy AI-functies op nog meer Galaxy-apparaten uitgerold. De update begint in september en breidt de AI-functies van de Galaxy Z Fold6 en Z Flip6 uit naar eerdere modellen, waaronder de Galaxy S24-serie, S23-serie, S23 FE, Z Fold5, Z Flip5 en Tab S9-serie.

Communiceren met iemand in een andere taal is eenvoudig en gemakkelijk met Galaxy AI. Interpreter biedt de Luistermodus, die vanaf nu beschikbaar is op alle geüpdatete apparaten, en vertalen in één richting, als je bijvoorbeeld naar een presentatie luistert. Met de nieuwe Composer-functie van Chat Assist kunnen gebruikers eenvoudig e-mails, posts op social media en nog veel meer opstellen. Gebruikers voeren simpelweg een paar trefwoorden in en Galaxy AI genereert vervolgens een volledig bericht op basis van toon en persoonlijke stijl ter beoordeling. Suggested replies, voorheen alleen beschikbaar op Galaxy Z Flip6, zijn vanaf nu ook beschikbaar op apparaten uit de Galaxy S24-serie. Deze functionaliteit biedt snelle antwoorden direct op je pols wanneer deze verbonden is met Galaxy Watch7 of Galaxy Watch Ultra.

Met Note Assist behoren tijdrovende notities van vergaderingen tot het verleden door vertalingen en samenvattingen van notities mogelijk te maken, terwijl de nieuw toegevoegde transcriptiefunctie snel notities kan maken op basis van spraakopnames. Voor nog meer gemak kan PDF Overlay Translation moeiteloos tekst in pdf-bestanden vertalen en deze over de bestaande tekst invoegen of zelfs tekst vertalen in afbeeldingen en grafieken. Sketch to Image helpt foto’s te verbeteren door een selectie van beeldopties te genereren die de originele afbeelding perfect aanvullen op basis van eenvoudige schetsen. Daarnaast genereren de geavanceerde zoekmogelijkheden van Circle to Search met Google snel zoekresultaten en bieden nu stapsgewijze instructies voor het oplossen van complexe rekensommen, evenals de nieuw toegevoegde functie Sound Search[10].
 
Galaxy AI stelt alledaagse gebruikers in staat om professionele content te maken, of ze nu amateurfotograaf of content creator in spe zijn. Maak in een handomdraai portretten in verschillende stijlen, zoals 3D-tekenfilms of aquarel, met Portrait Studio[11]. Daarnaast kunnen gebruikers van Instant Slow-mo[12] video’s naadloos vertragen met behoud van een vloeiende beeldkwaliteit voordat ze snel opgeslagen en gedeeld kunnen worden in slechts een paar eenvoudige stappen.
 
De software-update voor de Samsung Galaxy S24-serie begint op 9 september in Europa. Software-updates voor andere Galaxy-apparaten en landen zullen in de komende weken beschikbaar worden.

donderdag 5 september 2024

ASUS onthult eerste laptops met nieuwe Snapdragon X Plus-processor en Copilot+ PC AI-functies

ASUS onthult zijn allereerste laptops die worden aangedreven door de onlangs aangekondigde Snapdragon X Plus-processor met acht cores. De nieuwe Vivobook S 15 en ProArt PZ13 Copilot+ PC’s zijn de eerste laptops van het Taiwanese bedrijf die door Qualcomm Technologies naar een hoger niveau tillen met behulp van het Snapdragon.

Dankzij deze integratie maakt ASUS geavanceerde AI-features toegankelijker dan ooit en toont het de toewijding producten te ontwerpen om het dagelijks leven van mensen beter en makkelijker te maken.

Het Snapdragon X Plus-platform wordt aangedreven door de uit acht cores bestaande Qualcomm Oryon CPU en levert daardoor niet alleen enorme responsiviteit, maar ook veel efficiëntie en extra productiviteit. Daarnaast zorgen een geïntegreerde GPU en ondersteuning van maximaal drie externe monitors ervoor dat gebruikers genieten van maximale grafische prestaties en uitzonderlijke visuals.

Het hart van de Snapdragon X Plus-processor bestaat uit een krachtige 45 TOPS NPU om moeiteloos te werken met geavanceerde AI-functionaliteiten. Dankzij deze processor wordt niet alleen de performance in extreem draagbare laptops als deze verbeterd, maar wordt ook de batterijduur verlengd.

De ASUS Vivobook S 15 heeft een adviesprijs van 1.099 euro en is onder andere verkrijgbaar bij MediaMarkt (NL en BE) en in de ASUS eShop
De ProArt PZ13 heeft een adviesprijs van 1.599 euro en is onder andere verkrijgbaar bij Bol.com, Fnac, Vanden Borre en in de ASUS eShop.

Odido komt als eerste in Nederland met snel alternatief op bekabeld internet voor thuis

Odido een nieuwe keuze voor vast internet aan. Klik&Klaar Internet van Odido is een nieuw product met de voordelen van hoge internetsnelheden voor thuis. Klik&Klaar Internet maakt gebruik van het 5G-netwerk van Odido en de recent verkregen 3,5 GHz frequenties voor 'razendsnel internet'.

Voor Klik&Klaar Internet is geen vaste internetverbinding meer nodig en ben je niet afhankelijk van welke aanbieder er op jouw postcode diensten levert, maar maakt een modem rechtstreeks verbinding met het 5G-netwerk van Odido. Dit nieuwe netwerk maakt gebruik van de recent bemachtigde 3,5 GHz frequenties. Hierdoor is het mogelijk om klanten nog hogere mobiele snelheden aan te bieden tot wel 300 Mbit/s.

Nu al is 75 tot 80 procent van alle antennes van Odido in staat gebruik te maken van de 3,5 GHz band, aan het eind van dit jaar zullen nagenoeg alle antennes van Odido in Nederland hier klaar voor zijn.

Vanaf dit najaar is Klik&Klaar Internet voor iedereen beschikbaar via de Odido-winkels en online via de website.

Dell introduceert XPS 13 met nieuwe Intel Core Ultra Series 2, en Inspiron 14 & Latitude 5455 met Snapdragon X Plus

Dell introduceert XPS 13 met nieuwe Intel Core Ultra Series 2, en Inspiron 14 & Latitude 5455 met Snapdragon X Plus

Dell introduceert de XPS 13 met next-gen Intel Core Ultra processors uit de Series 2, en de eerder dit jaar aangekondigde Inspiron 14 en Latitude 5455 met de baanbrekende nieuwe Snapdragon X Plus 8-core processors.

Naast 'ongeëvenaarde prestaties en efficiëntie' bieden de AI-pc’s van Dell uitzonderlijke AI-ervaringen voor consumenten, contentmakers en zakelijke professionals om de productiviteit op kantoor of onderweg te verbeteren.

De nieuwe XPS 13 is de dunste XPS-laptop ooit en wordt aangedreven door de nieuwste generatie Intel Core Ultra-processors uit de Series 2. Deze krachtpatser is uitgerust met een speciale Neural Processing Unit (NPU) die tot 48 TOPS (Tera Operations Per Second) kan leveren, waardoor geavanceerde AI-functionaliteiten mogelijk zijn.

De vernieuwde Inspiron 14 biedt keuze uit Snapdragon X Plus 8-core en 10-core processors, met geïntegreerde GPU en NPU die samen 45 TOPS aan prestaties leveren. Het levendig 14-inch FHD+ scherm brengt jouw entertainment en werk tot leven. Dankzij het gebruiksvriendelijke platform en de toevoeging van spraakopdrachten wordt navigeren eenvoudiger dan ooit. De Inspiron 14 is vanaf 24 september beschikbaar.

Ook aan de zakelijke gebruikers is gedacht met de nieuwe Latitude 5455. Deze slanke en betrouwbare laptop is ontworpen zodat gebruikers de hele dag door productief blijven, met een batterijduur tot 27 uur. De Latitude 5455, aangedreven door Snapdragon X Plus 8-core en 10-core processors en een geïntegreerde GPU en NPU met 45 TOPS, is uitermate geschikt voor AI- en machine learning-taken. Het 16:10 FHD+ beeldscherm en de dubbele luidsprekers met AI-ruisonderdrukking zorgen ervoor dat gebruikers overal en altijd naadloos kunnen samenwerken. De Latitude 5455 is ook vanaf 24 september beschikbaar.

Honor haalt Samsung in op markt opvouwbare smartphones

Het Chinese smartphonemerk Honor heeft Samsung Electronics ingehaald op de markt voor vouwbare smartphones in West-Europa, volgens cijfers van Counterpoint Research.

Honor - een spin-off van Huawei Technologies - heeft in het tweede kwartaal de eerste positie verworven.

West-Europa is de op een na grootste markt voor opvouwbare handsets na China en een waar  slagveld voor spelers als Motorola, Oppo, OnePlus en Google.

Honor verscheepte 455 procent meer vouwbare telefoons in het tweede kwartaal van 2024, de grootste jaarlijkse stijging van alle merken.

De in Shenzhen gevestigde smartphonemaker zal deze week de volgende generatie Magic V3 internationaal lanceren, na de introductie van het model in China in juli.

Samsung wordt geconfronteerd met toenemende uitdagingen van Chinese fabrikanten. Naast Honor hebben Xiaomi en Vivo dit jaar opvouwbare modellen buiten China uitgebracht.


Prijs voor mobiele abonnementen KPN gaat omhoog

Vanaf 1 oktober gaan de prijs omhoog voor een mobiel abonnement bij KPN. Het gaat om een jaarlijkse inflatiecorrectie.

De verhoogde kosten gelden voor iedereen bij wie het abonnement voor 1 juli 2024 is ingegaan. Vanaf oktober moet er meer worden betaald.

Deze verhoogde prijs is dus geen geldige reden om je abonnement vroegtijdig te ontbinden.

dinsdag 3 september 2024

Windows 11 maakt mediabestanden doorzoekbaar dankzij AI

Mediabestanden doorzoeken dankzij AI wordt mogelijk in een nieuwe testversie van Windows 11. Met een nieuwe AI-tool wil Microsoft ervoor zorgen dat mediabestanden in Windows 11 doorzoekbaar worden. De functie heet ‘Intelligent Media Search’.

Om de bestanden doorzoekbaar te maken, moeten ze eerst getranscribeerd worden. Hiervoor gebruikt Microsoft een groot taalmodel dat lokaal, op de Windows-pc draait.

Of de functie later deel uitmaakt van Windows 11 is echter de vraag. Microsoft communiceerde nog niet over de functi, en vermeldde zelfs niet dat die functie ook in de testversies van Windows zat.

Apple Mac Mini M4 verliest USB A-poorten

Apple brengt dit najaar een gloednieuwe Mac Mini op de markt, maar aan dat nieuwe ontwerp kleeft mogelijk één groot nadeel, Apple zou afscheid nemen van de USB A poorten, zo schrijft Apple-analist Mark Gurman in zijn wekelijkse PowerOn-nieuwsbrief.

Gurman zegt dat Apple dit najaar twee varianten van de Mac Mini zal onthullen, waarbij de consument kan kiezen tussen een M4- en M4 Pro-chipset. De basisversie met de M4-chip zou al in september naar winkels worden verstuurd.

De Mac Mini-varianten verschillen overigens niet alleen qua chipset. Gurman zegt dat de M4 Pro-versie vijf USB C aansluitingen krijgt, waarschijnlijk met Thunderbolt 4-ondersteuning.

KPN lanceert Kids en Teens Sim

KPN lanceert twee nieuwe Sim Only abonnementen: de KPN Kids Sim voor de allerjongsten en de KPN Teens Sim voor alle teens.

Voor jongeren tot 18 jaar lanceert KPN vandaag de Teens Sim. Daarmee heb je veel data en onbeperkte belminuten voor een vaste lage prijs. Snapchat, TikTok, BeReal: je tiener kan mee met alle hypes. Er zijn blokkades vooraf ingesteld en je kan geen aankopen doen via de mobiele factuur of 0900-nummers bellen.

Is je kind toe aan zijn of haar eerste mobiel? Dan kan dat met de Kids Sim, beschikbaar als uitbreiding van het KPN Mobiele abonnement van de ouder of als Sim only. Met onbeperkt bellen en sms’en is je kind altijd bereikbaar, maar hou je als ouder de volledige controle. Zo is het aanzetten van extra bundels (zoals meer internet) en extra opties (zoals Spotify) geblokkeerd. Ook kun je met de KPN Kids Sim geen 0900-nummers bellen. Via MijnKPN heb je als ouder altijd inzicht in het verbruik van je kind. En met de KPN Kids Sim kun je in plaats van zakgeld MB’s delen.
 
KPN stelt verder Chatlicense beschikbaar voor mobiele klanten die hun abonnement uitbreiden met de KPN Kids Sim en/of de KPN Teens Sim. In de app gaan kinderen aan de slag om de juiste vaardigheden te ontwikkelen die nodig zijn voor de online wereld. Verschillende film en animatie scenario's in de app simuleren gebeurtenissen en dilemma's uit het echte leven. Van online sociaal gedrag, de invloed van influencers tot veilig gebruik van apps. Ouders krijgen toegang tot een continue up-to-date informatieportaal waar ze op één plek alles kunnen vinden om de online wereld van hun kinderen (beter) te leren kennen en met deze informatie het gesprek aan te gaan met hun kind.

maandag 2 september 2024

Apple Intelligence is in bèta iOS buiten VS te gebruiken

Apple Intelligence is in de nieuwste bèta van iOS 18.1 te gebruiken als de regio niet op de VS staat. De taal moet nog wel steeds op Amerikaans Engels staan en Apple Intelligence werkt nog steeds niet in de EU.

Een en ander wijst erop dat Apple de diensten ook buiten het eigen land wil uitbrengen. De functies blijven onbeschikbaar in Europa, omdat Apple niet wil voldoen aan de DMA-wetgeving.

Het is onbekend of en wanneer Apple precies meer talen gaat ondersteunen. Apple Intelligence zit in iOS 18.1, een versie die vermoedelijk later dit jaar uitkomt.

Samsung werkt aan grotere versie Galaxy Z Fold6

Samsung zou werken aan een Special Edition van zijn Galaxy Z Fold6, met grotere schermen en een dunnere behuizing. De Z Fold6 kwam deze zomer uit.

Uitgevouwen komt de dikte uit op 4,9mm en gesloten op 10,6mm, meldt Evan Blass. Bij de reguliere Fold6 is dat 5,6mm en 12,1mm.

Blass vermeldt verder dat het toestel geen Amerikaanse release zal krijgen en hint erop dat hij in elk geval wel in Azië op de markt zal verschijnen.