Ads Top

51 procent Nederlanders maakt buitenlandse kosten buiten databundel

Uit onderzoek van online vergelijker Pricewise blijkt dat meer dan de helft van de Nederlanders extra kosten maakt buiten hun databundel in het buitenland.  Meestal hanteren providers in andere EU-landen wél een datalimiet waarmee unlimited ineens limited wordt. Ook is het verschil tussen de EU en Europa voor veel mensen onduidelijk. Ten derde beseffen veel mensen niet dat als ze vanuit Nederland bellen of sms’en naar een buitenlands nummer, dit niet binnen hun bundel valt.

Bij bellen en internetten in het buitenland gebruikt men het mobiele netwerk van een andere (buitenlandse) provider; roaming. Wanneer er sprake is van roaming, gelden er andere regels dan in Nederland. Binnen de EU zijn er geen extra kosten voor roaming. Landen als Andorra, Engeland, Gibraltar, Monaco, Noorwegen, Turkije en Zwitserland liggen in Europa maar horen niet bij de EU. Hier kunnen dus andere regels gelden die kosten met zich meebrengen.

Met een unlimited (onbeperkte) databundel, mag de provider in EU-landen buiten Nederland wél een datalimiet hanteren. Zonder gebruik van WiFi loopt het internetgebruik via 4G/5G en dan kan dataverbruik hard gaan, vooral bij het delen van vakantiefoto’s en het kijken van Netflix of YouTube. Ook door de opkomst van remote werken gebruiken veel mensen hun telefoon als hotspot voor de laptop of tablet. Daarmee schiet dataverbruik omhoog en dat kan voor hoge onverwachte kosten zorgen.

Bellen of sms’en vanuit Nederland of een ander EU-land met een Nederlands nummer naar een buitenlands nummer, valt meestal niet binnen de bundel. Ook niet als het een nummer van een ander EU-land betreft. 

Voor landen die buiten het EU roaming gebied vallen geldt dat voor bellen, sms’en en internetten geen gebruik wordt gemaakt van de standaard bundels. Hier worden internationale roaming tarieven voor gerekend. Deze tarieven kunnen flink oplopen. De meeste providers bieden buitenlandbundels aan voor gebruik buiten de EU. Deze bundels kun je dan extra afnemen als je een land buiten de EU bezoekt. Echter zijn deze bundels vaak vrij beperkt. Een databundel van bijvoorbeeld 2 MB, is bijvoorbeeld al op na het ontvangen van een filmpje via Whatsapp.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.