Ads Top

Belgen verbeteren ontvangst GSM

Wetenschappers van onder meer UAntwerpen ontwikkelden een technologie die mobiele breedbandnetwerken stabieler maakt.

In het kader van het Europese SEMAFOUR-project, waarvan ook telecomreuzen Ericsson en Nokia deel uitmaken, hebben onderzoekers van iMinds gezocht naar manieren om de mobiele ontvangst te verbeteren.

Zo creëerden wetenschappers van iMinds - Universiteit Antwerpen een algoritme dat kan voorspellen hoe mobiele gebruikers zich zullen verplaatsen van de ene GSM-antenne naar de andere. Uit simulaties bleek dat op die manier het onnodig switchen (de zogenaamde 'handover') tussen antennes tot 20 procent verminderd kan worden, waardoor het risico op het tijdelijk wegvallen van de mobiele verbinding kan worden beperkt.

Researchers van iMinds - UGent werkten op hun beurt mee aan de ontwikkeling van een intelligent systeem dat gebruikers automatisch verbindt met de meest performante Wifi- of 4G-antenne in hun buurt. Dankzij hun technologie kan de gemiddelde datasnelheid voor mobiele gebruikers in bepaalde omstandigheden tot 85 procent verhoogd worden.

Snelle mobiele verbindingen op basis van 3G-, 4G- (en in de toekomst ook 5G-) technologie vereisen de installatie van grote hoeveelheden antennes, waarbij elke antenne een beperkte oppervlakte (of cel) beslaat. Maar mensen zijn constant in beweging en begeven zich dus voortdurend van de ene cel naar de andere (vaak zelfs tegen hoge snelheden, zoals op een autosnelweg).

Binnen het SEMAFOUR-project werd ook bekeken hoe telecomoperatoren de capaciteit van hun 4G-netwerken kunnen verhogen door gebruikers automatisch te verbinden met die Wifi- of 4G-antenne die het beste signaal garandeert.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.