vrijdag 30 augustus 2024

Galaxy Z Fold 6-kleur laat los

De nieuwste Galaxy Z Fold 6 van Samsung lijkt problemen te hebben afbladderende kleuren, maar Samsung geeft daarvoor een ietwat vreemde reden. Z Fold 6 raakt beschadigd door goedkope opladers.

De Fold 6 kwam deze zomer op de markt en nu laat het gekleurde materiaal aan de zijkanten van de vouwtelefoon al los. De oorzaak ligt volgens Samsung bij opladers van derden. De fabrikant waarschuwt dat de spanning van de oplader invloed heeft op de gekleurde aluminium zijkanten van de Galaxy Z Fold 6, vooral als de gebruiker het toestel in zijn hand heeft.

Het advies van Samsung is om opladers van hoge kwaliteit te gebruiken. Hierbij benoemt de fabrikant zijn eigen adapters of die van gerenommeerde merken. 

‘Alleen iPhone 17 Pro Max krijgt flink meer werkgeheugen’

Een dag nadat een bekende geruchtenlekker beweerde dat álle iPhone 17-modellen een upgrade naar 12GB RAM krijgen, komt analist Ming-Chi Kuo met een heel ander verhaal. Hij beweert dat alleen de iPhone 17 Pro Max aanzienlijk meer werkgeheugen krijgt. De andere modellen houden volgens Kuo vast aan 8GB RAM, net als de vierde generatie iPhone SE.

Een minimum van 8GB RAM is nodig om de Apple Intelligence-functies van iOS 18 te kunnen gebruiken. Dit ook dan ook de reden waarom alleen de huidige iPhone 15 Pro en iPhone 15 Pro Max er geschikt voor zijn.

donderdag 29 augustus 2024

Onderzoek telefoongebruik Nederlanders: twee op de drie wil altijd bereikbaar zijn

Het maakt bijna niet meer uit hoe oud je bent, smartphones nemen steeds meer van onze tijd in beslag. Dagelijks bereikbaar zijn is iets wat maar liefst 76 procent van de Nederlanders belangrijk vindt. Maar hoe gaan we om met iemand die tijdens een gesprek constant op zijn of haar smartphone kijkt?

Uit onderzoek van Greetz blijkt dat 91 procent van de Nederlanders het vervelend vindt wanneer iemand tijdens een gesprek constant op zijn of haar smartphone kijkt. Hier wordt alleen op verschillende manieren op gereageerd. 52 procent stoort zich aan dit feit en zegt er dan ook meteen iets van. Maar een kleinere groep Nederlanders (17%) spreekt de irritatie niet meteen uit en wacht op een geschikter moment om er iets van te zeggen. Ook is 14% geneigd om zelf de smartphone erbij te pakken wanneer zijn/haar gesprekspartner dit doet.

Sinds de komst van de smartphone is het dagelijks gebruik steeds sneller gegroeid. De gemiddelde schermtijd van Nederlanders is 2 uur en 20 minuten per dag. Het is dan ook niet gek dat 76% van de Nederlanders het belangrijk vindt om altijd bereikbaar te zijn. Ongeveer de helft van de respondenten vindt het zelfs belangrijk om snel te reageren op berichten die ze binnenkrijgen. Iemand een paar uur laten wachten op reactie? Dat zal de helft van de Nederlanders niet zo snel doen. Een aantal respondenten geeft aan dat een smartphone het contact met dierbaren positief bevordert. Zo heeft 35% meer contact met vrienden en familie sinds het gebruik van de smartphone.

Een gezonde balans tussen werk en privé is belangrijk. Maar laten we niet vergeten dat het ook belangrijk is om een gezonde balans te vinden tussen smartphonegebruik en persoonlijke interactie. Zo’n 46% van de respondenten vindt een gezonde balans hiertussen van belang. Voor 7% is dit absoluut niet het geval. Dit percentage van de respondenten zegt dat het ondenkbaar is om zonder smartphone door het leven te gaan.

Smartphoneverkoop trekt aan door AI-functies

Marktvorser IDC verwacht dat het aantal verkochte smartphones dit jaar wereldwijd met 5,8 procent toeneemt. Een eerdere raming ging nog uit van 4 procent groei. AI schijnt de belangrijkste groeimotor te zijn.

Het onderzoeksbureau voorspelt dat er in 2024 wereldwijd 1,23 miljard smartphones verkocht zullen worden; een stijging van 5,8 procent vergeleken met 2023.

De grootste toename betreft het aantal verkochte Android-toestellen, met een groei van 7,1 procent. Bij iPhones gaat het om een verwachte stijging van 0,8 procent. Apple scoort minder door de toenemende concurrentie in China.

Volgens het onderzoeksbureau spoort de komst van nieuwe AI-functies naar toestellen meer consumenten aan om een nieuwe smartphone te kopen. IDC voorspelt dat smartphones met AI-functies tegen het einde van 2024 goed zijn voor 18 procent van de smartphonemarkt.

woensdag 28 augustus 2024

Google kondigt bundelapp aan voor HP-laptops

Google heeft de Google Essentials-app aangekondigd voor recente HP-laptops. De app
bundelt verschillende diensten en apps van Google, waaronder Google Play Games, Berichten, Drive en Foto's.

Google schrijft dat de app direct toegankelijk is vanuit het startmenu en dat die de gebruiker 'gemakkelijk laat schakelen tussen zijn laptop en smartphone'.

Essentials wordt uitgerold naar de laptopmodellen Spectre, Envy, Pavilion, OMEN en Victus, en naar de standaard HP-laptops. Op den duur komt de app ook beschikbaar voor de Omnibook-serie.

Configuratiescherm Windows gaat nu echt verdwijnen

Microsoft heeft aangekondigd alle overgebleven instellingen van het Configuratiescherm over te zetten naar de instellingen-app. Daarna zal het Configuratiescherm uit Windows 11 verdwijnen.

Ruim tien jaar na de introductie van het welbekende instellingenmenu van Windows lijkt Microsoft eindelijk klaar om afscheid te nemen van het aloude Configuratiescherm. Dat meldt de softwaregigant in een statusupdate over het instellingenpaneel.

Vooralsnog noemt de softwaregigant geen exacte datum voor wanneer het Configuratiescherm verdwijnt. Het is bovendien niet duidelijk of dit geldt voor zowel Windows 10 als Windows 11.

dinsdag 27 augustus 2024

Tabbladgroepen krijgen een kleurtje in Google Chrome

Google maakt het net wat makkelijker om tabbladgroepen in Chrome op Android van elkaar te onderscheiden. Je kunt ze een kleurtje meegeven.

Om de kleur van de tabbladgroep in te stellen, open je eerst het menu met alle recente tabbladen en klik je op de groep met tabbladen. Linksboven zie je nu een gekleurd cirkeltje staan.

Volgens 9to5Google is de functie inmiddels breed beschikbaar voor Chrome op Android. Als je de functie nog niet ziet, kun je de browser herstarten.

Simyo verhoogt prijzen alle abonnementen

Simyo kondigt een inflatiecorrectie van 2,3 procent aan voor alle abonnementen. De nieuwe prijzen gaan vanaf 1 oktober in en gelden voor bestaande klanten die voor 1 juli 2024 een abonnement bij de provider afsloten.

Vorig jaar verhoogde de virtuele provider zijn prijzen met 8,4 procent vanwege inflatie. Dat werd halverwege september pas aangekondigd, minder dan een maand voor de officiële ingang van de prijsverhoging.

Snapchat eindelijk ook geschikt voor iPad

Snapchat is nu eindelijk beschikbaar voor de iPad. De app werd al in 2011 gelanceerd voor iOS, maar had alleen iPhone-ondersteuning. De app draaide wel op iPads, maar alleen in een klein scherm.

'Het is nog steeds dezelfde Snapchat die je kent en waar je van houdt, maar deze keer op het grote scherm', zegt het bedrijf er zelf over.

Er is nog altijd geen manier om de app in landschapsmodus te gebruiken.

Snapchat is zeker niet de enige sociale app die tot voor kort alleen voor iOS was ontworpen. Instagram en Threads (beide van Meta) hebben nog geen iPad versie.

maandag 26 augustus 2024

OPPO Reno12 F 5G: AI-telefoon met AI Portrait-mogelijkheden

OPPO introduceert de Reno12 F 5G in Nederland, een toegankelijke AI-telefoon in de populaire Reno-serie. De stijlvolle en solide Reno12 F 5G heeft een gloednieuw Cosmos Ring-design, een dynamisch Halo Light en een 120 Hz slim adaptief scherm, beschermd door het robuuste All-Round Armour. De OPPO Reno12 F 5G biedt niet alleen meer creativiteit in fotografie dankzij AI Portrait en geavanceerde AI-functies zoals AI Eraser 2.0 en Smart Image Matting 2.0, maar verhoogt ook de productiviteit met AI-tools zoals de AI Recording Summary.

De cirkelvormige cameramodule op de achterkant is geïnspireerd door klassieke polshorloges en heeft volgens de fabrikant een slanke, elegante en luxe uitstraling. Er zit een Halo Light om de cameramodule voor een uniek dynamisch lichteffect dat synchroniseert met muziek en een extra vibe toevoegt aan de luisterervaring van gebruikers. Het Halo Light biedt niet alleen verschillende aanpasbare lichteffecten voor verschillende scenario’s, maar functioneert ook als een subtiel meldingssysteem voor opladen, oproepen en berichten.

Naast het Cosmos Ring-design biedt de OPPO Reno12 F 5G twee kleuropties die zowel moderne als klassieke kleurenschema’s combineren: Amber Orange en Black Green. Black Green is 7.69 mm lang en Amber Orange 7.76 mm. De telefoon weegt slechts 187 gram.

Het toestel bevat een 50 MP hoofdcamera, een 2 MP macro-camera voor perfecte close-up portretten en een 112-graden 8 MP ultragroothoekcamera, aangevuld met een 32 MP selfiecamera met meerdere brandpuntsafstanden.

Naast deze combinatie van camera’s gebruikt de Pro Portrait-modus zowel de hoofd- als macro-camera om professionele bokeh-effecten te creëren voor prachtige portretten, terwijl AI Portrait Retouching meer levendige en meer natuurlijke retoucheereffecten biedt. Samen zorgen de hardware-softwarecombinaties ervoor dat elk portret gemaakt met de Reno12 F 5G natuurlijke schoonheid vastlegt met uitzonderlijke details.

OPPO Reno12 F 5G is vanaf 26 augustus beschikbaar in Nederland in Black Green in de configuratie met 8 GB RAM + 256 GB ROM. De telefoon is verkrijgbaar via OPPO’s e-store en andere verkoopkanalen voor een adviesprijs van 399 euro.

Smartphoneverbod voor Belgische scholen

Meer dan 370 Franstalige scholen in België met in totaal meer dan 132.000 leerlingen krijgen in de loop van komend schooljaar een smartphoneverbod.

Het verbod geldt voor de hele school, en dus niet alleen in het klaslokaal.

Het gaat om scholen van het Wallonie-Bruxelles Enseignement, meldt VRT.

Wel blijft er ruimte voor lessen over media-educatie en kunstmatige intelligentie waarvoor mogelijk smartphones gebruikt zullen worden.

Odido verhoogt in september snelheden van mobiele Unlimited-abonnementen

Odido verhoogt vanaf begin september de mobiele internetsnelheden van de drie Unlimited-abonnementen.

De Plus- en Basis-abonnementen worden 100Mbit/s hoger; de snelheid van het Start-abonnement stijgt met 10Mbit/s.

Odido meldt geen snelheidsverhoging voor het Premium-abonnement, maar dit abonnement heeft in de praktijk geen maximumsnelheid.

Odido kondigde de snelheidsverhoging in juli aan, bij de activering van de 3,5GHz-band.

vrijdag 23 augustus 2024

Renders tonen Samsung Galaxy Tab S10+ en S10 Ultra

Android Headlines heeft nieuwe renders van de Samsung Galaxy Tab S10-serie gedeeld. Op foto's zijn de Galaxy Tab S10+ en S10 Ultra zichtbaar, wat volgens de website de enige modellen in de serie worden.

De twee tablets lijken qua uiterlijk veel op elkaar. Daarbij heeft de Galaxy Tab S10+ geen notch in het scherm.

Beide tablets zullen beschikbaar zijn in de kleuren zilver en grafiet en verschijnen naar verluid in oktober. Naar verwachting wordt dan ook de Galaxy S24 FE aangekondigd.

Windows 11-update sloopt dual-boot-pc’s met Linux

Een recente update van Windows 11 zorgt voor problemen computers met een dual-boot-opstelling. De pc's weigeren op te starten door problemen met Secure Boot.

De problemen zijn ontstaan na de Patch Tuesday-update van augustus voor Windows 11. Microsoft dichtte 89 kwetsbaarheden, waaronder zes ‘zeroday’-kwetsbaarheden waarvan bekend is dat ze actief worden misbruikt. Eén van de 89 beveiligingspatches veroorzaakt nu problemen op computers waarop zowel Windows als Linux draait; die starten namelijk niet meer op na de recente update.

Na het installeren van de update krijgen ze een foutmelding te zien: 'Verifying shim SBAT data failed: Security Policy Violation. Something has gone seriously wrong: SBAT self-check failed: Security Policy Violation.'

donderdag 22 augustus 2024

‘Samsung Galaxy S25 Ultra krijgt groter scherm met dunnere randen’

Samsung lijkt het ontwerp van de Galaxy S25 Ultra onder handen te nemen: het scherm zou iets groter worden, maar het toestel zelf juist kleiner.

Dat is grotendeels te danken aan de 31 procent dunnere randen rond het scherm. Dat ziet er mooier uit en zorgt er waarschijnlijk ook voor dat de smartphone net iets lekkerder in de hand ligt.

Het nieuwe toestel verschijnt op zijn vroegst in januari volgend jaar.

De Samsung Galaxy S25-serie bestaat waarschijnlijk weer uit drie telefoons: de S25, S25 Plus en dus de S25 Ultra. Vooral die laatste lijkt flinke upgrades te krijgen.

woensdag 21 augustus 2024

Nieuwe iPhones mogelijk 10 september aangekondigd

Twitteraar Maijin Bu claimt dat Apple op 10 september zijn nieuwste generatie smartphones zal presenteren. Over de hele lijn lijkt Apple voor grotere accu’s en de A18 (Pro)-processor te hebben gekozen.

Voor de Pro-lijn worden ook grotere schermen verwacht in vergelijk met de huidige generatie.

Met uitzondering van de iPhone 16 Pro worden ruwweg dezelfde prijzen verwacht als vorig jaar. In het geval van dit toestel wordt 1.099 dollar genoemd, ofwel 100 dollar meer dan zijn voorganger.

iOS 18 en iPad OS 18 beta 7 staat klaar voor ontwikkelaars (net als publieke beta 5)

De nieuwste beta van iOS en iPadOS 18 is beschikbaar, zodat ontwikkelaars alvast de vernieuwingen kunnen testen. Naar verluidt is dit de laatste beta uit de reeks voordat iPhone 16 verschijnt.

Niet alleen staat de zevende beta van iOS 18 en iPadOS klaar voor ontwikkelaars, ook de vijfde publieke beta.

Er waren in de vorige beta weer diverse verbeteringen aangetroffen, zoals een betere weergave van fotoalbums en een losse Bluetooth-knop voor het Bedieningspaneel.

dinsdag 20 augustus 2024

iOS-update lost netwerkproblemen met iPhone 12-toestellen op

De iOS 17.6.1-update lost volgens KPN de netwerkproblemen op waar meerdere iPhone 12-klanten sinds eind mei last van hebben. Door die storing hadden klanten een tragere 5G-verbinding, of alleen EDGE.

De update werkt alleen voor iPhone 12-klanten. KPN zegt tegen Tweakers 'volop bezig te zijn' om ook de iPhone 11-klanten te helpen. De oplossingen variëren van 'een netwerkreset, tot een reparatie, tot een omruil van het toestel als reparatie niet mogelijk is gebleken'.

De storing begon eind mei en zorgt ervoor dat klanten een langzame 4G- of 5G-verbinding hebben, of alleen een EDGE- of 2G-verbinding hebben. 

Proximus weet nog niet wanneer e-sim op smartwatches ondersteund wordt


Proximus weet nog niet wanneer e-sims op smartwatches ondersteund zullen worden. Eerder gaf het bedrijf aan dat dit in 2023 mogelijk zou zijn, al werd dit later uitgesteld tot 2024.

De provider zegt tegen Tweakers dat het netwerk van het bedrijf niet geschikt is voor 'multi-ringing', waarbij een oproep tegelijk overgaat op een smartphone en een smartwatch met e-sim.

Proximus ondersteunt al sinds 2020 e-sims op smartphones.

maandag 19 augustus 2024

Proton maakt VPN-browserextensie gratis

Protons VPN-browserextensie voortaan ook te gebruiken voor mensen zonder abonnement. Voorheen was er een abonnement van minstens 4,49 euro per maand voor nodig.

De extensie is beschikbaar voor Firefox en Chromium-browsers.

Proton zegt de extensie gratis te maken omdat hij 'online bescherming makkelijker maakt en ons een groter publiek laat bereiken'. Proton introduceerde de vpn-dienst in 2017.

Microsoft trekt stekker uit Paint 3D

Microsoft stopt op 4 november met Paint 3D. Het programma is vanaf die datum niet meer te downloaden via de Microsoft Store en ontvangt dan ook geen updates meer.

Paint 3D is een beeldbewerkingsprogramma uit 2017 dat geleverd werd via de Windows 10 Creators Update. Paint 3D moest de standaardversie van Paint vervangen, als moderne versie van dat grafische programma.

vrijdag 16 augustus 2024

Delta breidt snelle gratis Wifi uit naar internationale vluchten

Delta is begonnen met de uitrol van snelle en gratis wifi aangeboden door T-Mobile, op geselecteerde langeafstandsroutes. Dit is een belangrijke mijlpaal in de reis van de luchtvaartmaatschappij om betrouwbare streaming-kwaliteit connectiviteit gratis aan te bieden op haar gehele wereldwijde vloot.

Op dit moment is gratis streaming-kwaliteit WiFi al beschikbaar op bijna 700 toestellen, meer dan 90 procent van Delta's binnenlandse vloot. De luchtvaartmaatschappij verwacht dat tegen het einde van het jaar het merendeel van haar klanten toegang heeft tot deze service.

Naarmate gratis WiFi internationaal wordt uitgerold, zal het internationale WiFi-portaal in eerste instantie geen SkyMiles-inlog vereisen. Later dit jaar zullen alle vliegtuigen die zijn uitgerust met Viasat Wi-Fi officieel worden omgeschakeld naar de gepersonaliseerde Delta Sync WiFi-ervaring, die wordt ontgrendeld door de SkyMiles-lidmaatschappen van klanten voor exclusieve ervaringen en aanbiedingen aan boord.

iPhone SE krijgt wél Apple Intelligence

Apple-kenner Mark Gurman claimt dat de vierde generatie iPhone SE uitgerust wordt met Apple Intelligence. Dat toestel moet ergens begin 2025 verschijnen.

De iPhone SE 4 is daarmee, naast de iPhone 15 Pro (Max) en de 16-serie, een van de eerste iPhones met het AI-systeem. Dat maakt het des te zuurder voor degenen die net een iPhone 15 of 15 Plus hebben aangeschaft, maar geen AI krijgen. Deze smartphones hebben te weinig RAM: 6 GB in plaats van de vereiste 8 GB.

Naast AI krijgt de SE naar verluidt een 6,1-inch-oledscherm, inclusief de bekende Apple-notch, één 48MP-camera en de behuizing van de iPhone 14 of 16.

Samsung S24 FE komt uit in oktober

Samsung wil de Samsung Galaxy S24 FE in oktober uitbrengen. Dat claimt Android Headlines.

De Samsung S24 FE zou een 6,7 inch-scherm meekrijgen, in plaats van het 6,4 inch-display dat in de S23 FE wordt gebruikt.

Daarnaast is er sprake van een 10-megapixelselfiecamera, een 50-megapixelhoofdcamera, een 12-megapixelultrawidecamera en een 8-megapixelzoomcamera.

De S24 FE zou in vijf kleuren te koop zijn: blauw, groen, zwart, grafiet en geel. Het is op dit moment niet duidelijk hoeveel de S24 FE zal kosten.

Pixel 9 serie moet het zonder Android 15 stellen

De deze week aangekondigde Pixel 9 serie komt opmerkelijk genoeg niet met de nieuwste versie van Android, maar nog gewoon met Android 14.

Het lijkt erop dat Android 15 nog niet klaar is en nog steeds enige verfijning vereist voor de stabiele release. Google heeft niet uitgelegd waarom Android 15 niet beschikbaar is op hun nieuwe telefoons.

Wel zijn enkele Android 15-functies als het ware teruggeporteerd naar Android 14. Bijvoorbeeld nieuwe Gemini-overlay die over apps zweeft en de Pixel Studio-afbeeldingsgenerator.

Alle andere Pixel AI-functies, waaronder Add Me en Reimagine zijn beschikbaar en draaien op Android 14.

woensdag 14 augustus 2024

Nieuwe Barbie-telefoon van HMD

HMD lanceert een knalroze klaptelefoon met een Barbie-thema. Het toestel komt eind augustus uit.

Het gaat om een klaptelefoon, niet te verwarren met een geavanceerde vouwtelefoon, die veel lijkt op de Nokia 2660 Flip. De enorme knoppen zijn ideaal als je lange, roze nagels draagt.

Vergeleken met de Nokia 2660 Flip krijgt de HMD Barbie dubbel zoveel werkgeheugen, namelijk 64MB. Het toestel heeft 128MB opslagruimte, een 1GHz-chip en een 1450mAh-batterij. De prijs is nog niet bekend.

Nieuw ontwerp voor Mac mini

De Mac mini krijgt in 2024 een nieuw ontwerp. De Mac mini ziet er al sinds 2010 nagenoeg hetzelfde uit. Bij de overstap naar Apple Silicon in 2020 heeft Apple dan ook niets aangepast aan het design, terwijl het nieuwe moederbord binnenin toch veel minder ruimte inneemt.

De nieuwe Mac mini met M4, die eind dit jaar verwacht wordt, krijgt een ontwerp dat overeenkomt met dat van een Apple TV.

De behuizing van de nieuwe Mac mini zou verder wel van aluminium zijn en dus niet van plastic zoals bij de Apple TV. Volgens bronnen bij de ontwikkeling is de nieuwe Mac mini eigenlijk een iPad Pro in een hele kleine behuizing.

dinsdag 13 augustus 2024

Google brengt Pixel 9 Pro Fold ook in Nederland uit

Google brengt in september een nieuwe versie uit van de vouwbare Pixel 9 Pro Fold, dit keer boordevol AI. Dichtgevouwen werkt de Pixel als een gewone telefoon, met een scherm van 6,3 inch aan de buitenkant. Het apparaat heeft een satijnmatte achterkant met metalen frame in satijnglans en een gepolijst scharnier.

De Pixel 9 Pro Fold (vanaf 1899 euro) is volgens Google de dunste opvouwbare telefoon op de markt en past 'moeiteloos in je broekzak'. Je kunt het apparaat plat neerleggen of neerzetten in de tafelblad- of tentmodus.

De software maakt het verschil. Houd de aan/uit-knop ingedrukt om verhalen en blogs te schrijven, afspraken te plannen of iets nieuws te leren. Gemini haalt informatie over een feest op uit een uitnodiging in Gmail of doet een suggestie voor een lokale bloemist in Google Maps.

Inbegrepen zijn Gemini Advanced, Gemini in Gmail en Documenten, en 2 TB cloudopslag.

De Pixel 9 Pro Fold-camera heeft  groothoek-, ultragroothoek- en telelenzen met 5x optische zoom en tot 20x zoom met hoge resolutie. De Pixel 9 Pro Fold beschikt ook over geavanceerde videoverwerking.

Met twee schermen worden Meet-gesprekken volgens Google nog beter. Bellers worden op beide schermen getoond, zodat iedereen in beeld is. En zij zien jou én waar je naar kijkt. Bovendien wordt het vertalen van fysieke gesprekken met Google Translate nog makkelijker.




Google is Apple voor met nieuwe Pixels

Vermoedelijk om de aankondiging van Apples iPhone 16 voor te zijn onthult Google vroeger dan normaal zijn nieuwste hardware producten, waaronder de nieuwe Pixels. Een jaar geleden werd de Pixel 8 begin oktober gelanceerd.

De aankondigingen bevatten geen grote verrassingen, veel ervan was al uitgelekt.

Nieuw is dat Pixel 9 Pro is twee formaten komt, namelijk 6,3 of 6,8 inch. De toestellen zijn voorzien van een Tensor G4-processor met 16 GB RAM en daarmee geschikt voor de meest geavanceerde AI-toepassingen. Er is een Google One AI Premium-abonnement van 1 jaar1 inbegrepen voor 'nog krachtigere AI-functies'.

De Pixel 9 Pro heeft een drievoudige camera aan de achterzijde en een volledig nieuwe 42MP-camera aan de voorzijde. Op de Pixel 9 Pro is zoom met hoge resolutie nu ook beschikbaar voor video's en kun je haarscherpe video's in 8K maken met Videoboost.

De batterij gaat 24 uur mee en de Pixel 9 Pro XL laadt sneller op dan alle Pixels tot nu toe.

De Pixel 9 Pro en Pixel 9 Pro XL zijn beschikbaar in de kleuren Obsidiaan, Porselein, Grijsgroen en Rozenkwarts vanaf 1099 euro.

Naast de Pro is er ook een reguliere Pixel. De meegeleverde camera heeft een 50MP-hoofdlens en er is nieuwe 48MP-ultragroothoeklens voor close-ups met macrofocus. Met de nieuwste Tensor G4-processor en 12 GB RAM levert de Pixel 9 volgens Google ;moeiteloos topprestaties' en geavanceerde AI. Het Actua-scherm van 6,3 inch3 heeft een piekhelderheid van 2700 nits.

Het toestel heeft ook een grotere, snel oplaadbare batterij die maar 24 uur meegaat en die je in circa 30 minuten oplaadt tot 55 procent.

De Pixel 9 is beschikbaar in Obsidiaan, Porselein, Wintergroen en Pioen vanaf 899 euro.


maandag 12 augustus 2024

Xiaomi lanceert Redmi Pad Pro 5G

Xiaomi lanceert de Redmi Pad Pro 5G. Met een 12,1-inch 120Hz scherm met een uitgebreide 16:10 beeldverhouding, biedt de tablet volgens het bedrijf niet alleen een uitzonderlijke weergave, maar ook comfort tijdens langdurig gebruik.

Redmi Pad Pro 5G wordt aangedreven door de geavanceerde Xiaomi HyperOS. Om de entertainmentervaring nog verder te verbeteren, beschikt de tablet over vier stereoluidsprekers geïntegreerd met Dolby Atmos.  

Redmi Pad Pro 5G biedt ook ondersteuning voor Redmi Smart Keyboard en Redmi Smart Pen. Redmi Smart Pen wordt geleverd met 4096-niveau drukgevoeligheid en een 240Hz sampling rate. De 80mAh (type) batterij biedt tot 12 uur schrijftijd op één enkele lading.

De Redmi Pad Pro 5G is verkrijgbaar in Gravity Gray, met twee varianten 6GB+128GB en 8GB+256GB,⁶ vanaf 379,90 euro. Koop je de Redmi Pad Pro 5G voor 20 augustus via mi.com, ontvang je ook de Redmi Smart Pen en Redmi Buds 5 Pro gratis bij je bestelling.

OPPO A80 5G: de nieuwe maatstaf voor extreme duurzaamheid

OPPO introduceert de OPPO A80 5G in Nederland, de nieuwe A-serie smartphone die is gebouwd voor een lange levensduur. Het toestel is voorzien van een 360-graden schadebestendig Armour Body tegen vallen en stoten, IP54 water- en stofbestendigheid en Splash Touch voor gebruik met natte handen.

De OPPO A80 5G biedt extra functies zoals een ultra-helder 120Hz-scherm, AI LinkBoost, AI Eraser en een 5.100mAh Hyper Energy-batterij met een levensduur van meer dan vier jaar plus 45W SUPERVOOC-snellader, waarmee het praktische technologie tot leven brengt voor verbeterd en langdurig gebruik.

De 360-graden schadebestendig Armour Body van de OPPO A80 5G heeft een nieuwe versterkte interne structuur en maakt gebruik van valbestendige materialen zoals Panda Glass, waardoor de telefoon tegen vallen en stoten kan. De belangrijkste onderdelen zijn voorzien van dempende materialen, waardoor er voldoende ruimte overblijft voor schokabsorptie. Door de extreme degelijkheid heeft de A80 5G de SGS Drop-Resistance-certificering (Standard) en SGS Military Standard-certificering ontvangen.

De OPPO A80 5G wordt aangedreven door het 6 nm MediaTek Dimensity 6300 5G mobiele platform, dat meer vermogen en extra 5G-mogelijkheden levert met een lager energieverbruik. Bovendien garanderen 8GB geheugen en 256GB opslag, en 8GB aan extra RAM altijd een soepel gebruik van meerdere apps. Dankzij deze functies en OPPO’s Trinity Engine staat de A80 5G garant voor minstens vier jaar probleemloos dagelijks gebruik.

De OPPO A80 5G is vanaf 12 augustus verkrijgbaar in Nederland in Starry Black. Het model met 8GB RAM + 256GB ROM-model is voor 299 euro verkrijgbaar via OPPO's online shop en andere verkoopkanalen.

vrijdag 9 augustus 2024

‘Apple gaat na 16 jaar stoppen met de SuperDrive’

Er lijkt een spoedig einde te komen aan de Apple SuperDrive. In de Verenigde Staten is de cd-lezer voor de MacBook al uitverkocht.

De SuperDrive verscheen voor het eerst in 2008, samen met de eerste MacBook Air. Het is in feite een cd- en dvd-speler die je met een USB-kabel op de Mac kunt aansluiten. Hoewel cd’s lang niet meer zo populair zijn als vroeger, verkocht Apple het accessoire nog steeds.

De speler is in Nederland nog gewoon te bestellen voor 89 euro.

Proton brengt Stealth--protocol naar Windows

De Windows-versie van Proton VPN krijgt ondersteuning voor Protons eigen Stealth-protocol. Hiermee verbergen gebruikers dat zij een VPN-dienst gebruiken, in tegenstelling tot protocollen als OpenVPN en Wireguard.

Het protocol werd in 2022 geïntroduceerd door Proton, maar was tot op heden alleen beschikbaar op Android, iOS en macOS.

De mobiele versie van Proton VPN krijgt daarnaast een optie om het appicoontje te verbergen, meldt Proton.

Vele meldingen over 'onofficiële' sites die Firefox aanbieden

De campagne die Mozilla afgelopen juni startte over 'onofficiële' websites die Firefox aanbieden heeft ruim achttienhonderd meldingen opgeleverd.

Het gaat om sites die downloads van Firefox aanbieden, waarbij er niet direct wordt doorgelinkt naar Mozilla.org.

Dit brengt verschillende risico's met zich mee, bijvoorbeeld dat gebruikers een malafide versie van de browser downloaden en installeren, aldus de Firefox-ontwikkelaar.

woensdag 7 augustus 2024

Twitter voor Mac uit de App Store verwijderd

De officiële Twitter-app voor de Mac is uit de App Store verwijderd. Het lijkt erop dat het einde van de app daarmee nabij is, hoewel hij momenteel nog wel werkt.

Jaren geleden bracht (toentertijd) Twitter een speciale Mac-versie uit, geoptimaliseerd voor Apple’s computers met extra functies. Maar in 2018 trok Twitter de stekker eruit, om anderhalf jaar later een nieuwe Twitter-app voor Mac (als Catalyst-versie) uit te brengen. Dat is in feite de iPad-versie, maar dan geoptimaliseerd voor de Mac.

Die versie werd lange tijd ondersteund, maar sinds oktober 2022 verscheen daar al geen nieuwe update meer voor. Nu is die versie helemaal uit de App Store verwijderd.

Pc kan crashen door fout Intel

Al sinds 2022 laten gebruikers weten dat hun pc, met Intel-chip, soms crasht. Steevast gaat het om pc’s met een dertiende- of veertiendegeneratiechip van Intel. Het gaat om een probleem in de ‘microcode’ van je processor. De chips gebruiken die code om instructies van de pc te vertalen. Intel laat weten dat het midden augustus met een oplossing voor het probleem komt, maar in tussentijd lopen Intel-CPU’s wel het risico om te crashen.

Door dat probleem in de microcode gaan heel wat Intel-chips stuk. Door een foute configuratie vraagt de chip namelijk meer elektrische spanning dan die kan verwerken. De schade die dit probleem veroorzaakt is onomkeerbaar, en kan niet worden opgelost met een software-update. Met andere woorden: als je CPU eenmaal gecrasht is, zal die dat ook na de update in augustus blijven doen.

dinsdag 6 augustus 2024

2G-netwerken vormen een risico volgens Google

Google adviseert om 2G op smartphones uit te zetten. De ingebouwde veiligheid is niet op peil, waardoor misbruik altijd om de hoek loert.

Zo zijn er apparaten op de markt die in staat zijn om 2G-netwerken na te bootsen. Zulke Stingrays of ‘False Base Stations’ (FBS) kunnen een signaal uitsturen waardoor je telefoon automatisch wordt overgezet naar 2G.

In veel blijven de 2G-netwerken nog minstens enkele jaren in de lucht.

Surfen zonder afleiding vervangt Web Eraser

De omstreden Web Eraser van Apple is alsnog opgedoken in bètaversies van iOS en mMacOS. Her is een nieuwe Safari-functie voor het verbergen van wat Apple noemt afleidende onderdelen op een website (Distraction Control genoemd).

Gebruikers kunnen individuele onderdelen op een pagina verbergen, en ook weer zichtbaar maken. In theorie kun je hiermee ook advertenties verbergen, maar Apple waarschuwt dat het geen adblocker is.

Als een advertentie bijvoorbeeld een knop of tekst overlapt, kun je het hiermee verbergen. Voor het verleggen van advertenties, werkt dit slechts tijdelijk, bij het herladen is de advertentie gewoon weer te zien.

Toen de functie eerder dit jaar uitlekte, hebben honderden adverteerders en uitgevers bij monde van hun belangenbehartiger News Media Association hun zorgen aan Apple overgebracht. De uitgevers vreesden dat consumenten die iOS-functie gaan gebruiken om reclame weg te poetsen. Op 29 mei stuurde een groep Franse uitgeversverenigingen een brief naar Apple CEO Tim Cook, waarin werd gesteld dat Web Eraser 100.000 banen in Frankrijk zou kunnen bedreigen

Opvallend is dat Aople de functie niet aankondigde in juni op zijn ontwikkelaarscongres. Het lijkt er dan ook op dat het concept is afgezwakt. Vandaar kennelijk ook niet de naam Web Eraser wordt gebruikt.

maandag 5 augustus 2024

Malware gevonden die al jaren in Google Play staat

Er is nieuwe malware aangetroffen die zich stiekem al jaren schuilhoudt in de Google Play Store. De naam is Mandrake en het hangt al twee jaar spionerend rond in de Play Store.

Mandrake bestaat niet uit één app die Google er zo even af kan halen. Het is een hele familie aan apps. Het verschuilt zich in astronomie-, bestandsdeel- en cryptovaluta-apps.

Van 2020 tot 2022 hebben de makers van de malware zich even gedeisd gehouden. Alle apps waren offline en het was stil, tot er in 2022 weer apps verschenen die helaas tot nu onopgemerkt bleven.

Het doel van de internetcriminelen is om de inloggegevens van gebruikers te stelen en meer malware te downloaden om meer schade aan te richten.

Play Store laat je gesideloade apps updaten

Binnenkort wordt het misschien mogelijk om Android apps die niet via die weg zijn geïnstalleerd toch te updaten via de Store. Heb je iets geïnstalleerd via een andere third party-winkel dan verschijnt er een ‘Update from Play’-knop. Z

Je krijgt wel een melding te zien dat de app die je kunt updaten via de appwinkel niet via Google Play is geïnstalleerd.

Handmatig een installatiebestand installeren kun je doen om meerdere redenen. Zo zijn niet alle apps in de Play Store te vinden en ook in andere bekende appwinkels vind je ze soms niet.

OPPO en Odido introduceren OPPO Pad Neo in Nederland

OPPO introduceert in Nederland zijn nieuwste mid-range tablet, de OPPO Pad Neo. Met een  11,4 inch 2,4K ReadFit-scherm met 7:5-beeldverhouding, quad-speakers met Dolby Atmos en een batterij die een volle dag meegaat, levert de OPPO Pad Neo volgens de fabrikant 'entertainment met comfort waar gebruikers de hele dag van kunnen genieten'.

Een opvallende functie van de nieuwe OPPO Pad Neo is het eye-care scherm met een beeldverhouding van 7:5 en een schermformaat van 11,4 inch voor meer comfort en een groter kijkoppervlak. In vergelijking met conventionele 5:3-tabletschermen met vergelijkbare schermdiagonaal biedt de OPPO Pad Neo bijna 7% extra schermoppervlak. De 7:5-beeldverhouding van het scherm heeft dezelfde verhoudingen als een gewoon boek en biedt daardoor een meer vertrouwde visuele ervaring. Het maakt niet uit of je de tablet in liggende, staande of gesplitste schermmodus gebruikt.

Het scherm overtreft ook verschillende tablets met zijn hoge resolutie, hoge verversingssnelheid en hoge kleurnauwkeurigheid. Met een 2408 x 1720 resolutie bij een pixeldichtheid van 260 PPI, een NTSC-kleurengamma van 96% en een piekhelderheid van 400 nits, tilt OPPO de helderheid en levendigheid van mid-range tabletschermen naar een nieuw niveau met de Pad Neo.

Met technologie om blauw licht te verminderen en de kleurtemperatuur slim aan te passen, helpt de tablet om vermoeide ogen en verstoring van slaappatronen te minimaliseren. Daarnaast is dit het eerste scherm dat Circadian Friendly- en Full Care Display 2.0-certificeringen heeft ontvangen van TÜV Rheinland als erkenning voor de oogvriendelijke ervaring die de industriestandaarden overtreft.

Dankzij de combinatie van een 33W SUPERVOOC-lader en een grote 8.000 mAh-batterij laad je de OPPO Pad Neo snel op en verleng je de gebruiksduur voor entertainment gedurende de hele dag.
De audio-ervaring wordt ook naar een nieuw niveau getild met Dolby Atmos en quad-speakers voor multidimensionaal geluid met helderheid en detail dat je nog nooit eerder hebt gehoord. Of je nu een film kijkt, gamet, of naar muziek luistert, de OPPO Pad Neo levert hoge audiokwaliteit in alle situaties.

Daarnaast beschikt de Pad Neo over een betrouwbare MediaTek Helio G99-processor, dubbele 8 MP camera’s aan de voor- en achterkant, en uitbreidbare opslagmogelijkheden. Hierdoor is de OPPO Pad Neo een zeer veelzijdige optie in de mid-range tabletmarkt.

De OPPO Pad Neo met 4G LTE (8GB + 128GB) heeft een adviesprijs van 329 euro. De tablet is in Nederland exclusief verkrijgbaar bij Odido.

Odido gaat stoppen met 3G

Ook telecomprovider Odido gaat zijn 3G-netwerk op termijn uitfaseren, zodat het meer capaciteit overheeft voor 4G en 5G. KPN en Vodafone deden dat eerder al.

Odido bevestigt op donderdag dat zijn 3G/UMTS/HSPA-netwerk op termijn zal worden uitgezet om meer bandbreedte vrij te maken voor de modernere 4G- en 5G-technieken.

De telecomprovider zegt minimaal zes maanden van tevoren een concrete datum voor het stopzetten van zijn 3G-netwerk te communiceren.

Odido beheert momenteel het laatste mobiele netwerk in Nederland dat nog 3G aanbiedt.

donderdag 1 augustus 2024

Chrome waarschuwt voor extensies die binnenkort niet meer ondersteund worden

Google Chrome toont bij sommige gebruikers een waarschuwing voor browserextensies die niet meer ondersteund worden. De browser raadt in zo’n geval aan om alternatieven uit de Chrome Web Store te downloaden.

Google stopt dit jaar stopt met de ondersteuning voor Manifest V2-browserextensies. De techgigant wil Chrome-gebruikers laten overstappen naar de V3-varianten.

Nieuwe MV2-plug-ins zijn al sinds 2022 niet meer toegestaan in de Chrome Web Store.

Jolla kondigt nieuwe Sailfish-smartphone aan

Het Finse bedrijf Jolla heeft de Jolla C2 Community Phone aangekondigd. De telefoon draait op de volgende versie van het opensource besturingssysteem Sailfish OS.

Het toestel krijgt een hoofdcamera van 64 megapixel, een ultragroothoekcamera van 16 megapixel en een macrocamera van 8 megapixel. De Jolla C2 ondersteunt uitbreidbare opslag met een microSD-kaart.

Jolla zegt niets over de prijs en beschikbaarheid van het toestel.