vrijdag 31 maart 2023

OPPO en OnePlus ontkennen exit uit Europa

Oppo en OnePlus hebben geruchten ontkracht dat de Chinese smartphonebouwers van plan zijn om de Europese markt te verlaten. AllAboutSamsung-journalist Max Jambor zou hebben opgevangen dat merken zich zouden terugtrekken uit onder meer Duitsland, Frankrijk, Nederland en het VK.

Dries Cludts, pr-manager van Oppo Benelux, laat weten; 'Oppo en OnePlus zetten zich in voor alle bestaande Europese markten. We kenden een goede start in 2023 met de succesvolle lanceringen van verschillende producten in Europa en hebben een line-up van aankomende producten voor de rest van het jaar. Zoals altijd zullen Oppo en OnePlus doorgaan met het leveren van meer innovatieve producten en de beste service voor gebruikers in de toekomst.'

donderdag 30 maart 2023

Prijs Motorola Edge 40 Pro lekt uit

Verwacht wordt dat Motorola op korte termijn de Edge 40 Pro uitbrengt. Het lijkt er sterk op dat de Edge 40 Pro tot 100 euro duurder wordt dan zijn voorganger.

Motorola lanceerde in China de X40, die vermoedelijk als blauwdruk dient voor de Europese Edge 40 Pro. Het ontwerp en de specificaties van de telefoon zijn daarmee al grotendeels gekend.

Volgens de berichtgeving kost het model met 256 GB opslag- en 12 GB werkgeheugen 899 euro. Of er ook een goedkoper model beschikbaar wordt gesteld, blijft ongeweten.

Batterijfunctie Pixel verbeterd

Op Google Pixel-smartphones is een batterijfunctie verbeterd. Smartphones – waaronder de Pixel-toestellen van Google – kunnen aangepast opladen.

Gedurende de nacht laden ze tot 80 procent op. Pas net voordat jij wakker wordt, laadt hij tot 100 procent op, want dat is beter voor de batterij.

Het aangepast opladen is niet langer enkel gebaseerd op je wekker, maar nu ook op je smartphonegebruik.

OnePlus Nord CE 3 Lite: ontwerp en kleuren

OnePlus brengt binnenkort een nieuwe middenklasser op de markt. Daarvan zijn al renders gelekt.

Daarbij duikt een opvallend limoengroen kleurtje met een strak ontwerp op.

De Nord CE 3 Lite heeft een behuizing met platte zijkanten die een andere afwerking hebben als de achterkant. Aan de zijkanten van het toestel vind je de aan- en uitknop en volumeregelaars.

Er is intern tot 128GB opslagruimte en 8GB aan werkgeheugen aanwezig. De batterij van 5000 mAh is flink en laadt met 67 Watt op.

woensdag 29 maart 2023

Nieuw licentiemodel Arm leidt tot hogere smartphoneprijzen

Smartphones zouden duurder kunnen worden nu Arm meer geld wil voor het gebruik van zijn chipontwerpen. Het Britste bedrijf, onderdeel van de Japanse SoftBank, wil uitgaan van de waarde van her volledige toestel waarin de ontwerpen van het bedrijf worden gebruikt.

Naar verluidt zijn MediaTek, Qualcomm en Unisoc alvast op de hoogte gebracht van de prijswijzigingen, alsook verschillende Chinese smartphonebouwers zoals Xiaomi en Oppo.

Wanneer deze hogere tarieven zouden worden ingevoerd, is momenteel niet bekend.

Leesmodus in Chrome

Google Chrome krijgt, net als ChromeOS, een leesmodus in de zijbalk van de browser. Andere browsers hebben dat al jaren. De Reading Mode stript afbeeldingen en video's en laat gebruikers daardoor alleen de tekst lezen. De originele pagina blijft wel in beeld, maar de tekstversie verschijnt in de zijbalk.

De Reading Mode is voorzien voor de M114-release van Chrome, die over een maand uitkomt voor ChromeOS. Het is onbekend of en wanneer de functie in de reguliere versie van Chrome zal komen te zitten.

Telenet kiest voor gloednieuw Wifi-systeem

Telenet kiest voor een gloednieuw wifi-systeem. Telenet 360° Wifi bundelt verschillende componenten tot één straf geheel. Het maakt gebruik van zelfsturende en slimme hardware: de ‘wifi-pods’ zorgen steeds voor een optimaal Wifi-signaal en lossen problemen op voor je het zelf merkt. Ze staan steeds in verbinding met elkaar en met de nieuwste Telenet 360° Modem via mesh-technologie. En zowel de pods als de modem ondersteunt de nieuwste Wifi-technologie: Wi-Fi 6.

Een eerste component van Telenet 360° Wifi zijn de zogenaamde ‘wifi-pods’. Deze toestelletjes die je in het stopcontact of een verdeelstekker steekt, brengen het signaal doorheen je huis: 360° in het rond. ​ De wifi-pods bevatte slimme, zelflerende software. Deze hardware en software werden ontwikkeld door het Amerikaanse bedrijf Plume.

Naast de wifi-pods met Wi-Fi 6 is er het nieuwe Docsis 3.1 modem met Wi-Fi 6, de “Telenet 360° modem”. Deze nieuwe technologie laat toe om meer data tegelijkertijd te versturen over de radiogolven. ​ De communicatie verloopt dus een pak efficiënter en sneller.

Het nieuwe Telenet 360° Wifi systeem is vanaf 27 maart verkrijgbaar bij elk Telenet-internetproduct. De wifi-pods kosten per stuk maandelijks 3 euro.

Klanten die nog gebruik maken van de vorige generatie wifi-boosters, de Telenet Access Points en Wifi-Powerlines, kunnen dit systeem blijven gebruiken. Beide systemen zijn niet compatibel.

Motorola Moto G53 nu te koop in Nederland

Vanaf nu kun je de Motorola Moto G53 kopen in Nederland. Het gaat om een betaalbaar toestel met bescheiden specificaties; perfect voor de niet al te veeleisende gebruiker.

Motorola kondigde de Moto G53 al in december aan. Het gaat om de opvolger van de Moto G52, die vorig jaar verscheen.

De smartphone heeft een adviesprijs van 249 euro, maar is al iets goedkoper te krijgen bij sommige webwinkels.

dinsdag 28 maart 2023

Samsung Galaxy A54-update verbetert de camera

De onlangs onthulde Samsung Galaxy A54 heeft zijn eerste software-update te pakken. De nieuwste softwareversie verbetert met name de camera.

De update heeft het versienummer A546BXXU1AWC4 en is zo’n 228MB groot.

Foto’s maakt de A54 met de nieuwe 50 megapixel-hoofdcamera achterop, die optische beeldstabilisatie en een nachtmodus heeft. Ook aanwezig is een 12 megapixel-groothoeklens voor ‘uitgezoomde’ foto’s en een 5 megapixel-macrocamera voor close-ups. Selfies legt de smartphone vast in 32 megapixel.

De Samsung A54 heeft een adviesprijs van 489 euro. Gelijktijdig is de Galaxy A34 uitgebracht, die de Galaxy A33 van vorig jaar opvolgt. Dit toestel is met 389 een stuk goedkoper.

Laad je smartphone supersnel op

De batterij van je smartphone wil je supersnel kunnen opladen. Dat gaat nu met de Grixx Dual Charger omdat hij USB-C Power Delivery ondersteunt. Hiermee laad je jouw smartphone tot 3x sneller op dan met een standaard 5W-oplader.

Om optimaal gebruik te kunnen maken van de snelheid van Power Delivery, dienen zowel je smartphone als oplaadkabel dit te ondersteunen. Gebruik daarom Grixx oplaadkabels die ook nog eens extra lang meegaan: ze zijn omhuld met gevlochten nylon en hebben aluminium connectoren en een verstevigde kabelbasis.

De Grixx oplader heeft een USB-C-aansluiting die 20W PD ondersteunt, waarmee je de batterij van je PD-compatible smartphone binnen 30 minuten voor 50% kunt opladen. De Grixx oplader heeft ook een USB-A-poort die Fast Charge ondersteunt.

Een van de voordelen van USB-C is dat de connector zo gemaakt is dat hij altijd in de aansluiting past, zonder dat je hoeft te kijken of je hem er op de juiste manier insteekt. Volgende jaar wordt USB Type-C in de EU de standaard oplaadpoort voor alle mobiele telefoons, tablets en camera's.

Microsoft wijzigt releaseschema kwaliteitsupdates

Microsoft brengt vanaf april de maandelijkse niet-beveiligingsupdates van Windows 10 en 11 consequent uit in de vierde week van de maand.

Voorheen gold er geen vast schema voor deze 'kwaliteitsupdates', waarbij grote en kleine functies toegevoegd worden.

De maandelijkse 'Patch Tuesday' blijft overigens gewoon bestaan.

maandag 27 maart 2023

Dell brengt nieuwe Latitude 9000-laptop uit met Zoom-knoppen

Dell heeft diverse nieuwe laptops uitgebracht in de Latitude-serie. Het topmodel, de 9440, is een 2-in-1-laptop van 14 inch die haptische feedback in de touchpad heeft.

Ook zitten er aparte knoppen op de trackpad waarmee bepaalde acties kunnen worden uitgevoerd. Voorlopig kan met de knoppen alleen Zoom worden bediend.

De Latitude 9440 heeft daarnaast een 14 inch-aanraakscherm met een resolutie van 2560x1600 pixels in een 16:10-beeldverhouding.

Wat de 9440 gaat kosten, is nog niet bekend. Ook de releasedatum is nog niet duidelijk.

OPPO lanceert Reno8 T met 100MP portretcamera

OPPO kondigt de beschikbaarheid aan van de nieuwe OPPO Reno8 T in Nederland, voorzien van een 100MP portretcamera, een modern OPPO Glow design en 48 maanden Fluency Protection.

De Reno8 T is de eerste smartphone in de Reno-serie met een 100MP portretcamera, naast een 32MP selfiecamera en 2MP microlens met 20x of 40x vergroting. Met de 100MP portretcamera kunnen gebruikers portretten van hoge kwaliteit maken, met meer helderheid en detail.

Bovendien krijg je als gebruiker meer vrijheid om foto’s bij te snijden of te vergroten en zo een nieuw beeld te creëren. De microlens op de Reno8 T laat dan weer toe om verrassende beelden te maken die met het blote oog niet te zien zijn, dankzij de 40x vergroting.

OPPO heeft een vernieuwde versie versie van de bekende OPPO Glow-afwerking toegepast, die zorgt voor een zijdezacht gevoel. Een decoratieve reflecterende ring rond de cameramodule wekt de indruk van schitterende sterren aan de donkere nachthemel.

OPPO voegde opnieuw het Orbit Light toe, met vijf verschillende instellingen voor meldingen die kunnen worden gepersonaliseerd met verschillende kleuren. Het Ultra-Slim Body Design van de Reno8 T zorgt voor een aangenaam handgevoel, met een dikte en gewicht van amper 7,8 mm en 180 gram,

De Reno8 T wordt aangedreven door de nieuwste editie van ColorOS 13.  Gebruikers kunnen nu Spotify bedienen vanaf het Always-On Display, kiezen om muziek af te spelen of te pauzeren, of aanbevolen afspeellijsten selecteren zonder de telefoon te ontgrendelen. Bovendien kan Screen Translate met Google Lens nu de inhoud van een heel scherm met één klik vertalen vanuit het zijbalkmenu, in plaats van handmatig tussen verschillende apps te moeten schakelen.
In de nieuwste ColorOS 13 is ook een aantal verbeteringen op het gebied van beveiliging en privacy toegevoegd.

De OPPO Reno8 T is onmiddellijk in Nederland beschikbaar in de kleur Midnight Black, in een configuratie met 8GB RAM + 128GB ROM voor de adviesprijs van 385 euro.

Europa verankert recht om toestellen te herstellen

Wie een smartphone koopt krijgt in de toekomst sneller en beter de optie om het te laten herstellen.

De Europese Commissie heeft een voorstel aangenomen die een aantal basisregels vastlegt voor wie toestellen koopt of verkoopt. Het doel is om minder afval te genereren, maar ook om de consument geld te laten besparen en toestellen langer te laten meegaan.

In de nieuwe regelgeving is de verkoper verplicht om het toestel te herstellen als de kostprijs daarvoor lager of gelijk is aan de vervanging. Dat herstel moet ook binnen een redelijke termijn en zonder ongemak voor de consument.

vrijdag 24 maart 2023

Zoveel openbare wifi-hotspots vind je in Apeldoorn

Uit onderzoek van VPNGids.nl blijken er in Gelderland relatief weinig openbare wifi-hotspots te zijn. Gelderland telt 178 wifipunten per 10.000 inwoners. Apeldoorn heeft per 10.000 inwoners 292 wifi-punten.

Enkele belangrijke hotspots zijn:

De Drie Ranken, Eglantierlaan 202
Boni Supermarkt, Asselsestraat 101
Bagels & Beans, Hoofdstraat 143
Restaurant Malkenschoten, Arnhemseweg 357
Julianatoren, Amersfoortseweg 35

Huawei lanceert P60-telefoons


Huawei heeft in China zijn P60-telefoons gepresenteerd. Het zijn de opvolgers van de P50-telefoons van twee jaar geleden. De duurste versie heeft de naam P60 Art gekregen. Dit toestel heeft als enige een accu met siliciumkoolstof, wat een hogere dichtheid mogelijk maakt.

De P60-telefoons hebben alle drie een primaire 48-megapixelcamera met een variabel diafragma. Het is bovendien een sensor met gele subpixels voor het opvangen van meer licht.

De P60 Art heeft daarnaast een 40-megapixelcamera met ultragroothoeklens en een 48-megapixelcamera met 3,5x vergroting ten opzichte van de primaire camera en f/2,1-lens. Een dergelijk grote lensopening in combinatie met die vergroting is een bijzonderheid op een telefoon.

De telefoons draaien Harmony OS 3.1, dus geen Android of Google-diensten.

Nieuwe Redmi Note 12-telefoons naar Nederland

Xiaomi brengt vier Redmi Note 12-smartphones uit in Nederland. De goedkoopste telefoon kost 249 euro.

De Redmi Note 12 is de nieuwe instapsmartphone en beschikt over een groots amoled-scherm van 6,67 inch met een resolutie van 2400 bij 1080 pixels. De processor is de Snapdragon 685 van Qualcomm.

Op de achterzijde zijn drie camera’s aanwezig, waaronder de 50 megapixel-hoofdcamera. De smartphone draait op Android 13, komt op de markt in een drietal kleuren en biedt geen ondersteuning voor 5G.

Vind je 5G belangrijk, dan is de Redmi Note 12 5G een betere keuze. De accu heeft dezelfde capaciteit als de Redmi Note 12: 5000 mAh. Opladen kan met de meegeleverde oplader met maximaal 33 Watt.

donderdag 23 maart 2023

Dure smartphones populairder dan goedkopere

Het totale aantal verkochte smartphones vorig jaar daalde, maar er was een lichte groei in het aantal verkochte premium smartphones.

Het gaat om toestellen met een prijs van 600 dollar of meer, meldt marktonderzoeker Counterpoint. Hoewel het total aantal verkochte smartphones vorig jaar met 12 procent daalde, groeide het aantal verkochte premium modellen met 1 procent.

De groeiende trend van duurdere modellen was al ingezet voor de huidige recessie. Dat is volgens de analisten te wijten aan het groeiende belang van de smartphone.

Fysieke schuifschakelaar gaat verdwijnen in iPhone

De nieuwste renders en video’s van de iPhone 15 Pro zijn online verschenen. Daaruit kan nu al opgemaakt worden dat de fysieke schuifschakelaar gebruikers ontnomen wordt.

Eerder raakte het ontwerp van de iPhone 15 Pro al grotendeels bekend: daaruit bleek dat de telefoon iets meer afgerond zou zijn en dat het camera-eiland meer werd opgehoogd.

Ook de volumebediening zou versimpeld worden. Momenteel werkt Apple daarvoor nog met twee afzonderlijke knoppen. De iPhone 15 Pro zou één grote knop krijgen die het volume kan bedienen afhankelijk van waar je hem indrukt.

Pdf-editor in Firefox live

Mozilla heeft de pdf-editor in Firefox  ingeschakeld. Gebruikers van de browser kunnen daardoor pdf’s bewerken en vervolgens het bewerkte bestand opslaan. Tot nu toe was daarvoor een add-on of nodig. De functie staat live in Firefox 111.

Het was al enkele maanden bekend dat de functie eraan zat te komen. Het bewerken van pdf’s in de browser moet volgens het bedrijf papier schelen.

woensdag 22 maart 2023

38.000 Belgische huishoudens halen geen 30 Mbps

De kwaliteit van vaste en mobiele netwerken is in België goed. Ook het aantal mensen die geen snel internet hebben neemt af. Maar vooral in Wallonië blijft het wachten op snel internet.

Zo’n 99,2 procent van de Belgische huishoudens haalt een internetsnelheid van 30 Mbps of meer. Voor 97,2 procent is ook tot 100 Mbps geen probleem, zo blijkt uit een update van de studie over de netwerkkwaliteit- en dekking van telecomregulator BIPT.

BIPT constateert een groot verschil tussen Vlaanderen en Brussel en Wallonië. In het noorden en de hoofdstad is er vaker gigabittoegang, in het zuiden is dat minder.

Ondanks gigabitsnelheden in grote delen van het land, blijven maar liefst 38.000 huishoudens achter. Zij halen nog geen 30 Mbps. Ook hier ligt het zwaartepunt in het Waals gewest, met 31.000 gezinnen.

‘Renders laten Samsung Galaxy Z Flip 5 zien’

Dankzij renders van de Samsung Galaxy Z Flip 5 weten we nu dat het toestel niet één, maar twee schermpjes krijgt op de buitenkant.

Naast de twee camera’s zit een klein display waarop je onder meer de tijd en de accustatus af kunt lezen. Daaronder zit een veel groter, bijna vierkant 3,4 inch-scherm. Dat kun je gebruiken om selfies mee te maken, instellingen te veranderen en je notificaties te bekijken.

Het toestel krijgt verder mogelijk platte zijkanten, waar die bij de Z Flip 4 nog een lichte curve hadden. Het grote scherm vult de volledige binnenzijde, met uitzondering van een klein gaatje voor de selfiecamera.

dinsdag 21 maart 2023

Amazon presenteert satellietinternet Project Kuiper

Amazon kondigt details aan rondom Project Kuiper, een Starlink-achtig concept waarbij klanten een schotel afnemen voor satellietinternet.

Het bedrijf onthult drie varianten met internetsnelheden van 100 tot 1000 Mb/s, al zijn er nog geen prijzen voor de hardware en/of service bekend.

Later dit jaar moeten de eerste satellieten voor Project Kuiper in een lage baan om de aarde gebracht worden. Vanaf 2024 moeten de eerste prototypes bij consumenten terecht komen.

T-Mobile komt met nieuw wifipunt voor Wi-Fi 6

T-Mobile heeft een nieuw Wifipunt uitgebracht, de Zyxel WX5600 biedt ondersteuning voor Wi-Fi 6. Het vorige Wifipunt werkte met Wi-Fi 5.

Het Zyxel WX5600-wifipunt kan samen met het Zyxel T-54-modem van het bedrijf een 802.11ax, oftewel een Wi-Fi 6-meshnetwerk, opzetten. T-Mobile bood al eerder een meshnetwerk aan in de vorm van Wifi Plus.

De Zyxel WX5600 heeft twee 2,5Gbit/s-lanpoorten en heeft een hogere maximale snelheid dan zijn voorganger.

Het Wifipunt heeft een maandelijkse prijs van 2,50 euro. Het is niet mogelijk om het apparaat los aan te schaffen.

maandag 20 maart 2023

Wazige foto's uit Samsung Galaxy S23

Gebruikers van de Samsung Galaxy S23 melden problemen met de hoofdcamera. Daarmee gemaakte foto’s zijn scherp in het midden, maar wazig aan de buitenkant.

De vlekken verschijnen zowel in de automatische modus, als in de zogenoemde RAW-stand. Dat laatste voorkomt dat de smartphone zelf de foto’s al hevig nabewerkt.

Het lijkt er daardoor op dat het probleem niet aan de software, maar juist hardware ligt.

Gelukkig melden andere gebruikers dat het probleem (deels) te verhelpen is wanneer je handmatig de focus instelt. De vlekken zijn dan minder.

Pixel 7a krijgt 90Hz-display

Een Vietnamese website claimt een Pixel 7a in handen te hebben gekregen en kan ook bevestigen dat het toestel een 90Hz-display krijgt.

Naast de gedetailleerde foto's wist de Vietnamese site Zing ook te melden dat hij 128GB opslagruimte en 8GB werkgeheugen heeft.

Verder is de camerabalk aan de achterzijde deels van metaal, zoals de bestaande 7-seriemodellen ook hebben.

Google kondigt naar verwachting de 7a aan op Google I/O op 10 mei.

Google Pixel 8 Pro wordt kleiner en krijgt plat scherm

De Google Pixel 8 Pro gaat er iets anders uitzien dan zijn voorganger. Volgens de nieuwste renders wordt er een vierde onbekende sensor die is geplaatst onder de flitser. Waar deze voor gebruikt gaat worden is nog de vraag. Het zou kunnen gaan om een dieptesensor, macrolens of geheel nieuwe technologie die Google gaat gebruiken.

Het scherm is ongeveer 6,52 inch groot . Dat is een fractie kleiner dan het 6,7 inch-display van de 7 Pro.

Waar de voorganger nog afgeronde schermranden bevat, zijn die bij de 8 Pro afwezig. De aankomende smartphone wordt namelijk uitgerust met een plat scherm.

Het zou kunnen dat Google ons alvast een voorproefje geeft van het toestel op de komende Google I/O die plaatsvindt vanaf 10 mei.

vrijdag 17 maart 2023

Miljoenen Samsung-telefoons zijn ongemerkt te hacken

Google waarschuwt voor een aantal kwetsbaarheden in smartphones van onder meer Samsung en Vivo. De telefoons kunnen door de lekken op afstand ongemerkt worden overgenomen.

De achilleshiel zijn de smartphone-modems  van Samsung. Die Exynos-modems zitten in Android-telefoons van verschillende merken.

Google heeft de kwetsbaarheden in zijn eigen Pixel-telefoons gerepareerd, maar in andere toestellen zijn ze nog aanwezig.

Telefoongesprekken, sms'jes en mobiele data zouden ongemerkt afgetapt kunnen worden.

OnePlus Nord CE 3 Lite mogelijk in april

Binnenkort verwacht: De OnePlus Nord 3, Nord CE 3 en de Nord CE 3 Lite. Marktanalist Max Jambor pakt op Twitter uit met nieuws over die laatste variant. Hij meent te weten dat die op 4 april beschikbaar zal zijn.

De gewone OnePlus Nord 3 krijgt een MediaTek Dimensity 9000-CPU en zo wordt hij eigenlijk een heruitgegeven OnePlus Ace 2V.

De OnePlus Nord CE 3 krijgt gelijkaardige specs, maar wordt wel uitgerust met een Snapdragon 782G-CPU.

Brave brengt VPN-dienst uit voor desktop

Brave heeft zijn VPN-dienst die al beschikbaar was voor smartphones, uitgebracht voor de desktopversies van zijn browser. Voor de dienst werkt het bedrijf samen met Guardian.

Het Brave Firewall + VPN-abonnement werkte al op Android en iOS, en nu dus ook op macOS en Windows.

De dienst kost tien dollar per maand. Heb je al een mobiel abonnement, dan hoef je geen nieuw abonnement voor de desktop aan te schaffen.

donderdag 16 maart 2023

Compact draadloos toetsenbordje

Cherry heeft zijn assortiment draadloze toetsenborden aangevuld met de KW 9200 Mini. Zoals zijn naam doet vermoeden, gaat het om een compacte uitvoering.

De KW 9200 Mini meet 295,5 x 129 x 15,8 millimeter en weegt 442 gram. Naar eigen zeggen gaat de accu wekenlang mee bij een volle lading.

Het bord is per direct beschikbaar via de website van de fabrikant, voor 71 euro.


Mobile Vikings mobiele abonnementen grotere databundels

Mobile Vikings geeft vier van zijn vijf mobiele abonnementen grotere databundels. Het duurste abonnement van 29 euro per maand krijgt nu een databundel van 70GB, 20GB meer dan voorheen.

Alleen het 10GB-abonnement blijft gelijk, de andere abonnementen krijgen er 0,5GB tot 20GB bij, meldt onder meer BeMobile.

De twee goedkoopste abonnementen behouden 150 belminuten en onbeperkte sms'jes, bij de overige abonnementen zijn beide onbeperkt.

Mobile Vikings maakt nog gebruik van Proximus' 4G-netwerk, maar zou dit jaar ook 5G mogelijk willen maken.

Asus Zenfone 10 krijgt een veel groter scherm

De Asus Zenfone 9 was vorig jaar één van de weinige high-end smartphones die je compact kon noemen. Met zijn 5,9 inch-scherm was hij een stuk kleiner dan de meeste concurrenten

Maar de Asus Zenfone 10, die later dit jaar verschijnt, gaat er anders uitzien. Het oled-scherm groeit volgens deze geruchten naar 6,3 inch.

De Zenfone 10 zou daarmee namelijk net zo groot zijn als de Google Pixel 7 en zelfs groter dan de 6,1 inch-Samsung Galaxy S23.

Het toestel draait op een razendsnelle Snapdragon 8 Gen 2-chip, die ook in onder meer de OnePlus 11 zit. Asus zou daar 16GB werkgeheugen en 256 of 512GB opslagruimte bij stoppen.

woensdag 15 maart 2023

Samsung lanceert Galaxy A54 5G en de Galaxy A34 5G

Samsung onthulde vandaag de Galaxy A54 5G en de Galaxy A34 5G. Beide apparaten hebben Super AMOLED-schermen: 6,4-inch op de Galaxy A54 5G en 6,6-inch op de Galaxy A34 5G. De displays hebben een upgrade gekregen, voor 'perfecte zichtbaarheid buitenshuis', zelfs in fel zonlicht.

Met de verbeterde Vision Booster en een vernieuwingsfrequentie van 120Hz blijven de schermen goed leesbaar als je je verplaatst tussen verschillende lichtomstandigheden.

De Galaxy A54 5G en Galaxy A34 5G geven toegang tot het Security en Privacy Dashboard, dat het makkelijk maakt om te zien hoe apps je gegevens bijhouden en waarmee je ongewenste gegevensverzameling eenvoudig kunt stoppen. Als je belangrijke bestanden met gevoelige of persoonlijke informatie wilt delen met het ultieme niveau van privacy en controle, kun je gebruikmaken van Private Share.

Met de Galaxy A54 5G en de Galaxy A34 5G ben je verzekerd van vier generaties OS-upgrades en vijf jaar aan beveiligingsupdates.
 
De Galaxy A54 5G is verkrijgbaar in de vier kleuren Awesome Lime, Awesome Black, Awesome Violet en Awesome Silver en zal verkrijgbaar zijn vanaf 489 euro (8GB + 128GB) tot 539 euro  (8GB + 256GB). De Galaxy A34 5G is verkrijgbaar in de vier kleuren Awesome Lime, Awesome Black, Awesome Violet en Awesome Silver en zal verkrijgbaar zijn vanaf 389 euro (6GB + 128GB) tot 459 euro met (8GB + 256GB).
 

Mogelijk nieuwe high end Nokia

Er circuleren allerlei geruchten rond over een nieuwe Nokia-telefoon. Het merk werkt volgens geruchten aan een high-end smartphone, de Magic Max. Dat zou het eerste high end toestel van Nokia (HMD Global) in jaren zijn.

De Magic Max zou worden aangedreven door de Snapdragon 8 Gen 2-chip van fabrikant Qualcomm. Er komen varianten op de markt met 8GB, 12GB of 16GB werkgeheugen en er is keuze uit 256GB of 512GB aan opslagruimte.

Het scherm zou 6,7 inch groot zijn en een ververssnelheid van 120Hz hebben. In totaal zijn er vier camera’s aanwezig, waaronder de frontcamera in een gaatje in het display. De camera’s op de achterkant zijn ontwikkeld in samenwerking met lenzenfabrikant Zeiss.

Het toestel zou in het derde kwartaal van dit jaar op de markt moeten worden gebracht voor rond de 520 euro.

Xiaomi 13 Ultra straks ook in Nederland verkrijgbaar

Xiaomi 13 Ultra krijgt naar verluidt een wereldwijde release. De high-end smartphone zal hier waarschijnlijk peperduur zijn. De Xiaomi 13 Pro heeft al een adviesprijs van 1299 euro.

Xiaomi lanceert de 13 Ultra mogelijk in mei. Over de precieze verbeteringen ten opzichte van de Xiaomi 13 Pro is nog weinig zeker.

Het ligt verder voor de hand dat je met de Xiaomi 13 Ultra verder in kunt zoomen dankzij een tweede telelens.

Microsoft wil Authenticator integreren in Outlook-app

Microsoft wil de Outlook-app op iOS en Android gaan gebruiken als tweestapsverificatiemethode.  Er zou dan geen aparte app meer nodig zijn.

Microsoft noemt de functie op zijn Microsoft 365-roadmap 'Authenticator Lite'.

Microsofts Authenticator-app heeft in de Google Play Store zo'n 50 miljoen downloads, terwijl de Outlook-app 500 miljoen keer gedownload is.

OPPO Find X6 Pro-foto's krijgt naar verluidt geen wereldwijde release

De OPPO Find X6 Pro wordt vermoedelijk niet buiten China uitgebracht. Opmerkelijk, aangezien de voorganger wel in de VS en Europa verscheen, en de Find N2 Flip van de fabrikant hier vorige maand nog werd uitgebracht.

Inmiddels zijn beelden gelekt van de smartphone. Drie camera's vallen duidelijk op: een hoofdcamera, een ultrawide en een periscoopzoomlens. Op basis van eerdere gelekte specificaties heeft de hoofdcamera 50 megapixels en een 1 inch IMX989-sensor van Sony.

Verder zal het toestel voorzien zijn van een Snapdragon 8 Gen 2-cpu, 8 of 12 GB aan geheugen, tot 512 GB aan opslag en een 5.000 mAh-accu.

maandag 13 maart 2023

Samsung presenteert Galaxy M14-telefoon

Samsung heeft de Galaxy M14-telefoon aangekondigd. De M14 5G is iets dikker dan de A14 5G, maar heeft in ruil daarvoor dus wel een accu met meer capaciteit, blijkt uit de productpagina van Samsung Oekraïne.

De processor en de cameraset-up zijn verder hetzelfde.

Telefoons in de M-serie komen zo nu en dan uit in Nederland en België, maar sommige modellen ook niet.

Beelden Motorola Edge 40 Pro gelekt

Op Twitter zijn beelden uitgelekt van de Motorola Edge 40 Pro. Het is de eerste Motorola-telefoon die de Snapdragon 8 Gen 2-chipset krijgt.

Verwacht wordt dat Motorola het toestel snel bekend gaat maken. De Moto X40 in China (hetzelfde toestel), kwam in China eind vorig jaar al op de markt.

Motorola zou willen uitpakken met een display, dat naar verluidt 6,67 inch groot is. Het oledpaneel krijgt een verversingssnelheid van 165 Hz en Full-HD+-resolutie. Verder zou de Motorola Edge 40 Pro IP68-gecertificeerd zijn, wat hem dus stof- en waterdicht maakt.

Voorjaarskleuren 2023 voor Apple’s iPhone-hoesjes

Elk voorjaar brengt Apple een paar nieuwe kleuren uit voor de iPhone-hoesjes. Er komen nu vier nieuwe kleuren bij. Je betaalt 59 euiro per stuk voor de exemplaren in siliconenrubber.

De nieuwe kleuren zijn kanariegeel, olijfgroen, zachtblauw en iris.

Apple’s hoesjes zijn geschikt voor MagSafe, zodat ze magnetisch vastplakken aan de MagSafe Charger. 

vrijdag 10 maart 2023

Nieuwe OPPO A78 5G met 33W snelladen en 50MP-camera nu beschikbaar in Nederland

OPPO kondigt de beschikbaarheid aan van de nieuwe A78 5G in Nederland. De smartphone is uitgerust met ColorOS 13 en voorzien van een trendy design met de iconische OPPO Glow. De OPPO A78 5G is direct beschikbaar in de OPPO e-store en via andere kanalen.

Dankzij de 33W SUPERVOOC-snellaadtechnologie laadt de 5.000mAh batterij van de A78 5G volledig op tot 100 procent in 67 minuten. Met een volledige laadbeurt zijn tot 22,85 uur aan telefoongesprekken mogelijk.

De A78 5G bevat bovendien een aantal slimme energiebeheerfuncties, die gebruikers helpen om de prestaties en algehele levensduur van hun batterij verder te verbteren. Zo haalt de Super Power Saving-modus het uiterste uit de laatste batterijprocenten, terwijl Super Night Standby het slaappatroon van de gebruiker leert kennen om het stroomverbruik tijdens de nacht te beperken tot slechts 2 procent.

De OPPO A78 5G is uitgerust met een 50MP-hoofdcamera waarmee gebruikers volgens  OPPO 'kristalheldere beelden' met een hoge resolutie kunnen vastleggen, terwijl een 2MP zelfportretlens diepte en een bokeh-effect toevoegt voor hoogwaardige portretten. Aan de voorzijde zit een 8MP-frontcamera voor selfies en om te videobellen met vrienden en familie.

De OPPO A78 5G is onmiddellijk beschikbaar in Nederland via de OPPO e-store en andere kanalen. De smartphone wordt aangeboden in de kleuren Glowing Black en Glowing Blue. De adviesprijs bedraagt 295 euro voor 4GB RAM + 128GB ROM.

Samsung Galaxy A54 behoorlijk prijzig

De prijs van de Samsung Galaxy A54 is niet mals. Het 128GB-model kost 519 euro.

Lekker SnoopyTech heeft prijzen naar buiten gebracht van verschillende Samsung-toestellen uit de A-serie. Het gaat allereerst om de Samsung Galaxy A54, het topmodel uit de lijn.

Voor de Galaxy A53 vroeg Samsung minimaal 449 euro, terwijl de 5G-variant van de Galaxy A52 nog in de markt werd gezet voor 429 euro.

iPhone dominant in smartphoneverkopen

Nieuwe gegevens van Counterpoint Research laten zien hoe dominant de iPhone is. De iPhone 13 was wereldwijd niet alleen de best verkochte smartphone van 2022, de hele iPhone-line-up was goed voor acht van de top 10-plekken.

Counterpoint Research zegt dat de iPhone 13 goed was voor 28 procent van alle iPhone-verkopen in 20222 en 5 procent van de totale wereldwijde smartphoneverkoop in 2022. De iPhone 13 Pro Max volgt op de tweede plaats, met 2,6 procent van de totale smartphoneverkoop.

De top vijf wordt gecompleteerd door de iPhone 14 Pro Max op de derde plaats, de Samsung Galaxy A13 op de vierde en de iPhone 13 Pro op de vijfde plaats.

Het complete overzicht
iPhone 13 – 5%
iPhone 13 Pro Max - 2,6%
iPhone 14 Pro Max - 1,7%
Samsung Galaxy A13 - 1.6%
iPhone 13 Pro – 1,6%
iPhone 12 – 1,5%
iPhone 14 – 1,4%
iPhone 14 Pro – 1,2%
iPhone SE (2022) - 1,1%
Galaxy A03 - 1,1%

donderdag 9 maart 2023

OPPO Find X6 Pro krijgt het helderste display

OPPO Find X6 Pro krijgt het helderste display op de markt. De Chinezen zouden zo de iPhone 14 Pro van de troon willen stoten.

Het gaat om een helderheid van maar liefst 2.400 nits, meer dan de 2.000 nits van Apple.

Het zilver is momenteel nog voor Xiaomi, met zijn 13 en 13 Pro (1.900 nits). Andere ‘oogverblindende’ smartphones op de markt zijn de Vivo X90 Pro+ en Honor Magic5 Pro (1.800 nits) en de Samsung Galaxy S23 Ultra (1.750 nits).

De Find X6 Pro zou nog deze maand moeten verschijnen, maar OPPO moet dat wel nog zelf bevestigen.

Nieuwe modellen Lenovo ThinkPad

De ThinkPad Z13 Gen 2 en ThinkPad Z16 Gen 2 worden aangedreven door de nieuwste AMD Ryzen 7000 Series  Processors met AMD Radeon 700M Series Graphics, Windows 11 en kunnen worden geconfigureerd tot wel 64GB Dual Channel geheugen en tot 2TB PCIe SSD.

Het kenmerkende uiterlijk met de dunne en lichte vormgeving en ultradunne randen zorgen voor een bredere aantrekkingskracht van de ThinkPad, zegt fabrikant Lenovo.

Een groot haptisch touchpad bevindt zich naast de iconische TrackPoint voor comfortabele en nauwkeurige invoer.

De eveneens opnieuw ontworpen ThinkPad X13 Gen 4 en ThinkPad X13 Yoga Gen 4 hebben strakkere en smallere randen waardoor de scherm-tot-lichaam verhouding toeneemt en de hybride werkfunctionaliteit voor frequente reizigers wordt verbeterd. Dolby Audio-luidsprekers zijn nu naar de gebruiker gericht voor meer 'meeslepende audio.

Google Chrome trekt de batterij van MacBook minder snel leeg

Google heeft Chrome een update gegeven die specifiek het probleem met de batterijduur bij MacBooks moet verhelpen.

Volgens Google zou het na de update mogelijk zijn om 17 uur lang te surfen en 18 uur lang video te streamen op YouTube.

Google voert de optimalisatie door nadat de techreus eerder deze maand nog een Energy Saver-modus inbouwde bij Chrome.

Nieuwe Lenovo 14 inch Chromebook heeft bescheiden prijs en gewicht

Lenovo heeft een nieuwe IdeaPad Slim 3 Chromebook voorgesteld. De nieuwe laptop wordt uitgerust met een Mediatek Kompanio 500-processor.

Ondanks het 14 inch grote 300 nit full hd-scherm is het gewicht beperkt gebleven tot 1,3 kilo.

De nieuwe Chromebook komt in het blauw en zilver op de markt.

Lenovo is van plan Slim 3 met tot 8GB werkgeheugen en 128GB eMMC-opslag aan te bieden.

De nieuwe Lenovo IdeaPad Slim 3 Chromebook komt in mei van dit jaar op de markt voor 349 euro.

Dit zijn de specificaties van de aankomende OnePlus Nord 3

De OnePlus Nord 2 uit 2021 was een degelijke smartphone en ook de Nord 2T van vorig jaar liet een positieve indruk achter. Inmiddels zijn de specificaties van het volgende Nord-model bekend.

De Nord 3 wordt aangedreven door een Dimensity 9000-chip van MediaTek. Die interne hardware is ook wel nodig, want de nieuwe Nord heeft een 6,72 inch amoled-scherm dat zich tot 120 keer per seconde ververst.

Achterop zitten drie camera’s: een 50 megapixel-hoofdcamera, 8 megapixel-groothoeklens en 2 megapixel-macrosensor.

De batterij heeft namelijk een capaciteit van 5000 mAh. Daarmee houd je het waarschijnlijk een ruime dag vol.

dinsdag 7 maart 2023

Apple lanceert gele iPhone

Apple heeft vandaag een nieuwe gele iPhone 14 en iPhone 14 Plus aangekondigd, zodat je dit voorjaar volgens het bedrijf 'nog meer kleurrijke keuzes' hebt. De voorkant van de iPhone 14 en iPhone 14 Plus is voorzien van een duurzaam Ceramic Shield.

Beide modellen hebben een dual camera-systeem, een krachtige A15 Bionic-chip en veiligheidkenmerken als SOS-noodmelding via satelliet en ongelukdetectie.

De nieuwe gele iPhone 14 en iPhone 14 Plus kunnen vanaf aanstaande vrijdag 10 maart alvast worden besteld en zijn leverbaar vanaf dinsdag 14 maart.

Outlook voor Mac gratis

Microsoft heeft zijn mailprogramma Outlook voor Mac gratis gemaakt. 

De iOS app was al jaren gratis, maar voor de macOS-versie was tot voor kort een Microsoft 365-abonnement of betaalde licentie vereist.

Outlook kan worden gebruikt met onder meer Yahoo, Gmail en iCloud-e-mail.

maandag 6 maart 2023

Xiaomi Redmi Note 12 op de markt vanaf 279 euro

De Xiaomi Redmi Note 12 kost minder dan 300 euro en ook alle specificaties zijn nu bekend.

Het Twitter-account van Sudhansu Ambhore stelt dat het instapmodel 279 euro moet kosten. Dat is de versie met 4GB werkgeheugen en 128GB interne opslagruimte.

De Redmi Note 12 wordt aangedreven door de Snapdragon 680-chip.

Er is gekozen voor een amoled-scherm met een resolutie van 2400 bij 1080 pixels en een diagonaal van 6,67 inch.