vrijdag 29 juli 2022

Eutelsat en OneWeb willen fuseren

Eutelsat en het Britse OneWeb, allebei actief op het gebieden van satelliet internet, zijn het eens geworden over een fusie. Ze hopen zo een vuist te kunnen maken tegen Starlink van het Amerikaanse SpaceX.

Eutelsat, met 35 geostationaire satellieten, bezit al bijna een kwart van het kapitaal van OneWeb. OneWeb heeft 428 breedbandsatellieten gelanceerd en er komen er nog meer bij.

Ook met de fusie haalt Eutelsat/Oneweb de achterstand net snel in. Starlink heeft ondertussen al 4408 satellieten gelanceerd.

Voor 6G krijgen we eerst nog 5.5G

6G staat al in de startblokken, maar eerst krijgen we nog 5.5G. Volgens Huawei moet de aankomende netwerktechnologie dankzij snelheden van 10 Gbps het gat dichten tussen 5G en 6G.

Hierdoor zijn ook industriële toepassingen mogelijk, van draadloze sensornetwerken tot auto’s met level 4-capaciteit voor autonoom rijden.

Wanneer 5.5G precies beschikbaar zal zijn wordt niet vermeld. Om de ontwikkeling te versnellen, roept hij andere bedrijven op om nauw samen te werken.

donderdag 28 juli 2022

Nieuwe Apple Store in Londen

Londen is vanaf 28 juli een Apple Store rijker. Vandaag openen deuren van Brompton Road.

De nieuwe Brompton Road Apple Store haalt zijn inspiratie uit de lokale flora. Bij binnenkomst treffen bezoekers maar liefst twaalf grote Siciliaanse Ficus bomen aan.

Het plafond is gebogen en volledig van hout gemaakt, waar de Terrazzo vloer volledig van plantaardig hars is.

woensdag 27 juli 2022

Microsoft start verkoop van losse Windows 11 Home- en Pro-licenties

Individuele gebruikers kunnen voortaan direct bij Microsoft een losse licentie kopen voor Windows 11. Tot nu toe was het alleen mogelijk een Windows 11-licentie bij een pc te krijgen of een Windows 10-installatie te upgraden.

Eerder verschenen al wel fysieke Windows 11-licenties, waarbij een USB-stick met het OS erop wordt geleverd.

Gebruikers kunnen Windows 11 Home kopen voor 145 euro per licentie. Een Pro-licentie kost 259 euro.

Licenties zijn in Nederland ook bij derde partijen te koop. Ze zijn daar significant goedkoper dan bij Microsoft zelf.

Zeven miljoen telecombundels in Nederland

In het eerste kwartaal van 2022 hadden Nederlanders 7 miljoen bundels met telefonie, internet of televisie. Consumenten die voor een bundel kiezen, geven vaker dan een jaar geleden aan dat korting daarvoor de voornaamste reden is. Dat meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) in de Telecommonitor over het eerste kwartaal van 2022 en het jaarlijkse Consumentenonderzoek Telecommarkt.

De populairste bundel is een combinatie van mobiele en vaste diensten; daarvan waren er in het eerste kwartaal 3,2 miljoen. Consumenten noemen pakketkorting en gratis extra data als belangrijkste redenen om voor een bundel te kiezen.

Bundels kunnen wel een drempel vormen om van aanbieder te wisselen: 40 procent van de consumenten zegt niet te willen overstappen omdat ze het combinatievoordeel van hun bundel niet willen verliezen.

Het aantal mobiele abonnementen steeg in het eerste kwartaal met 486.000 naar 23,9 miljoen. De afgelopen twaalf maanden heeft een kwart van de consumenten een nieuw mobiel contract afgesloten. Gemiddeld betalen consumenten 16,80 per maand.

Terwijl het aantal belminuten en sms’jes de afgelopen twee jaar schommelt rond het niveau van 2020, blijft het mobiele dataverbruik al jarenlang stijgen: in het eerste kwartaal met 5 procent naar 350 miljoen gigabyte.

Het lijkt erop dat mensen zich er niet altijd bewust van zijn dat ze meer mobiel internetten. In de afgelopen 12 maanden heeft een kwart van de consumenten een rekening ontvangen die hoger is dan het reguliere maandbedrag, en voor 10 procent van hen was de rekening onverwacht hoog.

Presentatie Motorola Razr 3 op 2 augustus

Motorola kondigt begin augustus de Razr 3 aan, zijn nieuwe klaptelefoon. Dat heeft het bedrijf zelf bekendgemaakt. Motorola laat op die dag ook de Edge 30 Ultra zien met een 200 megapixel-camera.

De presentatie van de Motorola Razr 3 (of Razr 2022) vindt plaats op 2 augustus.

Het nieuwe model krijgt een Snapdragon 8 Plus Gen 1-processor. Dat is de snelste chip van dit moment. Daarnaast zou er 12GB aan werkgeheugen en 512GB opslagruimte aanwezig zijn.

dinsdag 26 juli 2022

Wifi van publicroam op bijna 700 locaties in Nederland

Het extra beveiligde Nederlandse publieke wifi-initiatief Publicroam wil volgend jaar op duizend locaties in Nederland beschikbaar zijn.

Publicroam is momenteel beschikbaar in 200 vestigingen van dertig Nederlandse bibliotheken, zegt medeoprichter Paul Francissen tegen domeinbeheerder SIDN. SIDN is een van de sponsoren. Andere locaties zijn gemeenten, zorginstellingen en musea.

Voor publicroam maakt men gebruik van een beveiligde wifiverbinding, de open standaard WPA2 Enterprise. Daarnaast respecteert het initiatief de digitale rechten van de gebruikers. En worden geen gegevens verkocht.

Organisaties die gebruik willen maken van publicroam, sluiten bij ons een abonnement af. De gebruiker registreert zich eenmalig via onze app, via publicroam.nl of door een sms te sturen. De app is beschikbaar via Google Play en in de App Store.

Uiteindelijk wil het platform ook actief worden in België, Duitsland en Zweden.

maandag 25 juli 2022

Google Pixel 6a niet in Nederland

Google heeft de Pixel 6a officieel uitgebracht, zij het alleen in het buitenland. De smartphone is – net als vorige Pixels – niet verkrijgbaar in Nederland.

De Pixel 6a is een betaalbare Google-telefoon die is gebaseerd op de Pixel 6 en Pixel 6 Pro. Het toestel heeft een adviesprijs van 459 euro, maar komt wel dezelfde krachtige Tensor-chip.

Een aantal Nederlandse webwinkels verkoopt de Google Pixel-telefoons via grijze import, zoals Belsimpel en Mobiel.nl. Mogelijk wordt dit ook het geval voor de betaalbare Pixel 6a.

OnePlus 10T wordt op 3 augustus gelanceerd

 

Niet alleen Samsung onthulde de datum van een lanceringsevenement, OnePlus heeft dat ook gedaan. Op 3 augustus wordt de OnePlus 10T officieel aangekondigd.

De lancering van de telefoon vindt plaats in New York op 3 augustus om 16.00 uur Nederlandse tijd. OnePlus-baas Pete Lau laat weten dat naast de OnePlus 10T 5G ook OxygenOS 13 wordt gepresenteerd. Die Androidversie is op Android 13 gebaseerd en de OnePlus 10 Pro krijgt deze software als eerste.

OnePlus maakt alvast bekend dat de OnePlus 10T draait op de Snapdragon 8+ Gen 1. Dat is de krachtigste chipset van Qualcomm die recent is aangekondigd.

Vivo smartphones nu officieel in Nederland

Alsof de Nederlandse smartphonemarkt al niet vol genoeg is, kondigt het Chinese merk Vivo nu ook zijn Nederlandse lancering aan.

Het Chinese bedrijf maakt al enige tijd smartphones, maar die waren nooit officieel te koop in Nederland.  

Vivo gaat officieel drie smartphones uitbrengen en werkt hiervoor in eerste instantie samen met Belsimpel.

Het gaat om de Vivo X80 Pro, Vivo Y76 en Vivo Y33s. De X80 Pro is een high-end smartphone met krachtige specificaties.

De Vivo Y76 en Y33s zijn goedkopere toestellen met minder krachtige hardware. Deze toestellen maken gebruik van processoren van MediaTek.

Qua prijzen zit Vivo aan de onderkant van de markt, maar de Pro versie zit mey 1099 euro aan de bovenkant.

vrijdag 22 juli 2022

Fairphone verkoopt minder toestellen

In 2021 heeft de Nederlandse smartphonefabrikant Fairphone 87.936 Fairphones verkocht, waaronder bijna 35.000 van de Fairphone 4, die pas in de herfst van het jaar werd gepresenteerd. Daarmee heeft Fairphone zijn doel van 125.000 verkochte toestellen gemist.

Het jaarverslag noemt winkels die in het eerste kwartaal gesloten waren vanwege Covid-19 en leveringsknelpunten in het voorjaar en de zomer als belangrijkste oorzaak.

Fairphone verkocht aanzienlijk meer toestellen dan in 2017 (24.779), 2018 (22.263) en 2019 (53.844).

Niettemin rapporteerde Fairphone een recordwinst, die het bedrijf grotendeels toeschrijft aan de hogere prijs van de Fairphone 4 en accessoires zoals hoesjes en in-ear koptelefoons.

Meer zendmasten in Beierse Alpen

Vodafone wil zijn eigen mobiele netwerk in de Alpen verder uitbreiden, zelfs al is de dekking nu al 98 procent.

Om noodoproepen te vergemakkelijken en het sneller versturen van topselfies mogelijk te maken, wil Vodafone zijn mobiele netwerk in de Beierse Alpen uitbreiden. Medio 2023 moeten in acht districten twaalf nieuwe masten zijn neergezet.

Volgens een woordvoerder van Vodafone zullen de nieuwe masten elk een straal van vier tot vijf kilometer beslaan. De aanleg in de Alpen is vrij complex door het terrein, de regelgeving voor natuurbehoud en de moeilijkere stroomvoorziening.

donderdag 21 juli 2022

Samsung: 10 miljoen vouwbare smartphones verscheept

Wereldwijd zijn in 2021 bijna 10 miljoen opvouwbare smartphones verscheept, 300 procent meer dan in 2020. Dat zegt Samsung in aanloop van de presentatie van zijn nieuwste vouwbare modellen in augustus.

De cijfers worden wellicht overdreven, want volgens een analist die The Verge sprak gaat het om 7,9 miljoen opvouwbare producten, terwijl IDC zegt dat er 7,1 miljoen opvouwbare producten zijn verscheept.

Het is dus maar een fractie van de smartphonemarkt: volgens IDC heeft Samsung alleen al in 2021 272 miljoen smartphones verscheept.

Het is wel zo dat Samsung in 2021 de leiding nam in de markt met 87,8 procent van de verscheepte telefoons, volgens DSCC, terwijl Huawei op een verre tweede plaats kwam met 9,3 procent. De onderste drie op de lijst van DSCC hadden slechts een klein aandeel: Xiaomi had 2,4 procent, Royole had 0,3 procent, terwijl Oppo 0,2 procent had.

IDC verwacht dat naar schatting 27,6 miljoen zullen worden verscheept in 2025. Of Apple daarin een rol zal spelen is onduidelijk: het bedrijf zou de markt al wel aan het onderzoeken zijn.

Samsung bevestigt evenement rond vouwbare toestellen

Volgende maand, op 10 augustus, organiseert Samsung zijn ‘Unfold your World 2022’-event van Samsung. Dan gaat het bedrijf zijn nieuwste vouwbare smartphones onthullen.

In een korte videoteaser zien we de contouren van de Galaxy Z Flip 4.

Vanaf 15.00 die dag is het evenement live te volgen via verschillende kanalen.

woensdag 20 juli 2022

Extra beveiliging Google Authenticator weer verdwenen

Google Authenticator kreeg onlangs een update die een extra beveiligingslaag toevoegde aan het weergeven van de unieke codes die je nodigt hebt voor het beveiligd inloggen bij online diensten.

Je moest nog een keertje tappen om de codes te kunnen zien. Zo kan een ander niet stiekem over je schouder meekijken.

Maar Google vond het toch geen goed idee. De extra beveiliging is weer verwijderd.

MacBook Air M2 teardown door iFixit

iFixit heeft een teardown van de M2 MacBook Air uitgevoerd en toont onder meer de versnellingsmeter en de treklipjes voor de batterij. En wat we al wisten: Apple heeft deze keer niet twee 128GB NAND-chips gebruikt, maar een enkele 256GB NAND-chip. Dit leidt tot 30 tot 50 procent lagere SSD-snelheden in benchmarks. Volgens Apple is de performance echter beter dan in het voorgaande model.

Nothing Phone (1): dode pixels en groene waas

De kersverse Nothing Phone (1) vertoont alweer problemen, van dode pixels rond de inkeping voor de selfiecamera, tot een groene waas op het paneel.

Diverse gebruikers hebben een vervangend toestel gekregen. De smartphonemaker heeft de problemen inmiddels op Twitter erkend.

dinsdag 19 juli 2022

MacBook Pro met M2 Pro- of Max op zijn vroegst dit najaar

De MacBook Pro's met M2 Pro- of M2 Max-processors verschijnen volgens Bloomberg-journalist Mark Gurman op zijn vroegst deze herfst.

Gurman erkent dat het vanwege 'uitdagingen in de toeleveringsketen' lastig is om met zekerheid te zeggen wanneer de hardware daadwerkelijk verkrijgbaar is.

Volgens Gurman blijven het ontwerp en de functies gelijk aan de huidige 14 inch- en 16 inch-MacBook Pro-modellen. Deze hebben namelijk al een update gehad, met nieuwe poorten, een MagSafe-oplader, een vernieuwde webcam en een nieuw beeldscherm.

Chrome OS Flex beschikbaar voor het brede publiek

Google stelt zijn gratis besturingssysteem Chrome OS Flex open voor het brede publiek. Het bedrijf garandeert dat het Chromium-besturingssysteem zonder problemen op 295 verschillende apparaten kan draaien.

Het op Chromium-gebaseerde besturingssysteem draait op de meeste computers met 64-bit Intel- en AMD-x86-processors met minimaal 4GB RAM-geheugen aan boord.

Chrome OS Flex is gebaseerd op de broncode van Chrome OS en de gebruikersinterface lijkt er dan ook sterk op. Het zal overigens dezelfde releasecyclus volgen.

Het besturingssysteem is volledig identiek aan Chrome OS. Het is bijvoorbeeld niet mogelijk om Android-apps te installeren.

maandag 18 juli 2022

iPhone 15 Pro Max krijgt als enige een periscooplens

Apple heeft plannen om de optische zoom van de huidige iPhones verder te vergroten dankzij een zogeheten periscoop-systeem.

Er waren al eerder geruchten dat de periscoop-camera zou worden ingevoerd, maar vermoedelijk moeten we wachten op de iPhone 15 Pro Max.

Volgens analist Ming-Chi Kuo krijgt alleen de iPhone 15 Pro Max van 2023 een periscooplens vanwege de hogere kosten.

Het grote probleem bij smartphone-camera’s is dat de toestellen zo dun zijn, dat er nauwelijks ruimte is voor bewegende lenzen. Een uitvouwbaar systeem, waarbij gebruik wordt gemaakt van een soort periscoop, kan een oplossing zijn.

Lebara vernieuwt Sim Only portfolio

Lebara introduceert een nieuw Sim Only portfolio waarin onder andere twee nieuwe Sim Only abonnementen met grotere databundels worden toegevoegd en de prijs van het 10GB abonnement wordt verlaagd.

Lebara speelt hiermee in op de ontwikkeling dat consumenten steeds meer gebruik maken van mobiel internet, maar daarvoor niet te veel willen betalen.

De bundel met 3GB is nieuw evenals de bundels met 15GB en 20GB. Vanwege de scherpe prijsstelling van deze hogere bundels is de 10GB bundel bovendien verlaagd. De bundels met 2GB en 7GB komen te vervallen. Het nieuwe portfolio geldt voor nieuwe Sim Only klanten én voor klanten die hun abonnement verlengen. Voor overige bestaande klanten verandert er niets.
 

vrijdag 15 juli 2022

Extreme Networks houdt Wifi in de lucht bij Zwarte Cross

Extreme Networks verzorgt de Wifi netwerkinfrastructuur van de Zwarte Cross. De Zwarte Cross vindt plaats van 14 tot en met 17 juli 2022 in Lichtenvoorde en ontvangt zo’n 250 bands op 34 podia op een terrein van 165 hectare.

Extreme Networks en partners Indicium en Palo Alto Networks garanderen naar eigen zeggen een veilige ervaring met geavanceerde technologie. Met de Wi-Fi 6-access points van Extreme hebben bezoekers toegang tot hoge draadloze bandbreedte voor het gebruik van diensten, social media en applicaties zoals de app van de Zwarte Cross.

Straks langer wachten op nieuwe Windows?

Microsoft zou van plan zijn om weer elke drie jaar een nieuwe Windows-versie uit te brengen, zoals dat vroeger ook het geval was voor het verschijnen van Windows 10.

Tegelijkertijd wil Microsoft een constante stroom van nieuwe functies uitbrengen tussen de grote releases.

Volgens de jongste geruchten zou de eerstvolgende grote functie-update met als codenaam Sun Valley 3 die gepland stond voor 2023 komen te vervallen.

Een aantal jaren geleden besloot Microsoft dat het versienummer zou stoppen bij Windows 10. Elk half jaar zou de systeemsoftware worden bijgewerkt onder het huidige versienummer. Dat tempo bleek iets te hooggegrepen en dus werd dat bijgesteld tot een jaarlijkse release.

Nieuwe versie van Nokia T10

Nokia lanceert de nieuwe Nokia T10. Deze duurzame en betaalbare tablet is ontworpen voor op het werk, thuis en voor het gezinsleven. De tablet voorziet in videobellen, streamen van favoriete programma’s, als tweede scherm voor een pc of om de kinderen te entertainen met Google Kids Space.

De nieuwste Nokia tablet, klein maar krachtig, is duurzaam van binnen en van buiten. Het unibody polymeer-ontwerp en de nano-textuur afwerking verbergen krassen, zodat hij er zo goed als nieuw blijft uitzien als je hem doorgeeft aan een familielid of vriend. De nieuwste Android 12-software, twee jaar gegarandeerde Android-upgrades en drie jaar maandelijkse beveiligingsupdates (twee keer meer dan de concurrentie) zorgen ervoor dat het toestel toekomstbestendig is.

De Nokia T10 zal beschikbaar zijn in Nederland vanaf eind juli/begin augustus in de kleur Ocean Blue in WiFi 3/32 GB geheugenconfiguratie vanaf 169 euro en in LTE 3/32GB geheugenconfiguratie vanaf 189 euro. 

woensdag 13 juli 2022

Nieuwe feature phones van Nokia

HMD Global introduceert drie nieuwe feature phones aan die een alternatief bieden voor mensen die willen ontsnappen aan technologiemoeheid en de 'always on'-cultuur.

Nokia 8210 4G - een nieuwe toevoeging aan de 'Originals'-familie - eert de iconische Nokia 8210 die in 1999 werd gelanceerd tijdens de Paris Fashion Week.

De nieuwe Nokia 8210 4G is geïnspireerd op de klassieke feature phone en trekt de aandacht door een opvallend ontwerp en kenmerkende duurzaamheid te combineren met 4G, VoLTE-mogelijkheden, een groot 2,8-inch display en een intuïtieve gebruikersinterface. Bovendien beschikt hij over de bekende wekenlange stand-by tijd.

De Nokia 5710 XpressAudio combineert een grotere batterij, speciale toetsen voor audiobediening en ingebouwde draadloze oordopjes. Wanneer ze niet worden gebruikt, zitten de afneembare draadloze oordopjes onder een slider aan de achterkant van de telefoon, zodat ze steeds makkelijk te vinden en opgeladen zijn.

De audiotuning van de telefoon zorgt voor een rijke bas, heldere hoge tonen en natuurlijk geluid via de telefoonluidspreker, een verbonden speaker of de oordopjes.

De flip-functionaliteit en het doordachte ontwerp van de Nokia 2660 Flip maken het voeren van gesprekken volgens GMD nog eenvoudiger. Het grote scherm, de compatibiliteit met gehoorapparaten, de goede levensduur van de batterij en de grote knoppen zorgen voor een gebruiksvriendelijke ervaring.

De Nokia 8210 4G zal beschikbaar zijn in Nederland vanaf eind juli/begin augustus in blauwe uitvoering vanaf 79,99 euro.

De Nokia 5710 XpressAudio zal beschikbaar zijn in Nederland vanaf eind juli/begin augustus in zwart/rood uitvoering vanaf 89,99 euro.

De Nokia 2660 Flip zal te koop zijn in Nederland vanaf eind juli/begin augustus in de kleuren blauw, rood en zwart in een bundel met de Nokia Charging Cradle vanaf 99,99 euro.

Google kan batterijduur van apparaten verlengen

 

Google test een nieuwe functie van Chrome die de batterijduur van apparaten kan verlengen.

De functie 'quick intensive throttling' moet voorkomen dat achtergrondpagina's overmatig veel batterijduur opeisen. Nu is het zo dat pagina's die in Chrome op de achtergrond worden geladen na vijf minuten worden vertraagd.

Quick intensive throttling is momenteel alleen beschikbaar in de ontwikkelaarsversies van Chrome.

Nothing Phone per direct te koop

De Nothing Phone is officieel gepresenteerd en per direct te bestellen vanaf 469 euro.

Het is de eerste smartphone van het gloednieuwe bedrijf Nothing. Meest opvallend is het minimalistische ontwerp met rechte randen, een frame gemaakt van aluminium en aan de rechterkant de aan-  uitknop te vinden.

Het scherm kan meer dan een miljard kleuren weergeven, heeft een grootte van 6,55 inch en resolutie van 2400 bij 1080 pixels. Verversen doet het scherm 60 of 120 keer per seconde.

De Phone (1) is een toestel uit het middensegment. Zo is er gekozen voor de Snapdragon 778 Plus-processor met 8GB werkgeheugen en 128GB interne opslag.

Voor selfies en videogesprekken gebruik je de 16 megapixel-frontcamera en op de achterzijde zijn twee camera’s geplaatst.

Apple MagSafe 3 kabel nu in vier kleuren

Apple is begonnen met de verkoop van MagSafe 3-kabels in dezelfde kleuren als de MacBook Air 2022 met M2.

Deze kabel is bedoeld voor mensen die graag een extra kabel willen, maar dan wel in de kleur van hun MacBook.

De MacBook Air is verkrijgbaar in spacegrijs, middernacht, sterrenlicht en zilver. De kabel kost 55 euro en en is twee meter lang.

Je kunt de kabel ook gebruiken voor de 14-inch en 16-inch MacBook Pro-modellen die vorig jaar zijn verschenen.

Meer 4G en 5G in Londense metro

Na Three en EE gaan ook Vodafone en O2 4G- en 5G-diensten aanbieden in de hele Londense metro. De bedrijven werken daartoe samen met BAI Communications, dat een 20-jarige telecomconcessie heeft gekregen van Transport for London (TFL).

Volgens het plan krijgen klanten toegang tot volledige mobiele en internetconnectiviteit in elk metrostation en elke tunnel in Londen. De eerste vijf stations die vanaf december 2022 4G ontvangst krijgen, zijn Camden Town, Euston, Bank, Oxford Circus en Tottenham Court Road.

De tunnels worden voorzien van een glasvezelnetwerk met hoge capaciteit. Lichtmasten en bushaltes zullen een netwerk van kleine mobiele zenders huisvesten die de connectiviteit van de stad voor 5G moeten verbeteren.

Apple start onderzoek naar oplaadproblemen iPad

Apple is een onderzoek gestart nadat bezitters van een iPad mini 6 klaagden over oplaadproblemen. Die problemen doen zich voor na het installeren van iPadOS 15.5.

Het blijkt dat sommige mensen hun tablet niet kunnen opladen na het updaten naar iPadOS 15.5. Als tijdelijke oplossing raadt Apple aan om het apparaat opnieuw op te starten.

Apple benadrukt dat het vervangen van de batterij of de hele iPad het probleem niet oplost, omdat het een softwareprobleem betreft.

vrijdag 8 juli 2022

Apple lanceert 'Lockdown'-modus in iOS 16

Apple lanceert een zogeheten 'Lockdown'-modus voor iOS 16, iPadOS 16 en macOS 13. Mensen die zich zorgen maken over gerichte cyberaanvallen kunnen deze functie aanzetten. Het beperkt de functionaliteit van een apparaat, waardoor de kans op aanvallen wordt verminderd.

Onder meer worden bijlages bij berichten in de Berichten-app uitgeschakeld.

Het idee is om bescherming te bieden tegen spyware van onder meer de NSO Group, waartegen Apple een rechtszaak heeft lopen.

De Lockdown-modus zal te vinden zijn in het Privacy & Beveiliging-gedeelte van het Instellingen-menu.

'S werelds 'eerste Wi-Fi 7-router' is al uit

 

De Chinese fabrikant H3C heeft de Magic BE18000 uitgebracht, naar eigen zeggen 's werelds eerste Wi-Fi 7-router. Het betreft een router gemaakt naar de 802.11be-specificaties van het IEEE.

De Magic BE18000 heeft  nog geen officiële sticker van de Wifi-organisatie gekregen, maar moet in grote lijnen wel al de beoogde specificaties behalen.

De router opereert op de 6 GHz-band met een maximale bandbreedte van 320 MHz. Hierdoor zou een doorvoersnelheid van maximaal 18,443 gigabit per seconde mogelijk moeten zijn verdeeld over drie kanalen.

donderdag 7 juli 2022

Alleen Pro-iPhones krijgen nog de nieuwste processoren

Alleen de Pro-modellen van nieuwe iPhones krijgen nog de nieuwste processoren, zegt TF Securities-analist Ming-Chi Kuo. De reguliere modellen en de SE-versies van de toestellen krijgen alleen nog oudere generaties.

Door de nieuwste processoren alleen voor Pro modellen te bestemmen, hoopt Apple relatief meer duurdere toestellen te verkopen.

Op dit moment is ongeveer 40 procent van de verkochte iPhones een Pro-model, dat zou naar 60 procent moeten.

MacBook Air 2022 vanaf 8 juli te bestellen

De vernieuwde MacBook Air 2022 met M2-chip kan vanaf vrijdag 8 juli besteld worden. De eigenlijke verkoop begint 15 juli.

De verwachting is dat de levertijden snel oplopen, vooral bij de populaire kleur spacegrijs en de nieuwe kleur middernacht.

Nadeel is de nieuwe MacBook Air is dat deze fors duurder is dan het vorige model.

woensdag 6 juli 2022

Samsung lanceert Galaxy XCover6 Pro

Samsung kondigt met de Galaxy XCover6 Pro een smartphone aan die is ontworpen voor uitdagende werkomstandigheden. Ten opzichte van zijn voorganger levert de XCover6 Pro volgens Samsung nog betere prestaties en end-to-end beveiliging.

Ook is de XCover6 Pro het eerste toestel in de XCover-serie met ondersteuning voor 5G2. Zo kunnen medewerkers overal waar ze bereik hebben werken. En met ondersteuning voor de 6 GHz-bandbreedte in Wi-Fi 6E maakt de XCover6 Pro het mogelijk om makkelijker en beter samen te werken met collega’s.

Voor iedereen die op kantoor en op locatie werkt, heeft de Galaxy XCover6 Pro Samsung DeX6. DeX maakt het mogelijk om de smartphone te verbinden en te werken met een extern scherm, toetsenbord en muis. Medewerkers kunnen de XCover6 Pro ook gebruiken om foto’s en notities te maken om de informatie vervolgens naadloos te raadplegen wanneer zij achter hun bureau een rapport schrijven. En dat allemaal op één toestel.

De Galaxy XCover6 Pro is ontworpen om ondernemingen te laten groeien. Bedrijfsgegevens op het toestel worden beschermd met het end-to-end mobiele beveiligingsplatform Samsung Knox, dat meerlaagse beveiliging biedt vanaf de chip. Het platform werkt als kluis met hardware-gebaseerde bescherming en is volledig met de software verweven. Zo ontstaat een end-to-end en real-time beveiligingsoplossing tegen bedreigingen van buitenaf.

Door IT-beheerders tal van opties te geven voor de apparaten die zij beheren, voegt Samsungs OneUI14 een extra laag beveiliging toe. Beheerders kunnen de apparaatintegriteit op afstand beheren om ervoor te zorgen dat apparaten veilig zijn en er niet mee geknoeid kan worden. Tegelijkertijd zorgt de biometrische ondersteuning van gezichtsherkenning en vingerafdruk ervoor dat de beoogde gebruiker de enige is met toegang tot het apparaat.

De Galaxy XCover6 Pro is al verkrijgbaar voor een verkoopadviesprijs van 609 euro.

dinsdag 5 juli 2022

Starlink ook voor schepen en vliegtuigen

 

Satellietinternetbedrijf Starlink heeft toestemming gekregen van de Amerikaanse toezichthouder FCC om internetdiensten aan te bieden aan gebruikers in schepen, vliegtuigen en andere voertuigen.

Starlink is onderdeel van het ruimtevaartbedrijf SpaceX van de Amerikaanse multimiljardair Elon Musk en brengt satellieten in een baan rond de aarde om internet aan te bieden in afgelegen gebieden. Momenteel zweven er al duizenden Starlink-satellieten in de ruimte.

De huidige dienst kost 99 euro per maand, het is niet bekend of Musk moor voertuigen meer gaat rekenen.


Xiaomi introduceert 12S series in samenwerking met Leica


Xiaomi onthult de nieuwe Xiaomi 12S series. Drie nieuwe toestellen worden gepresenteerd: de Xiaomi 12S, de Xiaomi 12S Ultra en de Xiaomi 12S Pro.

Deze productreeks is het eerste resultaat van de strategische samenwerking van Xiaomi en Leica in beeldtechnologie. De gehele series beschikt over beeldsystemen ontworpen door Xiaomi en Leica, zoals Leica Summicron-lenzen en Leica-beeldprofielen.

Xiaomi 12S Ultra’s primaire camera maakt gebruik van een 8P asferische lens om veelvoorkomende fotografie-uitdagingen, als flare, ghosting en chromatische aberratie op te lossen. De cameramodule van de Xiaomi 12S Ultra voegt daarbij ook een laag anti-reflectie over de lens, een lensrandinktlaag, cyclisch olefinen copolymeer materiaal en een infraroodlightfilter met spincoatingtechnolgie toe. Samen bieden deze features duidelijkere beelden, welke constant zijn voor alle lenzen.
 
Naast het optische ontwerp, maakt de Xiaomi 12S series ook gebruik van Leica-beeldprofielen, waarmee het de eeuwenoude beeldvorming overneemt en Leica’s toon en uiterlijk nabootst met de hulp van baanbrekende algoritmen.

De Xiaomi 12S Ultra is uitgerust met Sony’s IMX989 1 inch sensor, die een pixelreeks van vier lagen en een afzonderlijke pixelgrootte van 1.6μm bevat. Na pixel binning wordt de pixelgrootte 3,2μm, waardoor ruis vermindert, het dynamisch bereik vergroot, het meer licht opvangt en het betere beelden bij weinig licht verkrijgt.
 
De Xiaomi 12S Ultra is het eerste Android-apparaat dat Dolby Vision HDR video-opname en videoweergave ondersteunt. Dolby Vision verbetert video’s met levendige kleuren, een scherpe contrastverhouding en rijkere details, waardoor de beeldkwaliteit levendiger en verfijnder wordt. De Xiaomi 12S Ultra gebruikt HyperOIS voor ultrastabiele prestaties en compenseert continu voor bewegingen tijdens het opnemen van video’s. HyperOIS maakt gebruik van het gat tussen twee frames om de OIS-motor naar zijn oorspronkelijke positie te sturen, zodat elk frame volledig stabiliseert.  
 
De Xiaomi 12S en Xiaomi 12S Pro zijn uitgerust met Sony’s IMX707 als belangrijkste sensor, die zowel een groot sensorformaat als grote pixels bevat, met 1/1.28” en 2 and 2.44μm na pixel binning. Door de Xiaomi Al Image Solution and Xiaomi ProFocus kunnen deze sensoren snel opstarten en beeld continu vastleggen. De twee smartphones ondersteunen een toonaangevende ultrasnelle burst-stand van 30 fps en uitzonderlijke fotomogelijkheden bij weinig licht. Dankzij de All-scene snapshot kun je bovendien gemakkelijker ieder moment vast leggen.  
 
De Xiaomi 12S series is verder ook ontworpen om in de postproductie fotograafvriendelijker te zijn. De hele series ondersteunt 10-bits RAW bestanden, gekalibreerd door Adobe Labs, met kleurcorrigerende metagegevens die geïntegreerd zijn in de bestanden. Adobe Camera RAW-software zal de foto’s die worden geopend in Adobe Lightroom automatisch optimaliseren op basis van de metadata, waardoor professionele fotografen een goed uitgangspunt hebben voor de postproductie.
 
De Xiaomi 12S Ultra is het eerste flagshipmodel dat is uitgerust met twee eigen Xiaomi Surge-chipsets: de Xiaomi Surge P1 snellaadchipset en Xiaomi Surge G1 batterijbeheer chipset. Deze bieden grote verbeteringen in batterijbeheer en algehele gebruikservaring.

De Xiaomi 12S Ultra ondersteunt 67W bedraad snelladen, 50W draadloos snelladen en 10W reverse draadloos laden. In de kern van het Xiaomi Surge batterijbeheersysteem is een 4,860mAh één-cel silicium-zuurstof anode accu en de Xiaomi Surge P1 snellaadchipset, die ook een uitgangsstroom van 16A ondersteunt met een conversie-efficiëntie van 96,8%. Bovendien biedt de Xiaomi Surge G1 batterbijbeheerchipset algoritmen voor batterijbeheer.

De Xiaomi 12S Ultra en 12S Pro beschikken over een 6.73 inch AMOLED-color display met E5 lichtgevend materiaal, welke een professioneel niveau van detail, helderheid en kleur weergeeft. Daarnaast beschikken de toestellen over een piek helderheid van 1500 nits, 2K resolutie, P3 gamma en 1-120Hz Apative Sync Pro. De Xiaomi 12S is iets compacter met een grootte van 6,28 inch en beschikt ook over een P3 kleurgamma display, HDR10+ en 120hz Adaptive Sync.
 
Naast de Xiaomi 12S series zijn kondigt Xiaomi ook Xiaomi 12 Pro Dimensity Editie, Xiaomi Book Pro 16, Xiaomi Book Pro 14, Xiaomi Smart Band 7 Pro en Xiaomi Home WiFi aan. Meer informatie over lokale lanceringen en prijzen volgt.

maandag 4 juli 2022

Windows Defender maakt Intel-pc's onnodig trager

Een fout in Windows Defender kan de prestaties van Intel-processoren met 6 procent verminderen, veel meer dan wat normaal gesproken verwacht kan worden van beveiligingssoftware.

Het prestatieverlies treedt op bij de 8e, 9e, 10e en 11e generatie desktop- en laptopprocessors op Windows 10 en 11, maar niet bij AMD-systemen.

Er zijn twee manieren om het probleem permanent te verhelpen. Het uitschakelen van Windows Defender Real-time Monitoring is af te raden om veiligheidsredenen. Een andere oplossing is in de praktijk nogal lastig.

Windows en Intel hebben nog niet gereageerd op de bug.

vrijdag 1 juli 2022

Voorlopig geen Apple 5G-modem

Apple zou niet in staat zijn om een 5G-modem voor de iPhone te maken. Het blijft dus aangewezen op Qualcomm, waarmee de relatie niet optimaal is.

Apple wilde het eigen modem 2023 uit te brengen, maar dat gaat niet lukken, zegt analist Ming-Chi Kuo op basis van bronnen uit de industrie.

Apple zou al meer dan een miljard dollar in de ontwikkeling hebben gestoken.

Rufus-bèta maakt installeren van Windows zonder gebruikersaccount mogelijk

Met de nieuwste flashtool Rufus kun je Windows 11 installeren zonder dat je daarvoor een Microsoft-account nodig hebt.

Ook is het mogelijk andere systeemeisen te omzeilen, zoals de veelbesproken TPM-eisen.

De makers schrijven dat het wel nodig is om het internet op het apparaat tijdelijk uit te schakelen bij het aanmaken van een lokaal account.