vrijdag 31 juli 2020

Nieuwe iPhones later dan gebruikelijk

Apple brengt iPhones dit jaar een paar weken later uit dan gebruikelijk. Dat heeft het bedrijf laten weten na publicatie van de kwartaalcijfers.

Het uitstel heeft te maken met de levering van onderdelen. In de afgelopen acht jaar kwamen de nieuwe modellen in september uit.

Apple verraste gisteren met recordcijfers voor een tweede kwartaal.  De iPhone zorgde wederom voor de meeste omzet: 26,4 miljard dollar. Op de tweede plaats komt de Mac met ruim 7 miljard dollar, de iPad bracht 6,5 miljard op en Wearables en andere producten waren goed voor 6,4 miljard dollar.

‘Chrome OS krijgt betere integratie met Android-smartphones’

Google wil Chrome OS beter laten samenwerken met de Android-smartphone. Op termijn krijgen Chromebooks dan ook meer en betere mogelijkheden voor notificaties en taken.

Deze diepere integratie van Android in Chrome OS is opgemerkt door 9to5Google. De veranderingen wijzen op de ontwikkeling van ‘Phone Hub’.

Tot nu toe bood Windows een betere integratie.

Brave's iOS-browser met firewall en VPN

Browserontwikkelaar Brave heeft zijn iOS-browser voorzien van een ingebouwde firewall en VPN. Daartoe besloot Brave samen te werken met Guardian, dat zelf ook een firewall- en VPN-app aanbiedt.

Het vpn-verkeer van de Brave-browser loopt via de servers van Guardian, dat ook kijkt welke apps van de gebruiker trackinggegevens versturen.

Brave heeft naar eigen zeggen vijftien miljoen actieve maandelijkse gebruikers.

Pixel 4a lijkt in augustus te verschijnen

Volgens YouTuber Jon Prosser moet het op 3 augustus toch echt gaan gebeuren: dan verschijnt de reeds maandenlang uitgestelde Pixel 4a smartphone van Google.

Normaal gesproken brengt Google enkele maanden na zijn Pixel smartphones steevast goedkopere (midrange) versies uit. Zo ook dit jaar: van het Pixel 4a toestel waren al uiteenlopende details gelekt. Aanvankelijk had hij in mei moeten verschijnen, toen werd het door de coronacrisis juni.

Anderen dachten dat Google de Pixel 4a pas dit najaar zou lanceren samen met de nieuwe Pixel 5 serie.

De Pixel 4a krijgt een 5.81-inch FHD+ OLED scherm, een Snapdragon 730 chip, 6GB RAM en een 12.2 MP camera achterop.

woensdag 29 juli 2020

Nieuwe Firefox browser voor Android

Mozilla heeft zijn allerlaatste versie van Firefox voor Android vrijgegeven. De bedoeling is dat gebruikers overstappen op een nieuwe browser die nu nog Fenix heet, maar straks als Firefox is de Google Play Store is te vinden.

De huidige desktop browser heeft als versienummer 79, maar de Android browser is blijven steken bij 68, en krijgt alleen nog beveiligingsupdates.

De nieuwe browser gebruikt GeckoView, wat de browser sneller maakt. Ook is het ontwerp drastisch veranderd.

Nieuw type Gorilla Glass beschermt tegen krassen en vallen


Gorilla Glass siert al jaren menig smartphone, maar toch raken schermen van toestellen nog steeds beschadigd door krassen. Met het nieuwste type Gorilla Glass Victus schijnt dat niet meer het geval te zijn.

‘OnePlus 8T en 8T Pro krijgen 64 megapixel-camera’

De nog te verschijnen OnePlus 8T en OnePlus 8T Pro krijgen waarschijnlijk een 64 megapixel-camera aan boord. Dat is een flinke camera-upgrade ten opzichte van de OnePlus 8 en OnePlus 8 Pro.

Ook duiden codes aan dat de nieuwe toestellen in de standaardmodus 16 megapixel-plaatjes kunnen schieten voor een beter dynamisch bereik. Bij de OnePlus 8-serie is dit 12 megapixel.

maandag 27 juli 2020

Samsung kondigt Galaxy Z Flip 5G aan

Samsung heeft alvast de Galaxy Z Flip 5G aangekondigd, een 5G-versie van de eerder uitgebrachte Galaxy Z Flip. De nieuwe vouwbare telefoon krijgt de Snapdragon 865 Plus mee, maar heeft verder vergelijkbare specificaties.

De smartphone is uitgerust met twee accu's met een totale capaciteit van 3300mAh en ondersteuning voor draadloos laden. 

De Samsung Galaxy Z Flip 5G is vanaf 7 augustus te koop in 'bepaalde markten' in grijs en brons. Onduidelijk is of de smartphone ook naar de Benelux komt.

KPN activeert morgen 5G

Morgen activeert KPN zijn vernieuwde mobiele netwerk in Nederland. Alle klanten met een geschikt toestel kunnen vanaf die dag gebruik maken van 5G.

Op dat netwerk is de downloadsnelheid voor alle klanten met een 4G-toestel nu al gemiddeld 50 procent hoger en voor 5G-toestellen neemt ook de uploadsnelheid aanzienlijk toe.

Op 28 juli zal het vernieuwde mobiele netwerk actief zijn in het grootste deel van de Randstad en Eindhoven. Daarmee bereikt KPN ongeveer de helft van de Nederlandse bevolking.

Ook T-Mobile Nederland lanceert dinsdag 28 juli haar 5G-netwerk. Direct na afloop van de Multibandveiling zijn de laatste voorbereidingen gestart om ervoor te zorgen dat klanten met een 5G-abonnement en een geschikt 5G-toestel toegang krijgen tot het 5G-netwerk van T-Mobile. Eind 2020 is het 5G-netwerk van T-Mobile landelijk dekkend.  

vrijdag 24 juli 2020

Asus ROG Phone 3 aangekondigd


Asus heeft de ROG Phone 3 aangekondigd, een gamingsmartphone met een Snapdragon 865 Plus-processor en een 6,59 inch-oledscherm.

De telefoon kan overweg met HDR10+ en moet 113,3 procent van het dci-p3-kleurenspectrum kunnen weergeven.

Achterop heeft de ROG Phone 3 een camera-eiland met drie sensoren. De hoofdcamera heeft een Sony IMX686-64-megapixelsensor met een diafragma van f/1.8.

Specificaties Samsung Galaxy Note 20 Ultra 5G verschijnen online

Samsungs Galaxy Note 20 Ultra 5G krijgt in elk geval een 6,9 inch-scherm met een resolutie van 3200x1440 pixels en een verversingssnelheid van 120Hz. De specificaties en vermoedelijk officiële marketingrenders zijn online gezet door WinFuture.

Volgens de site komt te nadruk van nieuwe toestel te liggen op de verbeterde S Pen, die een vertraging van 9 milliseconden zou hebben.

Op de renders is de Galaxy Note 20 Ultra 5G te zien in bronskleur en zwart. Aan de achterkant zit een camera-eiland met drie camera's.

De officiële aankondiging van de Galaxy Note 20 Ultra volgt op 5 augustus.

donderdag 23 juli 2020

Samsung Galaxy Z Fold 2 presentatie op 5 augustus

Tegen alle verwachtingen in kondigt Samsung de Galaxy Z Fold 2 wél aan op 5 augustus. Dat valt op te maken uit een tweet van het officiële Samsung-account.

De afgelopen weken gingen juist veel geruchten de ronde dat Samsung de Z Fold 2 op een later evenement zou onthullen.

Vermoedelijk wordt de opvolger van de Samsung Galaxy Note 10 dé ster van de show in augustus.

23 Xiaomi-toestellen krijgen MIUI 12-update

Veel Xiaomi-smartphones worden vanaf volgende maand bijgewerkt naar MIUI 12. Deze nieuwe Android-schil verschijnt voor 23 toestellen.

De MIUI 12-update verschijnt voor high-end toestellen als de Xiaomi Mi Note 10 (Pro) en Poco F2 Pro, maar ook voor goedkopere apparaten als de Redmi 9 en Redmi Note 9.

Belangrijke kenmerken van de MIUI 12-update zijn een nieuw uiterlijk, nieuwe wallpapers en animaties.

woensdag 22 juli 2020

Nu verkrijgbaar: OPPO Find X2 Pro Automobili Lamborghini Edition

OPPO lanceert zijn nieuwste premium vlaggenschip: de OPPO Find X2 Pro Automobili Lamborghini Edition. Het toestel, geïnspireerd door de oogverblindende Aventador SVJ Roadster, is een resultaat van de nieuwste samenwerking tussen OPPO en Lamborghini.

Het is een allround 5G-smartphone met een 120Hz QHD+ 10bit AMOLED-scherm, 65W SuperVOOC 2.0-oplaadtechnologie, het meest geavanceerde 5G Qualcomm Snapdragon 865 Mobile Platform en een Ultra Vision-camerasysteem.

De sportieve OPPO Find X2 Pro Automobili Lamborghini Edition set is vanaf vandaag exclusief verkrijgbaar bij T-Mobile voor 1599 euro.

Chrome OS straks ook geschikt voor dual-touchscreen Chromebooks

Google wil Chrome OS ook geschikt maken voor zogeheten dual-touchscreen Chromebooks. Dergelijke apparaten bestaan al langer voor Windows, zoals de ZenBook Duo Pro. Microsoft ontwikkelt voor dit type apparaten een aparte Windows versie 10X.

Google zou zelf ook een dergelijke Chromebook aan het voorbereiden zijn. Intern heet deze Palkia, al is het niet gezegd dat die ook daadwerkelijk op de markt komt.

dinsdag 21 juli 2020

Multibandveiling 5G geëindigd

KPN, Vodafone en T-Mobile melden tegelijkertijd dat ze 5G spectrum hebben aangekocht in een veiling. De multibandveiling is vandaag formeel geëindigd.

KPN en Vodafone betaalden 416 miljoen euro. T-Mobile 400 miljoen. De startprijzen voor de veiling waren naar de mening van T-Mobile te hoog. Aangezien het dataverkeer nog altijd sterk groeit en daarmee de behoefte aan spectrum groot is, was de veiling erg concurrerend.

De nieuwe frequentievergunningen hebben een looptijd van 20 jaar. Daarbij gaat het om de 700, 1400 en 2100 MHz banden. De interessantste frequenties zullen later worden geveild. In de komende jaren worden ook 5G-frequenties in de 3.5GHz en 26GHz banden beschikbaar gesteld. Hiermee nemen de mogelijkheden en snelheden van het 5G-netwerk nog verder toe.

T-Mobile zet de 700 MHz band direct in voor haar 5G-netwerk. De 1400 MHz band biedt extra capaciteit en dekking, wat ook ten goede komt aan de klantervaring binnenshuis, zo zegt het bedrijf. Al voor de veiling beschikte T-Mobile over dezelfde hoeveelheid spectrum in de 2100 MHz band.

De OnePlus Nord is eindelijk officieel gepresenteerd

Het midrange toestel heeft een 6,44 inch-amoled-scherm met een resolutie van 2400 bij 1080 pixels. Het scherm heeft een ververssnelheid van 90Hz.

OnePlus kiest voor de Snapdragon 765G-processor. Ook heeft deze chip 5G-ondersteuning.

Op de achterkant van de OnePlus Nord bevinden zich vier camera’s. De primaire camera is dezelfde 48 megapixel-lens als bij de OnePlus 8. Naast de 8 megapixel-groothoeklens is er een dieptesensor aanwezig voor

De nieuwe smartphone kost 399 euro. De versie met 12GB werkgeheugen en 256GB aan opslagruimte kost 499 euro. Beide modellen zijn meteen beschikbaar.

Logitech toont Folio Touch-toetsenbordhoes met trackpad voor iPad

Logitech heeft de Folio Touch onthuld, een toetsenbordhoes met ingebouwde trackpad die werkt met de twee 11 inch-iPad Pro. De hoes komt met een verstelbare kickstand.

Het toetsenbord van de Folio Touch heeft zelfs een backlight. De verbinding met de iPad verloopt via de Smart Connector van de tablet.

De Folio Touch is compatibel met de eerste en tweede generatie 11 inch-iPad Pro-modellen en heeft een Amerikaanse adviesprijs van omgerekend 170 euro. Dat is pittig, maar goedkoper dan het toetsenbord van Apple.

maandag 20 juli 2020

Oppo introduceert 125W-snellader

Oppo heeft een reeks nieuwe laders voor smartphones aangekondigd, waaronder een snellader met een vermogen van 125W. Daarmee is een accu met een capaciteit van 4000mAh in 20 minuten volledig op te laden.

De snelste Oppo-lader tot nu toe was de SuperVOOC 2.0 van 65W, die een 4000mAh-accu in 30 minuten volledig kon laden. De nieuwe 125W Flash Charge doet dat dus in 20 minuten en in 5 minuten is een 4000mAh-accu tot 41 procent van zijn capaciteit geladen.

Belgische telecombedrijven krijgen tijdelijke 5G-licenties vanaf 1 augustus

Vijf Belgische bedrijven, waaronder Orange, Proximus en Telenet, mogen vanaf 1 augustus 5G-netwerken uitrollen onder voorlopige gebruiksrechten.

Er is geen dekkingsverplichting, maar ze moeten het spectrum wel gebruiken.

De regeling is er gekomen omdat er voorlopig geen politiek akkoord is over de veiling van 5G frequenties. 

Dat maakt dat het voorlopig spectrum waarschijnlijk niet zal worden ingezet om landelijke 5G-dekking te geven, maar vooral om op specifieke plaatsen het netwerk te versterken, of om zakelijke toepassingen op bedrijfsterreinen uit te werken.

vrijdag 17 juli 2020

'iPhone 12 wordt geleverd met gevlochten USB-C kabel'

De iPhone 12 wordt mogelijk geleverd met een gevlochten kabel, die aan de ene kant is voorzien van een Lightning-aansluiting en aan de andere kant USB-C heeft.

Het betekent niet dat Apple de Lightning poort opdoekt, wel dat je hem kunt opladen via de poorten van je MacBook.

Apple levert bij de iPhone 11 Pro (Max) al een snellere lader met USB-C kabel, terwijl de gewone iPhone 11 het nog moet doen met een adapter met USB-A.

OnePlus toont ontwerp OnePlus Nord-smartphone


De topman van OnePlus heeft in een video het ontwerp van de volgende week gepresenteerde OnePlus Nord getoond. Het toestel krijgt een glanzende achterkant met gebogen randen. De camera's zitten onder elkaar aan de zijkant van het toestel.

donderdag 16 juli 2020

Samsung Galaxy A71 krijgt One UI 2.1-update

Samsung rolt de One UI 2.1-update nu ook uit naar de Galaxy A71 in Nederland.

Deze versie van Samsung’s Android-skin voegt een aantal nieuwe functies toe, zoals Enkele opname (Single Take), een betere nachtmodus in de camera-app en Quick Share.

 Samsung bracht eerder een One UI 2.1-update uit voor de Galaxy S10 (Plus en Ultra), Galaxy Note 10 (Plus), Galaxy S9, Note 9 en Galaxy A51.

Redmi 9: de instap-smartphone-ervaring 'opnieuw uitvinden'

Het is eerste instap-Redmi-smartphone met een multifunctionele quad-cameraopstelling. Of je nu een snelle foto wilt maken, een groepsfoto met een groothoeklens, een close-up met scherpe details of een fraaie portretfoto, met de Redmi 9 lukt het, belooft fabrikant Xiaomi.

In de Benelux is de Redmi 9 verkrijgbaar in drie kleurvarianten: Carbon Grey, Ocean Green en Sunset Purple. Het 3GB+32GB-model kost 149 euro en het 4GB+64GB-model kost 169 euro.

Deze nieuwe instapmodellen zijn meteen verkrijgbaar bij Coolblue, Belsimpel, Bol en de online Mi Store in Nederland, en bij Orange, Cora, Krefel, FNAC, Vanden Borre, Carrefour en Aldi in België.

woensdag 15 juli 2020

Vakantiegangers kunnen ook in eigen land niet zonder Wifi

Nederlanders kunnen niet meer zonder Wifi in hun vakantiehuisje. Ruim acht op de tien vakantiegangers gaan ervan uit dat er in de gehuurde vakantiebungalow standaard WiFi aanwezig is. Dit blijkt uit een enquête van BungalowparkOverzicht.nl, dat 528 bezoekers ondervroeg over voorkeuren bij het boeken van een huisje op een vakantiepark in Nederland.

Indien Wifi enkel als betaalde optie wordt aangeboden, blijkt 34 procent van de respondenten bereid de portemonnee te trekken. Nog eens 5 procent is zelfs bereid om extra te betalen voor een snellere internetverbinding dan de WiFi verbinding die standaard al wordt aangeboden.

Tijdens het verblijf op vakantieparken maakt 82 procent van de respondenten in de vakantiehuisjes gebruik van WiFi. Slechts 7 procent van de vakantiegangers is voornemens om tijdens het verblijf helemaal geen gebruik maken van internet of Wifi.

Mogelijk kleinere accu's voor nieuwe iPhones

De iPhone 12 van dit jaar krijgt vermoedelijk kleinere accu's dan de huidige generatie. Bij diverse keuringsinstanties zijn accu's opgedoken die vermoedelijk voor de diverse iPhone 12-modellen bedoeld zijn.

De kleinste accu van 2227 mAh groot zou bedoeld zijn voor de kleine versie van de iPhone 12 met een 5,4 inch-scherm. Voor de tweede accu geldt een capaciteit van 2775 mAh. De grootste accu 3687 mAh zou bedoeld zijn voor de iPhone 11 Pro Max.

dinsdag 14 juli 2020

Pittige prijs voor Samsung Note

De Samsung Note die 5 augustus wordt gelanceerd gaat volgens Ice Universe, die vaker kloppende informatie over nog onaangekondigde telefoons publiceert, 999 dollar (885 euro) kosten.

De Galaxy Note 20 zou daarmee zeker 50 dollar duurder worden dan de vorig jaar verschenen Galaxy Note 10.

De Note 20 Ultra zou zelfs 1299 dollar kosten, veel duurder dan de Note Plus van een jaar geleden.

Nederlandse Apple Store verkoopt Brydge iPad-toetsenborden

De iPad toetsenbordhoezen van Brydge zijn nu ook in het assortiment opgenomen van de Apple Store in Nederland en België. Brydge was al geruime tijd verkrijgbaar bij andere retailers, zoals Amac.

Bij Apple heb je de keuze uit modellen voor de iPad mini 4 en 5 (109,95 euro), de 10,5-inch standaard iPad uit 2019 (139,95 euro) en de iPad Air 3 (ook 139,95 euro).

Apple blijft Thunderbolt ondersteunen

Apple heeft duidelijkheid gegeven over de ondersteuning van Thunderbolt op toekomstige iMacs en MacBooks. Volgens Apple blijven de producten werken met het protocol, ook al is er voor Thunderbolt 4 op papier een Intel-processor vereist.

Apple wil de huidige Intel-processoren in de Macs vervangen door eigen processoren, die ARM-gebaseerd zijn. Die gebruiken een andere instructieset en zijn daarom niet meer compatibel met het x86-gebaseerde Intel. Maar Apple bezweert dat Apple Silicon gewoon zal blijven werken met Thunderbolt.

maandag 13 juli 2020

Prijs smartphone steeds belangrijker


De prijs van een toestel is de afgelopen vier jaar steeds belangrijker geworden bij de keuze voor een smartphone. De helft van de Nederlanders noemt dit als belangrijkste reden om voor een bepaald toestel te kiezen. Dat blijkt uit onderzoek van Telecompaper naar de belangrijkste redenen waarom consumenten voor een bepaald toestel kiezen.

Het merkimago is in deze periode juist steeds minder van belang geworden bij het kopen van een nieuw mobiel toestel, aldus Telecompaper.

De ontwikkelingen lijken aan te suggereren dat meer consumenten dan voorheen genegen zijn om een goedkoper toestel van een minder bekend merk te kopen, of eerder bereid zijn naar een ander merk over te stappen wanneer dit vergelijkbare specificaties en functies biedt voor een lagere prijs. De economische impact van de coronacrisis kan de focus op prijs nog verder vergroten.

Overigens blijft de merkentrouw volgens ander onderzoek van Telecompaper bij de top twee smartphone-merken nog altijd groot. Zo is negen op de tien iPhone-gebruikers niet van plan om bij een volgend toestel naar een ander merk over te stappen.

Galaxy A51 en A71 krijgen S20-kenmerken

Een nieuwe update voor de Samsung Galaxy A51 en A71 brengt allerlei verbeteringen met zich mee. Een deel daarvan was eerst exclusief te gebruiken op de duurdere Galaxy S20-serie.

Onder meer Single Take. Hiermee kun je maximaal tien seconden filmen met verschillende cameramodi tegelijk. Daarna kijk je de beelden met die verschillende filters terug.

Nieuw zijn verder een meer uitgebreide galerij-app, meer acties en live vertaling in het Samsung-toetsenbord en Quick Share.

'Vrijwel alle routers voor thuisgebruik hebben verouderde software'

Duitse beveiligingsonderzoekers concluderen dat vrijwel alle routers voor thuisgebruik niet veilig genoeg zijn. De onderzoekers onderzochten 127 routers van onder meer Asus, Zyxel en TP-Link en troffen overal verouderde software, ontbrekende securitypatches en simpele beveiligingsfouten aan.

De problemen verschillen wel sterk. In veel gevallen gaat het om beveiligingsupdates die niet zijn doorgevoerd, soms gaat het ook om bekende beveiligingslekken.

donderdag 9 juli 2020

Samsung start verkoop Galaxy M31

Samsung lanceert vandaag het nieuwste topmodel uit de populaire Galaxy M-serie: de Galaxy M31. De smartphone is uitgerust met een flinke 6000 mAh-accu, vijf camera’s en een AMOLED-scherm.

De hoofdcamera op de achterkant is een quad-camera van  64 megapixels. Daarnaast tref je op de achterkant een 8 megapixel-sensor met een 123 graden ultragroothoeklens om extra veel op de foto vast te leggen, een 5 megapixel-dieptesensor voor portretfoto’s en een 5 megapixel-macrocamera. Die laatste is perfect voor het maken van close-up foto’s.

De Galaxy M31 is vanaf vandaag exclusief verkrijgbaar bij Coolblue en Bol.com voor een verkoopadviesprijs van 279 euro.


Nieuwe Android op 8 september vrijgegeven

Google lijkt de definitieve versie van Android 11 op 8 september te willen uitbrengen. Die datum wordt genoemd in een video gericht aan ontwikkelaars die met Googles smarthomeproducten werken.

September komt niet als een verrassing. Google heeft nieuwe versies van Android sinds versie 7.0 telkens rond augustus of september uitgebracht. Wel vaak alleen voor zijn eigen Pixel smartphones.

Google heeft woensdag een tweede bètaversie vrijgegeven.

Nieuwe Chrome-versie verlengt batterijduur laptop

Google zou werken aan een nieuwe versie van zijn browser Chrome die zwaar inzet op energiebesparing. De batterij van een laptop zou tot wel twee uur langer kunnen meegaan.

Op tabbladen op de achtergrond wordt de activiteit van zogeheten JavaScript-timers bijvoorbeeld beperkt, iets dat Apple's browser Safari al langer doet.

De nieuwe functionaliteit zou pas gepland staan voor Chrome 86. De huidige versie voor het grote publiek (zowel desktop als mobiel) is Chrome 83.

woensdag 8 juli 2020

Pixel 3a officieel niet meer verkrijgbaar

Google is stilletjes gestopt met de verkoop van de Pixel 3a en Pixel 3a XL.

Via de Google Store zijn de telefoons niet beschikbaar, al kun je de telefoons nog wel bij andere webwinkels in huis halen. Dat geldt ook voor Nederland.

Formeel is de 3a hier niet leverbaar, maar bij Mobiel.nl, Belsimpel en PhoneMarket zijn de toestellen nog op voorraad.

Acce iPhone en iPad sneller leeg door bug

Een groot aantal iOS-gebruikers met versie 13.5.1 draaien, ervaren accuproblemen. De accu loopt aanzienlijk sneller leeg dan gebruikelijk, zowel bij de iPhone als de iPad.

Apps lijken op de achtergrond meer van de accu  tevragen dan gebruikelijk. Sommige gebruikers melden dat het uitzetten van achtergrondverversing van applicaties helpt.

De problemen zouden zijn verholpen in iOS 13.6 die nu nog in bèta is.

dinsdag 7 juli 2020

Motorola onthult Moto G 5G Plus

Motorola heeft zoals verwacht de eerste Moto G-smartphone met 5G-ondersteuning aangekondigd. In Nederland kost de smartphone 349 euro.

Onder de motorkap van de Motorola Moto G 5G Plus zit een Snapdragon 765-chip, die 5G ondersteunt en wordt bijgestaan door 4GB aan werkgeheugen en 64GB aan opslagruimte.

In het display zitten kleine gaatjes voor de reguliere frontcamera van 16 megapixel en 8 megapixel-groothoeklens.

Op de achterkant bevinden zich nog eens vier camera’s. Het gaat om een primaire camera van 48 megapixel, 8 megapixel-groothoeklens, 5 megapixel-macrocamera voor close-ups en twee megapixel-dieptesensor.

Samsung werkt aan betaalbare 5G variant van Galaxy A41

Samsung werkt naar verluidt aan een betaalbare 5G-opvolger voor de Galaxy A41. Volgens een bericht van Sammobile is de Samsung Galaxy A42 5G met modelnummer SM-A426B nu in de maak.

Samsung heeft al meerdere smartphones uitgebracht met de nieuwe internetstandaard. Zo heeft de fabrikant van twee midrange-toestellen een 5G-variant gelanceerd, de Galaxy A51 en Galaxy A71.

Het toestel wordt als het goed is in 2021 gelanceerd.

Het ultieme werkpaard

De Cat S42, een extreem robuuste smartphone, is vanaf vandaag verkrijgbaar. De Cat S42 heeft een adviesprijs van 249 euro.

De Cat S42 kent een zeer lange batterijduur, 'rugged' specificaties en een groot helder beeldscherm, dat leesbaar blijft in direct zonlicht. Zoals alle Cat phones kan de Cat S42 regelmatig en grondig worden gereinigd met water en zeep of een desinfecterend middel.

De Cat S42 is getest conform de veeleisende militaire standaard MIL-SPEC-810H en beschikt over een IP68-rating. De telefoon heeft rigoureuze valtests doorstaan van 1,80 meter op staal op elke hoek van het toestel, is zand- en stofafstotend, overleeft thermische schokken, extreem hoge en lage temperaturen, vibratie- en tuimeltests en zoute nevel en is volledig waterproof tot 1,5 meter.

App Clips (Appfragmenten) via NFC alleen voor nieuwere iPhones

Een onderdeel van iOS 14 is App Clips (Appfragmenten). Dit zijn kleine fragmenten van apps, waarmee je snel een handeling kunt uitvoeren bij het betalen voor de parkeermeter of het bestellen van eten of het huren van een fiets. Je hoeft dan niet eerst een app te installeren.

Jammer genoeg is App Clips alleen beschikbaar voor nieuwere toestellen.

Het openen van een App Clip met NFC werkt automatisch op de iPhone XS (Max), XR, iPhone 11 en iPhone 11 Pro (Max).

maandag 6 juli 2020

Nederlanders verbruikten meer dan 200 miljard MB mobiele data

In het eerste kwartaal van 2020 steeg het verbruik van mobiele data via 4G voor het eerst boven de 200 miljard MB. Het verbruik van mobiele data via 3G en 4G was in totaal 214 miljard MB, tegenover 159 miljard MB in het eerste kwartaal van 2019, een stijging van 34,5 procent.

Dat staat in de Telecommonitor over het eerste kwartaal van 2020, die de Autoriteit Consument & Markt (ACM) vandaag publiceert.

Uit de cijfers is niet af te leiden welk deel van deze stijging samenhangt met de maatregelen die zijn genomen in verband met de coronacrisis.

Steeds meer consumenten maken gebruik van bundels waarin een mobiel abonnement wordt gecombineerd met een vast abonnement, bijvoorbeeld een combinatie van vaste diensten zoals telefonie, televisie of internet met mobiel.

Het aantal vast-mobiele bundels lag in het eerste kwartaal van 2020 op 2,76 miljoen, dat is een stijging van 8 procent vergelijken met 2019 toen het aantal lag op 2,56 miljoen. Vaste diensten zonder mobiel zijn samen goed voor 4,17 miljoen bundels.


Nieuwe iPads worden mogelijk iets groter

Apple komt later dit jaar met twee nieuwe iPads, zo voorspelt Apple-analist Ming-Chi Kuo. Een van de huidige iPads zou vervangen worden door een model met 10,8-inch scherm. Daarnaast lijkt er een nieuwe iPad Mini op komst met 8,5-inch scherm.

Het is mogelijk dat Apple het ontwerp van de iPad Pro naar goedkopere modellen brengt, maar daarover heeft Kuo niets kunnen achterhalem. Het zou echter ook goed kunnen dat alleen de schermranden iets krimpen.

De kleinere iPad Mini wordt dus iets groter.

De analist verwacht dat de 10,8 inch iPad in de tweede helft van dit jaar komt. De iPad mini zou volgend jaar verschijnen.

Alcatel 3X-telefoon naar Benelux voor 160 euro

De Chinese fabrikant TCL brengt de Alcatel 3X-telefoon eind deze maand uit in Nederland voor 160 euro. De telefoon heeft een 5000mAh-accu en drie camera's aan de achterkant.

Het toestel heeft een 16-megapixelcamera met een sensor van ongeveer 21 vierkante millimeter. De andere camera's zijn veel kleiner met sensors van ongeveer 6 vierkante millmeter. Te weten een 5-megapixelcamera met ultragroothoeklens, een 2-megapixelmacrocamera en een dieptesensor. Video's maken gaat op maximaal 1080p met 30fps.

Een variant met 128GB aan opslag kost 190 euro.

vrijdag 3 juli 2020

Veel functies iOS 14 ontbreken op de iPad

Er zijn aardig wat veranderingen in iOS 14, maar een aantal daarvan ontbreekt in iPadOS. Bijvoorbeeld de App Library (Appbibliotheek), waarmee je een alfabetische lijst van al je apps kunt bekijken of apps per categorie.

Op de iPhone kun je voortaan widgets op het beginscherm zetten. Op de iPad krijg je wel toegang tot alle nieuwe widgets, die een nieuw uiterlijk en meerdere formaten hebben gekregen, maar ze staan altijd in de zijbalk links.

Je kunt Safari meteen een hele pagina laten vertalen, maar de aparte de Vertaal-app ontbreekt op de iPad. Je kunt dus niet met iemand een gesprek voeren terwijl je samen op de bank zit met de iPad op schoot.

Er zijn ook geen flitsers te zien in Apple Kaarten op de iPad. Wel kun je routes plannen voor je elektrische voertuig en de fiets.

Belkin Thunderbolt 3-dock als Zwitsers mes

Belkin lanceert de nieuwe Thunderbolt 3 Dock Core. Het is een compacte dock voor je MacBook, met allerlei verschillende aansluitingen.

De dock meet 10 x 10 x 3 centimeter en ondersteunt een dataoverdracht van 40Gbps, 60W charging en dual 4K 60Hz monitor-opstelling. Je kan ook één 8K-display aansluiten.

Verder vind je er een USB-C-poort met Power Delivery, DisplayPort 1.4, HDMI 2.0, Ethernet-poort van 1Gb, audio in/uit voor microfoon en speaker, USB-A 3.2 van 10Gbps en een USB-A 2.0 poort.

De nieuwe Belkin Thunderbolt 3 Dock Core is vanaf juli in de VS beschikbaar voor 169 dollar.

Volop aansluitpoorten voor Chromebooks

Het idee dat Chromebooks uitgeklede laptops zijn met heel weinig mogelijkheden klopt uiteraard niet. Toch verschillen Chromebooks nogal waar het gaat om aansluitpoorten.

USB aansluitingen vind je bij nagenoeg alle Chromebooks, soms gaat het om een combinatie van USB-A en USB-C. Dat zijn al snel een stuk of drie of vier per apparaat.

VGA, Thunderbolt en DisPlayPort vind je vrijwel op geen enkele Chromebook, maar HDMI wil nog wel eens voorkomen, met name bij de meer dure modellen. 

Het is niet zo dat je per definitie meer aansluitmogelijkheden vindt op duurdere modellen. De Google Pixelbook heeft bijvoorbeeld maar twee USB-C poorten. waardoor je aardig wat adapters nodig zult hebben voor het aansluiten van externe harde schijven. 

De meeste Chromebooks hebben geen Ethernet poort. Dat komt omdat Wifi nagenoeg overal beschikbaar is. Via USB-C of USB-A zijn overigens wel Ethernet adapters aan te sluiten.

Bluetooth voor het aansluiten van draadloze muizen is vrijwel standaard en een geheugenkaartlezer kom je bij veel duurdere modellen bijna standaard tegen.

Mozilla stopt met nieuwe browserversies voor oudere macOS

Mozilla gaat geen nieuwe browserversies meer ontwikkelen voor macOS 10.9 Mavericks, 10.10 Yosemite en 10.11 El Capitan. Gebruikers gaan over op een versie die alleen nog maar beveiligingsupdates ontvangt.

Mozilla raadt gebruikers aan om op te waarderen naar een nieuwere versie van het besturingssysteem.

El Capitan verscheen in 2016. Macs uit dat jaar zijn zelfs nog geschikt voor het aanstaande 10.16 (Big Sur).

woensdag 1 juli 2020

Redmi 9 verkrijgbaar in de Benelux

De Chinese fabrikant Xiaomi lanceert de Redmi 9 in de Benelux. Het instapmodel-smartphone biedt onder meer een all-purpose AI quad-cameraopstelling, een 6.53 inch FHD+ Dot Drop-display, een krachtige chipset en een 'edgy design'. En dat voor 149 euro, benadrukt het bedrijf.

Op het gebied van prestaties is de Redmi 9 uitgerust met een geoptimaliseerde MediaTek Helio G80 SoC, die volgens Xiaomi 207 procent meer prestaties biedt dan zijn voorganger.

De smartphone wordt geleverd met TÜV Rheinland Low Blue Light- certificering en Corning Gorilla® Glass voor bescherming onderweg. Ook aanwezig: een 3.5mm hoofdtelefoonaansluiting, IR blaster en multifunctionele NFC, terwijl hij ook het gebruik van dual SIM en een extra microSD-cardslot mogelijk maakt.

‘Volgende iPhone verkocht zonder oortjes en oplader’

Apple zou zijn volgende iPhone dit najaar willen verkopen zonder hoofdtelefoon en zelfs zonder oplader. Dat schrijft analist Ming-Chi Kuo, die doorgaans warme contacten onderhoudt met leveranciers.

Belangrijkste reden zou zijn dat Apple de iPhone 12 tegen dezelfde prijs zou willen verkopen als iPhone 11, maar dat de kosten van dit toestel vanwege 5G hoger zijn.

Overigens schaffen veel iPhone gebruikers tegenwoordig duurdere bluetooth oordoppen aan en maken ze weinig gebruik meer van de meegeleverde bedrade exemplaren.