vrijdag 28 februari 2020

Ook Proximus komt in 2020 met eSIM-ondersteuning

Proximus wil nog dit jaar ondersteuning gaan bieden voor smartphones en wearables met een eSIM. Dit in navolging van Orange Belgium, waar klanten sinds vorige week al gebruik kunnen maken van het 'elektronische simkaartje'. Voor de consument zijn er flink wat voordelen. Zo kunnen gebruikers dankzij een eSIM eenvoudig switchen tussen een professioneel en een privé-abonnement zonder dat er een kaartje moet worden verwisseld.

HTC gaat 5G smartphone lanceren in 2020

HTC associeer je tegenwoordig meer met VR headsets zoals de HTC Vive en Cosmos, en minder met smartphones. Toch lijkt het erop dat HTC van plan is om smartphones te blijven maken. In een interview gaf CEO Yves Maitre immers aan dat er in 2020 een 5G HTC-smartphone zal verschijnen. Er zou daarvoor samengewerkt gaan worden met Quallcomm. Het bedrijf zou tegelijkertijd ook aan het nadenken zijn over de 5G-mogelijkheden van hun headsets.

ThinkPad-laptops met Intel- en met AMD Ryzen Pro-processors

Lenovo heeft nieuwe ThinkPad-modellen in de T-, X- en L-serie aangekondigd. Het gaat om varianten met Intel- en met AMD-processors.

De nieuwe ThinkPads ondersteunen wake-on-voice en wifi 6, oftewel 802.11ax. Daarnaast is optioneel een LTE-modem voor draadloos internet beschikbaar.

Op de AMD-modellen moet wat langer gewacht worden: deze verschijnen in juni, terwijl de Intel-ThinkPads in mei uitkomen.

donderdag 27 februari 2020

KPN maakt eSIM beschikbaar voor Simyo-klanten

KPN start met het ondersteunen van de eSIM voor Simyo klanten. Sim Only en Prepaid klanten van Simyo kunnen de eSIM vanaf vandaag digitaal activeren.

KPN ondersteunt de eSIM al voor Internet of Things-apparaten. Ook blijft het actief betrokken bij de ontwikkeling van de eSIM-standaard via wereldwijde brancheorganisatie GSMA.

eSIM is een ingebouwde digitale chip die niet is gebonden aan een provider. Gebruikers kunnen hiermee digitaal overstappen naar Simyo en hoeven zo niet fysiek van simkaart te wisselen. Een ander voordeel van deze ingebouwde, digitale simkaart is dat elke geschikte telefoon gebruikt kan worden als dual sim-toestel. Hiermee is de gebruiker met één telefoon bereikbaar op twee verschillende telefoonnummers.

Steeds meer smartphones hebben de ingebouwde, providervrije simkaart en dat worden er de komende jaren alleen maar meer. De eerste telefoons die eSIM van Simyo ondersteunen zijn iPhones uit 2018 en 2019. Het ondersteunen van Android-telefoons met eSIM volgt niet veel later dit jaar, afhankelijk van de introductie van nieuwe smartphones.

Prepaid klanten kunnen bij Simyo nog geen nieuw nummer aanvragen met een eSIM. Wel kunnen ze naderhand hun simkaart gratis vervangen door een eSIM. De eSIM is beschikbaar voor de normale abonnementsprijs waardoor Sim Only klanten meteen een nieuw abonnement kunnen afsluiten met een eSIM. Huidige simkaarten kunnen daarnaast gemakkelijk gratis vervangen worden via de Mijn Simyo-app.

Netwerkbedrijf Citymesh wil 4G licentie

Netwerkbedrijf Citymesh wil een 4G-licentie zien te bemachtigen voor Vlaanderen. Toezichthouder BIPT gaat daarom een veiling organiseren van de vrije ruimte op de 2,6GHz-frequentieband. Telenet, Proximus en Orange en mogen niet bieden, omdat zij de maximale capaciteit gebruiken.

Citymesh wil 'samen met een consortium van gelijkgezinden' de frequentieruimte gaan gebruiken om een vierde speler te worden op de Belgische telecommarkt. Daarbij wil men zich niet richten op consumenten, maar op de industriële markt.

woensdag 26 februari 2020

LG’s nieuwe V60ThinQ 5G met Dual Screen

LG Electronics (LG) onthult vandaag een nieuwe V-serie smartphone, de LG V60ThinQ 5G. Het toestel heeft twee camera’s aan de achterkant en een time of flight-sensor (ToF) met 64MP-cameralens voor het maken van scherpere en helderdere foto’s, ongeacht de lichtomstandigheden. Het toestel heeft ook een 13MP groothoeklens voor het maken van 'allesomvattende foto’s'. De LG V60ThinQ 5G is ook het eerste LG-toestel dat 8K video-opnames ondersteunt.

De vier hoogwaardige microfoons maken het mogelijk om geluidsopnames uit verschillende hoeken te maken. Ook heeft het toestel Voice Bokeh, een functie die onderscheid maakt tussen stemmen van gebruikers en achtergrondgeluiden. Ook beschikt het toestel over de LG 3D Sound Engine, een audio verwerkingstechnologie die voor het eerst werd geïntroduceerd op LG OLED-televisies.

De telefoon heeft verder een royale 5.000mAh-batterij zodat je optimaal gebruik kan maken van het 6,8-inch OLED-display en het Dual Screen. H

Het tweede scherm, dat we eerder zagen in de LG G8X, heeft een superscherp 20.5:9 ratio FHD+ P-OLED-display dat bijna een halve inch groter is dan zijn voorloper.

Honor brengt 9X Pro-smartphone naar Nederland voor 249 euro

Huawei-dochtermerk Honor brengt zijn 9X Pro-smartphone na een eerdere introductie in China nu ook naar Nederland. En ook dit toestel moet het zonder Google Play Services stellen, aangezien Huawei vanwege Amerikaanse handelsbeperkingen geen Google licenties meer krijgt.

De smartphone heeft een Kirin 810-soc aan boord. Andere kenmerken zijn een 6,59 inch scherm met een 1080p-resolutie en een frontcamera die aan de bovenkant kan uitklappen. Ook zijn een dieptesensor en een ultragroothoek met een resolutie van acht megapixel aanwezig. De Honor 9X Pro heeft verder 6GB werkgeheugen, 256GB opslagruimte en een accu met een capaciteit van 4000mAh.

Het toestel gaat 249 euro kosten.

Honor kondigt ook de View 30 Pro aan. Op de achterkant zitten drie camera's, waaronder een 40-megapixelcamera met een diafragma van f/1.6, en een acht-megapixelcamera met een telelens en een diafragma van f/2.4. Dit toestel is in eerste instantie bestemd voor de Russische markt.

Afbeeldingen tonen LG V60 ThinQ-smartphone

Van de aanstaande LG V60 ThinQ zijn nieuwe afbeeldingen gelekt. Daaruit valt af te leiden dat de een accu krijgt met een capaciteit van 5000mAh en een 3,5mm-jack.

De achterkant van het toestel bevat een camera-eiland met vier camera's.

Verdere specificaties zijn momenteel nog onbekend, maar het is aannemelijk dat de smartphone in ieder geval ondersteuning voor 5G krijgt.

dinsdag 25 februari 2020

Samsung Galaxy M31 komt binnenkort

Het lijkt erop dat Samsung van plan is om binnenkort een nieuwe budgetsmartphone uit te brengen. De Galaxy M31 beschikt naar verluidt over een heel grote accu van 6000 mAh en in totaal vijf camera’s.

Het toestel heeft verder een 6,4 inch-super-amoled-scherm met een resolutie van 2340 bij 1080 pixels, met bovenin een kleine notch voor de 32 megapixel-selfiecamera.

Onder de motorkap van de Galaxy M31 zit naar verluidt een Exynos 9611-chip. Op de achterkant zit een vingerafdrukscanner om de telefoon te ontgrendelen.

Spontane barsten in Surface Laptop 3

Gebruikers van de Surface Laptop 3 melden dat er spontane barsten in het scherm van de laptop ontstaan, zonder aanleiding.

Het probleem doet zich vooral voor bij gebruikers die een aluminium-only versie van de Surface Laptop 3 gebruiken.

Over de omvang van het probleem is nog weinig duidelijkheid.

Realme X50 Pro 5G vanaf april in Nederland

Realme heeft zijn nieuwste high-end toestel, de X50 Pro 5G, officieel gepresenteerd. Dit toestel is vanaf april ook in Nederland beschikbaar.

De X50 Pro 5G draait onder een Snapdragon 865-chip. De fabrikant brengt varianten uit met 6GB, 8GB of 12GB RAM.

Het scherm heeft een amoled-paneel met een resolutie van 2400 bij 1080 pixels. Het display is 6,44 inch groot en in het scherm is een dubbele frontcamera verwerkt.

Voor 599 euro krijg je het model met 6GB RAM en 128GB interne opslag. Het model met 8GB werkgeheugen en 256GB op

Orange gaat eSIM ondersteunen

De Belgische provider Orange zal als eerste in België de eSIM aanbieden. Met de eSIM kun je twee nummers op één toestel gebruiken.

Al sinds de iPhone XS ondersteunen de iPhones de eSIM, maar er zijn nog maar weinig providers die het ondersteunen. Sinds de zomer van vorig jaar biedt T-Mobile in Nederland de eSIM aan, maar in België waren er nog geen providers.

Huawei Mate Xs officieel voor Europese markt

De vouwbare Huawei Mate Xs is vandaag officieel aangekondigd voor de Europese markt. Wel zijn enkele vernieuwingen aangebracht ten opzichte van de Mate X, de eerste vouwbare smartphone van Huawei die een jaar geleden werd getoond.

Ingevouwen heeft het buitenste scherm aan de voorkant een diagonaal van 6,6 inch. Uitgevouwen gaat het om een groot scherm van 8 inch.

Net als de Mate 30-serie wordt ook dit toestel geleverd zonder diensten van Google.

De Huawei Mate Xs is verkrijgbaar vanaf volgende maand. De adviesprijs voor het model met 8GB RAM en 512GB opslag is 2499 euro.

Zoals verwacht werd ook de MatePad Pro 5G tablet aangekondigd. Ook dit toestel komt met Huawei AppGallery, de eigen appwinkel van het Chinese bedrijf, maar draait wel op Android.

De 10.8 inch tablet is verkrijgbaar met 6, 8 of 256 GB aan opslag. Het goedkoopste model kost 749 euro. Een Wifi only model gaat weg voor 549 euro, maar die zal niet breed beschikbaar zijn. 

Robin Mobile past voorwaarden roaming aan op verzoek ACM

Robin Mobile heft een beperking van de hoeveelheid data bij roaming per direct op. Het bedrijf zet deze stap op verzoek van de Autoriteit Consument & Markt (ACM), die onderzoek deed naar de kwaliteit van roamingdiensten tijdens verblijf in het buitenland.

Klanten van Robin Mobile hadden een daglimiet van 1 gigabyte tijdens het roamen in de EU. Daarna werd de snelheid verlaagd tot 1 megabit per seconde.

Hierdoor konden klanten tijdens bijvoorbeeld een vakantie in het buitenland alleen de eerste helft van een voetbalwedstrijd bekijken. De tweede helft was door de lagere internetsnelheid niet meer te volgen. Binnen Nederland gold de datalimiet niet.

Volgens het principe ‘roam like at home’ geldt het uitgangspunt dat mensen binnen de EU van dezelfde diensten gebruik kunnen maken als ze thuis doen, onder dezelfde voorwaarden.’ Door het opheffen van de daglimiet voldoet het roamingaanbod van Robin Mobile aan de regels.

De ACM wil dat telecomaanbieders ervoor zorgen dat hun klanten ook in het buitenland dezelfde kwaliteit mobiel internet krijgen. Dat wil zeggen als die kwaliteit in technische zin beschikbaar is. Om te controleren of dat ook gebeurt, doet de ACM regelmatig onderzoek. En wanneer geconstateerd wordt dat een aanbieder zich niet aan de regels houdt, grijpt de ACM in.

Xperia 1 II komt in voorjaar

Met de vandaag aangekondigde Xperia 1 II introduceert Sony een smartphone met naar eigen zeggen 'extreme snelheidsprestaties voor fotografie'.

De camera van de Xperia 1 II met drie lenzen is onder meer uitgerust met een ZEISS-objectief. Dit objectief is speciaal gekalibreerd voor Xperia 1 II en voorzien van ZEISS T Coating. Dit garandeert volgens Sony een uitstekend contrast door weerspiegelingen te beperken.

Sony domineert momenteel de markt voor camera’s met verwisselbare lenzen. De knowhow van de Alpha camera-ingenieurs is ingezet bij het ontwerp van de Xperia 1 II. Dit heeft ertoe geleid dat de Xperia 1 II tot 20 fps AF/AE beelden per seconden kan produceren met 60 keer per seconde continue AF/AE-tracking. Dit betekent dat de Xperia 1 II objecten continu kan volgen voor een optimale scherpstelling. De Xperia 1 II kan dit zelfs in uitdagende situaties zoals bij een snel bewegend object.

Net als de α9 II camera ondersteunt de Xperia 1 II realtime Eye-AF. Deze functie maakt gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) om realtime het oog van een object te detecteren en verwerken. Hierdoor is het mogelijk zeer precies scherp te stellen op de ogen van het object. Eye-AF kan worden toegepast op zowel mensen als dieren.

De snelle focus van de Xperia 1 II werkt ook bij weinig licht en levert 'kwaliteitsbeelden in uitdagende omstandigheden'. Het toestel biedt deze functie dankzij vier samenwerkende technologieën: Dual Photo Diode-beeldsensor, een autofocussysteem dat bijna 70 procent van de sensor bestrijkt, de 3D iToF-sensor en een nieuwe brede 1/1,7 inch Exmor Rs-sensor.

De camera met drie lenzen biedt veel creatieve mogelijkheden met drie brandpuntsafstanden: 16 mm/24 mm/70 mm. Tevens introduceert Sony de nieuwe Photography Pro App gebaseerd op de technologie van Alpha-camera’s. Deze foto-app biedt een vergelijkbare gebruikersinterface waar Alpha-fotografen al vertrouwd mee zijn. Zo biedt de app toegang tot manuele bedieningsmogelijkheden om ISO, sluitertijd, output naar RAW, etc. in te stellen.

De Imaging Edge for Mobile App verbindt de Xperia 1 II eenvoudig met Sony’s Alpha-camera’s. Zo is de smartphone inzetbaar als hoogwaardig monitorscherm om op afstand onder meer de compositie, focus, ISO en andere instellingen te regelen. Dit biedt de gebruiker ook de mogelijkheid om foto’s van een Alpha camera over te dragen naar Xperia 1 II. Kleuren en tinten zijn hierdoor zeer eenvoudig en nauwkeurig te controleren.

Naast de mobiele App voor fotografie heeft Sony de Cinematography Pro App. Deze app van CineAlta en Cinematic is standaard voor geïnstalleerd op de Xperia 1 II en biedt 21:9 4K HDR-producties met 24/25/30/60 fps en garandeert een prettige cinematografische opname-ervaring. De nieuwe app is uitgerust met Touch AF, Metered Manual, Level Meter en verbeterde witbalansinstellingen. Dit biedt meer manuele bedieningsmogelijkheden, terwijl de unieke Intelligent Wind Filter-technologie ruis en interferentie van wind beperkt.

De 5G-compatibele Xperia 1 II is volgens Sony met name ontworpen voor snelheid. Dit toestel is uitgerust met Sub-6 GHz-netwerkondersteuning, 3,7 Gbps downlink en 182 Mbps uplink.

Het Qualcomm Snapdragon 865 5G Mobile Platform en het Snapdragon X55 5G Modem-RF-systeem biedt de mogelijkheid om te gamen, beelden vast te leggen, te multitasken en snel te communiceren. 


Xperia 1 II is vanaf eind voorjaar 2020 verkrijgbaar in de Benelux. Het toestel is uitgerust met Android 10 en is beschikbaar in zwart en paars.




Sony introduceert robuuste Xperia 10 II met hoogwaardige entertainmentfuncties

Sony kondigt vandaag de compacte Xperia 10 II aan met een 21:9 OLED-scherm. Dit lichtgewicht toestel in het middensegment is volgens Sony uitgerust met een aantal 'kenmerkende functies'.

Zo heeft de Xperia 10 een 21:9 Wide display. Dit scherm biedt meer schermruimte en is ideaal voor wie twee apps tegelijk wil gebruiken. Gebruikers kunnen eenvoudig het scherm splitsen met Side Sense, de 21:9 multivenstertoepassing, of via stembediening. Het beeldscherm is voorzien van Corning Gorilla Glass 6 aan de voor- en achterzijde. Tevens heeft de Xperia 10 een II IP65/IP68 certificering van IP65/IP68.

Het nieuwe toestel is uitgerust met een OLED scherm gebaseerd op de Triluminous-technologie van Sony BRAVIA tv’s. Het 21:9-scherm tilt ook gaming naar een hoger niveau en zorgt voor hoogwaardige grafische prestaties en een breder gezichtsveld bij veel mobiele games, aldus Sony.

De Xperia 10 II heeft een camerasysteem met drie lenzen: een 26mm groothoek (12MP), 52mm telefoto (8MP) en 16mm ultragroothoek (8MP).

De Xperia 10 II is vanaf het voorjaar van 2020 beschikbaar in de Benelux.

‘Veel onveilige producten bij webwinkels buiten EU’

Online winkelen bij webwinkels buiten Europa levert onverantwoorde risico’s op. Dat blijkt uit een steekproef die de Consumentenbond samen met vijf Europese zusterorganisaties uitvoerde. Twee derde van de onderzochte producten zou niet in de winkel mogen liggen.

Bijna driekwart van de powerbanks, USB-laders en reisadapters kwam niet door de veiligheidstest. Ze kunnen een schok geven, oververhit raken, smelten en zelfs in brand vliegen.

De Belgische consumentenorganisatie Test-Aankoop waarschuwde vorig jaar al eens voor Chinese webwinkels. Niet alleen zijn de levertijden lang, de kwaliteit van de producten laat te wensen over.
Meer dan de helft van de producten die vorig jaar door Europa als onveilig werden bestempeld, kwam uit China, waarschuwde Test-Aankoop. De grootste gevaren: risico op verwonding, chemische risico’s en verstikkingsgevaar voor kinderen.

Google Pixel 5 kan andere apparaten draadloos opladen

In de eerste een dezer dagen vrijgegeven Android 11 Developer Preview zijn aanwijzingen gevonden voor de functie Battery Share. Het lijkt er op dat de Google Pixel 5 andere apparaten draadloos kan opladen.

De Google Pixel 5 en Google Pixel 5 XL worden later dit jaar verwacht. Van die grote variant verscheen een dezer dagen nog een vermeende render van een prototype.

Deze functie waarnaar wordt verwezen wordt ook wel reverse wireless charging genoemd. Het zou de eerste keer zijn dat Google dit toepast.

zondag 23 februari 2020

‘Honor View 30 en 9X Pro zonder Google-apps naar Europa’

Honor presenteert maandag 24 febuari twee smartphones voor de Europese markt. Het lijkt te gaan om de Honor View 30 en 9X Pro, twee smartphones die vanwege het Amerikaanse handelsboycot zonder Google-apps verschijnen.

De smartphones zouden eerst op de MWC worden gepresenteerd, daarom worden ze nu via een livestream gepresenteerd vanaf 18.30 uur via YouTube.

De Honor 9X Pro is een krachtigere versie van de betaalbare Honor 9X, die hier al een paar maanden te koop is.

vrijdag 21 februari 2020

Productie iPad Pro lijkt op gang te komen

Apple zou zijn begonnen met de productie van de nieuwe iPad Pro. De piek van de productie zal in april liggen, vanwege fabriekssluitingen door het coronavirus. Daardoor zal de verkoop van de iPad Pro 2020 wat langzamer op gang komen dan gepland.

De nieuwe iPads hebben in elk geval drie camera’s aan de achterkant, waaronder een time-of-flight 3D-sensor. Hiermee kun je beter de diepte bepalen, wat handig kan zijn bij augmented reality-toepassingen.

donderdag 20 februari 2020

Refurbished nog niet echt geaccepteerd

Hoewel refurbished populairder en bekender wordt, blijken veel consumenten toch liever een nieuw toestel aan te schaffen. Van de ondervraagden die ooit een refurbished toestel hebben gekocht, heeft 58 procent momenteel geen refurbished toestel meer in gebruik. Dat blijkt uit onderzoek van iPhoned.

Van alle ondervraagden heeft maar zes procent momenteel een opgelapte smartphone. Een grote groep van 46 procent zegt echter wel een refurbished toestel te overwegen bij de aankoop van een volgende smartphone. Naast de prijs vinden zij vooral de garantie, een nieuwe accu, originele accessoires en het Keurmerk Refurbished belangrijk in hun keuze.

Van de drie beschikbare refurbished condities (‘zichtbaar gebruikt’, ‘licht gebruikt’ en ‘zo goed als nieuw’) is de zo goed als nieuwe conditie met 68 procent veruit het populairst.

Daar tegenover staat een groep van 38 procent die refurbished niet overweegt, De belangrijkste reden is dat deze groep geen vertrouwen heeft in de kwaliteit, soms is er ook een te laag prijsverschil ten opzichte van een nieuw toestel.

Consumenten lijken minimaal honderd euro te willen besparen, maar bij de iPhone 8 lag deze grens bijvoorbeeld al op een prijsverschil van 198 euro.

Gemiddeld hebben consumenten die een refurbished iPhone overwegen tussen de 250 en 500 euro te besteden.

Van alle refurbished Apple-producten die in 2019 werden verkocht, is 75 procent iPhone, 12 procent iPad en 13 procent MacBook. Dat is een flink verschil met vorig jaar. Zo is het aantal verkochte refurbished iPads in een jaar tijd met 45 procent gestegen.

Sinds december 2019 is het Keurmerk Refurbished ook beschikbaar voor iPads en MacBooks, zodat consumenten dit ook bij deze producten kunnen laten meespelen in het maken van hun beslissing.

De iPhone 7 was het populairste refurbished toestel van 2019, gevolgd door de iPhone 8 en iPhone X. Apple blijft ook in 2019 met afstand het populairste refurbished-merk, gevolgd door Samsung, OnePlus, Huawei en Nokia.

Van de ondervraagden heeft 14 procent niet opnieuw voor refurbished gekozen door een slechte ervaring.
Zaken als de milieuvriendelijkheid van refurbished spelen bij de aanschaf nauwelijks een rol, terwijl refurbished-aanbieders dit wel als belangrijke reden voordragen om voor een gereviseerd toestel te kiezen.

Een opvallend detail hierbij is dat het vooral Android-gebruikers zijn die weer de overstap van refurbished naar nieuw maken

Mate 30 Pro in beperkte oplage bij MediaMarkt

De HUAWEI Mate 30 Pro komt naar Nederland. Het flagship-toestel uit de Mate-reeks is vanaf morgen in beperkte oplage exclusief verkrijgbaar bij MediaMarkt Arena in Amsterdam.

De HUAWEI Mate 30 Pro heeft een randloos HUAWEI Horizon-scherm (6,53 inch) dat in een hoek van 88 graden buigt. Om het naadloze design kracht bij te zetten, zijn de fysieke geluidsknoppen ingeruild voor een side-touch functie. Daarmee kan de geluidssterkte zowel links als rechts op de schermrand geregeld worden - ideaal voor linkshandigen. Een simpele dubbele aanraking op de schermrand activeert de functie.

Een Halo-ring omzoomt de Leica quad-camera die bestaat uit een 40 MP breedhoeklens, 40 MP SuperSensing-camera, 8 MP telelens en een 3D camera met dieptesensor voor de perfecte portretten.

De adviesprijs is 1099 euro en het toestel is beschikbaar in de kleur Space Silver. Tot en met 20 maart geldt een promotie aanbieding van 999 euro, waarbij de consument een flip-cover en Huawei SuperCharge Wireless Charger (samen ter waarde van 95 euro) kado krijgt.

Sony introduceert de compacte Xperia L4 met 21:9 kijkervaring

Met de Xperia L4 introduceert Sony vandaag de opvolger van de populaire Xperia L3. Dit compacte instapmodel is uitgerust met een 21:9 Wide 6,2 inch display. Tevens is de batterijduur van dit toestel vergroot en heeft de L4 een drievoudig camerasysteem.

Het display biedt meer schermruimte en is volgens Sony ideaal voor wie twee apps tegelijk wilt gebruiken. Ook kunnen gebruikers eenvoudig naar hun favoriete apps scrollen dankzij de Side Sense functies.

De Xperia L4 is uitgerust met een drievoudige camera. Het toestel heeft een hoofdlens van 13MP, een brede 5Mp-lens en een 2MP-diepte camera.

De smartphone kan wisselen tussen de hoeken ‘breed’ en ‘ultra-breed’. Hierdoor is het toestel geschikt voor het fotograferen van landschappen tot portretten.

De Xperia L4 is beschikbaar in de kleuren zwart en blauw, en vanaf lente 2020 verkrijgbaar in de Benelux.

Microsoft lanceert nieuwe samengevoegde Office-app voor Android en iOS


Microsoft heeft de alles-in-één Office applicatie die Word, Excel, PowerPoint en OneDrive combineert vrijgegeven voor Android en iOS.

Een vroege versie was al langer beschikbaar.

Gebruikers hoeven geen individuele applicaties meer te downloaden. Alle vertrouwde apps zijn samengevoegd.

Met de app kan men ook documenten inscannen en uploaden, of met Office Lens QR codes scannen en lezen. De app kan in principe gratis gebruikt worden, maar met een abonnement op Office 365 biedt het programma meer mogelijkheden.

'Apple-event op 31 maart, vlak daarna iPhone SE 2 in winkel'

Apple gaat naar verluidt op 31 maart de iPhone SE 2 aankondigen en ligt het toestel een paar dagen later al in de winkel.

Volgens de Duitse website iPhone-tickerhebben meerdere bronnen gezegd dat het event eind maand zal plaatsvinden.

Behalve de iPhone SE 2 zou Apple nog meer kunnen aankondigen, zoals MacBooks met schaartoetsenbord, een draadloze oplaadmat en een high-end Bluetooth hoofdtelefoon.

woensdag 19 februari 2020

'Eind dit jaar geen notebooks meer met harde schijf'

Ruim 93 procent van de nieuwe laptops die in het vierde kwartaal van 2019 werden verkocht, hadden een SSD als primair opslagmedium. Dat is een stijging van 66,7 procent tegenover dezelfde periode in 2017. Er is dus reden om aan te nemen dat de klassieke harde schijf in laptops gaat verdwijnen.

De adoptie van SSD's verloopt het snelst in Scandinavië en Nederland, regio's die eind 2019 een bijna 'harddiskvrije' pc-markt kenden: amper twee procent van de laptops en desktops was er nog uitgerust met een klassieke HDD. Duitsland staat op plek twee met een SSD-aandeel van 93,4 procent, gevolgd door het Verenigd Koninkrijk met 90,1 procent.

Tele2-klanten kunnen nog geen 4G gebruiken in EU

Klanten van Tele2 met een 4G-abonnement kunnen in de meeste landen van de Europese Unie nog niet gratis gebruikmaken van 4G, terwijl dat volgens Europese regels wel moet. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) gaf Tele2 vier weken geleden een waarschuwing omdat het bedrijf zich niet aan de regels houdt. De termijn om aan de regels te voldoen, is woensdag verstreken. Tele2 biedt als enige van de vier grote providers niet in alle EU-landen en de voormalige lidstaat Verenigd Koninkrijk een 4G-verbinding: alleen in Zweden, Estland, Letland, Litouwen en Kroatië krijgen Tele2-klanten 4G-snelheden.

TCL-smartphone met uitschuifbaar scherm

TCL werkt mogelijk aan een smartphone waarbij de breedte van het scherm is te verdubbelen door gebruik te maken van een tweede scherm dat uit te schuiven is en vrij naadloos op het originele scherm moet aansluiten.

Naar verluidt was de fabrikant van plan om deze telefoon tijden het het Mobile World Congress te tonen, maar deze jaarlijkse telecombeurs in Barcelona werd onlangs geannuleerd wegens het coronavirus.

LG lanceert nieuwe K-serie met 'eersteklas camera’s'

De nieuwe K-serie van LG bestaat uit drie toestellen: K61, K51S en K41S. Met nieuwe camera's, multimediafuncties en verbeterde all-around prestaties.

Elke telefoon in de line-up beschikt over een zogeheten quad-camera-opstelling, opgebouwd met een primaire camera met hoge resolutie, een groothoeklens, een dieptesensor en een macrolens. Deze laatste is een primeur in de K-serie.

De 48MP hoofdlens in de K61 is de camera met de hoogste resolutie ooit aangeboden in een LG-smartphone, terwijl de 32MP camera in de K51S ook het aantal pixels van eerdere toestellen uit de K-serie overtreft.

De K61 levert volgens LG een scherpe 6,5-inch 19,5:9 FHD+ FullVision Display, terwijl de LG K51S beschikt over een iets smaller 6,5-inch 20:9 HD+ FullVision Display. De LG K41S heeft een 6,5-inch 20:9 HD+ FullVision Display.

De 2020 K-serie van LG zal vanaf het tweede kwartaal beschikbaar zijn in Noord- en Zuid-Amerika, gevolgd door belangrijke geselecteerde markten in Europa en Azië.

dinsdag 18 februari 2020

Selfiecamera onder het scherm van nieuwe Fold

Samsung Galaxy Fold 2 werd vorige week niet onthuld door het Zuid-Koreaanse bedrijf, maar krijgt volgens geruchten een selfiecamera onder het scherm.

Het toestel staat intern bekend als project ‘Champ’ en heeft volgens een bericht op Twitter een groot scherm van 7,7 inch.

Weer andere geruchten beweren dat de Fold 2 een compleet randloos scherm krijgt.

In de toekomst draagbare monitor voor smartphone

Volgens Koreaanse media zijn LG en Samsung van plan om draagbare monitoren met een eigen accu te introduceren die specifiek gemaakt zijn voor gebruik met smartphones. ET News spreekt van 'Cloud Top', maar onduidelijk is of de fabrikanten deze naam hanteren.

Samsungs monitor zou de Dexbook heten en zou een scherm zijn met een diagonaal van 14 inch en Full HD.

'Scherm Galaxy Z Flip is gemakkelijk te bekrassen'



Het scherm van de Galaxy Z Flip blijkt net zo gemakkelijk te bekrassen te zijn als de vouwbare schermen van de Galaxy Fold en de Motorola Razr, hoewel Samsung claimt glas te gebruiken voor de Z Flip.

maandag 17 februari 2020

Lenovo werkt aan gamingsmartphone

Lenovo werkt naar verluidt aan een snelle gamingsmartphone met een Snapdragon 865-chip. Waarschijnlijk gaat de gamingsmartphone Legion heten. Die wordt namelijk al gebruikt voor andere gameproducten van Lenovo, zoals laptops en accessoires. Lenovo heeft tevens eind vorig jaar op Chinese sociale media een Legion-pagina gemaakt.

Lenovo is zeker niet de enige met een gamingsmartphone. Asus, Razer en Nubia zijn ook in deze markt gestapt. Gamingsmartphones blinken uit in snelle hardware, met meestal extra koeling.

‘iPad Pro met 5G komt eind 2020’

Apple brengt mogelijk eind 2020 een iPad Pro met 5G uit, voorzien van een nieuwe A14-chip.

Het is alweer zestien maanden geleden dat de iPad Pro 2018 verscheen. De kans dat er binnenkort een nieuw model in de winkels ligt, is dan ook groot.

Het is mogelijk dat Apple reeds in maart de iPad Pro 2020 aankondigt, maar dan zonder 5G en nieuwe A14-chip.

Lagere prijs belangrijkste reden om vast-mobiel te bundelen

Bijna twee derde van de Nederlanders neemt een bundel van vaste en mobiele diensten vanwege de kosten. Ongeveer de helft wil zich niet aan één aanbieder voor zowel vast en mobiel verbinden, maar hierin keuzevrijheid houden. Dat blijkt uit onderzoek van Telecompaper in november 2019.

Een groeiend aantal telecomaanbieders biedt de mogelijkheid om vaste en mobiele diensten (fixed mobile convergence, kortweg fmc) in één pakket af te nemen. Van de zeven miljoen multi-play-abonnementen in Nederland bestaat al 41 procent uit een mix van vast en mobiel.

De belangrijkste reden om (eventueel) over te stappen op een gecombineerd vast-mobiel aanbod is een goedkoper totaalabonnement. 65 procent noemt dit als reden. Voor een iets kleinere groep is een bundeling van vast en mobiel interessant wanneer daar extra’s tegenover staan zoals meer mobiele data of gratis premium tv-kanalen.

Er zijn ook respondenten die een bundeling van vaste en mobiele diensten interessant vinden als zij de optie hebben om één of meer vaste diensten weg te laten uit het pakket. Bijvoorbeeld vaste telefonie.

Google haalt 500 schadelijke extensies voor Chrome-browser uit webwinkel

Google heeft na een tip van Cisco ruim 500 schadelijke Chrome-extensies uit zijn de Chrome Web Store gehaald, omdat ze advertenties infecteerden met malware.

De extensies maakten gebruik van een zogenoemde malvertising-aanval.

Met extensies kunnen gebruikers extra functies aan hun Chrome-browser toevoegen, zoals wachtwoordbeheerders en adblockers.

vrijdag 14 februari 2020

Huawei heeft 1,5 miljoen smartphonegebruikers in Nederland

Huawei heeft ruim 1,5 miljoen smartphonegebruikers in Nederland, laat het bedrijf donderdag weten aan NU.nl.

In Europa zijn 68 miljoen Huawei-smartphones in gebruik en wereldwijd gaat het om meer dan 600 miljoen apparaten. De smartphones van Honor, een ander merk van Huawei, vallen niet onder deze aantallen.

Opvouwbare Mate X volgende maand in Nederland

De Mate X, de opvouwbare smartphone van Huawei, komt volgende maand eindelijk beschikbaar in Nederland, al is nog geen datum genoemd. Ook de prijs staat nog niet vast.

Het wordt de tweede vouwbare smartphone in Nederland na de Samsung Galaxy Fold. Weliswaar werd het toestel een jaar geleden op het Mobile World Congress gelanceerd, maar duurde het nog maanden voordat hij werkelijk te koop was.

Het Huawei-toestel bestaat uit één scherm. Wanneer je het scherm openvouwt meet hij 8 inch in doorsnee. Het toestel heeft een drievoudige camera en beschikt over 5G.

Op vouwbare smartphones rust tot nu toe geen zegen. De Fold werd na gebreken van de markt gehaald en nu blijkt de eveneens vouwbare Motorola Razr al na vier uur continu vouwen kuren te vertonen. In de praktijk zou het toestel daardoor amper een jaar mee kunnen gaan. 

In thuisland China kost de smartphone van Huawei omgerekend 2200 euro. Belsimpel, die vaak als eerste nieuwe toestellen lanceert, houdt rekening met 2299 euro.

donderdag 13 februari 2020

‘LG V60 krijgt viervoudige camera, forse accu en hoofdtelefooningang’

Er zijn gelekte LG V60-renders verschenen die een viervoudige camera en 5000 mAh-accu laten zien. De bekende lekker Evan Blass, een doorgaans betrouwbare telecominsider, laat specificaties in het midden, maar op basis van andere toestellen krijgt de V60 waarschijnlijk een zoomcamera, secundaire lens en wellicht een macro-camera.

De LG V60, waarvan niet duidelijk is wanneer die verschijnt, krijgt ook een hoofdtelefooningang, terwijl veel fabrikanten er steeds vaker voor kiezen om deze achterwege te laten.

Xiaomi kondigt Mi 10 en Mi 10 Pro aan

Xiaomi heeft zijn Mi 10- en Mi 10 Pro-smartphones gepresenteerd. Deze telefoons hebben een oledscherm met een verversingssnelheid van 90Hz en dezelfde primaire 108-megapixelcamera als de eind vorig jaar verschenen Mi Note 10.

Beide telefoons hebben ook een camera met ultragroothoeklens, maar alleen de Pro-versie heeft een camera met telelens. De Mi 10 heeft verder een macrocamera en dieptesensor, de Pro een 'portretcamera' met een resolutie van twaalf megapixels.

De telefoons komen deze maand uit in China. De Mi 10 kost in de goedkoopste configuratie 4000 yuan, omgerekend momenteel ongeveer 525 euro. De Mi 10 Pro komt uit op 5000 yuan, omgerekend rond 660 euro

Microsoft's Surface Duo-smartphone gespot

De Surface Duo van Microsoft wordt volop getest. Zo spotte een oplettende metropassagier in Vancouver iemand die de Surface Duo aan het gebruiken was. Aan de binnenzijde van het apparaat is volgens gelekte foto's een camera met flitser geplaatst, iets dat in de persrenders van oktober nog niet was opgemerkt. Aan de buitenkant van het toestel is geen camera te zien.

OnePlus-telefoons als Google Assistent-scherm te gebruiken

Smartphones van het merk OnePlus kunnen voortaan een speciale Ambient-modus activeren, waardoor ze veranderen in slimme schermen voor gebruik met de Google Assistent. Deze modus wordt automatisch geactiveerd zodra de telefoon met een oplader wordt verbonden. De nieuwe functie wordt geleidelijk beschikbaar gesteld op OnePlus-telefoons. Het kan daarom nog een week duren totdat jouw toestel ook aan de beurt is.

woensdag 12 februari 2020

Ook Vodafone met 5G ready abonnementen

Vodafone volgt T-Mobile met zogenoemde 5G ready abonnementen voor consumenten en zakelijke klanten. Voor alle nieuwe en bestaande Vodafone-klanten met een Red (Pro) abonnement zal de toegang tot 5G zelfs zonder meerprijs zijn. Daarnaast komt er een unlimited abonnement.

De frequenties moeten nog geveild worden, maar nu al proberen aanbieders klanten te lokken met abonnementen die meteen gebruikt kunnen worden als het 5G netwerk in gebruik wordt genomen.

Vodafone biedt vanaf vandaag ook zijn eerste 5G ready toestel aan: de Samsung S20 in drie varianten.

Verder introduceert Vodafone in maart een individueel te gebruiken unlimited abonnement, speciaal voor consumenten en zakelijke klanten 'die nog meer en volledig onbezorgd mobiel willen internetten'.

Campagne rond refurbished iPhones

Vandaag begint op 1000 abri’s in heel Nederland een campagne voor opgelapte ('refurbished') smartphones. Het gaat om een gezamenlijk initiatief van ondernemersorganisatie Techniek Nederland en de keurmerkbedrijven Forza, iUsed, Swoop, leapp en Renewd.

Sommige consumenten zijn nog terughoudend als het gaat om een refurbished smartphone. Techniek Nederland en de keurmerkbedrijven maken met de campagne duidelijk dat daar geen reden meer voor is.

Meer en meer consumenten kennen het Keurmerk Refurbished, maar met de abri-campagne willen de afzenders de naamsbekendheid een extra zetje geven. De naam van het certificatie-instituut TÜV is zichtbaar in het Keurmerklogo en in alle campagne-uitingen.

Samsung met vouwbare Z Flip

Zoals verwacht lanceerde Samsung vandaag de Galaxy Z Flip, een nieuwe vouwbare smartphone waarmee volgens het bedrijf een statement wordt gemaakt. Het 6.7-inch scherm vouwt zich tot een compacte vorm ter grootte van je handpalm.

Met een stijlvol kleurenpalet, afgeronde hoeken en vouw die met een bevredigende klik sluit, zal de Galaxy Z Flip zeker hoofden doen draaien, belooft Samsung.

De Galaxy Z Flip's Hideaway Hinge is volgens het bedrijf een technisch hoogstandje. Het wordt ondersteund door een dubbel CAM-mechanisme - klein maar geraffineerd ontworpen, om ervoor te zorgen dat elke flip en vouw soepel en stabiel is. De smartphone kan onder verschillende hoeken open blijven staan, zoals een laptopscherm dat ook kan. Het scharniersysteem integreert ook de nieuwe sweeper-technologie van Samsung, die gebruik maakt van nylon vezels, gemaakt met micro-hoogte snijtechnologie, om vuil en stof af te weren.

De Galaxy Z Flip zal in Nederland beschikbaar zijn vanaf 21 februari 2020 voor een advie

Samsung S20 serie met 5G technologie

Samsung onthult vandaag de Galaxy S20, met geavanceerde 5G-technologie, kunstmatige intelligentie en nieuwe camera hardware.

Elk apparaat in de Galaxy S20-serie — de Galaxy S20, Galaxy S20 + en Galaxy S20 Ultra - is uitgerust met 5G-technologie.

De camera van de Galaxy S20 biedt volgens de fabrikant een superhoge resolutie, die elk detail en elke nuance van het beeld naar voren brengt. De Galaxy S20 Ultra gaat nog een stap verder met pixelfusietechnologie op sensorniveau, 'voor verbluffende opnamen bij weinig licht'.

De Galaxy S20’s Space Zoom-technologie verkleint het gat tussen DSLR’s en de camera’s die we gewend zijn in onze telefoons. Space Zoom – een combinatie van verliesvrije hybride optische zoom en AI-aangedreven 10x digitale zoom - laat gebruikers zoomen tot 100x (S20 Ultra).

De Galaxy S20 biedt verder 8K-video-opname. Met Super Steady 2.0, met anti-rollstabilisatie en AI-bewegingsanalyse, zien zelfs de hobbeligste video’s eruit alsof ze zijn opgenomen met een track en dolly, belooft Samsung.

De Galaxy S20 neemt gelijktijdig verschillende foto’s en video’s, waaronder live focus, cropped, ultra wide en meer, waarna het apparaat op basis van AI de beste shots aanbeveelt.

Samsung werkt samen met YouTube zodat je 8K-video’s rechtstreeks kunt uploaden. Ook hebben Netflix en Samsung de handen ineen geslagen om de Galaxy S20.

De Galaxy S20 verbetert de videochat-ervaring door 5G en een exclusieve samenwerking met Google voor Google Duo videogesprekken. Gebruik de brede lens om het hele gezin bij een gesprek te betrekken. Chat met acht vrienden tegelijk. En chat voor het eerst in FHD kwaliteit.

Ook mobiel gamen wordt volgens Samsung naar een hoger niveau getild. Met een 120Hz-scherm ervaar je de snelste refresh rate en vloeiende gameplay – perfect voor gaming op een 5G-netwerk. Gecombineerd met een snelle processor, 12GB RAM, een AKG-audiosysteem en een game booster die op de achtergrond werkt om de instellingen te optimaliseren voor topprestaties, zet de Galaxy S20 een nieuwe standaard voor gaming on-the-go.

Vanaf 13 maart 2020 zijn Galaxy S20, Galaxy S20+, Galaxy S20 Ultra verkrijgbaar in verschillende kleuropties en prijzen.

Malware breekt in op Wifi-netwerken

Onderzoekers waarschuwen dat de beruchte Emotet-malware ook op Wifi-netwerken kan inbreken om aangesloten computers te infecteren. Emotet was de afgelopen jaren verantwoordelijk voor meerdere grote ransomware-uitbraken en gebruikte voornamelijk Microsoft Office-documenten voor de verspreiding. Eenmaal actief op een systeem kan Emotet ook nog aanvullende malware installeren, zoals ransomware. Het Bundesamt für Sicherheit in der Informationstechnik (BSI), onderdeel van het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken, bestempelde Emotet eerder al tot de gevaarlijkste malware ter wereld.

Motorola smartphone met extra energie

Motorola heeft de Moto G8 Power aangekondigd, een smartphone die indruk maakt vanwege de enorme 5000 mAh-accu en viervoudige camera achterop.

Het gaat eigenlijk om een uitbreiding van de Moto G8 Plus. De batterij geeft de smartphone ruim twee dagen energie. Ook is snelladen (met 18 Watt) mogelijk.

Onder de motorkap zit een Snapdragon 665-chip, bekend van de Moto G8 Plus en Xiaomi Mi A3. Ontgrendelen gaat met de vingerafdrukscanner op de achterkant.

Het toestel is begin maart te koop in Nederland voor 229,99 euro.

Motorola One 2020 lekt uit

Twee nieuwe Motorola-toestellen uit de Motorola One 2020-lijn zijn uitgelekt. Deze draaien in elk geval op de Snapdragon 765- en Snapdragon 865-chip, en worden intern aangeduid als ‘Burton’ of ‘Race Turbo’ en ‘Racer 5G’ of ‘Racer’. Die codenamen winden er geen doekjes om, want snelheid lijkt bij de twee centraal te staan. De Racer 5G zal waarschijnlijk Motorola One 5G 2020 gaan heten, terwijl de Burton door het leven zal gaan als de reguliere Motorola One 2020.

Huawei, Xiaomi en Oppo werken aan gezamenlijke back-end downloadwinkels

Huawei, Xiaomi, Vivo en Oppo bereiden zich voor op eigen downloadwinkels voor Android-apps. Ze zijn een gezamenlijk initiatief gestart, Global Developer Service Alliance.

De bedoeling is dat ontwikkelaars hun apps gaan uploaden bij de GDSA, waarna ze op alle telefoons van die fabrikanten beschikbaar zullen zijn. De vier genoemde Chinese telefoonmakers hebben 40 procent van de wereldwijde smartphonemarkt in handen.

maandag 10 februari 2020

Officiële video toont Samsung Galaxy Z Flip



In een officiële teaservideo van Samsung is de nieuwe opvouwbare Galaxy Z Flip, die dinsdag wordt aangekondigd, reeds in vol ornaat te zien. Het filmpje toont het speciale display en de dubbele camera achterop. De teaser werd tijdens de uitreiking van de Oscars getoond.

Orange Belgium geeft boost aan connectiviteit binnenshuis met intelligente wifi: Mesh WiFi

Om naadloze connectiviteit binnenshuis te garanderen, lanceert Orange Belgium Mesh WiFi, een nieuwe, slimme technologie die het signaal van zijn LOVE klanten versterkt.

Steeds meer Belgische klanten stuiten op problemen met hun Wifibereik binnenshuis, onder andere door alsmaar beter geïsoleerde woningen en nieuwe bouwnormen.

Orange Belgium wil zijn LOVE klanten gemoedsrust geven met naadloze connectiviteit overal in huis en brengt daarom een nieuwe hardwareoplossing op de markt: Mesh WiFi.

Volgens een enquête van Orange Belgium vindt wel 90 procent van alle klanten een Wofisignaal in elke kamer belangrijk tot uiterst belangrijk. 53 procent van deze groep verwacht ook Wifi-ontvangst in de tuin of op het terras, 17 procent zelfs op zolder en 9 procent in de kelder. Aan die verwachtingen kunnen klassieke modems en routers niet altijd voldoen. Hun signaalsterkte wordt immers beperkt door Europese regelgeving en vaak worden ze ook niet optimaal geplaatst voor een goede Wifi-ontvangst in belangrijkste kamers van het huis.

Het voornaamste verschil met andere Wifiversterkers op de markt? De modules staan onderling in constante communicatie, zodat het systeem actief de beste beschikbare verbinding zoekt. Het bepaalt welke Mesh-module en welke Wifiband moeten worden gebruikt en voorkomt dat het signaal wordt onderbroken wanneer de klant zich verplaatst.

De klant kan ook het aantal modules kiezen voor zijn huis. De Mesh WiFi komt op de markt aan een zeer competitieve prijs van 99,95 euro voor 2 modules, 139,95 euro voor drie en vervolgens 69,95 euro per bijkomende module. De klant betaalt geen huur, hij betaalt gewoon de aankoopprijs.

‘Vrees voor smartphonezombies overdreven’

Smartphones hebben waarschijnlijk een geringere impact op onze productiviteit en welzijn dan vaak aangenomen wordt. De telefoon zelf heeft in deze situaties eigenlijk geen negatieve effecten. Smartphones kunnen ons wel afleiden, maar alleen op momenten dat we toch al open staan voor afleiding, zo suggereert onderzoek van de Radboud Universiteit.

Niklas Johannes promoveert op dit onderwerp op 11 februari. Hij onderzocht vooral de online waakzaamheid, een begrip dat hij uitlegt als ‘de alertheid die je voelt als je smartphone in de buurt is. Je bent je toestel dan in feite continu aan het observeren, met constant de gedachte in je achterhoofd dat het wel of niet kan trillen.’

In labexperimenten werd deelnemers gevraagd om een korte serie taken uit te voeren, terwijl de smartphone omgekeerd op tafel naast hen lag. Aan sommige deelnemers werden tijdens de test berichten gestuurd, bij anderen lag het toestel gedurende de test stil op tafel.

Opmerkelijk genoeg wisten beide groepen de taken in hetzelfde tempo uit te voeren.

Johannes mat ook hoe lang de respondenten sociale apps als Facebook en Instagram gebruikten. De positieve impact van positieve connecties had een veel groter effect dan de kleine negatieve impact van online waakzaamheid.