dinsdag 31 december 2019

Samsung met eerste 5G tablet

Samsung bereidt een eerste 5G-tablet voor die vooralsnog alleen Zuid-Korea verkrijgbaar zal zijn. Dat blijkt uit een promotiepagina op hun website. Het gaat om een speciale versie van de Galaxy Tab S6. Het apparaat lijkt verder niet veel te verschillen van andere edities van de tablet.

De tablet is nog niet officieel aangekondigd, en het is daarom ook niet bekend of en wanneer deze naar Nederland zou komen.

Scherm Galaxy Fold 2 krijgt beschermlaag van glas

De Galaxy Fold 2 van Samsung krijgt mogelijk alsnog een beschermlaag van glas. Via het Chinese Weibo zijn beelden opgedoken van wat mogelijk de opvolger van de vouwtelefoon is.

In de huidige Galaxy Fold zit nog een plastic beschermlaag, waardoor de vouw in het midden goed te zien.

Samsung toont de Galaxy Fold 2 naar verwachting in februari 2020. Eerder gingen er al geruchten dat de telefoon een 108-megapixelcamera krijgt met 5x zoom.

maandag 30 december 2019

Huawei-patent toont smartphone met driedubbele omklapcamera

Een Huawei-patent dat door LetsGoDigital is ontdekt, toont een smartphone met drie camera's, die op een omklappend paneel zijn geplaatst.

Mogelijk gaat het om de P Smart Z 2020. De telefoon krijgt geen aparte camera aan de voorzijde, maar zou dezelfde drie sensoren voor zowel selfies als normale foto's gebruiken.

De afgebeelde telefoon doet sterk denken aan de Zenfone 6 van Asus, die twee camera's op een roterend gedeelte bovenop het toestel heeft.

'Samsung brengt Galaxy Note 10 Lite in januari uit'

Samsung brengt de Note 10 Lite vermoedelijk pas in januari uit voor een adviesprijs van 609 euro, bericht Winfuture. Aanvankelijk werd gespeculeerd op een release voor de kerst.

Winfuture schrijft nu dat de smartphone pas rond 10 januari in West-Europa uitkomt, samen met de S10 Lite.

Het toestel zou beschikken over een 6,7 inch-oledscherm met resolutie van 2400x1080 pixels. Samsung levert de S Pen-stylus mee, die 4096 drukniveaus ondersteunt.

De primaire camera's betreffen drie varianten van elk 12 megapixel.

vrijdag 27 december 2019

Google-loze Huawei-telefoon begin 2020 in Nederland te koop


Huawei brengt zijn eerste smartphones zonder de Google-apps en de Google Play Store binnenkort alsnog in Nederland op de markt. Dat zegt een woordvoerder van Huawei tegen Bright.

Hij verwacht halverwege het eerste kwartaal van 2020 een introductie van de Mate 30 Pro in Nederland. Het gaat voorlopig alleen om het topmodel, en niet om de 'normale' Mate 30 en de Mate 30 Lite.

De telefoon is inmiddels al wel te koop in andere Europese landen: in Zwitserland en Spanje is de Mate 30 Pro beschikbaar voor ongeveer 1000 euro.

Opvouwbare Motorola Razr uitgesteld

De nieuwe Motorola Razr laat nog even op zich wachten. Wegens de grote interesse heeft de fabrikant langer nodig om de opvouwtelefoon te produceren. Aanvankelijk zou de verkoop in januari beginnen.

De smartphone is een homage aan de oude Razr-klaptelefoon, maar dan met een opvouwbaar scherm. Hij draait op Android 9 en heeft een wat zuinigere Snapdragon 710-chip, wat niet wegneemt dat er 1500 euro voor moet worden neergeteld.

De telefoon stond in eerste instantie alleen gepland voor de Verenigde Staten en 'een aantal Europese markten'.

dinsdag 24 december 2019

Nieuwe Chromium-versie via Windows Update

De klassieke Edge browser in Windows 10 wordt vanaf april automatisch vervangen door Chromium Edge via Windows Update.

Enterprise-gebruikers die de nieuwe variant niet willen ontvangen, moet een zogeheten Blocker Toolkit gebruiken om de automatische update te blokkeren.

MIcrosoft bracht begin november de zogeheten release candidate van Edge op Chromium uit en maakte toen al bekend dat de algemene beschikbaarheid op 15 januari 2020 zou volgen.

Android 10 rolt uit voor Nederlandse Samsung Galaxy Note 10

De uitrol van de stabiele versie Android 10 voor de Samsung Galaxy Note 10 heeft Nederland bereikt. De update rolt uit voor gebruikers van zowel de Galaxy Note 10 en Note 10 Plus.

Met Android 10 krijgen gebruikers een systeembrede donkere modus. Samsung zelf heeft overigens de OneUI 2.0-schil over Android 10 heen gelegd.

maandag 23 december 2019

Twitter voor iPad krijgt make-over

Twitter besteedt eindelijk weer aandacht aan de iPad-app. Het nieuwe ontwerp maakt meer gebruik van het grotere scherm dankzij de extra kolommen.

De afgelopen jaren was de iPad-versie feitelijk niets anders dan een opgeblazen iPhone-versie, met grote lege vlakken aan de zijkanten.

Door de nieuwe indeling lijkt de app gek genoeg op de Catalyst-app van Twitter voor de Mac.

Verplichte updates voor mobiele telefoon

Het kabinet voert vanaf 2021 een updateverplichting in voor smartphones en andere apparaten. Het kabinet volgt daarmee Europese regelgeving die op initiatief van Nederland tot stand is gekomen.

Vanaf 2021 moeten verkopers ervoor zorgen dat een apparaat 'minimaal blijft functioneren op hetzelfde niveau als ten tijde van de aankoop', meldt het AD.

Nu is het nog zo dat met name Android telefoons hooguit twee jaar worden bijgewerkt, waarna de toestellen zo goed als waardeloos zijn. Consumenten klagen ook over niet meer werkende apps op Smart TV's.
 
In het wetsvoorstel staat dat updates verplicht worden voor een periode 'die de consument redelijkerwijs kan verwachten'.

Opvallend is dat de verkoper verantwoordelijk wordt, niet de fabrikant of de softwareleverancier.

zondag 22 december 2019

Xiaomi mag smartphones in Nederland blijven verkopen

De Chinese fabrikant Xiaomi mag in Nederland smartphones blijven verkopen. Tijdens een kort geding verwierp de Nederlandse rechter de aanklacht tegen de telefoonfabrikant.

Een bedrijf met de naam Fractus was van mening dat Xiaomi inbreuk pleegde op een door hem eerder ingediend octrooi. Dit patent beschreef de technische werking van een antenne-onderdeel in smartphones.

Fractus moet ruim 228,000 euro aan Xiaomi overmaken vanwege allerlei experts die het Chinese bedrijf heeft moeten raadplegen.

vrijdag 20 december 2019

Is blauw licht nu slecht voor je slaap of niet?

Het idee dat kunstmatig blauw licht van schermen mensen wakker houdt 's nachts, zou wel eens niet kunnen kloppen. Dat beweren wetenschappers van de Universiteit van Manchester. Volgens hen zouden een gedempt koel licht 's avonds en een helder warm licht overdag net gunstiger kunnen zijn voor onze gezondheid. In het onderzoek, waaruit de VRT citeert, stelden de wetenschappers de muizen bloot aan licht, waarbij ze de helderheid aanpasten van helder naar donker, en de kleur van blauw (koel) naar geel (warm). Ze bekeken vervolgens welk effect dit had op de lichtcellen die onze biologische klok mee in de gaten houden.

Amac opent winkel in Mall of the Netherlands

Amac, de grootste Apple Premium Reseller van Nederland, opent zaterdag een winkel in Mall of the Netherlands. De nieuwe vestiging aan de Rozemarijn 12 in Leidschendam heeft twee verdiepingen en is gelegen in het hart van het luxe winkelcentrum.

Amac zat voorheen al met een filiaal in het winkelcentrum Leidsenhage. Door de sloop van het winkelcentrum moesten klanten uit Leidschendam bijna een jaar lang uitwijken naar Zoetermeer en Den Haag. Met de komst van Mall of the Netherlands, het grootste winkelcentrum van het land met een oppervlakte van 117.000 vierkante meter, kunnen Apple-liefhebbers uit Leidschendam en omgeving eindelijk weer bij Amac terecht voor al hun aankopen en om hun apparatuur te laten repareren.

De nieuwe vestiging is met 260 vierkante meter bijna twee keer zo groot als de vorige winkel in winkelcentrum Leidsenhage.

donderdag 19 december 2019

ACM Telecommonitor: grotere stijging dataverbruik in eerste helft 2019

De hoeveelheid data die Nederlanders met hun mobiele telefoon verbruiken blijft maar stijgen. Zij verbruikten in de eerste helft van 2019 18 procent meer aan data dan in de eerste helft van 2018.  Toename van dataverbruik is een trend die al langer zichtbaar is, maar deze stijging is groter dan voorheen.  Dat constateert de Autoriteit Consument & Markt (ACM) in de Telecommonitor over het eerste en tweede kwartaal van 2019.

Het gemiddelde dataverbruik per mobiele aansluiting bereikte 3 gigabyte per maand in het tweede kwartaal van 2019.

Op het gebied van vaste telefonie dalen zowel de omzet als het aantal belminuten, een trend die al langer zichtbaar is. Gebruik van mobiel neemt verder toe. Het aantal bundels waarin een mobiel abonnement wordt gecombineerd met een vast abonnement blijft groeien. In zo’n bundel worden bijvoorbeeld televisie, vaste telefonie, internet en mobiel gecombineerd. Het aantal bundels dat alleen bestaat uit de vaste diensten internet, vaste telefonie en/of televisie daalt.

Bij de vaste diensten is een transitie van traditionele naar digitale diensten waarneembaar. Zo blijft het aantal traditionele telefonie-aansluitingen, zoals PSTN en ISDN, afnemen.

Axon 10s Pro wordt onthuld in Barcelona

ZTE heeft de eerste afbeeldingen prijsgegeven van de Axon 10s Pro. Deze smartphone krijgt in elk geval een Qualcomm Snapdragon 865-processor. Het wordt in elk geval de dunste telefoon met 5G die tot nu toe is getoond. De fabrikant zal de Axon 10s Pro onthullen op de telecombeurs Mobile World Congress. Die vindt eind februari plaats in Barcelona.

woensdag 18 december 2019

Samsung Galaxy Fold vanaf 20 december te bestellen

Samsung introduceert de Galaxy Fold in Nederland. Met zijn opvouwbare 7,3 inch Infinity Flex Display levert de Galaxy Fold volgens Samsung 'ongekende ervaringen'.

Is het toestel dichtgeklapt, dan heb je ook via het coverdisplay direct toegang tot je belangrijkste functies. Klap je de smartphone open, dan multitask je 'supersimpel' door meerdere apps tegelijkertijd.

De Samsung Galaxy Fold is in de kleur Cosmos Black vanaf 20 december te bestellen voor een verkoopadviesprijs van 2020 euro bij de Samsung Experience Store, Samsung e-store, KPN en T-Mobile. Je ontvangt bij aankoop van een Galaxy Fold gratis Galaxy Buds ter waarde van 149 euro en een Aramid Fiber Slim Cover.

Vanaf 10 januari is de Fold in de winkels verkrijgbaar.

Wifi 6: tot 700 Mbps

De nieuwe Wifi 6 standaard maakt downloadsnelheden tot 700 Mbps mogelijk bij een reactietijd van minder dan 6ms. Dit blijkt uit een praktijktest van de Wireless Broadband Alliance (WBA) in het Verenigd Koninkrijk.

Tijdens het experiment zijn onder meer toepassingen als 4K video streaming, de overdracht van grote bestanden en spraak- en videocommunicatie getest.

Wifi 6 (oftewel 802.11ax) belooft naast hogere pieksnelheden een lager stroomverbruik en bovenal betere prestaties in omgevingen met veel verschillende apparaten.

Wifi6-routers zijn inmiddels al even te koop, zowel ASUS als Netgear hebben modellen in de schappen liggen, ASUS al sinds de zomer van 2018.

Telecomaanbieders schikken in zaak over ‘gratis’ mobieltjes

De Consumentenbond en ConsumentenClaim hebben op hoofdlijnen overeenstemming bereikt met KPN, T-Mobile, Tele2 en Vodafone over een tegemoetkoming voor verkochte abonnementen met 'gratis' mobiele telefoons.

De komende maanden werken de partijen de details verder uit, maar het akkoord is al wel zo concreet dat de Consumentenbond de collectieve rechtszaken tegen de aanbieders intrekt.

De Consumentenbond en ConsumentenClaim waren sinds vorig jaar met de telecomaanbieders in gesprek over een tegemoetkoming voor consumenten naar aanleiding van twee uitspraken van de Hoge Raad. Die oordeelde in 2014 en 2016 dat de aangeboden toestellen niet ‘gratis’ waren, zoals werd voorgespiegeld in advertenties, maar dat het in feite ging om koop op afbetaling en consumentenkrediet.

Deze uitspraken hebben tot gevolg dat consumenten, afhankelijk van de abonnementsvorm, recht hebben op een financiële tegemoetkoming.

Consumenten konden zich tot 1 september aanmelden om in aanmerking te komen voor de tegemoetkomingsregeling.

De schade voor telecombedrijven kan wel eens zeer hoog oplopen. T-Mobile moest vorig jaat van de rechter een klant bijna 1100 euro terugbetalen, omdat de gratis iPhone die hem beloofd was, toch niet gratis bleek. Consumentenclaim, die de zaak had aangespannen, zei toen 70.000 mensen te vertegenwoordigen.

OnePlus kondigt 'iets' aan op de CES

OnePlus is in 2020 aanwezig op de Consumer Electronics (CES) in Las Vegas en gaat daar ook iets speciaals aankondigen. Mogelijk betreft dat de OnePlus 8 Pro. Die krijgt volgens de berichten vier camera’s op de achterkant. Daarnaast is er een middenklasser op komst, zeg maar de OnePlus 8 Lite. Maar het zou ook nog iets anders kunnen zijn. Het Chinese bedrijf lanceerde eerder al een tv en er wordt rekening gehouden met de OnePlus Watch.

dinsdag 17 december 2019

Huawei brengt Mate 30 Pro zonder Google-apps uit in Duitsland

Huawei heeft de Mate 30 Pro zonder Google-diensten uitgebracht in Duitsland. Eerder verscheen de smartphone al in Spanje en Zwitserland.

De Mate 30 pro is vanaf 12 december te koop in Duitsland. De verkoop start bij de Duitse tak van MediaMarkt.

De Mate 30 en Mate 30 Pro zijn in september aangekondigd in Duitsland. Toentertijd gaf het bedrijf al aan dat het toestel nog dit jaar op de Europese markt zou verschijnen. Inmiddels is de smartphone in vier Europese landen verkrijgbaar.

Het is nog onbekend of Huawei de Mate 30 en Mate 30 Pro in de Benelux uitbrengt.

maandag 16 december 2019

Amac neemt drie vestigingen van ivizi in Limburg over

Apple reseller Amac wordt weer groter: de keten neemt per 1 januari de drie winkels van ivizi in Limburg over en groeit daarmee naar 50 winkels verspreid over Nederland. Bij de winkels in Heerlen, Venlo en Maastricht werken in totaal 26 mensen.

Amac had in Limburg alleen winkels in Sittard en Roermond.

Ivizi – Italiaans voor service – werd in 1995 opgericht door Robert de Vree. Hij begon vanuit de kelder van zijn huis in Borgharen. In 2002 opende hij zijn eerste winkel aan het Kemenadeplein in Maastricht. In 2007 is deze verhuisd naar het centrum van Maastricht. In 2009 volgde een winkel aan de Saroleastraat in Heerlen en in 2010 een aan de Vleesstraat in Venlo.

Mobile Vikings vergroot EU-bundel naar 14GB

Mobile Vikings-klanten met een Unlimited Da Da Ta-abonnement krijgen vanaf 20 december een EU-databundel van 14GB in plaats van 11GB.

De aanpassing geldt alleen voor klanten met een Unlimited Da Da Ta-abonnement van 29 euro per maand. Net als de meeste Belgische concurrenten hanteert Mobile Vikings een fair use policy, in dit geval met een datalimiet van 20GB in België en - nu nog - 11GB in de Europese Unie. Wie over die limiet gaat, valt terug naar een lagere snelheid van 512Kbit/s.

Redmi kondigt K30-smartphone aan

Redmi lanceert de opvolger van de Redmi K20. De smartphone komt in twee varianten, met respectievelijk een 4G- en een 5G-modem.

Beide varianten beschikken over een 15,45cm bij 7,45cm scherm met een diagonaal van 6,67 inch en een resolutie van 2400x1080 pixels bij een verversingssnelheid van 120Hz. Het scherm is verder gemaakt van Gorilla Glass 5 van Corning en ondersteunt HDR10. Een 20-megapixelselfiecamera zit in een gat in het scherm verwerkt, samen met een dieptesensor.

Het is nog niet bekend of het toestel in de EU uitkomt.


vrijdag 13 december 2019

Refurbished MacBooks en iPads hebben nu ook een keurmerk

Na de iPhones hebben vanaf vandaag ook refurbished MacBooks en iPads een Keurmerk. Het nieuwe keurmerk geeft consumenten de zekerheid dat ze een gebruikt apparaat van gegarandeerde kwaliteit aanschaffen. De aangesloten Keurmerkbedrijven inspecteren de MacBooks en iPads op vijftig punten. Ondernemersorganisatie Techniek Nederland en de Keurmerkbedrijven Forza Refurbished, leapp, Renewd, SWOOP en iUsed willen met het Keurmerk Refurbished een stap zetten in de richting van een circulaire economie. In maart van dit jaar introduceerden dezelfde partijen het Keurmerk Refurbished voor iPhones.

Consumenten en bedrijven nemen vaak onnodig snel afscheid van hun smartphone, tablet of notebook. Manager consumentenelektronica Rob Wierenga van Techniek Nederland: ‘In de apparaten zitten zeldzame metalen die voor een deel niet recyclebaar zijn. Door deze apparaten een tweede leven te geven, verbruiken we minder kostbare metalen en verkleinen we de afvalberg. We besparen energie en verminderen zo onze CO2-footprint.’

Het Keurmerk Refurbished is voor veel consumenten een belangrijk argument bij de aankoop van een gerenoveerde iPhone. Jip van Asperen van iUsed verwacht dat hetzelfde zal gebeuren met het Keurmerk Refurbished voor MacBooks en iPads. ‘Je krijgt standaard 24 maanden garantie, óók op de batterij en de accessoires. Dat is bij een nieuwe MacBook of iPad niet het geval. Waarom zou je dan nog kiezen voor een nieuw apparaat?’

Veel klachten over opgezwollen accu's Surface Book

Gebruikers van de eerste generatie Microsoft Surface Book klagen over opgezwollen accu's. Op het Microsoft-forum staan sinds maart veel klachten over kromgetrokken behuizingen en schermen die loskomen.

De Surface Book werd eind 2015 gelanceerd en tot eind 2018 verkocht.

Gebruikers moeten echter zelf betalen voor vervanging, omdat de garantie van drie jaar vaak net verlopen is. Een opgezwollen accu is potentieel gevaarlijk en kan spontaan ontbranden, dus lopen gebruikers ook een risico.

Nokia 7.1 krijgt nu Android 10-update

Voor de Nokia 7.1 is vanaf nu de Android 10-update beschikbaar. De nieuwste Android-versie introduceert veel verbeteringen, zoals een donkere modus, nieuwe privacy-opties en verbeterde gebarenbediening.

HMD Global bracht al een Android 10-update uit voor de Nokia 8.1 en 9 PureView.

Nokia bracht de 7.1 in oktober 2018 uit voor een adviesprijs van 319 euro, maar inmiddels haal je de telefoon voor ongeveer 200 euro in huis.

donderdag 12 december 2019

Microsoft stopt ondersteuning Office-apps Windows 10 Mobile

De Office-apps voor Windows 10 Mobile zullen na 12 januari 2021 niet meer worden bijgewerkt. Word, Exel, PowerPoint en OneNote krijgen vanaf dan geen beveiligingsupdates meer. De ondersteuning voor Windows 10 Mobile zelf is al gestopt, waaraan ook formeel een einde is gekomen. Microsoft richt zich volledig op de Android- en iOS-versies van de apps en verwijst gebruikers dan ook naar deze platformen.

woensdag 11 december 2019

Huawei lanceert HUAWEI nova 5T

Huawei lanceert vandaag de nieuwe HUAWEI nova 5T in Nederland. Uitgerust met vijf AI ondersteunde camera’s (vier aan de achterkant en één aan de voorkant), een full HD 6.26 inch HUAWEI Punch Fullview beeldscherm en de Kirin 980 AI chipset is dit toestel volgens de fabrikant perfect voor 'intensieve social media gebruikers'.

Net als de HUAWEI P Series en Mate Series is de nova 5T voorzien van een intelligente Quad-Camera configuratie voor het vastleggen van verschillende scenario's. De 48 megapixel HD lens, 16 megapixel wijdhoeklens, 2 megapixel macro lens en de 2 megapixel bokeh lens leggen alles vast, of het nu landschappen zijn of close-up shots.

De AI HDR+ modus neemt een aantal foto’s van hetzelfde shot en voegt de beste delen samen waardoor de kwaliteit en de scherpte van de uiteindelijke foto aanzienlijk verbetert. De Super Night modus maakt gebruik van AI beeldstabilisatie en intelligente lichtdetectie waardoor de nova 5T zelfs in het donker heldere foto’s schiet.

De door AI verbeterde video editing feature herkent automatisch terugkerende objecten in video’s waarmee subject-based content wordt gecreëerd.

Met de 3.750mAh batterij gaat de nova 5T zelf bij intensief gebruik een hele dag mee. Mocht hij na een lange dag toch leeg zijn, dan laadt de 22.5W Huawei SuperCharge de batterij in 30 minuten op van 0 tot 50 procent.

The HUAWEI nova 5T is vanaf 13 december in Nederland beschikbaar voor een verkoopadviesprijs van 429 Euro


Deze Samsung smartphones krijgen in Nederland Android 10

Samsung heeft onthuld wanneer welke apparaten in Nederland een upgrade naar Android 10 gaan krijgen. De fabrikant begon vorige week met de upgrade voor zijn Galaxy S10-serie. De Note 10, Note 9 en S9 volgen volgende maand.

De laatste apparaten krijgen volgens het gelekte schema in september volgend jaar Android 10. Dan heeft Google naar verwachting alweer de volgende versie van zijn mobiele besturingssysteem uitgebracht.

Vodafone schakelt 4 februari 2020 3G uit

Vodafone schakelt 4 februari het 3G-netwerk uit om de vrijkomende frequentieruimte efficiënter is te gebruiken voor 4G. Eerder had het telecombedrijf al laten weten dat 3G in januari ‘uit de lucht’. Klanten kunnen in komende weken desgewenst alsnog overstappen naar 4G., meldt Telecompaper.

Vodafone is twee jaar geleden begonnen met het informeren van klanten over het aanstaande afscheid van 3G.

Sinds het najaar van 2017 verkoopt Vodafone aan consumenten geen abonnementen meer met toestellen die alleen geschikt zijn voor 3G.

Klanten kunnen na februari mobiel blijven bellen en internetten via 2G.

dinsdag 10 december 2019

KPN stopt in januari met mobiele diensten Telfort

KPN zal vanaf eind januari geen mobiele diensten meer aanbieden onder de naam van Telfort. De provider zet op die datum klanten over naar KPN.

KPN zegt alle klanten snel te informeren, omdat het wettelijk nodig is om een termijn van vijf weken aan te houden voor dergelijke wijzigingen.

KPN belooft minimaal dezelfde hoeveelheid MB's voor dezelfde prijs.

De naam Telfort blijft voorlopig nog wel bestaan voorr vaste diensten, zegt woordvoerder Renée Schnitler tegen Tweakers. 'Later in 2020 worden klanten met een Telfort Thuis abonnementen overgezet naar KPN.'

Simyo introduceert onbeperkte internetbundel voor prepaid

Prepaid klanten van Simyo kunnen voortaan een onbeperkte internetbundel kopen. Deze Onbeperkt MB’s internetbundel kost 10 euro en is volgens het telecombedrijf ook écht onbeperkt, zij het wel met een lage snelheid van 128 Kbps.

De lage snelheid van deze onbeperkte internetbundel is bijvoorbeeld genoeg om onbeperkt te appen via WhatsApp. Handig voor ouders die hun kind willen bereiken of voor mensen die wél altijd online willen zijn, maar weinig internet verbruiken. Ook is het voldoende om het nieuws mee te lezen of om in Google Maps een reis te plannen.

Ook introduceert Simyo een nieuwe Prepaid internetbundel van 2000 MB van 12,50 euro.

Met de twee nieuwe bundels kunnen prepaid klanten van Simyo nu kiezen uit vijf verschillende internetbundels. De bestaande bundels van 150, 500 en 1000 MB blijven namelijk gewoon bestaan.

'Samsung Galaxy Fold 2 heeft 108-megapixelcamera'

De tweede versie van Samsungs vouwbare smartphone Galaxy Fold krijgt naar verluidt een primaire camera met een resolutie van 108 megapixels en een camera met telelens die ten opzichte van de primaire camera 5x zoom biedt.

Samsung wil het toestel al februari tonen, rond de tijd dat de Galaxy S11 ook uitkomt, schrijft Bloomberg.

Bloomberg herhaalt ook diverse geruchten over de Galaxy S11, die dezelfde camera's meekrijgt.

Samsung heeft niet gereageerd op de geruchten. De fabrikant presenteert zijn Galaxy S-modellen telkens rond het einde van de winter.

Motorola gaat volgend jaar weer high-end smartphones uitbrengen

Motorola richt zich vooral op budgetsmartphones, maar gaat volgend jaar ook weer high-end smartphones uitbrengen. Het eerste toestel zal draaien op de onlangs aangekondigde Snapdragon 865-chip.

Het is alweer een tijdje geleden dat de fabrikant voor het laatst een luxe toestel uitbracht. De laatste high-end telefoon van Motorola, de Moto Z3, is nooit in de Benelux verkrijgbaar geweest.

maandag 9 december 2019

HMD introduceert Nokia 2.3-smartphone

Zoals verwacht heeft HMD Global de Nokia 2.3 gepresenteerd, een smartphone met Mediatek Helio A22-processor. De telefoon draait op Android One en HMD belooft twee jaar upgrades en drie jaar updates.

Het budgettoestel heeft een 13-megapixelcamera met dieptesensor ernaast voor het maken van foto's in portretmodus.

Desondanks heeft de smartphone een 6,2 inch-LCD van 14,2x6,7cm met een resolutie van 1520x720 pixels. Daarin zit een inkeping voor de 5-megapixelfrontcamera.

De telefoon komt binnen twee weken uit voor 109 euro.

Xiaomi kondigt 'fullscreen-laptop' van dochtermerk Redmi aan

Xiaomi kondigt dinsdag een 'fullscreen-laptop' aan onder de naam van dochtermerk Redmi. Ook presenteert het bedrijf de nieuwe Redmi K20-telefoons.

De laptop krijgt een dunnere en lichtere behuizing dan huidige RedmiBooks. De rand aan de onderkant is wel half zo groot als bij de huidige Redmibook.

De Redmi telefoons kwamen eerder in de Benelux uit als Mi 9T en Mi 9T Pro.

Gemakkelijk meerdere telefoonnummers beheren in de Mijn Simyo app

De Mijn Simyo app van Simyo heeft een handige nieuwe functie waarmee gebruikers meerdere telefoonnummers kunnen beheren. Zo hou je op de achtergrond makkelijk de kosten van het gezin of het bundelverbruik in de gaten van bijvoorbeeld je kinderen.

Via het instellingenmenu van de Mijn Simyo app kun je andere telefoonnummers toevoegen. De eigenaar van dit telefoonnummer krijgt daarna via de app én mail een melding. Wel zo veilig, aldus Simyo: op die manier hoeven er geen wachtwoorden te worden uitgewisseld. Zodra de aanvraag is goedgekeurd, krijgt de nieuwe gebruiker toegang tot het account. De toegang kan overigens altijd weer verwijderd worden.

Met het beheren van meerdere telefoonnummers in de Mijn Simyo app kunnen ouders bijvoorbeeld het bundelverbruik van kinderen in de gaten houden. Zo kunnen kinderen ongestoord hun telefoon gebruiken, maar is er op de achtergrond wél toezicht op het verbruik.

Risico’s bij gebruik Apple Pay via horloge

Gebruikers van Apple Pay op hun Apple Watch lopen het risico om veel geld kwijt te raken als een dief de smartwatch te pakken krijgt. Hiervoor waarschuwt de Consumentenbond, die adviseert om de standaardinstelling 'ontgrendel via iPhone' uit te zetten.

De Apple Watch kan gebruikt worden als betaalmiddel. Wanneer de eigenaar in een winkel wil betalen hoeft hij alleen maar zijn horloge bij het betaalapparaat te houden en de transactie is geregeld. Bij sommige banken kan dit tot 2500 euro per dag, mits er genoeg op de rekening staat. Het intikken van een code is nooit nodig.

Maar een handige horlogeroller heeft dus ook geen code nodig, waarschuwt de bond. Wanneer het hem lukt om de Apple Watch te stelen, vergrendelt het apparaat in eerste instantie omdat het geen pols meer detecteert. Maar als de dief het horloge vervolgens zélf om doet en binnen 10 meter van het slachtoffer is, kan het fout gaan.

Op het moment dat het slachtoffer zijn iPhone ontgrendelt (bij de nieuwste modellen gebeurt dat al zodra men naar het scherm kijkt), ontgrendelt hij tegelijkertijd ongemerkt het horloge. Vanaf dat moment hoeft de dief niet meer in de buurt te blijven en kan hij dagelijks zonder code voor duizenden euro’s (limieten verschillen per bank) winkelen met de smartwatch.

‘Foto toont tweede kleine accu van de Samsung Galaxy Fold 2’

Samsung werkt aan een opvolger van zijn vouwbare Galaxy Fold. Er is al een foto verschenen van de tweede en kleine Samsung Galaxy Fold 2-accu.

De Samsung Galaxy Fold is een toestel dat uit te vouwen is als een tablet, waardoor er een groter scherm ontstaat. Een opvolger van dat vouwbare toestel zou echter een ander design krijgen. Net als de nieuwe Motorola Razr zou het gaan om een zogenaamde clamshell.

Samsung produceert de accu zelf, maar nadere informatie ontbreekt.

donderdag 5 december 2019

Unlimited abonnement KPN nu voor alle klante

Het Unlimited abonnement van KPN, dat tot voor kort alleen bedoeld was voor klanten die ook vaste diensten van KPN afnemen, is voortaan beschikbaar voor alle klanten.

Het Unlimited-abonnement kost 37,50 euro per maand voor mobile only-klanten bij een tweejarig contract.

Een éénjarig contract is 1 euro per maand duurder en voor een maandelijks opzegbaar contract betalen klanten 2,50 euro per maand extra.

Roamingdataverbruik Europa is vertienvoudigd

De hoeveelheid dataroaming binnen de EU is vertienvoudigd nadat in 2017 de extra kosten daarvoor werden afgeschaft. In de zomervakantieperiode van 2018 werd er twaalf keer zoveel data verstookt.

De cijfers komen uit een onderzoek van de Europese Commissie. Die is van mening dat de wetgeving rond roaming de komende jaren gehandhaafd moet blijven, omdat er geen grote veranderingen op de telecommarkt ophanden zijn. De huidige roamingwetgeving in de EU geldt tot juni 2022.

Samsung kondigt Galaxy A 2020 op 12 december aan


Samsung kondigt 12 december één of meerdere Galaxy A-telefoons uit de 2020-serie aan. Samsung Vietnam heeft een promofilmpje online gezet waarin die datum wordt genoemd.

In augustus verscheen er al informatie online over de camera's van de Galaxy A-toestellen. In totaal zouden er acht nieuwe Galaxy A-toestellen uitkomen.

De A-toestellen zijn iets goedkoper dan de Galaxy S-serie. Van de huidige serie is de A10 het goedkoopste model, die zo'n 128 euro kost.

Sony werkt aan compacte Xperia-smartphone

Sony werkt naar verluidt aan een compacte smartphone in zijn Xperia-lijn met een formaat van 13,8x6cm. De telefoon krijgt een 5,5 inch-scherm met een beeldverhouding van 21:9.

Als processor wordt de Snapdragon 665 van Qualcomm gebruikt.

Ook komt er een opvolger van de Xperia Z Ultra. Deze smartphone uit 2013 is 18x9cm groot.

dinsdag 3 december 2019

LG begint met uitrol Android 10-update voor G8 ThinQ

Android 10 is beschikbaar voor de LG G8 ThinQ, maar vooralsnog alleen in thuisland Zuid-Korea. De LG G8 ThinQ verscheen in februari van 2019 gepresenteerd en kwam met Android 9.0 Pie.

Android 10 introduceert een systeembrede donkere modus. Zo worden apps die hiervoor ondersteuning bieden automatisch aangepast. Ook kun je je beter focussen op je werk dankzij de Focus-modus. Daarmee kun je apps tijdelijk pauzeren, zodat je geen notificaties krijgt.

Huawei brengt Mate 30 Pro-smartphone zonder Google-diensten uit in Zwitserland

Huawei brengt de Mate 30 Pro over twee weken al uit in Zwitserland. Zonder Google-diensten aan boord. Zwitserland is het tweede land in Europa, na Spanje, waar de telefoon verkrijgbaar zal zijn.

Huawei vraagt 1100 Zwitserse frank, omgerekend ongeveer 1000 euro, voor de versie met 8GB geheugen en 128GB opslag.

Gebruikers zijn aangewezen op de eigen downloadwinkel App Gallery, met daarin 45.000 apps.

Proximus verhoogt databundels van Mobilus-klanten

Proximus verhoogt per 1 januari een aantal mobiele databundels. Mobilus S- of M-klanten krijgen maandelijks minstens 33 procent meer data dan nu. En Mobilus L-klanten ontvangen volgend jaar de helft meer data.

Mobilus M-klanten ontvangen per 1 januari een bundel van 8GB. Dat is nu nog 5GB.

Proximus past verder ook zijn Mobilus L-abonnement aan. Klanten beschikken vanaf 1 januari maandelijks over een bundel van 15GB, de helft méér dan de huidige 10GB.

iPod Clickwheel interface voor de iPhone


De iPod en zijn karakteristieke bedieningswijze via het zogeheten Clickwheel roept bij menigeen nostalgische gevoelens op. Daarom besloot ontwikkelaar Elvin Hu een app te bouwen die dit besturingselement nabootst op de iPhone, inclusief de iconische klikjes tijdens het draaien en de haptische feedback die in ons geheugen gegrift staat.

maandag 2 december 2019

Vodafone verhoogt downloadsnelheid

Vodafone heeft de downloadsnelheid van zijn 4G+ netwerk verhoogd naar 350Mbit/s. Voorheen kwam de snelheid niet boven de 250Mbit/s uit. Dochterbedrijf Hollandsnieuwe had de downloadsnelheid al eerder verhoogd van 150Mbit/s naar 250Mbit/s.

Het gaat overigens wel om de theoretische maximale snelheid. In de praktijk ligt de snelheid waarschijnlijk lager.

T-Mobile geeft aan dat zijn netwerk een maximale theoretische snelheid van 450Mbit/s heeft, hoewel de gemiddelde snelheid van 80Mbit/s bedraagt.

Motorola kondigt eerste smartphone met pop-upcamera aan

Lenovo-dochtermerk Motorola kondigt deze week zijn eerste smartphone met pop-upcamera aan. Telefoons van het merk gebruikten tot nu toe een inkeping in het scherm of een gat in het scherm voor de frontcamera.

Lenovo heeft een uitnodiging verstuurd voor een evenement in Brazilië komende woensdag en de afbeelding toont duidelijk een telefoon met pop-upcamera.

Volgens eerdere geruchten zou er een 32-megapixelcamera in het uitschuifbare gedeelte zitten. Aan de achterkant bevindt zich een 64-megapixelcamera zitten, naast een 8-megapixelcamera met ultragroothoeklens.

Slechts een klein deel van de Nederlanders wil 5G toestel kopen

Slechts een klein deel van de Nederlanders is van plan om direct actie te ondernemen – bijvoorbeeld door aankoop van een 5G-geschikte smartphone – zodra 5G-netwerken actief worden. Dat blijkt uit onderzoek van Telecompaper onder 1000 Nederlanders.

Een meerderheid van de Nederlanders is bekend met de komst van het 5G-netwerk. Slechts 13 procent is volledig onbekend met de opvolger van 4G. Het zijn vooral de senioren die vweinig weten over 5G, terwijl 16-35 jarigen vaker aangeven wel bekend zijn met de technologie.
85 procent van de Nederlanders die momenteel gebruikt van het 4G-netwerk is (zeer) tevreden over de snelheid hiervan (gemiddeld minimaal 40 Mbps download). Toch heeft 39 procent behoefte aan sneller mobiel internet.

Wanneer het echter aankomt op de investering die consumenten willen doen om daadwerkelijk gebruik te kunnen maken van het snellere 5G-netwerk, blijkt die bereidheid laag. Slechts 6 procent koopt direct een nieuwe 5G-smartphone, 2 procent wisselt direct van mobiele aanbieder wanneer de huidige aanbieder geen 5G aanbiedt. Vervolgens is er ook een grote groep die eerst afwacht en vervolgens (mogelijk) actie gaat ondernemen.

Ongeveer een derde van de Nederlanders is helemaal niet van plan een nieuwe 5G-smartphone te kopen of over te stappen van aanbieder.

Overigens loopt Nederland achter met de uitrol van 5G. De belangrijkste frequenties komen pas over twee jaar beschikbaar.

Slechts 7 procent van Nederlanders geeft aan zich veel zorgen te maken over de EM-(elektromagnetische) straling van dit nieuwe netwerk. Nog eens 27 procent maakt zich een beetje zorgen. Nederlander schatten andere gevaren hoger in als het gaat om een negatieve impact op de volksgezondheid.