vrijdag 28 september 2018

Apple wil LCD technologie nog even rekken

Met de nog te verschijnen iPhone XR introduceert Apple een nieuwe schermtechnologie: Liquid Retina. Dat zou het meest geavanceerde LCD-scherm zijn dat het ooit heeft gemaakt.

Het gaat om een 6,1-inch scherm met resolutie van 1.792 bij 828 pixels. Een stapje hoger ligt Super Retina, Apple’s term voor OLED-schermen met een pixeldichtheid rond 458 ppi.

Hoewel andere smartphonefabrikanten zoals Samsung snel zijn overgestapt naar OLED, probeert Apple de toepassing van LCD-schermen nog een aantal jaren te rekken. Niet zonder reden, want deze schermen zijn flink goedkoper. Vandaar de XR ook honderden euro's goedkoper is dan de twee eerder gelanceerde XS toestellen.

Passagier wil best betalen voor Wifi aan boord

Passagiers willen best betalen voor het gebruik van Wifi aan boord van een vliegtuig, zo blijkt uit onderzoek van de Zwitserse zakenbank Credit Suisse. 58 procent van de ondervraagde Amerikanen, Europeanen en Aziaten zegt in een onderzoek geld over te hebben voor Wifi op de korte vlucht. Op de langere vluchten is dat 71 procent. Voor de korte vlucht wordt gemiddeld 4 euro genoemd, voor lange vluchten zo'n 6 euro. Routehappy, een bureau dat jaarlijks onderzoek doet naar het aanbod van Wifi aan boord van een toestel, telde begin dit jaar al 82 luchtvaartmaatschappijen die tegen betaling internet aanbieden.

donderdag 27 september 2018

Panasonic lanceert robuuste Android tablet

Panasonic heeft zijn nieuwste robuuste Android tablet geïntroduceerd voor mobiele werknemers. De Toughbook FZ-L1 tablet van Panasonic, met zijn 7-inch beeldscherm en optionele barcodescanner, is geschikt voor een groot aantal activiteiten in sectoren zoals retail, horeca, productie, transport en logistiek.

De Toughbook FZ-L1 tablet van Panasonic met geïntegreerde barcodescanner is dun en licht: het apparaat weegt slechts 480 gram, maar is robuust genoeg om aan alle zakelijke eisen te voldoen. Het apparaat is beschikbaar in een enkel Wifi-versie voor werknemers die in binnenomgevingen werken, of kan optioneel worden uitgerust met spraak- en data-communicatie voor veldmedewerkers.

De Toughbook FZ-L1 tablet kost 1166. De 4G- en datacommunicatie-versie heeft een adviesprijs van 1530 euro. Beide apparaten zullen in heel Europa verkrijgbaar zijn met een standaard garantie van 3 jaar.

Microsoft Surface Laptop 2: goud wordt vervangen door zwart

Microsoft zal op 2 oktober vermoedelijk nieuwe Surface-apparaten tonen. Daaronder de Surface Laptop 2. De gouden versie wordt vermoedelijk vervangen door een zwart model, de andere drie kleuren bordeaux, blauw en grijs zijn naar verluidt gelijk gebleven. Wel is de hardware uiteraard vernieuwd, met een upgrade naar de achtste generatie Intel processoren.

Geen drie camera's in Oneplus 6T

De OnePlus 6T krijgt mogelijk toch geen drie camera’s achterop. Een gelekte foto van het onaangekondigde toestel toont slechts een dubbele lens.

Daarmee zou het toestel dus niet verschillen van de vorige versie van de smartphone. Bronnen beweerden eerder nog dat de 6T drie camera's achterop zou krijgen.

De OnePlus 6T lijkt wel iets groter te zijn dan zijn Het  toestel krijgt vermoedelijk een 6,4 inch-scherm.

Teasers vanuit OnePlus suggereren dat de smartphone op 17 oktober wordt gepresenteerd.

woensdag 26 september 2018

4,4 miljard mensen hebben toegang tot mobiel breedband

Eind dit jaar zullen 4,4 miljard mensen toegang hebben tot mobiel breedband, 1,1 miljard meer dan bij de laatste meting van VN-organisatie International Telecommuncation Union drie jaar geleden.

Ruim de helft van de wereldbevolking heeft daarmee toegang tot (mobiel) internet. Het andere deel woont in afgelegen gebieden en daar zal de groei ook de komende jaren zeker niet snel gaan.

Er zijn landen bij met een penetratie van 100 procent, wat wil zeggen dat nagenoeg iedereen daar een mobiel apparaat heeft. In Macao (China) telde de ITU maar liefst 322 mobiele breedband abonnementen per 100 inwoners, daar is het gebruik van duosims hoger. In Nederland is het gemiddelde 90 abonnementen per 100 inwoners.

'Nederland heeft beste 4G-dekking van Europa'

Nederland is het eerste Europese land met meer dan 90 procent 4G-dekking. Dat blijkt uit een rapport van telecomanalist OpenSignal. De vier aanbieders (KPN, T-Mobile, Vodafone en Tele2) hebben stuk voor stuk een dekking van minimaal 90 procent, waarbij Tele2 met 93,24 procent de beste dekking heeft. Voor KPN ligt dat lager, op 'slechts' 90,31 procent. Wel constateert OpenSignal dat de groei in 4G-snelheden de afgelopen maanden is afgeremd.

'Ontwerp antennes iPhone XS-modellen leidt tot verminderd bereik'

Klachten over beperkt bereik van Wifi of 4G bij de iPhone XS en XS Max lijken niet uit de lucht gegrepen. Het ontwerp van de antennes van de toestellen leidt ertoe dat het bereik van de nieuwe iPhones mogelijk tegenvalt, zo claimt een expert op basis van testdata van keuringsinstantie FCC. Volgens het blog WiWavelength kan het liggen aan de antenneversterking van de iPhone XS en XS Max. Die scoort minder dan bij andere smartphones.

dinsdag 25 september 2018

Samsung kondigt Galaxy J6+ en J4+ aan

Samsung kondigt de Galaxy J6+ en J4+ aan. De toestellen zijn vanaf begin oktober verkrijgbaar en vormen een uitbreiding op Samsungs betaalbare J-serie. De nieuwe smartphones zijn uitgerust met tal van functies die ook op de flagship smartphones van Samsung te vinden zijn.

De Galaxy J6+ en J4+ hebben een glasachtige achterkant waarmee het design volgens Samsung een nieuwe dimensie krijgt. De ergonomisch afgeronde randen zorgen voor een premium look.

De Galaxy J6+ en J4+ hebben gezichtsherkenning waarmee je je smartphone snel en gemakkelijk ontgrendelt. Daarnaast biedt de Galaxy J6+ een vingerafdrukscanner aan de zijkant.

Op de Galaxy J6+ zit een 13 MP camera aan de achterzijde en een 8 MP Dual Camera aan de voorkant, terwijl de Galaxy J4+ een 5 MP Dual Camera heeft. De Galaxy J6+ en J4+ hebben een groter F 1.9 diafragma aan de achterzijde. De floating shutter-functie is ideaal om snel met één hand te fotograferen.
De Galaxy J6+ heeft 3 GB RAM en 32 GB geheugen, terwijl de Galaxy J4+ over 2 GB RAM en 32 GB beschikt. Beide smartphones hebben met een microSD card een intern geheugen tot 256 GB.

De nieuwe Galaxy J6+ verschijnt in de kleuren zwart, grijs en rood en is verkrijgbaar vanaf  239 euro. De Galaxy J4+ verschijnt in de kleuren zwart, roze en goud en is verkrijgbaar vanaf 189 euro. Beide toestellen zijn vanaf begin oktober verkrijgbaar.

Consumenten laten zich massaal online volgen

Consumenten lekken continu allerlei informatie via hun telefoon, tablet en pc. Dit blijkt uit een enquête van de Consumentenbond, die de grootste lekken op een rij zette.

De Consumentenbond vroeg 1800 consumenten om hun privacy-instellingen te checken. Uit de antwoorden komt naar voren dat het merendeel van de consumenten zich op de voet laat volgen door allerlei commerciële partijen. Zo heeft 95 procent geen adblocker op zijn smartphone geïnstalleerd en 81 procent niet op zijn pc. En bij 87 procent van de Android-telefoons met een Facecook-app deelt de app continu de locatie met Facebook, ook als de app niet in gebruik is.

Uit de enquête bleek ook dat veel respondenten geen unieke wachtwoorden gebruiken voor verschillende diensten, terwijl dit zeker voor e-mailaccounts, bankzaken en webwinkelaccounts veel risico’s met zich meebrengt. Consumenten zijn door hergebruik van wachtwoorden kwetsbaar voor hackers.

Roamingkosten keren mogelijk terug in Verenigd Koninkrijk na Brexit

Na de Brexit zouden de roamingkosten in Engeland weer kunnen terugkeren. De Britse overheid werkt met mobiele aanbieders aan een overeenkomst over gratis roaming na de Brexit, maar of die er ook echt komt is de vraag. Mocht er geen overeenkomst komen, dan stellen de Britten een maximaal bedrag in dat betaald moet worden na veel roamen. Dat bedrag is vastgesteld op 45 pond per maand (omgerekend 50 euro).

Travel minibus met Wifi

Langs de paradijselijke stranden van Thailand, door de rijstvelden van Vietnam of op de slingerende bergwegen van Sri Lanka. Even appen. Even op Instagram. Internettoegang is niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven, maar op reis is dat een heel ander verhaal. 333travel speelt in op deze trend en geeft minibussen een digitale dimensie. Zo kunnen vakantiegangers hun tijd tijdens een reis optimaal indelen en benutten.

maandag 24 september 2018

Moments lanceert oplaadcase voor iPhone X(S)

Moment, bekend van een anamorfische cameralens, lanceert zijn eerder aangekondigde oplaadcase die voorzien is van het MFi-keurmerk. De oplaadcase is ontworpen voor de iPhone X, maar ook iPhone XS past erin. De case heeft een ingebouwde Lightning-ingang. Daarmee kan je je iPhone opladen met de kabel van Apple zelf.

Ook Huawei komt met vouwbare smartphone

Ook het Chinese Huawei wil niet achterblijven en onthult dat het in navolging van Samsung ook werkt aan een vouwbare smartphone. Het zou geen jaar meer duren voordat we een dergelijk toestel kunnen kopen. Het is alleen de vraag of Huawei Samsung voor kan zijn. Dat laatste bedrijf zou mogelijk al binnen enkele maanden een vouwbare smartphone willen demonstreren. Waarmee niet is gezegd dat die dan ook meteen te koop is. 

vrijdag 21 september 2018

Tienjarigen Dantumadiel, Dongeradeel en Kollumerland krijgen Micro:bit

Alle kinderen in Dongeradeel die tien werden tussen september 2017 en 2018 kregen van de Bibliotheek, de gemeente en Kabelnoord een Micro:bit cadeau, een mini-computer waarmee ze kunnen programmeren, spelletjes spelen en muziek, robots of apps maken.

Goed nieuws voor alle kinderen uit buurgemeenten Dantumadiel en Kollumerland: vanaf oktober zijn er ook feestjes in hun gemeente, mét Micro:bit natuurlijk. Ook in Dongeradeel gaat het project, dat als pilot is gestart, nog een jaar door.

Na het succes van de Micro:bit in Dongeradeel, heeft de Bibliotheek ook de buurgemeenten benaderd. Ook zij willen de digitale geletterdheid bevorderen. Na de zomer ontvangen daarom alle kinderen uit Dongeradeel, Dantumadiel en Kollumerland die tien worden, in de maand dat ze jarig zijn een uitnodiging van de burgemeester. Op vertoon van de uitnodiging krijgen ze toegang tot het verjaardagsfeestje in de Bibliotheek. Daar is taart, er hangen slingers en ballonnen én het cadeau staat er op ze te wachten: een Micro:bit.

General Mobile presenteert GM9 Pro

De Turkse fabrikant General Mobile heeft een nieuw Android One-toestel geïntroduceerd. Met OLED-scherm van 6 inch, vlotte hardware en een dubbele camera aan de achterkant. Onder de motorkap zit een Snapdragon 660-chip, dezelfde processor die bijvoorbeeld ook in de Nokia 7 Plus en Xiaomi Mi A2 zit. Daarnaast is 4GB aan werkgeheugen, 64GB aan opslag en een flinke 3800 mAh-accu aanwezig.

De GM9 Pro draait nu nog op Android 8.1 (Oreo), maar wordt waarschijnlijk snel bijgewerkt naar het nieuwe Android 9.0 (Pie). Tegen die tijd zal het toestel vermoedelijk ook in Nederland te koop zijn.

Mobiele telefoon minder vaak beveiligd dan computer

Mobiele telefoongebruikers hebben naar eigen zeggen minder vaak beveiligingssoftware op hun toestel dan computergebruikers. Bijna een kwart van de ondervraagden zegt dat de mobiel helemaal geen beveiliging heeft, een even groot deel zegt niet te weten of de mobiel is voorzien van een vorm van beveiliging. Dit blijkt uit de Cybersecuritymonitor 2018 van het CBS.

In 2017 gaven negen op de tien computergebruikers aan dat hun computer is voorzien van een vorm van beveiligingssoftware, zoals een antivirusprogramma of een firewall. Bij de mobieletelefoongebruikers is dat iets meer dan de helft (52 procent). Bijna een kwart (24 procent) zegt helemaal geen beveiligingssoftware op het apparaat te hebben.

Van de computergebruikers geeft 4 procent aan dat er op de machine geen beveiligingssoftware draait.

Van de personen met een mobiele telefoon zei in 2017 bijna een kwart (24 procent) niet te weten of het apparaat is voorzien van enige vorm van beveiligingssoftware. Van de personen met een computer gaf 7 procent aan dit eigenlijk niet te weten.

donderdag 20 september 2018

Xiaomi kondigt Mi 8 Pro aan

Xiaomi heeft een dezer dagen de Mi 8 Pro aangekondigd, de internationale versie van de Mi 8 Explorer Edition met optionele halftransparante achterkant, 3D-gezichtsherkenning en een vingerafdrukscanner achter het scherm.

Of en wanneer dit toestel in Europa verschijnt, is nog niet duidelijk.

Behalve de Mi 8 Pro kondigde Xiaomi ook de Mi 8 Lite aan, ook wel bekend als de Mi 8 Youth. Die gaat op 25 september in de verkoop.

Samsung onthult Galaxy A7

Samsung heeft donderdag de Galaxy A7 aangekondigd. De smartphone heeft op de achterkant drie cameralenzen.

De voornaamste cameralens heeft een resolutie van 24 megapixels. Daarnaast is er camera met een beeldhoek van 120 graden en een resolutie van 8 megapixels. Een derde camera, met een resolutie van 5 megapixels, werkt samen met de primaire camera voor het bokeh-effect.

Ook met de selfiecamera van 24 megapixels kan het bokeh-effect worden gemaakt.

De A7 heeft verder een OLED-scherm van 6 inch en een resolutie van 1.080 bij 2.220 pixels.

In Nederland is het toestel te koop in de kleuren zwart, blauw en goud voor 349 euro.

Kwetsbaarheid laat iOS opnieuw opstarten

Een beveiligingsonderzoeker heeft een kwetsbaarheid in iOS en macOS gevonden. Bij het aanklikken van een link kunnen de systemen vastlopen en opnieuw opstarten. Dat kan met een simpele CSS-code. Bij macOS heeft loopt enkel een browsertab kort vast, maar blijft het systeem wel gewoon draaien. De onderzoeker heeft Apple van de kwetsbaarheid op de hoogte gesteld, maar die moet nog actie ondernemen.

Samsung kondigt in oktober onbekend Galaxy-apparaat aan

Samsung kondigt op 11 oktober een vooralsnog onbekend Galaxy-apparaat aan. De uitnodiging van de aankondiging vermeldt weinig details van het toestel, alleen de tekst '4x fun' in een groenblauw lettertype. Die tekst zou kunnen verwijzen naar het aantal camera's op de achterkant van het toestel, mogelijk wordt dat een midrange Galaxy A-toestel. De eerste daarvan zou dit jaar nog verschijnen. De groenblauwe kleur doet bovendien denken aan de kleurstelling van een van de standaardwallpapers uit Galaxy A-telefoons.

LG kondigt V40 ThinQ-smartphone 3 oktober aan

LG gaat zijn V40 ThinQ smartphone 3 oktober aankondigen. Het wordt een toestel met maar liefst vijf camera's. Renders van het toestel verschenen onlangs al op internet. Die tonen drie camera's aan de achterkant en twee aan de voorkant.

De V40 ThinQ wordt de opvolger van de V30 van vorig jaar. Die had twee camera's aan de achterkant, waarvan een met f/1.6-lens.

Geen ondersteuning voor ingebouwde simkaart in iPhone XS

De grote Nederlandse telecomaanbieders hebben vooralsnog geen concrete plannen om de in smartphones ingebouwde simkaart, de eSIM, te ondersteunen. De eSIM zit onder meer in de nieuwe iPhones.

Met een eSIM kunnen gebruikers van aanbieder wisselen zonder daarvoor een nieuwe fysieke simkaart te ontvangen. Ook kunnen ze twee telefoonnummers naast elkaar gebruiken.

Vodafone en KPN laten aan Nu.nl weten vooralsnog geen concrete plannen te hebben om eSIM te ondersteunen. Een woordvoerder van T-Mobile zegt dat de markt voor eSIM vooralsnog te klein is.

maandag 17 september 2018

Apple geeft iOS 12, watchOS 5 en tvOS 12 vrij

Apple heeft zojuist iOS 12, watchOS 5 en tvOS 12 vrijgegeven, de systeemsoftware voor iPhones, iPads, Apple Watch en Apple TV. Volgende week maandag verschijnt ook de nieuwe versie van macOS Mojave.

De Golden Master versies van iOS 12 en tvOS 12 waren al enkele dagen beschikbaar voor ontwikkelaars.

De nadruk bij iOS 12 ligt vooral op verbeterde snelheid en stabiliteit en minder op nieuwe functies. De camera start volgens Apple tot 70 procent sneller, het toetsenbord reageert tot 50 procent sneller. Apps starten twee keer zo snel, ook als je meerdere tegelijk gebruikt.

Android 9 Pie voor P20 en Mate 10

Huawei maakt Android 9 'Pie' beschikbaar voor in elk geval de Huawei P20. De Mate 10 zal snel volgen. Het is alleen nog niet bekend wanneer de updates precies zullen verschijnen voor deze telefoons. Ook de Mate 10 Porsche Design, Mate RS Porsche Design. Honor 10, Honor V10 en de Honor Play zullen updates ontvangen. Vreemd genoeg is er geen informatie of de P20 Lite, P20 Pro en Mate 10 Pro de update zullen ontvangen.

Tientallen klachten over reparatiebedrijf Dynafix

Het reparatiebedrijf Dynafix uit het Limburgse Nuth, dat inmiddels een groot deel van de telecomsector als klant heeft, heeft een slechte online reputatie, ook op meldpunten zoals Klachtenkompas van de Consumentenbond.

Inclusief de klachten die rechtstreeks bij het Service-en Adviescentrum van de Consumentenbond binnenkomen zijn er alleen al dit jaar zo’n honderd klachten over Dynafix. Opvallend veel, stelt de bond en het zou wel eens het topje van de ijsberg kunnen zijn omdat veel consumenten niet een klacht insturen.

Een opvallend groot deel van de klachten gaat gaat over de afwijzing door Dynafix om onder garantie te repareren, omdat er zogenaamd val-, druk- of waterschade is geconstateerd of omdat onbevoegden in het toestel hebben gezeten, althans volgens Dynafix. Vervolgens worden de toestellen vastgehouden (‘gijzelen’) totdat er wordt betaald: voor onderzoekskosten om je eigen niet-gerepareerde toestel terug te krijgen of voor een peperdure reparatie die bij een ander reparatiecentrum aanzienlijk goedkoper zou zijn. Een derde optie die je als klant krijgt is het afstaan van je toestel ter vernietiging. Dat mag kosteloos, dat dan weer wel.

Apple schrapt bijgeleverde koptelefoonadapter

Apple levert geen Lightning naar mini jackadapter meer bij zijn iPhones. Die is nog wel los te koop.

De vorige week gepresenteerde iPhone XS, XS Max en XR hebben geen ingebouwde mini jack voor koptelefoons.

Maar ook de modellen van de iPhone 7 en 8 worden voortaan  zonder zo'n adapter geleverd, blijkt uit de productpagina's van de Apple Store.

De prijs van een los kabeltje gaat van 9 naar 10 euro.

vrijdag 14 september 2018

Google repareert 50 lekken in Android

Google heeft deze maand niet minder dan vijftig kwetsbaarheden in Android verholpen, waaronder elf die als ernstig zijn aangemerkt. Voor eigenaren van Pixel-toestellen heeft Google een apart beveiligingsbulletin uitgebracht waarmee 15 beveiligingslekken worden gedicht. De beveiligingslekken zijn onder andere aanwezig in NFC, de WLAN HOST, audio en kernel.

AirPower lijkt er niet meer te komen

Niet aangekondigd door Apple: de draadloze oplader AirPower. Apple blijkt nu vrijwel alle verwijzingen naar de AirPower van de website te hebben gehaald. Alweer een jaar geleden kondigde Apple de AirPower aan, gelijktijdig met de iPhone X. Het moest een alles-in-een oplaadplank worden voor je iPhone, Apple Watch en AirPods. Het is nog steeds mogelijk dat de AirPower opeens weer opduikt, maar op korte termijn hoeft niets meer verwacht te worden.

Evenement in Frankrijk wijst op komst van Pixel 3-smartphones in heel Europa

Google houdt op 9 oktober in Frankrijk een evenement gelijktijdig met de Pixel presentatie in New York. Pixel-telefoons waren nog niet te koop in Frankrijk. Tot nu toe waren de Pixel-smartphones van Google alleen officieel te koop in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Het vermoeden bestaat dat de Pixel ook wel eens in meer landen verkrijgbaar zal worden. Een bron van 9to5google stelt dat de Pixel 3-smartphones in 'de meeste landen met Google Assistant-taalondersteuning' uitkomen.

donderdag 13 september 2018

Motorola’s eerste Android Go-toestel nu in Nederland te koop

De Motorola Moto E5 Play is vanaf deze week in Nederland verkrijgbaar. Het goedkope toestel draait op Android Go.

Een losse Moto E5 Play is er al vanaf 99 euro. Het toestel is vooralsnog niet verkrijgbaar in combinatie met een abonnement.

De Moto E5 Play heeft degelijke hardware. Het 5,8 inch-scherm is groot, maar heeft een wat lagere resolutie van 960 bij 480 pixels. Achterop zit een 8 megapixel-camera, voorop een 5 megapixel-camera.

Samsung smartphones vanaf vandaag extra uit te breiden met 512 GB

De smartphones van Samsung zijn voortaan te gebruiken met 512 GB aanvullend geheugen. Met een 512 GB micro SD-kaart in de Samsung Galaxy S7/S7+, S8/S8+, S9/S9+ of Galaxy Note8 wordt de hoeveelheid content die je kunt opslaan 'bijna onbegrensd'.

Met de mogelijkheid om 512 GB geheugen toe te voegen, vergroot Samsung het geheugen van de Galaxy S7/S7+ (standaard 32 GB), Galaxy S8/S8+/S9/S9+ en Note8 (standaard 64 GB) significant.

De Samsung Evo Plus microSD-kaart met 512GB geheugen is vanaf medio oktober verkrijgbaar voor een verkoopadviesprijs van 249,99 euro.

woensdag 12 september 2018

Apple lanceert drie nieuwe iPhones

Zoals verwacht heeft Apple vanavond nieuwe iPhones aangekondigd, elk met het uiterlijk van de iPhone X, waaronder een extra groot model van 6,5 inch. De namen waren ook al uitgelekt: iPhone Xs, iPhone Xs Max en iPhone Xr.

Het kleinste dure model met 5,8-inch scherm is vergelijkbaar met de bestaande iPhone X. De grootste iPhone heeft een 6,5 inch scherm. Beide hebben ondersteuning voor Dolby Vision en HDR10. De inkeping is gebleven.

De iPhone X heeft een rating van IP68 en is daarmee waterbestendiger dan het vorige model. De nieuwe chip is de A12 Bonic.

De iPhone Xs biedt ook nu weer innovaties op fotografiegebied. Apple noemt geavanceerde dieptesegmentering met behulp van de Neural Engine, Slimme HDR voor het maken van uiterst gedetailleerde foto’s met een hoog dynamisch bereik, geavanceerde bokeh-kwaliteit in portretfoto’s en een dynamische scherptediepte die de gebruiker kan aanpassen in de Foto’s-app.

De 6,1 inch 'budget'-iPhone is verkrijgbaar in de kleuren grijs, wit, donkerblauw, rood en oranje. De iPhone XR heeft een 12-megapixel groothoeklens met diafragma van f/1.8. De geheel vernieuwde sensor zorgt volgens Apple voor snellere autofocus, terwijl de verbeterde pixeltechnologie de nauwkeurigheid van het beeld en de foto- en videoperformance bij weinig licht optimaliseert.

De iPhone Xr is eind deze maand verkrijgbaar in 64-GB, 128-GB en 256-GB modellen in het wit, zwart, blauw, geel, koraal en (PRODUCT)RED vanaf 859 euro.  

Mini Dock met Thunderbolt 3

Elgato heeft een nieuwe Thunderbolt 3 Mini Dock ontwikkeld. Qua aansluitingen vind je naast Thunderbolt 3 HDMI 2.0, USB 3.0 en Gigabit Ethernet. Hiermee kunnen twee 4K-schermen met 60 Hz worden aangestuurd. De Mini Dock van Fremont is geschikt voor zowel Windows- als Mac-gebruik, zolang Thunderbolt 3 maar aanwezig is en het besturingssysteem bij de tijd is.

iPhone 7 blijft vooralsnog de populairste iPhone

Niet de vorig jaar verschenen iPhone 8, maar de iPhone 6 en 7 zijn de meest gebruikte iPhones. Marktvorser Mixpanel maakte deze gegevens bekend aan de vooravond van de presentatie van de nieuwe iPhones vanavond.

Het marktaandeel van de iPhone 8 en 8 Plus schommelt rond de 7 procent, maar de iPhone 7 haalt nog makkelijk de 17 procent en de iPhone 6 ruim 10 procent. Wel is de iPhone X populairder dan gedacht, met 12 procent marktaandeel.

De verwachting is dat consumenten zullen overstappen op een van de drie nieuwe modellen die vanavond worden gepresenteerd. De drie modellen krijgen naar verluidt alledrie het uiterlijk van de iPhone X, dus met inkeping, maar dan zonder het extreme prijskaartje dat er vorig jaar nog aan hing.

Vijf cameralenzen in nieuwe Nokia telefoon

Een gelekte foto van een nieuwe Nokia-telefoon toont niet minder dan vijf lenzen op de achterkant. De camera's zouden zijn gemaakt door de Duitse lensfabrikant Zeiss. Naast een flitser is er ook een lichtsensor te zien.

Een paar weken geleden kocht merkhouder HMD het PureView-merk van Microsoft. Dit merk werd gebruikt voor de camera's met zeer veel megapixels die Microsoft in zijn toestellen stopte.

‘Vanaf 2019 ook USB-C-naar-Lightning-kabels van derden’

Accessoiremakers mogen van Apple straks ook USB-C-naar-Lightning-kabels maken. Vanaf volgend jaar komen deze kabels op de markt. Deze kabel komt vooral van pas als je je iPhone of iPad wil opladen via een MacBook met USB-C, maar ook als je gebruik wil maken van iPhone-snelladen. Tot op de dag van vandaag mag alleen Apple deze kabel maken, maar dat gaat dus veranderen. Alleen ontwikkelaars die aangesloten zijn bij het MFi (Made for iPhone)-programma mogen van Apple kabels en andere accessoires maken die geschikt zijn voor iOS-toestellen.

dinsdag 11 september 2018

Honor telefoon krijgt 7,12 inch-scherm

Huawei-dochterbedrijf Honor heeft de 8X Max aangekondigd, zijn eerste smartphone met een 7,12 inch-scherm. Dat scherm heeft een druppelvormige inkeping bovenin het scherm. De bezel aan de boven- en onderkant komt uit op 14 millimeter.

De Honor 8X Max komt voorlopig alleen uit in China voor een prijs van 1499 yuan, omgerekend 188 euro. Over de verkrijgbaarheid buiten China zijn geen details bekend.

Keurmerk voor stevige smartphones die vijf jaar updates krijgen

Google is begonnen met het eerder aangekondigde Enterprise Recommended-programma, waarbij fabrikanten vijf jaar lang beveiligingsupdates beloven voor Android smartphones. Ook moeten ze beloven minimaal één upgrade naar een nieuwe versie van Android uit te brengen. Vooralsnog komen alleen stevige zakelijke smartphones in aanmerking. Vandaar Google ook eisen stelt aan de waterdichtheid. 

iOS 11 staat nu op 85 procent van de toestellen

iOS 12 staat alweer voor de deur, maar iOS 11 staat nu op 85 procent van de iPhones en iPads, zo blijkt uit data op de website van Apple. Een percentage van 100 procent is overigens niet haalbaar, omdat er altijd mensen zullen zijn met oudere toestellen. Slechts 10 procent draait nog op iOS 10 en 5 procent heeft een nog oudere iOS-versie. Afgelopen april was 76 procent van de gebruikers echter al overgestapt naar iOS 11.

maandag 10 september 2018

Linux-smartphone van Purism vanaf april 2019 beschikbaar

De langverwachte Librem 5-smartphone zal in april 2019 uitkomen. Dat is een paar maanden later dan gepland.

Fabrikant Purism heeft eind 2017 een bedrag van 1,5 miljoen dollar opgehaald met crowdfunding en beloofde toen dat het toestel in januari 2019 leverbaar zou zijn.

Het uitstel heeft te maken met twee bugs in de i.MX 8-processor van NXP die Purism gebruikt voor zijn smartphone.

Geen updates meer voor Galaxy S6 Edge+

Er komen mogelijk geen toekomstige beveiligingsupdates meer voor de Galaxy S6 Edge+. De S6 Edge+ is samen met de Galaxy Note 5 van de lijst met ondersteunde toestellen verdwenen. De S6 en S6 Edge verdwenen eerder dit jaar al van die lijst. De Galaxy S6 kreeg overigens nog de beveiligingsupdate van juni.

vrijdag 7 september 2018

Samsung: ‘Meer nieuwe features voor midrange smartphones’

Samsung gaat voortaan innovaties niet meer exclusief reserveren voor zijn duurste smartphones. Ook de midrange toestellen zoals de Galaxy A-serie komen aan de beurt. Dat vertelde DJ Koh, topman van Samsungs smartphonetak, in een interview met de Amerikaanse tv-zender CNBC. Het eerste resultaat krijgen we nog dit jaar te zien in de vorm van een goedkopere Galaxy-telefoon. Koh wil nog niet zeggen over welke nieuwe technieken dit toestel beschikt.

Grootste Apple Premium Reseller eind dit jaar naar The Wall Utrecht

Apple Premium Reseller Amac opent eind dit jaar een groot filiaal in de kop van The Wall Utrecht, het markante koop- en belevingscentrum langs de snelweg A2. Naast de nieuwe winkel komen ook alle landelijke faciliteiten voor ondersteuning, logistiek en reparatie van Amac onder het dak van The Wall Utrecht. Het nieuwe Amac-filiaal gaat 6.200 vierkante meter beslaan, tien procent van het 62.000 vierkante meter tellende winkelcentrum.

De transactie kwam tot stand door BNP Paribas Real Estate in samenwerking met vastgoedondernemer Frank van Kessel. Amac werd bijgestaan door Ron Metz van Metz Vastgoed.

Amac werd in maart 2017 met de overname van iCentre in één klap de grootste Apple Premium Reseller van Nederland. Het bedrijf heeft inmiddels 46 filialen verspreid over het land.

Samsung Galaxy Note 9 lastig te repareren

De Samsung Galaxy Note 9 krijgt goede kritieken, al zijn de reparateurs bij iFixit wat minder tevreden. Smartphones worden steeds moeilijker om (zelf) te repareren, en de Galaxy Note 9 haalt bij de bekende reparatie-experts net een onvoldoende. Wel heeft Samsung voor standaard Philips schroefjes gekozen, waardoor je geen speciale of zeldzame schroevendraaiers hoeft te kopen. Het wordt echter wat lastiger wanneer de batterij moet vervangen worden. Die is namelijk vrij sterk vastgelijmd waardoor het vervangen ervan onnodig lastig wordt.

woensdag 5 september 2018

Nubia Alpha: een smartphone voor om je pols

Er wordt al jaren gesproken over flexibele displays en schermen die zich om je pols vouwen, maar inmiddels lijkt het dan toch echt te gaan gebeuren. Op de IFA gadgetbeurs in Duitsland werd namelijk de Nubia Alpha onthuld, een buigbare smartphone met een nog niet eerder vertoonde form-factor.

Samsung kondigt in november buigbare smartphone aan

Samsung zal in november zijn eerste buigbare smartphone onthullen op zijn ontwikkelaarscongres. Dat heeft een topman van de Zuid-Koreaanse fabrikant gezegd tegen een Amerikaanse tv-zender.

Er gaan al jaren geruchten over een buigbare smartphone van Samsung. De fabrikant heeft een tijdje een uitklapbare smartphone in ontwikkeling gehad onder de naam Project Valley, ten tijde van de Galaxy S6, maar daar is het bij gebleven.

Sharp kondigt Aquos D10 aan

Sharp presenteerde tijdens de IFA in Berlijn drie smartphones voor de Europese markt. Naast de eerder aangekondigde Aquos B10 en C10 komt de Aquos D10 uit, een toestel met dunne schermranden en een inkeping aan de bovenkant.

Deze D10 is met zijn adviesprijs van 399 euro gelijk ook het duurste en meest uitgebreide model. Hij wordt geleverd met een Snapdragon 630 processor,  4GB RAM en 64 GB opslag.

De telefoon komt uit met Android 8.0 met daaroverheen een skin van Sharp.

Google vernieuwt ontwerp internetbrowser Chrome

Google heeft het ontwerp van zijn internetbrowser Chrome aangepast. Ook zijn enkele nieuwe functies toegevoegd, waardoor het gebruik eenvoudiger moet worden.

Zo kan de browser zelf wachtwoorden voor onlinediensten verzinnen. De adresbalk geeft nu direct antwoord op bepaalde zoektermen, zonder dat de gebruiker de zoekterm daadwerkelijk invoert. Daarnaast biedt Google gebruikers meer mogelijkheden om Chrome te personaliseren.

De vernieuwingen gelden niet alleen voor de desktop, ook de Android browser is aangepast. 

dinsdag 4 september 2018

Asus lanceert een nieuwe lijn ZenBook-laptops

Asus lanceert een nieuwe lijn ZenBook-laptops met schermformaten van 13,3-, 14- en 15,6 inch. Alle varianten hebben dunne schermranden en zijn voorzien van het zogenaamde ErgoLift-ontwerp, waarbij het toetsenbord iets omhoog komt als de laptop wordt opengeklapt. Dat zorgt voor betere koeling van de componenten.

Alle uitvoeringen worden geleverd met de Core i5-8265U of de Core i7-8565U processor.

Wanneer de laptops verkrijgbaar zijn en tegen welke prijs, is nog niet bekendgemaakt.

Acer brengt 15,6 inch-laptop uit

Acer lanceert in november een 15,6 inch-laptop die minder dan een kilogram weegt. De Swift kost 1099 euro.

Er komen configuraties met maximaal 16GB ram en 1TB aan ssd-opslag, bestaande uit twee ssd's van 512GB. De fabrikant belooft een accuduur van tien uur.

De nieuwe Swift 5 is de opvolger van de gelijknamige laptop die Acer dit jaar uitbracht.

Brandgevaar bij laptopadapters Toshiba

Toshiba is een terugroepactie begonnen voor bepaalde adapters die zijn verkocht met laptops tussen 2009 en 2011. Het gaat om modellen met twee pinnen; die zijn brandgevaarlijk. Exemplaren met drie pinnen leveren geen risico op. Gebruikers kunnen op een webpagina handmatig het onderdeelnummer en het serienummer van hun adapter invoeren om te controleren of deze bij de productgroep hoort die risico oplevert.