vrijdag 30 december 2016

'Apple verlaagt productie iPhone 7'

Apple verlaagt de productie van de iPhone 7 voor het eerste kwartaal van 2017. Dat meldt Nikkei Asian Review, die zich baseert op bronnen bij toeleveranciers. Hetzelfde gebeurde een jaar geleden ook al met de iPhone 6S.

Naar verluidt wil Apple de productie met 10 procent terugschroeven. Vreemd genoeg zou Apple volgens dezelfde krant ook kampen met een tekort aan camerasensoren voor de 7 Plus. Daardoor zou Apple niet aan de vraag kunnen voldoen.

Apple verkocht dit jaar aanzienlijk minder iPhones, maar de hoop was dat met de iPhone 7 het herstel zou kunnen worden ingezet. 

Volgend jaar mogelijk drie HTC smartphones

HTC geeft niet op. Ook volgend jaar komen er naar verluidt drie nieuwe smartphones, waarvan er een tijdens een persconferentie op 12 januari worden aangekondigd. Deze telefoon krijgt een 5,5 inch-scherm naast een 13 megapixel-camera.

Het tweede toestel is waarschijnlijk, de HTC 11, wordt mogelijk rond het Mobile World Congress gelanceerd.

Een derde HTC-smartphone krijgt een groter scherm dan de andere telefoons. Specificaties van dit toestel zijn nog niet gelekt.

Microsoft Windows 10 krijgt blauw licht filter

De volgende update van Windows 10 krijgt een blauw filter, waardoor het slaapritme niet wordt verstoord als men 's avonds laat nog achter de laptop of tablet zit. Verschillende smartphone- en monitorfabrikanten hebben hierdoor al functies ingebouwd. De kleurtemperatuur kan straks handmatig worden aangepast.

Een Gouden Trump mobiel

Nu Donald Trump aan de macht komt, wil je natuurlijk ook een Trump mobiel. Trump is dol op goud en dat is deze smartphone ook. Die wordt op maat wordt afgewerkt voor klanten en is voorlopig alleen verkrijgbaar bij Goldgenie, een winkel in de Verenigde Arabische Emiraten. Daar ligt hij tussen de duurste horloges en tassen.

donderdag 29 december 2016

Meer details lekken uit over Galaxy A5

Er zijn nieuwe details bekend over de Galaxy A5 van Samsung, die zo goed als zeker op de CES wordt getoond. De smartphone krijgt in elk geval een 5,2-inch scherm met een Full HD resolutie en een Exynos 7880 processor. Mogelelijk is hij ook water- en stofbestendig.  De verwachting is dat de A5 standaard voorzien wordt van 32 GB opslaggeheugen en 3 GB RAM, naast een 3.000 mAh batterij. De A5 wordt geleverd in vier verschillende kleuren: zwart, goud, blauw en roze.

Teaser Huawei verraadt smartphone met dubbel camera

Huawei heeft vast een teaser beschikbaar gesteld voor de CES, de grote gadgetbeurs in Las Vegas. Daar wordt zo goed als zeker een nieuwe smartphone gelanceerd. Vermoedelijk met dubbele camera. Het is onbekend of het hier gaat om een geheel nieuw toestel of dat het om de Honor 6X gaat, die reeds twee maanden geleden in China werd geïntroduceerd. De Honor 6X is een 5,5-inch smartphone met een beeldresolutie van 1920 x 1080 pixels.

woensdag 28 december 2016

Nederlandse huishoudens hebben gemiddeld vijf Wifi-apparaten

Nederlandse huishoudens hebben gemiddeld vijf apparaten met Wifi-connectiviteit. Dat is 11 procent meer dan een jaar geleden. Nog slechts 6 procent van de Nederlandse huishoudens had in augustus 2016 één apparaat dat verbonden is met WiFi, een jaar eerder was dat nog iets minder dan 12 procent. Dat blijkt uit onderzoek van Telecompaper op basis van zijn Consumer Panel.

Het aantal apparaten met Wifi-connectiviteit is de afgelopen jaren sterk gestegen. Hadden mensen 10 jaar geleden alleen een laptop in huis, daar zijn nu tablets, smartphones en smart tv’s bijgekomen. Daarnaast heeft het smart-home concept zijn intrede gedaan, waarbij huishoudelijke apparatuur zoals thermostaten, verlichting en huishoudelijke apparaten verbonden worden met internet via Wifi.

Nexus 6P schakelt zich te snel uit

Gebruikers van de Nexus 6P klagen dat hun toestel vroegtijdig uitschakelt. Dat gebeurt zelfs als de helft van de accu nog is gevuld. In sommige gevallen valt het toestel pas uit bij 10 procent, maar 60 procent komt ook voor. Het probleem lijkt te maken te hebben met de recente Android 7.0-update. Google heeft het accuprobleem onderkend, maar nog geen oplossing aangedragen.

dinsdag 27 december 2016

Nieuwe iPhone krijgt mogelijk twee horizontaal geplaatste lenzen

Geruchten over een dubbele camera voor de nieuwe iPhone houden aan. De site Macotakara meent dat er sprake is van een iPhone 7S die eind 2017 moet verschijnen en een camera heeft die verticaal op het toestel is geplaatst.

De iPone 7 Plus beschikte al over een dubbele camera, maar de twee lenzen zijn horizontaal op de achterkant geplaatst. Wat het voordeel is van de verticale plaatsing is niet duidelijk.

Ook zou Apple afstappen van een aluminium behuizing, maar wordt gekozen voor een glazen model met naar verluidt een OLED scherm.

Asus presenteert twee smartphones op CES


Asus presenteert begin januari waarschijnlijk twee nieuwe smartphones op CES 2017 in Las Vegas. Dat valt af te leiden uit een teaservideo die het bedrijf online plaatste. Naast de Project Tango-smartphone die eerder al bevestigd werd komt er ook nog een tweede Asus Zenfone 2017 aan. Eén van de nieuwe toestellen wordt de Zenfone AR, een toestel dat uitgerust wordt met Googles Project Tango. Over de tweede smartphone zijn geen details gelekt.

vrijdag 23 december 2016

Nieuwe versie XPS 15

Dell lanceert een nieuwe variant van zijn XPS 15 laptop. Met een processor uit de nieuwe Kaby Lake-generatie van Intel, en een GTX 1050 grafische chip van Nvidia. Het interne geheugen gaat tot maximaal 32 GB. Ook aanwezig is een Killer 1535 Wireless-AC netwerkkaart. Over prijs en beschikbaarheid is tot op heden niets bekend.

Lenovo presenteert Zuk Edge-smartphone

Lenovo heeft in China de Zuk Edge gepresenteerd, een telefoon die vooral opvalt vanwege de zeer dunne bezels. De telefoon heeft een 5.5 inch scherm met een resolutie van 1920x1080 pixels. De Android smartphone draait op een Snapdragon 821-processor van Qualcomm met een maximale kloksnelheid van 2,35GHz. De 4GB-versie kost 2299 yuan, omgerekend momenteel rond 318 euro, terwijl de 6GB-versie 2499 yuan kost. Over de beschikbaarheid in de Benelux is nog niets bekend.

donderdag 22 december 2016

LG presenteert vier budgetsmartphones en nieuwe Stylus 3

LG heeft voor komend jaar vijf smartphones aangekondigd, vier budgetmodellen in de K-serie en de Stylus 3 met pennetje.

De Stylus 3 heeft een 5,7 inch-scherm met een resolutie van 1280x720 pixels. De smartphone draait op een processor van MediaTek. Aan de achterkant zit een 13 megapixelcamera, de voorste camera schiet in 8 megapixelformaat.

De budgetmodellen zijn nieuwe versies van de al bestaande K3, K4, K8 en K10. De twee laatstgenoemden draaien op Android 7.0.

Prijzen zijn nog niet bekendgemaakt, maar de huidige K-modellen kosten 100 tot 150 euro.

Negen op tien internetters surfen mobiel

Van alle internetgebruikers binnen de Europese Unie surft bijna 80 procent via zijn mobiele telefoon. Nederland hoort met een percentage van 88 tot de Europese top, zo blijkt uit cijfers van Europees statistiekbureau Eurostat. We staan echter nog wel net onder Spanje. 93 procent van de Spanjaarden die online gingen in de afgelopen drie maanden deed dat via een mobiel apparaat. Nederland weet zich op plek twee vergezeld van Cyprus.

'HTC maakt X10 in januari officieel'

HTC introduceert volgende maand naar verluidt de opvolger van de One X9. De HTC X10 zou beschikken over midrange specificaties en een relatief lage adviesprijs. Of het toestel na de aankondiging in januari al gelijk in de winkels ligt is niet duidelijk. Er wordt in elk geval gesproken over een adviesprijs van 288 dollar, omgerekend zo’n 277 euro.

woensdag 21 december 2016

'Samsung overweegt accu's van LG

Samsung gaat vermoedelijk accu's afnemen van LG na het incident van de ramp met de teruggeroepen Galaxy Note 7. Ook wordt gepraat met het Chinese bedrijf ATL. De oorspronkelijke accu's kwamen van Samsung zelf en bleken vlam te kunnen vatten. Daarmee wordt Samsung een belangrijke klant, want Samsung zou ook met de beeldschermdivisie van LG in gesprek zijn over het afnemen van LCD schermen.

BND en 4Com komen met Wifi voor de binnenvaart

Stichting Binnenvaart Netwerk Diensten (BND) en 4COM bundelen hun krachten bij het verbeteren van mobiel internet voor binnenvaartondernemers. Half december tekenden de partijen een overeenkomst. 4COM gaat Wifi aanbieden in combinatie met mobiele verbindingen via 3G/4G. Vanaf 1 januari 2017 is het combinatieaanbod van 4COM en BND verkrijgbaar.

Apple verlengt korting op USB-C-accessoires

Apple heeft de kortingsactie voor LG UltraFine-schermen en USB-C-accessoires verlengd tot eind maart. De korting op Thunderbolt 3- en USB-C-accessoires werd in november aangekondigd, na klachten over de bijna verplichte aanschaf van allerlei adapters voor de USB-C poorten van de nieuwe MacBook Pro. Overigens zijn sommige Apple adapters ondanks de prijsverlaging nog altijd behoorlijk prijzig.

dinsdag 20 december 2016

Sterke groei waterbestendige mobieltjes

Het aantal verscheepte water- en vloeistofbestendige smartphones is in de eerste negen maanden van dit jaar in West-Europa met 45,2 procent jaar-op-jaar gegroeid, zo blijkt uit cijfers van IDC. In totaal werden er in de genoemde periode 22,5 miljoen vochtbestendige smartphones verscheept in West-Europa, goed voor 23 procent van het totale aantal.

Netgear repareert routers na ernstig lek

Netgear heeft voor zijn R6400-, R7000- en R8000-routers firmware-updates uitgebracht die de recent ontdekte kritieke kwetsbaarheid verhelpen. Voor acht andere kwetsbare routers zijn tijdelijke firmware-updates beschikbaar. Door de kwetsbaarheid konden aanvallers toegang krijgen tot de apparaten en slachtoffers een kwaardige site laten bezoeken.

Moederbedrijf Alcatel produceert voortaan nieuwe BlackBerry's

BlackBerry heeft een overeenkomst gesloten met het Chinese TCL, het moederbedrijf van Alcatel, om toekomstige BlackBerry-toestellen te produceren. TCL mag de telefoons maken die de BlackBerry-naam dragen. TCL maakte eerder ook de BlackBerry DTEK 50 en DTEK 60. Overigens is de eerstvolgende BlackBerry er nog eentje van het bedrijf zelf.

maandag 19 december 2016

'Wifi-profiteurs geven te weinig uit'

Een rondvraag bij 468 horecazaken door het Belgische Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) leert dat 83 procent van hen gratis Wifi ter beschikking stelt aan klanten. Maar gratis draadloos internet is geen geschenk uit de hemel. Zo'n 42 procent van de respondenten klaagt over klanten die urenlang het netwerk gebruiken, maar intussen amper iets bestellen. Ook heeft gratis Wifi maar weinig invloed op de aanloop van klanten.

HP voorziet EliteBook-laptops van BIOS-bescherming

HP heeft de HP EliteBook 800 G4-lijn van zakelijke laptops aangekondigd. Meest opvallend is de Sure Start-beveiliging. Die kan detecteren of er met het BIOS geknoeid wordt. De gebruiker krijgt dan een melding te zien en herstelt het BIOS naar zijn oorspronkelijke staat. Dat gebeurt hardwarematig vanaf een kopie die op een speciale chip staat.

vrijdag 16 december 2016

Dekkingsverplichting voor gebieden met verminderd mobiel bereik

Het kabinet wil de mondiale koppositie die Nederland heeft op het gebied van draadloze communicatie versterken. Daarom gaat minister Kamp van Economische Zaken bij de toekomstige veiling van frequenties, bijvoorbeeld van 5G, een dekkingsverplichting opleggen. De verplichting geldt specifiek voor bewoonde gebieden in Nederland waar de mobiele verbinding nog niet goed genoeg is. Dit heeft minister Kamp in een brief aan de Tweede Kamer bekend gemaakt. Eerder deze maand bestempelde het kabinet ‘altijd en overal’ toegang tot draadloze communicatie al tot een basisbehoefte.

Minister Kamp: “Ons doel is dat overal in Nederland, altijd tenminste één netwerk voor mobiel bellen en internet beschikbaar is. Door de dekkingsverplichting bij toekomstige frequentieveilingen moeten aanbieders er voor zorgen dat er overal een betrouwbare en snelle mobiele verbinding is. Dat is belangrijk voor consumenten én ondernemers. Draadloze communicatie heeft zich immers ontwikkeld van een optie op je computer of telefoon tot een basisbehoefte. Zonder deze technologie stagneert onze economie.”

Mobiel datagebruik blijft groeien

In het tweede kwartaal van 2016 steeg het 4G-verbruik met 28 procent ten opzichte van een kwartaal eerder (van 23,3 miljard MB tot bijna 30 miljard MB). Om de omvang van dit verbruik te duiden: voor het kijken naar een serie is bijvoorbeeld zo’n 200 MB nodig en het versturen van een foto kost ongeveer 2 MB. Telecomaanbieders zetten steeds ruimere bundels in de markt. Tele2 heeft een vierde netwerk uitgerold, naast de al bestaande drie netwerken van KPN, T-Mobile en Vodafone. Dit heeft gezorgd  voor de meer concurrentie. Deze concurrentie heeft alle mobiele aanbieders gestimuleerd hun aanbod te verbeteren.

Het vier-in-één-pakket verovert terrein. In een dergelijk pakket nemen huishoudens televisie, internet, vast bellen en mobiele diensten in één abonnement tegelijk af. In het tweede kwartaal 2016 groeide het aantal huishoudens met een vier-in-één pakket met 6 procent ten opzichte van een kwartaal eerder. Inmiddels heeft ruim één op de tien huishoudens een vier-in-één pakket (716.000 aansluitingen).

LG presenteert komende weken zes smartphones

LG lanceert de komende weken zes nieuwe smartphones, althans volgens telecominsider @evleaks. Het meest opvallende model wordt een water- en stofbestendige smartphone in een stevige behuizing met een ip68-rating en 4100mAh-accu. Een ander model met grote accu is de X Power 2. De vier overige modellen zijn telefoons in de K-serie van goedkope smartphones.

Google ontkent samenvoegen Chrome OS en Android

Google ontkent met klem dat het plannen zou hebben om Chrome OS en Android samen te voegen onder de noemer Andromedia OS. Dat zegt in elk geval Hiroshi Lockheimer van Google tegenover All About Android. 'Al die geruchten over een fusie...voor ons is er geen enkele reden om dat te doen. Ze zijn beide succesvol.' Wel wil Google onderzoeken of bepaalde elementen van beide systemen uitwisselbaar zijn zodat ze elkaar versterken.

donderdag 15 december 2016

Langere batterijduur MacBook Pro na update

Goed nieuws voor bezitters van een MacBook Pro: het deze week verschenen macOS 10.12.2 lijkt een gunstige uitwerking te hebben op de batterijduur. Eerder werd nog geklaagd dat de batterij van de nieuwste MacBooks te snel leeg ging. De resterende batterijduur is voortaan niet meer zichtbaar op MacBooks. Die gaf soms een verontrustend korte gebruiksduur aan, die in veel gevallen niet klopte.

‘CyanogenMod verder als LineageOS’

Het lijkt over en uit voor CyanogenMod, één van de populairste varianten op Android. Het bedrijf achter CyanogenOS staat op omvallen en er is grote kans dat de Cyanogen naam niet meer gebruikt mag worden. Daarom komt er een open soyrce opvolger genaamd LineageOS, voluit Lineage Android Distribution. Ontwikkelaars van CyanogenMod kunnen dus blijven sleutelen aan de broncode, maar dan onder een nieuwe naam waar nog geen rechten op zitten.

Microsoft met inruilprogramma voor MacBook bezitters

Microsoft heeft in de VS een speciaal inruilprogramma voor MacBook-bezitters op poten gezet. Mensen met een Apple-laptop krijgen een flinke korting op een Surface-computer als ze hun oude apparaat inruilen. Microsoft claimt de beste verkoopmaand ooit achter de rug te hebben met zijn Surface-lijn. Kopers zouden teleurgesteld zijn in Apple's onlangs gelanceerde MacBook Pro met Touchbar. Die is behoorlijk prijzig.


woensdag 14 december 2016

ACM gaat Nederlandse providers aanspreken op lastig vergelijken abonnementen

Toezichthouder ACM vindt dat Nederlandse consumenten makkelijker abonnementen van diverse aanbieders moeten kunnen vergelijken en zal de bedrijven hierop aanspreken. Vanwege de voorwaarden kunnen de abonnementen onderling sterk verschillen. 'Het goed kunnen vergelijken van de prijzen en voorwaarden is essentieel voor consumenten om een goede keuze te kunnen maken bij het afnemen van telecomdiensten', aldus ACM.

Populaire Netgear routers niet langer veilig

Afgelopen weekend is een ernstig beveiligingslek ontdekt in enkele populaire Netgear-routers. De routers bevatten een kwetsbaarheid die aanvallers kunnen misbruiken om zogenoemde root-rechten te krijgen. Slachtoffers hoeven hiervoor alleen maar naar een malafide webpagina te surfen. Het Amerikaanse Computer Emergency Response/Readyness Team (US-CERT) raadt eigenaren van de routers aan deze niet langer te gebruiken tot er een patch voorhanden is.

HyperDrive voor al je MacBook poorten

De grootste frustratie van die nieuwe MacBook Pro’s is niet alleen de pittige prijs, maar ook het gebruik van de USB-C ingangen. Over een tijdje gebruiken we vermoedelijk niks anders, maar nu hebben we nog volop adapters nodig. De SD-kaartlezer, HDMI-aansluiting en zelfs de MagSafe oplaadpoort hebben plaatsgemaakt voor USB-C. En daarvan heb je er in elk geval vier op de duurste modellen. De nieuwe HyperDrive voorziet gelukkig in alle benodigde aansluitpunten en dat voor de prijs waarvoor je bij Apple nog niet eens een fatsoenlijke adapter krijgt. Hij past op twee USB-C ingangen.

dinsdag 13 december 2016

Eerste Nokia telefoons aangekondigd

Nokia laat er geen gras over groeien. De nieuwe joint venture HMD Global kondigde vandaag zijn eerste Nokia telefoons aan. Geen smartphones, maar simpele toestellen met 2,4 inch scherm. De telefoons beschikken over FM radio, een MP3 speler en enkele games (zoals Snake Xenzia en Nitro Racing van Gameloft). De telefoons komen in het het eerste kwartaal van 2017 op de markt voor 26 dollar.

Google Wifi vanaf nu officieel verkrijgbaar

De Google WiFi router die in oktober werd onthuld is inmiddels officieel verkrijgbaar. Het is mogelijk om meerdere routers aan elkaar te koppelen en zo het bereik te versterken. Voor een klein appartement is één exemplaar voldoende. De router is nog niet in Europa gearriveerd, maar dat kan niet lang meer duren.

Update Galaxy Note 7 beperkt accuduur

Samsung gaat ook in Europa eigenaren van de Galaxy Note 7 onder druk zetten om hun toestel alsnog in te leveren. En wel met een update die ervoor zorgt dat in Europa de Galaxy Note 7 dertig procent accucapaciteit overhoudt. Naast de accubeperking geeft de Note 7 ook constant veiligheidswaarschuwingen en meldingen. In de Verenigde Staten worden de (mogelijk explosieve) toestellen nu zelfs compleet onbruikbaar gemaakt.

maandag 12 december 2016

iOS 10.2 nu officieel beschikbaar

Apple heeft na enkele weken testen iOS 10.2 ter beschikking gesteld voor iPhones, iPads en de iPod touch. Belangrijkste veranderingen zijn de nieuwe emoji, zoals de facepalm, de selfie, een clown en een croissantje. Ook zijn er nieuwe iMessagge-effecten. Ook nieuw: verbeterde stabilisatie en hogere beeldsnelheid voor Live Photos. Ondersteuning voor BraillePen14 toegevoegd aan VoiceOver. Verbeterde Bluetooth-prestaties en -connectiviteit met accessoires van derden. Een een oplossing voor een probleem waardoor Safari onverwachts stopte nadat een onderdeel in de leeslijst als gelezen werd gemarkeerd.

'Rode iPhone 7S op komst'

Naast een nieuwe iPhone 8 zouden volgens de jongste geruchten uit Taiwan volgend jaar ook snellere versies van de iPhone 7 gaan verschijnen. Deze krijgen naar verluidt een rode behuizing, terwijl het design verder hetzelfde blijft. Ook krijgt de iPhone 7s een aantal interne verbeteringen. Zo wordt de A10-chip ingeruild voor de nieuwe A11-versie.

Google rolt Chrome 55 voor Android uit

Google is begonnen met de uitrol van Chrome 55 voor Android. Het bladerprogramma kent nu verbeterde Downloads-functie waarmee je video's, muziek of complete websites kunt opslaan.

De downloadfunctie werkt nog niet echt lekker met HTML5-video's te werken. Onder andere Google's eigen YouTube wordt nog niet volledig ondersteund. Je kunt Chrome gratis downloaden in de Play Store.

Appen op de fiets aan banden

Het gebruik van het mobieltje op de fiets gaat in de ban. Verkeersminister Schultz van Haegen werkt aan een wet om vasthouden van het mobieltje tijdens de rit te verbieden, meldt het AD. Het is nu nog gewoon toegestaan om al fietsend met de telefoon in de hand te bellen of appjes te lezen en te versturen. Bij 20 procent van de ongevallen met fietsers van 12 tot 24 jaar blijkt het mobieltje een rol te hebben gespeeld.

vrijdag 9 december 2016

Desire 650 volgende maand in Nederland

HTC brengt de Desire 650 uit in Nederland. Deze telefoon, die de fabrikant enkele weken geleden al presenteerde, heeft een achterkant die voor de helft bestaat uit stroef rubber. Aan de voorkant zijn twee luidsprekers aangebracht. Deze BoomSound-setup paste HTC voor het eerst toe in de One M7 uit 2013. De Desire 650 moet vlak na nieuwjaar in de winkels liggen voor 199 euro.

Klanten steeds meer tevreden over mobiele aanbieders

Mobiele abonnees zijn steeds beter te spreken over hun aanbieder. Dat blijkt uit het Postpaid Mobile Insights Q3 2016-rapport van Telecompaper.

Hoewel consumenten met een simonly-abonnement traditioneel minder enthousiast over hun aanbieder zijn, is het verschil met abonnementen inclusief toestel in het derde kwartaal van 2016 klein.

De maandelijkse kosten van abonnementen zijn nog steeds de belangrijkste reden voor consumenten om voor een provider te kiezen. Wel nam het belang ervan in het afgelopen jaar iets af. Waar de kosten een jaar geleden nog voor 49 procent van de Nederlanders een reden waren om voor een bepaalde provider te kiezen, is dat in het derde kwartaal van dit jaar nog 42 procent.

De kwaliteit van het mobiele netwerk en de service van de provider zijn allebei minder belangrijk dan een jaar geleden en worden nog door 20 procent van de Nederlanders genoemd. 12 procent geeft als reden het advies dat zij kregen van familie of vrienden.

donderdag 8 december 2016

Malware steelt Wifi-wachtwoord via beveiligingslek

De malware die onlangs nog voor problemen bij Deutsche Telekom en verschillende Britse internetaanbieders zorgde, blijkt ook nog Wifi-wachtwoorden te stelen. Dat beweert in elk geval Andrew Tierney van het Britse beveiligingsbedrijf Pen Test Partners. Vanwege de aanvallen hebben verschillende providers inmiddels updates uitgebracht om het probleem te verhelpen.

Grafische problemen MacBook Pro toch softwarematig

Nogal wat gebruikers van de nieuwe MacBook Pro melden grafische problemen. Gelukkig blijkt dat niets met defecte hardware te maken te hebben. Dat werd aanvankelijk werd gevreesd. Volgens AppleInsider zijn de problemen te wijten aan slecht geschreven software. Een oplossing is er echter nog niet.

Eerste details nieuwe Surface Pro op straat

De eerste details over de volgende Surface Pro van Microsoft hebben het web bereikt. De Surface Pro 5 maakt om te beginnen gebruik van Intel Kaby Lake-processoren. Met name de accuduur zou daardoor verbeteren, terwijl de opslag dan maximaal 512 GB zou bedragen. Daarnaast zou er ook een USB Type-C zijn, met ondersteuning voor Thunderbolt 3. De Surface Pro 5 wordt in april 2017 verwacht.

Bluetooth 5 binnen half jaar op eerste apparaten

Bluetooth 5 is vanaf deze week beschikbaar. Apparaten met de nieuwe standaard zullen binnen twee tot zes maanden beschikbaar zijn. Belangrijkste voordeel: de nieuwe versie biedt vier keer het bereik van huidige Bluetooth-protocollen. Ook zal het zogenoemde Bluetooth-bakens een stuk krachtiger maken, waardoor het makkelijker wordt om bijvoorbeeld advertenties te verzenden naar bijvoorbeeld smartphones.

woensdag 7 december 2016

‘3 miljoen Google Pixels verkocht’

Google verkoopt dit jaar 3 miljoen Pixel smartphones, goed voor een omzet van 2 miljard dollar, zeggen analisten van Morgan Stanley. Dat is een bemoedigend begin, zeker nu de toestellen nog maar amper op de markt zijn en nog niet overal worden verkocht. Morgan Stanley verwacht volgend jaar 5 tot 6 miljoen verkochte Pixels, wat neerkomt op een omzet van 3,8 miljard dollar.

Google introduceert app die locatie doorgeeft

Google heeft een nieuwe app Vertrouwde Contacten in de Play Store vrijgegeven, en voorlopig is die er alleen voor Android. Met die app kunnen gebruikers contacten aanwijzen, die kunnen worden gewaarschuwd bij onraad. Ook kunnen deze contacten de locatie van de gebruiker opvragen. Dit verzoek kan geweigerd worden, maar als de gebruiker na vijf minuten niet weigert, wordt de locatie alsnog doorgegeven. De app vereist minimaal Android 4.1.

Meizu introduceert Pro 6 Plus

Meizu heeft de Pro 6 Plus gelanceerd, een grotere, krachtigere versie van de eerder dit jaar uitgekomen Pro 6. De telefoon met 5,7 inch scherm heeft een snellere processor, een grotere batterij en een betere camera dan het vorige model. Opvallend is dat de Pro 6 Plus een 12 megapixel camera heeft, terwijl zijn voorganger 21 megapixels heeft.

dinsdag 6 december 2016

Batterijproblemen iPhone 6s veroorzaakt door lucht

Sinds een recente update van iOS klagen verschillende gebruikers dat hun iPhone6s zonder enige reden zich uitschakelt. Dat gebeurt als de batterij de dertig procent nadert. Volgens Apple zou een te lange blootstelling van batterijcomponenten aan de lucht ervoor zorgen dat de batterijen kuren vertonen. Het betreft maar een klein aantal toestellen dat tussen september en oktober 2015 is gemaakt.

Kleuters houden van de tablet, maar lezen liever op papier

79 procent van de kinderen tussen de 2 en de 6 jaar mag een tablet gebruiken, en ze doen dat vooral om spelletjes te spelen. Amper 29 procent van de kinderen gebruikt de tablet om een digitaal boek te lezen of te bekijken, terwijl 97 procent wel met papieren boekjes aan de slag gaat. Dat blijkt uit onderzoek dat professor Jan Van Coillie en Mariet Raedts van de Campus Brussel voerden naar het digitale mediagebruik van kinderen uit 700 Vlaamse gezinnen.

Het onderzoek onderzocht het mediagebruik van kinderen, de rol van de ouders daarbij en het (voor)leesgedrag uit papieren of digitale boeken. De wetenschappers vonden dat 4 op de 10 kinderen vóór hun derde verjaardag met een tablet aan de slag gaan. Op de leeftijd van 6 kent 79 procent van de kinderen de tablet. Het toestel is daarmee veruit het populairste digitale medium. De smartphone en laptop vullen de top 3 aan.

Android 7.1.1 beschikbaar voor Nexus- en Pixel-toestellen

Android 7.1.1 is nu te downloaden voor de Pixel, Pixel XL, Nexus 6p, Nexus 5X, Pixel C, Nexus 9 en Nexus Player. In deze update worden wat kleinere problemen verholpen, onder meer uitval van de Bluetooth verbinding. De Nexus 6 staat opvallend genoeg nog niet tussen de toestellen die de update ontvangen.

maandag 5 december 2016

'Samsung repareert vaak met opzet geen kapotte beeldschermen'

Samsung is vaak niet in staat gebroken beeldschermen van het type AMOLED te repareren. Sinds deze zomer wordt er veel geklaagd over de reparatieprocedure van Samsung, meldt VARA Kassa. Een schermbreuk is de meest voorkomende schade en ongeveer 10 procent van de Nederlanders heeft hier mee te maken. Deze schade valt bijna nooit onder de garantie en de consument draait dus zelf voor de hoge kosten op.

Wie zich meldt bij Samsung met beeldschermschade, krijgt het verzoek het toestel op te sturen ter reparatie, maar die vindt de laatste vier maanden zelden of nooit plaats. Samsung heeft namelijk vrijwel geen beeldschermen ter beschikking. Dat is een bewuste keuze van Samsung, want ze bestemt vrijwel de complete productie, dit jaar ongeveer 300 miljoen, voor nieuwe toestellen.


Wie het toestel naar Samsung of haar reparateur Dynafix heeft opgestuurd, krijgt dit kapotte toestel pas terug na betaling van de onderzoekskosten – bij een Samsung Galaxy S7edge is dat € 60,-. Weiger je deze kosten te betalen, dan ben je je toestel kwijt.