donderdag 31 december 2015

In 2015 haalden KPN-klanten weer meer uit het 4G-netwerk

Het mobiele dataverbruik van KPN-klanten verdubbelde in 2015 ten opzichte van 2014 en ging door de 1GB-grens. Dit komt door een combinatie van factoren.

2015 was het jaar dat klanten nog meer gebruik gingen maken van het 4G-netwerk van KPN. Het mobiele dataverbruik van KPN-klanten verdubbelde over het hele jaar gezien. In het derde kwartaal van 2015 bedroeg het gemiddelde dataverbruik zelfs 1,3 GB per maand bij het KPN-merk. Ter vergelijking: in dezelfde periode in 2014 was dat 620 MB.

De oorzaak van die stijging ligt in een combinatie van factoren. ‘Enerzijds gebruiken we steeds vaker smartphones met grotere en betere schermen en betere camera’s die steeds sneller worden: de zogenoemde 6S-generatie. Ook het gebruik is veranderd, met name de mogelijkheid om korte video’s en muziek te streamen op de smartphone is mateloos populair’ , aldus Jacob Groote, directeur Mobiele Netwerken.

In 2015 is daarom een groot gedeelte van het 4G-netwerk van KPN voorzien van 4G+, op plekken waar de vraag naar stabiel en snel mobiel internet groot is. ‘ Door het 4G-netwerk van KPN te voorzien van de zogenoemde carrier aggregation technologie, ofwel het stapelen van frequenties, nemen capaciteit en snelheid toe,’ vertelt Groote. Inmiddels zijn ongeveer 1500 zendmasten voorzien van 4G+ en KPN gaat hier in 2016 mee verder.

De jaarwisseling is traditioneel hét piekmoment van het jaar voor het mobiele netwerk van KPN. Het dataverkeer ligt zo’n 40 procent hoger dan op een normale dag en miljoenen mensen bellen, sms’en, facebooken, whatsappen en instagrammen dan tegelijkertijd. ‘Tijdens de jaarwisseling worden miljoenen foto’s en filmpjes gemaakt en verzonden via het 4G-netwerk van KPN’, licht Groote toe.

Surface smartphone in september?

Microsoft zou in september een Surface-smartphone op de markt willen brengen, zo suggereert de Chinese sociale-mediasite Weibo. Het apparaat zou gebouwd worden rond een Intel Core M, de 14-nanometerprocessor voor mobiele toepassingen. De gekozen chip zal naar verluidt krachtiger zijn dan de Qualcomm Snapdragon 820-processor die komend jaar zijn opwachting maakt.

Mobiele provider YouFone verlaagt prijzen

Mobiele aanbieder YouFone heeft de prijzen van zijn bel- en internetbundels verlaagd. Klanten kunnen nu alleen kiezen uit een maandelijks opzegbaar abonnement of een tweejarig contract. De kleinste databundel van 200MB is ook verdwenen. De grootste prijsverlaging zit in de databundel van 2000MB, die van 16 euro naar 12 euro gaat en daarmee een kwart in prijs zakt.

New York krijgt Wifi zuilen

Monteurs zijn in New York begonnen met de installatie van duizenden Wifi-zuilen. In de stad worden 7500  telefooncellen vervangen door LinkNYC access points. Elke zuil biedt Wifi met een bereik van zo'n 45 meter. Ook heeft de zuil USB-aansluitingen waarmee apparatuur kan worden opgeladen en twee reclamedisplays. De gemeente hoopt zo 455 miljoen euro aan reclame te verkopen.

woensdag 30 december 2015

Universele opladers voor smartphones verplicht in Zwitserland

Vanaf 2017 mogen in Zwitserland alleen nog maar smartphones verkocht worden die via een universele kabel opgeladen kunnen worden. Daarmee volgen de Zwitsers een Europese richtlijn. Een van de fabrikanten die mogelijk in de problemen komen met de nieuwe regels is Apple. Die houdt immers vast aan zijn eigen Lightning-poort. De meeste andere fabrikanten gebruiken micro-USB, die meer kans maakt om geaccepteerd te worden.

Specificaties metalen Xiaomi Redmi 3 uitgelekt

Er is weer een nieuwe smartphone van Xiaomi opgedoken, de Redmi 3. Naar verluidt verschijnt deze in februari 2016. De Xiaomi Redmi 3 wordt geleverd met een 5-inch IPS-paneel met een resolutie van 1280x720 pixels en wordt aangedreven door een Qualcomm Snapdragon 617 SoC. Aan de achterzijde is een 8- of 13-megapixel camera aanwezig, aan de voorkant zit een 5-megapixel front-facing camera. Hij ondersteunt 4G LTE voor snel mobiel internet en biedt plaats aan twee SIM-kaarten.

dinsdag 29 december 2015

Phablets steeds populairder

27 procent van de app-activaties rond de kerst betroffen een phablet, terwijl dat een jaar eerder nog in 13 procent van de gevallen zo was. Dat stelt in elk geval het Amerikaanse Flurry. De groei gaat ten koste van middelgrote telefoons en tablets. Normale telefoons komen nauwelijks nog voor in de statistieken. Met name onder Android-gebruikers zijn phablets populair. Zo'n 50 procent van alle Android-activaties was een tablet, terwijl tablets slechts goed waren voor 12 procent van de nieuwe apparaten.

HTC kondigt One X9 aan in China

HTC heeft eindelijk de komst van de HTC One X9 bevestigd. Hij zal eerst in China verkrijgbaar zijn, in de kleuren zwart of wit. De behuizing van het toestel is grotendeels uit metaal vervaardigd. Het scherm heeft een resolutie van 1920 x 1080 pixels. De BoomSound-speakers zijn ook weer aanwezig. De One X9 heeft een adviesprijs van 2399 yuan, omgerekend 340 euro.

'Verkoop BlackBerry Priv valt tegen'

De BlackBerry Priv, de eerste Android smartphone van BlackBerry, loopt niet goed. Uit data van Google Play blijkt dat er zo'n 50.000 exemplaren in omloop zijn. Toch is het Canadese bedrijf van plan om volgend jaar een tweede Android-smartphone op de markt te brengen. Naar eigen zeggen moet BlackBerry jaarlijks 5 miljoen smartphones verkopen om in business te blijven.

maandag 28 december 2015

Apple staakt reparatie oudere Macs

Apple gaat de eerste generatie iPod touch en Macs uit 2008 en 2009 niet meer repareren. Zij kunnen dus niet meer naar de Apple Store worden gebracht.

De volgende producten worden niet meer door Apple ondersteund:
•iMac 21.5-inch, eind 2009
•iMac 27-inch, eind 2009
•MacBook Air, midden 2009
•Mac Pro, begin 2009
•Time Capsule 802.11n tweede generatie
•Apple Cinema Display, 23-inch DVI begin 2007
•Apple Cinema Display, 30-inch DVI
•MacBook 13-inch, begin 2008
•MacBook Pro 15-inch, begin 2008
•MacBook Pro 17-inch, begin 2008
•Time Capsule 802.11 eerste generatie
•iPod touch met Jan SW UPG 32GB eerste generatie

Gratis Wifi in ruil voor schoon bankje in Haren

Jongeren in de gemeente Haren krijgen een Wifi-bankje. Daar kunnen ze gratis internetten, als ze tenminste geen rommel maken. Het Wifi-bankje in Haren maakt deel uit van een veel groter project van de Vereniging Nederlandse Gemeenten(VNG). Om zwerfafval te verminderen krijgen maatschappelijke organisaties in 39 gemeenten een beloning voor het inzamelen van onder meer PET-flesjes en blikjes

donderdag 24 december 2015

CyanogenMod ook op goedkope LG-smartphones

De populaire alternatieve Android-software CyanogenMod kan voortaan ook worden gebruikt op enkele budgetsmartphones van LG. Bijvoorbeeld de LG G3s, L70 en de LG G2 Mini. Geïnteresseerden kunnen de software binnenhalen op de website van Cyanogen, zo ontdekte Android Police. Het gaat om versie 13 van CyanogenMod, die is gebaseerd op Android 6.0.

Gratis Wifi in Tilburg nu officieel

Gratis Wifi in het gehele centrum van Tilburg is sinds vrijdag officieel in gebruik. Eén van de snelste en grootste stedelijke Wifi-netwerken van Europa, zegt de gemeente er zelf over. 'We staan op een tweede plek, alleen in Berlijn is de dekking beter geregeld.' Eenmaal inloggen (onder de naam _Free WiFi Tilburg) volstaat om voortaan altijd internetaansluiting te hebben als je de binnenstad in gaat.

woensdag 23 december 2015

ZTE lanceert Axon Max

De Chinese fabrikant ZTE komt met een nieuwe smartphone Axon Max. Die wordt geleverd met een schermdiagonaal van 6 inch en een behuizing van aluminium en titanium. De Axon Max wordt aangedreven door een Qualcomm Snapdragon 617 SoC in combinatie met 3 GB RAM en 32 GB opslaggeheugen. Het toestel is in China direct verkrijgbaar voor een bedrag van omgerekend zo’n 400 euro.

Dell Latitude 5000-serie vernieuwd

Dell heeft de nieuwe Latitude 5000-serie aangekondigd, die  uitgerust is met Intel Skylake-processors en bovendien zowel 27 dunner als lichter is dan zijn voorganger. Er komen ook varianten met quad-core vPro-processors. De behuizing is vervaardigd uit een met koolstofvezel versterkt polymeer. De Dell Latitude 5000-reeks zal vanaf januari 2016 verkrijgbaar zijn vanaf 699 euro.

dinsdag 22 december 2015

Huawei verkoopt 100 miljoen smartphones

De Chinese fabrikant Huawei heeft op de valreep zijn target gehaald. In juli gaf Huawei aan dat het 100 miljoen smartphones wilde verkopen en net voor het einde van het jaar heeft het bedrijf dat aantal gehaald. Naast de Nexus 6P (gemaakt met Google) bracht Huawei dit jaar onder meer de P8, P8 Lite en Mate S uit. In ons land loopt de Huawei P8 het beste.

Doorstart 'free wifi' Zwolse binnenstad

Ziggo en Citycentrum zijn tot een akkoord gekomen voor een doorstart van het project Zwolle Free WiFi. Met Ziggo is een driejarige overeenkomst aangegaan die loopt tot 1 december 2018. Het afgelopen half jaar heeft Ziggo een nieuw netwerk aangelegd in de Zwolse binnenstad. De gratis Wifi wordt aangeboden vanuit de wijkkasten.

maandag 21 december 2015

Uitrol Windows 10 Mobile uitgesteld

Lumia toestellen van Microsoft krijgen pas volgend jaar een upgrade naar Windows 10 Mobile. De definitieve lijst van toestellen is nog altijd niet gepubliceerd, maar vermoedelijk krijgen alleen de Lumia 430, Lumia 435, Lumia 532, Lumia 535, Lumia 540, Lumia 640, Lumia 640 XL, Lumia 735, Lumia 830 en Lumia 930 de upgrade. Voorwaarde is dat Windows Phone 8 of 8.1 geïnstalleerd zijn.

Foto's betaalbare Lumia 650 opgedoken

Er is wederom een afbeelding opgedoken van een volgende betaalbare Lumia, de 650. De Lumia 650 zou volgens deze (onbevestigde) berichten een 5 inch smartphone worden met een HD (1280 x 720 pixel) display en een design dat doet denken aan de Lumia 850. Uiteraard is nog niet bekend wanneer dit toestel zal verschijnen. Ook de 850 is nog niet bevestigd.

Moergestel krijgt gratis Wifi in het dorpshart

Vanaf begin volgend jaar kunnen bezoekers van het St. Jansplein in Moergestel en directe omgeving gebruikmaken van een gratis Wifi-netwerk. Het bestuur van Ondernemend Moergestel laat zo snel mogelijk een open netwerk aanleggen. Electrotechnisch Bureau F. van Velthoven uit Moergestel gaat de komene dagen beginnen met het aanleggen van het netwerk. Vanaf begin januari moet de wifi te gebruiken zijn.

vrijdag 18 december 2015

Breda verlengt proef met gratis Wifi in centrum

Breda gaat langer door met het aanbieden van gratis draadloos internet op de Grote Markt, Havermarkt en de Haven. Breda zegt tevreden te zijn over het aantal mensen dat gebruik maakt van de mogelijkheid. Ook over de kwaliteit krijgt de gemeente geen klachten. Uitbreiding naar andere delen in de stad is voorlopig nog geen optie.

'iPad Air in eerste helft van 2016'

De iPad Air 3 zal in de eerste helft van 2016 verschijnen. Zegt Apple-analist Ming-Chi Kuo van KGI Securities. Hij denkt ook dat de nieuwe Air, net als de iPad Pro geen 3D Touch ondersteunt, overigens vanwege productieproblemen. Dat de Air begin 2016 verschijnt, vermoedelijk rond maart als Apple naar verluidt weer een presentatie geeft, lijkt niet meer dan logisch: tot nu toe verscheen elk najaar een nieuwe iPad Air.


donderdag 17 december 2015

BlackBerry Priv vanaf nu verkrijgbaar in Nederland

BlackBerry Priv is eindelijk in Nederland verkrijgbaar. De eerste Android-smartphone van de Canadese telefoonmaker met toetsenbord kost 779 euro.

De Priv valt op door het enorm scherpe 5,4 inch- AMOLED scherm. Net als bij de Galaxy S6 Edge loopt het display aan beide kanten iets af. De Priv onderscheidt zich vooral door de hoge beveiliging. Of het echte BlackBerry diehards zal bekoren moet nog worden afgewacht.

Google en Microsoft vrezen storing Wifi door gebruik frequenties

Techgiganten zijn het oneens met de toewijzing van bepaalde frequenties die het Wifi verkeer zouden kunnen storen. Sommige telecomproviders willen de 2,4 en 5 GHz-frequenties die door Wifi-netwerken worden gebruikt straks gaan gebruiken om hun netwerkcapaciteit voor 4G uit te breiden. Google en Microsoft voorzien echter problemen als dat gaat gebeuren, zij vrezen interferentie en dus mindere ontvangst. Google en Microsoft willen dat toezichthouder FCC de telecomproviders terugfluit en eerst onderzoek gaat doen.

Wifi op camping nauwelijks verbeterd

De kwaliteit en dekking van WiFi op campings in Nederland en in het buitenland is de afgelopen twee jaar slechts minimaal verbeterd. Dat blijkt uit onderzoek van de ANWB. Een kleine groep zegt dat het is verslechterd. De rest ziet geen verschil.

• 3 op de 4 vindt internet op de camping net zo vanzelfsprekend als een goed werkend elektriciteitsnet. We willen daar niet extra voor betalen: wifi moet bij de prijs inbegrepen zijn, zegt 81 procent. De praktijk is anders…
• Wifi zit vaak nog niet bij de overnachtingsprijs inbegrepen: 8 van de 10 kampeerders betaalde apart voor Wifi.
• Net als 2 jaar geleden zijn er grote prijsverschillen tussen campings: van € 1,50 voor een dag online tot in enkele gevallen wel € 20.
• In Nederland is het gemiddelde dagbedrag € 3,70, tegen € 3,75 in het buitenland. Wanneer we alle betalingen over de afgelopen 2 jaar optellen, is dat een gemiddeld bedrag van bijna € 50.
• 99 procent van de kampeerders gaat online. We e-mailen, whatsappen, lezen krant en magazines, websurfen, houden social media bij, beeldbellen en gamen.
• 82 procent is dagelijks online. Ook blijft de verbinding gemiddeld 40 procent van de dag open staan. Zelfs ’s nachts laat 1/3e zijn mobiele apparaat online.
• Welk apparaat heeft de voorkeur? Op de camping pakt 40 procent zijn tablet, 39 procent zijn smartphone en 20 procent zijn laptop.

woensdag 16 december 2015

Gratis Wifi op Russische begraafplaatsen

Drie begraafplaatsen in Moskou krijgen binnenkort gratis Wifi, zo meldt Russia Today. Het bestuur van de Russische hoofdstad wil er op die manier voor zorgen dat meer bezoekers de laatste rustplaats van beroemde Russen zullen bezoeken. Onder meer op de Novodevitsjibegraafplaats liggen veel bekende Russen begraven, onder wie Sovjet-politicus Nikita Chroesjtsjov, schrijver Andrej Bely en operazangeres Irina Archipova.

Volgende vlaggenschip HTC heet Perfume

Het nieuwe vlaggenschip van HTC zou intern als Perfume door het leven gaan, melden Aziatische bronnen. Het toestel zou beschikken over Android 6.1, met daaroverheen een nieuwe versie van zijn Sense-interface: versie 8.0. Meer details zijn niet bekend. Er wordt in elk geval rekening gehouden met een 6-inch scherm en een resolutie van 2560 x 1440 pixels. De SoC zou een Snapdragon 820 van Qualcomm zijn.

dinsdag 15 december 2015

Ook Android krijgt split screen

De volgende hoofdversie van Android (versie 7) krijgt waarschijnlijk een splitsceenfunctie. Daardoor kunnen verschillende apps naast elkaar op het scherm worden getoond. Apple en Microsoft hebben al enige tijd de mogelijkheid ingebouwd meer apps tegelijk op het scherm te bekijken. Android 7 komt vermoedelijk niet eerder uit dan in november 2016.

Huawei maakt ook volgende Nexus smartphone

De Chinese smartphonefabrikant Huawei maakt ook volgend jaar een Nexus-telefoon voor Google. Dat denkt in elk geval een Aziatische analist op het sociale netwerk Weibo. De nieuwe smartphone krijgt een Snapdragon 820-processor van Qualcomm. Dit najaar kwam de Nexus 6P van Huawei op de markt. LG ontwikkelde het goedkopere model, de opvolger van de Nexus 5.

YouTube laadt voortaan volledige video's in

De Android versie van YouTube gaat video's voortaan compleet inladen voordat ze worden afgespeeld. Dat heeft als voordeel dat ze niet meer onderbroken worden, maar heeft ook consequenties voor het datagebruik in 3G of 4G bundels. Het doorladen gaat namelijk door ook al is het filmpje gepauzeerd. Android gebruikers hebben deze mogelijkheid vooralsnog als eerste. iOS gebruikers komen later aan de beurt.

maandag 14 december 2015

Wifi op Kreekrak, Krammer en Volkerak

De sluizencomplexen Kreekrak, Krammer en Volkerak krijgen voor het einde van dit jaar Wifi. Dat heeft minister Schultz van Infrastructuur en Milieu toegezegd. De minister gaat samen met de sector en de Stichting Binnenvaart Netwerkdiensten (SBN) onderzoeken op welke sluizen en objecten van Rijkswaterstaat verder nog Wifi voor de binnenvaart kan worden aangeboden.

Nu vrije routerkeuze in Duitsland

Internetgebruikers in Duitsland kunnen in de toekomst vrij kiezen welke modem en welke router ze gebruiken op hun breedbandaansluiting. De Duitse federale regering heeft namelijk de zogenoemde routerverplichting afgeschaft. Tot nu toe lieten sommige internetproviders alleen hun eigen routers of modems toe. Dit was vaak in het nadeel van de gebruikers. Bepaalde functies konden bijvoorbeeld niet worden gebruikt, of er ontstonden veiligheidsproblemen op het eindapparaat. In de toekomst kunnen consumenten vrij kiezen of ze bijvoorbeeld zelf een op hun specifieke behoeften afgestemde router in de winkel kopen, of zoals tot nu toe de router van de provider gebruiken.

Met de nieuwe wet wil de Duitse federale regering het aanbod voor de consument verbeteren en de concurrentie wat betreft de beste eindapparaten stimuleren. Zoals men dat kent uit de mobiele telefoniebranche, waar consumenten kunnen kiezen uit een groot aantal verschillende mobiele telefoons en smartphones, kunnen in de toekomst ook gebruikers van DSL, kabel of glasvezel hun eindapparaat volgens hun eigen wensen en behoeften kiezen.

Het Duitse Samenwerkingsverband voor fabrikanten van telecommunicatieapparatuur en ook vele consumentenorganisaties juichen de nieuwe wetgeving over eindapparaten in Duitsland toe. De wet maakt duidelijk dat het openbare telecommunicatienet eindigt bij de contactdoos in de wand (passief netafsluitingspunt). Deze technologieneutrale benadering garandeert dat de keuzevrijheid onafhankelijk van de door de gebruiker gekozen toegangstechnologie geldt.

vrijdag 11 december 2015

Vodafone schroeft 4G snelheid flink omhoog

Vodafone wil in Duitsland volgend jaar 4G aanbieden met een maximale snelheid van 750Mbit/s. Vanaf 2017 gaan de snelheden naar 1,2Gbit/s. De provider duidt 4G met die snelheid zelf aan als '4,5G'. Het is een opstapje naar 5G die rond 2020 wordt verwacht. Providers kunnen de downloadsnelheid van 4G opschroeven door op het LTE-netwerk meerdere frequentiebanden te combineren. Elk blok van 5MHz garandeert een theoretische maximumsnelheid van 37,5Mbit/s.

67 procent van Nederlandse huishoudens heeft tablet

67 procent van de Nederlanders had in het derde kwartaal een tablet, zo blijkt uit de meest recente editie van TP:Basics. Het gebruik van tablets in Nederland groeit nog steeds, al lijkt deze groei de laatste kwartalen af te remmen en te stabiliseren.  Een jaar geleden bedroeg de tablet-penetratie in Nederland nog 56 procent, wat een stijging van 11 procent op jaarbasis betekent.

De tablet-penetratie blijkt hoger te liggen voor huishoudens met een hoger inkomen. Zo had 57 procent van de huishoudens met een inkomen lager dan 20.000 euro per jaar in Q3 één of meer tablets en ligt dit voor huishoudens met een inkomen hoger dan 60.000 euro per jaar 21 procentpunten hoger op 78 procent.

donderdag 10 december 2015

Silverstone met nieuwe Wifi-antennes en magnetische base

Silverstone heeft onlangs een serie Wifi-antennes aangekondigd. De WA219 en WAD17 zijn twee nieuwe zogenoemde high-gain antennes die de prestaties moeten verbeteren. Ook komt het bedrijf met een magnetische base voor de antennes, de WAB1B. Beide antennes gebruiken een SMA-plug met Reverse Polarity en zijn compatibel met andere antenne-accessoires op de markt.

Vodafone schroeft snelheden op

Vodafone is begonnen met het opschroeven van de maximale snelheid van zijn 4G-netwerk tot 300Mbit/s. Dat gebeurt door antennes te combineren. Alleen smartphones met ondersteuning voor LTE cat. 9 kunnen gebruikmaken van de technologie, weet Tweakers. Daaronder vallen onder meer de Samsung Galaxy S6-serie, HTC One M9 en A9, Sony Xperia Z3+ en Z5-serie, LG G4 en V10, OnePlus 2, Huawei P8 en Mate S en Nexus 5X en 6P.

Voorkom nattigheid

Een waterproof iPhone-case kanaltijd van pas komen. Zeker voor wie vaak in de regen loopt, houdt van watersport, of graag met de iPhone in bad ligt. De cases zijn niet bedoeld om ee te gaan duiken, ook al beloven de fabrikanten dat wel. Sommige hoesjes kunnen een uur lang op de bodem van het zwembad liggen, zijn geschikt om mee naar het strand te nemen en beschermen je iPhone ook nog tegen vallen en stoten.

woensdag 9 december 2015

Google stopt verkoop Nexus 6

Na de LG Nexus 5 heeft Google ook de Nexus 6 van Motorola uit de Google Store gehaald. Op dit moment zijn alleen nog de Nexus 5X en Nexus 6P te bestellen. De door Motorola ontwikkelde Nexus 6 was een jaar geleden verkrijgbaar voor 649 euro, maar inmiddels is de prijs van een los toestel gezakt naar 389 euro. Via andere aanbieders is het toestel nog wel te koop.

De Lijn brengt Wifi-plannen naar de volgende halte

Er zijn momenteel 35 bussen in Leuven, Turnhout, Hasselt, Genk, Mechelen en Aalst waarin je gratis kan surfen, net als op de kusttrams aan zee. Ook reden er al Wifi trams in Antwerpen en Gent. Gebruikers kunnen tot 250 megabyte per maand gratis gebruiken. Niet onbeperkt, maar wel genoeg om je data-abonnement tijdens een busrit te ontlasten. Tot oktober telde de vervoersmaatschappij 61.710 unieke geregistreerde gebruikers. Goed voor 435.536 sessies. Vandaag rijden er in totaal 210 voertuigen van De Lijn rond met wifi. Tegen december wordt dat uitgebreid naar 250.

Was je smartphone met water en zeep

Het Japanse Kyocera lanceert een curieuze smartphone: de Rafre. Dat toestel is niet alleen waterdicht, maar ook wasbestendig. De Rafre kan je dan ook een grondige schoonmaakbeurt geven dankzij het zeepresistente materiaal. Hoe het aanraakscherm onder water werkt is niet duidelijk. De smartphone, uitgerust met Android 5.1 en een 5 inch HD-scherm, is vanaf vandaag beschikbaar in Japan.  

Vier tips om veilig trein-Wifi te gebruiken

Waarom zijn openbare Wifi-netwerken onveilig? Bij openbare netwerken gebruikt iedereen dezelfde sleutel, waardoor het verkeer met elk verbonden apparaat te bekijken is. Met de groei van beschikbare Wifi-netwerken en de gelijktijdige groei van mobiel dataverkeer via deze hotspots, beginnen deze onbeveiligde netwerken een steeds groter risico te worden. Het goede nieuws is dat gebruikers maatregelen kunnen nemen om dit te beperken.

dinsdag 8 december 2015

iOS 9.2 is uit

Apple heeft zojuist iOS 9.2 ter beschikking gesteld. De belangrijkste vernieuwingen zijn verbeteringen in de Safari View Controller en de Muziek-app. De Safari View Controller ondersteunt bijvoorbeeld extensies van apps van derden. In de Muziek-app kun je voortaan beter zien of een nummer al dan niet offline opgeslagen is. iOS 9.2 bevat verder Arabische Siri en de NumberSync-belfunctie, bedoeld voor klanten van de Amerikaanse provider AT&T.

Huawei ShotX met roterende camera

De onlangs verschenen ShotX van Huawei is helemaal bedoeld voor de recreatieve fotoliefhebber. Het Androidtoestel heeft een hoofdcamera van 13 MP die 180 graden kan draaien. Dat houdt in dat je zowel gewone foto's als selfies met dezelfde hoofdcamera kunt maken.

De camera komt met een 5,2 inch Full HD-scherm en een Snapdragon 616 processor. Het toestel draait nog op Android 5.1.1 met daarover een eigen schil van Huawei.

Pixel C-tablet arriveert in Nederland

De eerder dit jaar aangekondigde Pixel C-tablet van Google zal vanaf deze week in Nederland te koop zijn. Het gaat om een tablet met afneembaar toetsenbord, die in een 32GB- en 64GB-variant verkrijgbaar zal zijn via de Google Play Store. De Pixel C heeft een 10,2 inch-scherm met een resolutie van 2560×1800 pixels en draait Android 6.0 Marshmallow. Als processor is gekozen voor de X1-quadcore.

OnePlus 2 vanaf 5 december gewoon verkrijgbaar

De felbegeerde smartphone OnePlus 2 is sinds dit weekend vrij beschikbaar. Er is geen uitnodiging meer vereist om het toestel te kunnen bestellen. De 64GB-versie kan worden aangeschaft voor 399 euro, het 16GB-model gaat voor 339 euro.

De OnePlus 2 werd in juli dit jaar geïntroduceerd, maar vanaf dat moment moeilijk verkrijgbaar. Dat kon alleen via een uitnodiging die werd verstrekt via sociale media en het forum van OnePlus.

maandag 7 december 2015

Op Android sneller overschakelen van Wifi naar 3G/4G

De iPhone heeft sinds iOS 9 een handige functie genaamd Wifi Assistentie, waarmee automatisch wordt overgeschakeld naar 3G of 4G als de Wifi-verbinding slecht is. Maar bij Android kan zoiets ook. Wel dien je dan eerst de ontwikkelaarsopties te activeren. Daarna kun je de optie ‘Agressieve handover van Wi-Fi naar mobiel’ aantikken.

'Galaxy A7 krijgt grote accu'

De aanstaande Galaxy A7 lijkt een grotere accu te krijgen, afgaand op documenten van toezichthouder FCC. Met 3.300 mAh gaat dit toestel even wat langer mee. Deze informatie wordt ook nog eens ondersteund door de toegenomen dikte en massa van 6,95 mm en 155 gram, ten opzichte van het huidige model. Het toestel krijgt naar verluidt een 5,5 inch groot AMOLED-scherm met een resolutie van 1920 x 1080 pixels. 

vrijdag 4 december 2015

Wifi op vliegveld niet altijd veilig

Gratis Wifi op vliegvelden is niet zonder risico. Internetcriminelen hebben het steeds vaker gemunt op toeristen die via publieke wifi-netwerken verbinding maken met internet. Laptops, tablets en telefoons zoeken continu naar draadloze netwerken in de omgeving. Janne Pirttilahti van F-Secure laat aan het tv-programma Opgelicht weten dat hotels en vliegvelden het meest aantrekkelijk voor hackers zijn, omdat daar veel mensen uit de zakelijke wereld met geld rondlopen. Uit onderzoek van F-Secure onder Britse consumenten blijkt dat de consumenten wel bewust zijn van de risico’s van openbare Wifi-netwerken.

Nanstick van Devolo

Devolo heeft een nieuwe nano WiFi ac USB-dongel in het assortiment opgenomen. Die onderscheidt zich dankzij de ondersteuning voor 802.11a/n/ac en biedt snelheden tot 433 Mbit/s op 5 GHz.De dongel kan worden gebruikt voor Windows laptops en MacBooks. De stick past in elke USB 2.0-poort. Voor Mac-gebruikers zijn drivers te downloaden via de website van Devolo.

donderdag 3 december 2015

HP stopt productie goedkope tablets

HP stopt met het maken van budgettablets. Het Amerikaanse bedrijf wil de nadruk leggen op laptops en hybride apparaten die zowel als laptop als tablet kunnen worden gebruikt. Wel blijft HP tablets voor de zakelijke markt maken. In de afgelopen jaren maakte HP verschillende Android-tablets die beschikbaar waren voor 100 à 200 euro.