vrijdag 30 oktober 2009

iPhone claimt fors deel smart phone markt


In een vergelijkend onderzoekje tussen de toestellen van smartphone makers Apple, RIM en Palm is de populariteit van de iPhone weer een stuk gestegen. Hoewel Blackberry met 40 procent nog steeds het populairste smartphonemerk is, doet Apple het met 30 procent ook niet slecht. In juni van dit jaar had de iPhone nog een marktaandeel van 25 procent onder smartphones.

Slimmere mobiele applicaties


Op mobiele telefoons draaien steeds meer applicaties. De gebruiker daarvan beweegt zich typisch tussen verschillende soorten netwerken. Mobiele toepassingen kunnen worden verbeterd, stelt Arjan Peddemors, door rekening te houden met de beschikbaarheid en capaciteit van netwerken. Onder andere door te voorspellen wanneer welke beschikbaar zijn, de beste te kiezen en de datasnelheden aan te passen.
Omdat gebruikers mobiel zijn bewegen ze regelmatig in- en uit het bereik van één of meerdere specifieke netwerken. Een apparaat kan bijvoorbeeld thuis verbinden met een ultra-wideband access point, onderweg een Bluetooth netwerk en een UMTS netwerk gebruiken, en op het werk verbinden met een 802.11 'wireless local area network' (WLAN). Toepassingen op mobiele apparaten hebben daardoor te maken met onderbroken verbindingen en wisselingen in de beschikbare doorvoer capaciteit tijdens het communiceren met andere apparaten op het internet.
Novay onderzoeker Arjan Peddemors, die 20 oktober op het onderwerp promoveerde aan de TU Delft, ontwikkelde de afgelopen jaren een uitbreidbaar 'network resource model' (NRM) en een 'network abstraction layer'(NAL), die onzichtbaar voor de gebruiker samen de efficiency van het netwerkgebruik verbeteren. Daarnaast is Peddemors erin geslaagd om - op basis van gedrag van de gebruiker - te voorspellen wanneer deze over welke netwerken kan beschikken. Met de bevindingen van Peddemors kan beter met de dynamiek, die inherent is aan mobiel netwerkgebruik, worden omgegaan

donderdag 29 oktober 2009

Forse groei mobiel internet Orange


De Europese telecomaanbieder Orange zat het aantal klanten dat mobiel internet afneemt met 64 procent stijgen tot 7 miljoen. Bijna 4 procent van de klanten van Orange, het actiefst in Engeland, Frankrijk en Polen, betaalt maandelijks een extra bedrag om mobiel te kunnen internetten op hun telefoon.

NMBS gaat zelf geen wifi aanbieden


Reizigersorganisatie NMBS zal zelf geen draadloos internet installeren in haar treinstellen en zal dit ook niet zelf commercialiseren. Dat zegt de Belgische minister van Overheidsbedrijven Steven Vanackere op een schriftelijke vraag in de Kamer. Draadloos internet installeren kan eventueel wel via partners "als dit voor de NMBS op een financieel risicoloze wijze kan georganiseerd worden", zo reageert minister Vanackere op de schriftelijke vraag van Kamerlid Peter Logghe (Vlaams Belang).

woensdag 28 oktober 2009

Android 2.0



Google heeft dinsdag Android 2.0 OS aangekondigd. De nieuwste versie van het open source besturingssysteem voor smartphones bevat een groot aantal verbeteringen. De browser ondersteunt nu onder meer HTML5 en 'double-tap' zoom. Meer informatie in de YouTube video.

Nieuw congres rond mobiele apps


Eind november vindt in Amsterdam een nieuw internationaal evenement plaats, gericht op mobiele strategie, toepassingen en smartphones. iCE Amsterdam (iCE09), is een meerdaagse Europese conferentie bedoeld voor iedereen die zich zakelijk en professioneel met mobiele toepassingen, strategie, marketing of ontwikkeling bezighoudt.
Onder het motto "Challenge the iPhone" is het de bedoeling dat ook platformen als de Blackberry en het snel groeiende Android-platform worden meegenomen. iCE09 vindt plaats op 26 en 27 november in de Westergasfabriek in Amsterdam. De laatste dag wordt de iCE Amsterdam Award uitgereikt. Uit de genomineerde apps wordt door het publiek één winnaar gekozen. Het gaat hierbij om apps voor zowel het iPhone platform als ook voor Blackberry, Windows Mobile en Android.
Palm, BlackBerry (Research in Motion), Nokia, Android (Google) and Microsoft bouwen eveneens stuk voor stuk marktplaatsen waar applicaties voor hun platform beschikbaar zijn. Kortgeleden werd de mijlpaal van twee miljard app downloads bereikt bij de Apple App Store, waar al meer dan 75.000 apps beschikbaar zijn. Tegelijkertijd kent het Android-platform een enorme groei met inmiddels al meer dan 10.000 toepassingen in zeer korte tijd. Organisator Herman van Bolhuis: “Nederland loopt in Europa voorop wat betreft design, advertising, multimedia, gaming en architectuur. We zijn daarom blij dat we hier een dergelijk evenement kunnen organiseren waar creatief talent kan netwerken, partnerships kan aangaan en van gedachten kan wisselen met gelijkgestemden.”
Onder de sprekers bevinden zich Dom Sagolla van Dollar App, ontwikkelaar van toepassingen voor iPhone. Dom was ingenieur bij het MIT Media Lab en hielp Twitter ontwikkelen in 2006. Vincent Verwey, oprichter van Makayama,  de grootste iPhone ontwikkelaar van Nederland, gaat in op de steeds dominantere rol van de mobiele schermen binnen ons dagelijks leven. Liefst zestien bekende Amerikaanse ontwikkelaars van apps komen naar Amsterdam om programmeurs, webbouwers, designers, software ontwikkelaars de fijne kneepjes bij te brengen voor het maken van apps voor de iPhone en de overige platforms.

Toch kanker door gebruik mobiele telefoon?


Mogelijk is er toch een verband tussen langdurig gebruik van mobiele telefoons en sommige vormen van kanker. Dit zou blijken uit een later dit jaar te publiceren onderzoek. Zo zouden mensen die langer dan tien jaar veel met hun mobieltje bellen een grotere kans hebben op het krijgen van een hersentumor. De Britse krant Daily Telegraph meldt dat voor het onderzoek 30 miljoen euro neergelegd.

dinsdag 27 oktober 2009

NASDAQ App voor iPhone


Sinds vandaag is er een NASDAQ Portofolio Manager voor de iPhone waarmee  je ook de tweets die over beursgenoteerde bedrijven gaan zoals Apple (AAPL) in de gaten kan houden. Je hebt toegang tot real-time gegevens van diversen aandelen maar ook indrukwekkende grafieken die je kan zien als je, je iPhone in landscape mode gebruikt.

zaterdag 24 oktober 2009

Rode netbooks Packard Bell


Packard Bell komt met drie nieuwe netbooks: twee varianten van de Dot sr (10.1-inch), en een grotere Dot mr/a (11.6-inch). Afgelopen juni introduceerde Packard Bell al twee nieuwe netbook modellen met dezelfde formaten. De nieuwe Packard Bell netbooks hebben een modieus uiterlijk met een onderscheidend ontwerp: de hoofdkleur van de netbook met glanzende cover is rood.

vrijdag 23 oktober 2009

iPhone actie Base


Mobiele operator Base lanceert een 'member-gets-member'-actie waarbij een Apple iPhone te winnen valt. Mobistar ziet zich zo onrechtstreeks de exclusiviteit rond het toestel door de neus geboord. KPN-dochter Base omzeilt het exclusiviteitscontract van Mobistar met Apple rond de iPhone. In plaats van de iPhone te koop aan te bieden in de Base- en Allo Telecom-shops - iets waarvoor enkel Mobistar in België een contract heeft met Apple - wordt het toestel enkel verbonden aan een 'member-gets-member'-actie.

donderdag 22 oktober 2009

Fennec draait straks op Android


Browserontwikkelaar Mozilla heeft aangekondigd bezig te zijn met een internetbrowser voor telefoons die het Android-besturingssysteem gebruiken. Deze moet uitkomen nadat de Windows Mobile-versie uitgebracht is. Er is al enige tijd een testversie van Fennec, zoals de mobiele versie van Firefox heet, beschikbaar voor Windows Mobile 6.0 en 6.1. Wanneer de definitieve versie hiervan uitkomt is nog onbekend.

Dual-Band Wireless-N ADSL modem router


Cisco introduceert de Linksys by Cisco Dual Band Wireless-N ADSL2+ Modem Gigabit Router (WAG320N). Deze modem router heeft een geïntegreerd ADSL2+ modem voor een high-speed internetverbinding en is uitgerust met de nieuwste Dual-Band Wireless-N-technologie. De modem router wordt geleverd met Cisco's Network Magic-software die consumenten helpt bij het installeren, beveiligen en onderhouden van hun thuisnetwerk. De Network Magic-software helpt daarnaast om computers en andere apparaten aan te sluiten op het internet en laat eventuele problemen met de connectiviteit zien via een visuele weergave van het netwerk.

woensdag 21 oktober 2009

Blackberry Storm 2 aangekondigd


Vodafone en RIM hebben officieel de komst van de BlackBerry Storm2 aangekondigd. Het toestel ligt nog voor de kerst, ook in Nederland, in de winkels. De nieuwe storm is in diverse opzichten verbeterd. Zo is er een wifi-ontvanger aan toegevoegd, en is het geheugen is uitgebreid tot 2 GB. Net als de eerste Storm, zal ook de Storm2 in Nederland exclusief in combinatie met Vodafone verkocht worden.

dinsdag 20 oktober 2009

Storing dataverkeer Vodafone


Vodafone heeft momenteel last van een storing waardoor het internetverkeer bij de provider compleet plat ligt. Wat precies de oorzaak is van de storing is niet bekend, maar Vodafone zegt er alles aan te doen om het zo snel mogelijk op te lossen. Hopelijk gaat dat wat sneller dan de vorige keer, toen het internet-netwerk van Vodafone meer dan een dag plat lag.

Test Apple 4G?


Het nieuwste gerucht in iPhone-land: Apple zou een iPhone 4G, op basis van de netwerktechnologie LTE, aan het testen zijn. Het gerucht is gelanceerd door de telecomblog FoneFrenzy, dat ervoor de bevestiging heeft gekregen van 'goede bronnen'. Apple zou al enkele maanden samen met de Amerikaanse operator Verizon een nieuwe iPhone aan het testen zijn.

Eerste Android toestel Acer


Acers eerste Android-toestel Liquid heeft een van de snelste processoren en ook een eigen laag over het Google OS. Evenals HTC met zijn Sense komt ook Acer met een extra interface over Google Android heen. Met de zogeheten Spinlets-app is video en muziek te streamen en het adresboek op de Liquid kent een integratie met Facebook, Twitter, Flickr en andere sociale sites.

maandag 19 oktober 2009

'HTC moet broncode HTC Hero vrijgeven'


Een aantal eigenaren van een HTC Hero wil dat de fabrikant de broncode van zijn Android-kernel vrijgeeft. Volgens de Hero-gebruikers zou HTC de zogeheten General Public License overtreden door dit vooralsnog niet te doen. In de petitie wordt gesteld dat Hero-gebruikers een 'schone' Android-installatie op hun telefoon willen uitvoeren. Daarmee doelen zij op het strippen van een aantal door HTC ontwikkelde applicaties.

vrijdag 16 oktober 2009

Netbooks Dell bij Phone House


The Phone House is de eerste telecomretailer die een samenwerking aangaat met Dell. De winkelketen gaat de netbooks Dell Inspiron Mini 10 en de 11z verkopen. De Mini 10 is nu al bij The Phone House te krijgen, de 11z komt in november op de markt, na de introductie van Windows 7.

donderdag 15 oktober 2009

LG Chocolate verkrijgbaar


De langverwachte opvolger van de populaire LG Chocolate, de LG New Chocolate (BL40), ligt vanaf deze week in de winkels. De New Chocolate maakt deel uit van de Black Label designreeks. Het opvallend onconventionele 4-inch brede High-Definition LCD-scherm is groter dan van traditionele telefoons – ideaal om te internetten, te mailen of te gamen, volgens de fabrikant. Het nieuwe toestel heeft een adviesprijs van 599 euro.

Tele2 bundels voor mobiel internet


Tele2 komt deze week met nieuwe abonnementen voor mobiel internet op laptops. Gebruikers die al een 'internet en bellen'-pakket van het bedrijf hebben kunnen met het goedkoopste abonnement voor 8,95 euro per maand mobiel online. Om gebruik te kunnen maken van de nieuwe mobiele abonnementen is naast een laptop een internetabonnement bij Tele2 vereist. Het goedkoopste pakket, met een meerprijs 8,95 euro, biedt een snelheid tot 1Mbps en een datalimiet van 250MB.

dinsdag 13 oktober 2009

Vergeet WiMAX


WiMAX gaat het niet worden. De draadloze netwerktechnologie is zelfs in ontwikkelingslanden veroordeeld tot een rol in de marge. "WiMAX zal wel een rol spelen, maar het is een veel kleinere rol dan veel WiMAX-spelers nu zouden accepteren. Het schiet tekort voor de grootse visie dat het een breedbandtechnologie is voor de massamarkt in opkomende markten", zegt analist Angel Dobardziev van onderzoeksbureau Ovum.

maandag 12 oktober 2009

Booklet 3G eind oktober in Duitsland


Het netbook met aluminium behuizing dat Nokia in augustus aankondigde, zal vanaf 22 oktober in Duitsland verkrijgbaar zijn. De Booklet 3G zal op afbetaling en met een 3G-abonnement van O2 verkocht worden. Bij de introductie van de Booklet 3G werd gespeculeerd dat de netbook in combinatie met een 3G-abonnement verkocht zou worden, en dus net als mobieltjes op afbetaling gekocht zou worden. De gebruiker krijgt onder meer 120 GB harde schijf, wifi en GPS.

vrijdag 9 oktober 2009

Draadloze N router DIR-600 en USB adapter DWA-125


D-Link heeft de DIR-600 gelanceerd, een wifi router die is gebaseerd op de draadloze N-technologie en is uitgerust met één antenne waarmee snelheden tot 150 Mbps bereikt wordt. D-Link producten met de nieuwe Wireless 150-technologie zijn aanzienlijk sneller dan de traditionele Wireless G technologie (802.11g). Om de maximumsnelheid in het draadloze netwerk te optimaliseren, lanceert D-Link een Wireless 150 USB-adapter, DWA-125, waarmee gebruikers via de USB-poort op de computer een draadloze verbinding kunnen maken. De nieuwste beveiliging updates in de DIR-600 verhinderen ongewenste toegang door ongeautoriseerde gebruikers via Internet of draadloze netwerken. De router ondersteunt encryptietechnologie WPA en WPA2, en bevat twee actieve firewalls (SPI en NAT) om mogelijke aanvallen af te wenden. Verder bezit DIR-600 ook Wi-Fi Protection Setup (WPS) om met een druk op de knop de netwerkbeveiliging op te zetten en te activeren.

donderdag 8 oktober 2009

HTC HD2 eind oktober verkrijgbaar


Bij de lancering van Windows Phone had ook HTC nieuws. De Taiwanese fabrikant greep de gelegenheid aan om de HTC HD2 aan te kondigen. Over het toestel met als werknaam HTC Leo gingen al geruime tijd geruchten. Opvallend is het enorme touchscreen met een diameter van 4,3 inch. Uiteraard is het toestel uitgerust met Windows Mobile 6.5. HTC legt daar de nieuwe HTC Sense interface overheen, die we ook al op de Hero zagen. De fabrikant laat weten dat het toestel al eind oktober in de winkels zal liggen. 

MacBook Air kloon gesignaleerd


Niet alleen Aziaten zijn goed in het namaken van succesvolle apparatuur, in Italië kunnen ze er ook wat van. De Praxis Slim Air is daarvan het bewijs. Deze laptop lijkt bijzonder sterk op de MacBook Air, en is even dun als deze laptop van Apple. Zelfs de naam is vrijwel gelijk.

woensdag 7 oktober 2009

TNT Post combineert de kracht van direct mail met mobile marketing


TNT Post biedt vanaf nu haar zakelijke klanten de mogelijkheid om een tweedimensionale barcode toe te voegen aan direct mails, zodat consumenten zelf via hun mobiele telefoon meer informatie van een product of dienst kunnen opvragen. TNT Post voegt hiermee een digitaal kanaal toe aan direct mail waardoor de mogelijkheid tot interactie tussen de adverteerder en de consument verder wordt versterkt. De Mobile Quick Response Code (QR) is een code die wordt toegevoegd aan geadresseerd reclamedrukwerk. Ontvangers van deze direct mail kunnen met een camera in een mobiele telefoon de QR code scannen. De ontvanger wordt via de mobiele internetverbinding automatisch geleid naar een gepersonaliseerde webpagina met bijvoorbeeld extra productinformatie, een kortingscoupon of een videofilm. Op deze manier verkrijgt de consument snel en gemakkelijk aanvullende informatie en kan bijvoorbeeld direct worden gereageerd op een aanbieding door online een ingevulde kortingscoupon terug te sturen naar de adverteerder. De telefoontoepassing is ontwikkeld in samenwerking met One Shoe mobile, een allround mobile marketing bureau die de QR code introduceerde in Nederland.  "Steeds meer mobiele telefoons beschikken over de software om de codes te scannen", aldus Ger Jacobs, commercieel directeur TNT Post. "Dit concept geeft de doelgroep van adverteerders meer persoonlijke aandacht en het genereert direct respons. Daarvoor hoeft de potentiële klant dus niet altijd thuis achter een laptop of pc te zitten: deze nieuwe manier van communiceren is overal en altijd inzetbaar".

dinsdag 6 oktober 2009

Chipset met LTE


Vier Japanse fabrikanten hebben de eerste chipset met LTE gepresenteerd. De chipset ondersteunt naast LTE ook 2G- en 3G-technieken en zou moeiteloos kunnen overschakelen tussen de verschillende ondersteunde netwerktechnieken. De chipset is ontwikkeld door de vier Japanse bedrijven Docomo, NEC, Panasonic en Fujitsu, en zal wereldwijd gebruikt kunnen worden.

vrijdag 2 oktober 2009

Anti wifi verf



Japanse onderzoekers zeggen dat ze een speciaal soort verf hebben ontwikkeld die draadloze signalen buiten kan houden. Dit betekent dat veiligheidsbewuste gebruikers van draadloze netwerken hun buren kunnen verhinderen om toegang tot hun thuisnetwerk te krijgen, zonder de encryptie in te schakelen. De verf bevat aluminium-ijzer-oxide dat resoneert op dezelfde frequentie als wifi- of andere radiogolven - wat betekent dat draadloze singalen worden geabsorbeerd en geblokkeerd.

iPhone domineert mobiel internet


De iPhone and iPod touch domineren wereldwijd het mobiele internetverkeer. Op dit moment hebben ze samen een aandeel van 40 procent. Dit blijkt uit metingen van AdMob. Het marktaandeel van het iPhone besturingssysteem steeg 7 procent de afgelopen zes maanden. Het aandeel Nokia daalde van 43 naar 34 procent. Daarmee verslaat het iPhone besturingssysteem voor het eerst Nokia die jaren lang marktleider was.