maandag 31 augustus 2009

Nieuwe smart phones van Samsung

Samsung breidt in navolging van de succesvolle Omnia haar line-up smartphones in Nederland uit met de Omnia II (I8000) en de Omnia Qwerty. Met deze toestellen biedt Samsung naar eigen zeggen een ruime variatie aan smartphones voor iedereen die altijd en overal makkelijk toegang wil hebben tot e-mail en internet.
De Samsung Omnia II is een zeer complete smartphone voor iedereen die uitgebreide multimedia-mogelijkheden wil. Dit toestel heeft ’s werelds grootste AMOLED-scherm (3,7 inch). Verder heeft de Omnia II Windows Mobile 6.1 Professional (dit najaar gratis te upgraden naar versie 6.5), 3D-effecten, grotere iconen en de nieuwe innovatieve TouchWiz 2.0 user interface. De Omnia II is verder uitgerust met de voorgeïnstalleerde widgets van o.a. nu.nl, Telegraaf, Hyves, Facebook, Buienradar en FileIndex. Daarnaast beschikt de Omnia II over DVD-achtige opname- en afspeelmogelijkheden, HSUPA 5.76 Mbps en wifi voor een zeer snelle connectie. Het geheugen kan uitgebreid worden tot 48 GB. De Samsung Omnia II is vanaf vandaag verkrijgbaar voor 649 euro.
De Samsung Omnia Qwerty is voorzien van een uitschuifbaar QWERTY-toetsenbord. Daarmee biedt dit toestel een scala aan mogelijkheden voor e-mail, applicaties van Microsoft Office Suite en internet met Opera 9.5 als browser via HSDPA- en wifi-verbindingen. Ook heeft de Samsung Qwerty een 5 megapixel camera met smile shot, AMOLED en A-GPS met navigatie-ondersteuning. De prijs van dit toestel is 549 euro.

AT&T breidt wif-netwerk uit

AT&T breidt zijn Nederlandse wifi-netwerkuit met circa 700 hotspots. De uitbreiding naar in totaal 1.700 Nederlandse hotspots maakt deel uit van een mondiaal uitbreidingsplan. Met de uitbreiding wil de onderneming zakelijke gebruikers van zijn Remote Access-dienst makkelijkere toegang bieden tot WiFi. In totaal voegt AT&T zo'n 25.000 hotspots in Europa en China toe en brengt daarmee zijn zijn netwerk op 125.000, verdeeld over 82 landen.

Eerste Maemo telefoon Nokia

Telefoonproducent Nokia heeft eindelijk haar eerste telefoon onthuld die volledig gebruik maakt van het mobiele besturingssysteem Maemo, de N900. Hoewel het apparaat officieel in de Internet Tablet-reeks valt, kunnen gebruikers er ook mee bellen. De N900 heeft een 3,5 inch groot aanraakscherm en uitschuifbaar QWERTY-toetsenbord. Standaard is er 32 gigabyte aan opslagcapaciteit, maar dit kan met een geheugenkaart naar 48GB uitgebreid worden.

vrijdag 28 augustus 2009

Wifi beveiliging in no time gekraakt

De encryptie voor wifi ligt al jaren onder vuur, maar Japanse onderzoekers hebben de kraaktijd voor de zwakkere WPA-variant teruggebracht tot 1 minuut. De Japanse beveiligingsonderzoekers Toshihiro Ohigashi en Masakatu Morii hebben een WPA-kraakmethode van november vorig jaar verbeterd. Zij hebben de benodigde tijd teruggebracht van zo'n 15 minuten naar slechts 1.

Gratis mobiel internet in Wageningen?

De Stadspartij Wageningen gaat het gemeentebestuur van Wageningen vragen een gratis openbaar internet (WiFi) in Wageningen mogelijk te maken. Daarbij dient samenwerking gezocht te worden bij Wageningen Universiteit en Researchcentrum. De gemeente Wageningen heeft het grootste wetenschappelijk onderwijs en onderzoekscentrum van Nederland binnen haar gemeente grenzen  en daar hoort een gratis openbaar internet bij. Niet alleen scholieren, studenten, kenniswerkers, internationale bezoekers en toeristen hebben profijt van een dergelijk net, maar ook alle Wageningers kunnen daarvan optimaal profiteren.

Long Life Battery HP

HP presenteert de HP Long Life Battery voor zijn zakelijke notebook PC’s. Deze batterij heeft een langere levensduur en kost minder in vergelijking met standaard batterijen. HP is de eerste partij op de markt die drie jaar garantie op deze ‘long-life’ batterij geeft – bij gebruik in combinatie met een aantal zakelijke notebook PC’s. Gebruikers kunnen op deze manier hun investeringen in PC’s maximaliseren en de kosten die gepaard gaan met het vervangen van batterijen verlagen. De kwaliteit van normale laptop batterijen wordt minder na 300 keer opladen. De HP Long Life Battery is gebaseerd op de Sonata Lithium-ion (Li-ion) batterijcel technologie van Boston Power en kan tot wel 1000 keer worden opgeladen voordat de capaciteit van de batterij vermindert. Dat komt neer op iedere dag opladen gedurende drie jaar – of vier, wanneer er alleen op werkdagen gebruik van de computer wordt gemaakt. Wanneer een klant binnen drie jaar ervaart dat de batterij minder dan 80 procent van zijn oorspronkelijke prestaties levert, dan krijgt hij een vervangende unit.

donderdag 27 augustus 2009

Steve Jobs: berichtgeving tablet onjuist

Volgens The Wall Street Journal zou Apple-CEO Steve Jobs na zijn ziekteverlof full-time werken aan een nieuw product; een tablet-computer. Jobs heeft in een email aan de krant laten weten dat er weinig van de berichtgeving klopt. De veelbesproken tablet zou een grote versie van de iPod touch zijn. Het zou gaan om een toestel met een ARM-processor. Jobs heeft zijn reactie overigens niet verder toegelicht.

woensdag 26 augustus 2009

Startpakket voor mobiel internet

Vodafone heeft een nieuw startpakket voor mobiel internet geïntroduceerd. Klanten kunnen dertig dagen lang mobiel internet proberen en uitvinden welk abonnement het beste past bij hun gedrag. Wie ervoor kiest om een abonnement te nemen, krijgt zijn geld dat hij voor het startpakket heeft betaald (69 euro) weer terug. Anders eindigt de proefperiode automatisch. Het startpakket wordt onder meer aangeboden bij Vodafone zelf en bij een groot aantal winkels waarin laptops worden verkocht.

Eerste netbook Nokia

Nokia heeft maandag een netbook aangekondigd. Deze zogeheten Nokia Booklet 3G wordt op 2 september tijdens het Nokia World-evenement voor het eerst getoond. Naast 3G/HSPA zal ook GPS aan boord van het 1,25 kilogram lichte apparaat zijn. De kleine schootcomputer draait op Windows en wordt aangestuurd door een Intel Atom-processor. Bovendien wordt de Booklet 3G kennelijk uitgerust met een krachtige accu, want de batterij zou het tot maximaal 12 uur volhouden.

3G internet voor Belgische studenten

Er is een mobiel internetaanbod (3G) voor Belgische studenten gelanceerd. Het gaat om een samenwerking tussen het Antwerpse Signpost, een IT-reseller en -dienstenleverancier met focus op de onderwijswereld, en Belgacom-dochter Proximus. Voor 20 euro per maand krijgen studenten een downloadlimiet van 1,2 gigabyte. De benodigde USB-dongle is gratis. Surfen in het buitenland is niet mogelijk.

maandag 24 augustus 2009

T-Mobile Plus in oktober verkrijgbaar

De T-Mobile Pulse zal waarschijnlijk in oktober in de Nederlandse winkels liggen. De Android-smartphone van Huawei, die een 3,5 inch groot touchscreen meekrijgt, zal zonder abonnement, maar met een 2GB-geheugenkaartje ongeveer 250 euro kosten. De Pulse draait Android 1.5. De accu heeft een capaciteit van 1500mAh.

vrijdag 21 augustus 2009

nLite mini USB-adapter met afneembare high-gain antenne

Edimax Technology introduceert de EW-7711USn, een compacte nLite USB-adapter met afneembare high-gain antenne. Deze mobiele oplossing is speciaal geschikt voor gebruikers die meer flexibiliteit en betere netwerkprestaties wensen. De EW-7711USn kan zowel op een desktop PC als op een notebook aangesloten worden voor het delen van databestanden en media op grotere afstanden en hogere snelheid, door het hele huis of kantoor. De adapter voldoet aan 802.11b/g standaard en ondersteunt tevens de nieuwste draadloze 802.11n technologie. Wanneer de EW-7711USn is aangesloten op een 802.11n apparaat biedt deze snelheden tot wel 150Mbps.

donderdag 20 augustus 2009

Flash en Silverlight op Blackberry

Blackberry's zouden volledige ondersteuning krijgen voor Flash en Silverlight, zo gaat het gerucht. De browser van het Blackberry OS zou vanaf volgende zomer met de webtechnieken van Adobe en Microsoft overweg moeten kunnen. Het gaat daarbij om volledige Flash-ondersteuning en niet om het nu al gangbare Flash Lite, meldt geruchtensite Boy Genius Report. De webtechnieken zouden veel nieuwe content voor de browser van Blackberry-telefoons moeten ontsluiten en het internetten prettiger moeten maken.

woensdag 19 augustus 2009

HTC G1 alweer hopeloos verouderd

De HTC van G1 was het eerste mobieltje ter wereld dat draait op Google’s mobiele besturingssysteem, Android. Wie dacht helemaal hip te zijn door de G1 aan te schaffen, komt bedrogen uit: het toestel is een half jaar na zijn Nederlandse introductie al hopeloos verouderd. Het toestel kan de jongste updates niet aan.

Acer werkt aan aanraakgevoelige netbooks

Hardwarefabrikant Acer werkt aan netbooks met Windows 7 aanraakschermen. Digitimes heeft uit de mond van een projectmanager van Acers mobiele computertak opgetekend dat het om drie netbooks gaat. Techische details zijn nog niet bekend. De netbooks zullen vermoedelijk goedkoper worden dan tablet pc's.

dinsdag 18 augustus 2009

Mobiele junkie moeilijk te bereiken

Zware gebruikers van mobiele kanalen zijn moeilijk te bereiken met andere media. Dat is de conclusie van een Amerikaans onderzoek van het bureau InsightExpress. Uit het onderzoek blijkt dat 62 procent van de consumenten die minstens één keer per week mobiele video bekijken, meer tijd besteden aan hun mobiele telefoon dan op hun computer. Bij bezitters van een mobiele telefoon die geen mobiele video bekijken, is dat slechts 9 procent.

Netbook LG X130 werkt twaalf uur

LG heeft de X130 aangekondigd, een netbook die na één oplaadbeurt liefst 12 uur werkt dankzij de aanwezige batterij met 9 cellen. Andere kenmerken: 10,1 inch LCD-scherm (1024x600 pixels), een 1,6GHz Atom N270-processor, 1GB RAM en een 160GB harddisk. De X130 draait op Windows XP Home.

maandag 17 augustus 2009

Hoe duur is mobiel internet?

Na de vaste internetconnecties, de draadloze kantoornetwerken (wifi) en de hotspots, begint nu ook het mobiele internet de markt te veroveren. Qua toegankelijkheid is dat het neusje van de zalm. Beschikt u over een mobiele internetontvanger - dat kan een USB-stick zijn die u moet inpluggen in uw laptop of een ingebouwde modem - dan kunt u overal draadloos toegang krijgen tot het wereldwijde web, hetzij via uw laptop, hetzij via een smartphone. De enige voorwaarde is dat er dekking moet zijn van een of ander netwerk. Maar dat blijkt in de praktijk goed mee te vallen.

Tips voor gebruik gratis wifi

Vrij toegankelijke draadloze netwerken zijn aantrekkelijke manieren om overal te kunnen surfen, maar er moeten wel een aantal veiligheidsmaatregelen worden genomen. Beveiligingsspecialisten ESET en SpicyLemon geven een aantal adviezen hierover aan vakantiegangers en flexwerkers die gebruikmaken van openbare netwerken. Door laptops specifiek te beschermen worden de risico's verkleint, hoewel de security-experts benadrukken dat gegarandeerde veiligheid onmogelijk is. Zelfs veel beschermde draadloze netwerken zijn relatief eenvoudig te kraken.

vrijdag 14 augustus 2009

Blackberry Storm krijgt wifi

De Blackberry Storm moest het tot nu toe zonder wifi stellen. De opvolger van de Storm, die door het leven gaat als de Storm 2, kan wel draadloos internetten. Logisch, want het wordt steeds ingewikkelder om een smartphone zonder wifi te vinden.

donderdag 13 augustus 2009

KPN en Vodafone meest geliefde websites voor mobiel internet

KPN.com en Vodafone.nl zijn de favoriete websites om een abonnement voor mobiel internet af te sluiten. Dat blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau WUA! De berekende Web Performance Scores van de twee aanbieders verschillen slechts enkele honderdsten, terwijl de rest op achterstand volgt. Van de directe aanbieders werd Telfort aangewezen als partij met de meest teleurstellende website.

woensdag 12 augustus 2009

Apple Tablet: wat gaat het worden?

In discussies over de mythische Apple tablet "die er nu écht snel gaat komen", is er één vraag die regelmatig terugkeert en die de gemoederen flink bezig zal houden tot aan het moment dat Apple daadwerkelijk een product zal aankondigen: wordt het apparaat een uit de kluiten gewassen iPod touch, of wordt het toch een volwaardige Mac OS X computer?

dinsdag 11 augustus 2009

De aaifoon

De eerste voortekenen voor het leegraken van de batterij zijn niet al te gunstig: als je een uurtje aan het stoeien bent loopt het percentage al aardig snel terug. De dekking van T-Mobile is ook niet best: op een plek waar elke andere telefoon bereik heeft, geeft T-Mobile niet thuis. Maar dat zijn kleinigheden. Veel vervelender is dat je geen gegevens via bluetooth kunt uitwisselen. Met andere telefoons en pda's zet je de adressen moeiteloos over, ik hoor ook van anderen dat je in de iphone alles zelf moet invoeren. In mijn geval gaat het om bijna negenhonderd telefoonnummer met adressen en andere gegevens, daar ben ik een jaar mee bezig. Dat gaan we dus maar niet doen. Dus is hij voor mij als telefoon ongeschikt.

Moblin netbook van Asus?


Asus zou van plan zijn om in oktober een Eee PC-netbook uit te brengen die is uitgerust Intels Moblin-besturingssysteem, systeemsoftware op basis van Linux. Volgens Netbooknews zou het in ieder geval niet gaan om nieuwe Eee PC-modellen. Asus is geen onbekende met het Moblin-besturingssysteem. Zo toonde het bedrijf half juni zijn Eee Keyboard, een toetsenbord met daarin geïntegreerd een computer en een kleurendisplay. Ook dit apparaat maakte gebruik van de software.

Eerste netbooks met Ion chip

Videokaartenmaker Point of View levert niet alleen grafische kaarten, maar maakt ook netbooks. Woensdag kondigde het bedrijf een nieuwe lijn netbooks aan met Ion-chipset. Deze grafische chip is krachtiger dan de meeste chips in netnooks. Zo kunnen de Mobii Ion 230-minilaptops volgens Point of View Full-HD filmpjes vloeiend afspelen. Volgens Point of View zijn de Mobii Ion 230-netbooks over enkele weken beschikbaar. De minilaptops zullen standaard niet op Windows XP draaien, maar op Linux. De prijzen zijn nog niet bekend.

maandag 10 augustus 2009

Platte router

Het Japanse Logitec lanceert de LAN-W300N/R, een van de dunste 802.11n-routers ooit met een dikte van slechts 7mm op het dunste punt en 24mm op het dikste punt. De glanzende router is voorzien van twee ingebouwde antennes, 4 LAN-poorten, een WAN-aansluiting en een AC-ingang. Omgerekend gaat de router zo'n 66 euro kosten.

Android en iPhone gaan gelijk op

Er zijn amper verschillen in prijsstelling tussen applicaties voor de iPhone en mobieltjes die op Googles Android draaien. Wel blijken Amerikanen vaker spelletjes te kopen, waar Nederlanders liever nuttige applicaties downloaden. Vincent Hoogsteder van het nieuwe Nederlandse bedrijf Distimo: “Je ziet duidelijk dat er verschillen zijn in welke applicatie in welk land het populairst is. Wel zie je dat er consensus komt in de prijzen voor iPhone-applicaties. Bij Android zie je daarin grotere schommelingen. Dat verklaar ik uit het feit dat Apples App Store al wat langer actief is”.

vrijdag 7 augustus 2009

Amazon App voor Android

Online retailer Amazon heeft een mobiele winkelapplicatie gelanceerd voor het Android besturingssysteem van Google. Amerikanen kunnen onder meer tijdens het winkelen een product of barcode fotograferen met hun toestel waarna ze informatie ontvangen over het artikel op Amazon. Amazon lanceerde eerder al gelijksoortige applicaties voor de iPhone en de BlackBerry.

Mobiele wifi dienst van 3


De Britse aanbieder 3 introduceert nog voor het einde van het jaar een mobiele wifi-dienst in combinatie met een kleine draadloze modem. De nieuwe dienst wordt door het bedrijf MiFi genoemd. MiFi moet klanten overal via wifi internettoegang geven, zonder gebruik te maken van kabels of een USB-modem. MiFi zal nog voor kerst worden geïntroduceerd. Wat het internetten via MiFi gaat kosten, is nog niet bekend.

donderdag 6 augustus 2009

iPhone zorgt voor groei bij T-Mobile

T-Mobile Nederland heeft zijn klantenbestand het afgelopen kwartaal fors zien groeien. Volgens de aanbieder komt dit vooral door populariteit van de iPhone en door de gemigreerde prepaidklanten van Orange, die nu meetellen in de cijfers. Hoewel T-Mobile geen concrete aantallen wil geven, bevestigt woordvoerster Priscilla Tomasoa wel dat 'een groot deel' van de nieuwe contracten een iPhone-abonnement betreft.

woensdag 5 augustus 2009

Nieuwe lader voor iPhone

De snelheid waarmee de batterijen van iPhone 3G en in mindere mate iPhone 3GS leegraken blijft een grote maar in het succes van Apple. Powcell, de eco-vriendelijke lader van het bedrijf MotionTouch, werkt op zonne-energie, maar kan ook gebruik maken van andere lichtbronnen, wat erg handig kan zijn in landen waar de zon niet zo uitbundig schijnt. Binnenkort is hetzelfde product ook voor de Blackberry verkrijgbaar.

Palm Pre als wifi router

Op dit moment is deze hack nog niet direct bruikbaar, want de Palm Pre is nog niet beschikbaar in Nederland. Maar lang zal dat niet meer duren. Mocht je straks een Palm Pre in je handen hebben en je wilt hem gebruiken als wifi Router, gebruik dan deze handige en technisch hack van Max Lee. Inclusief handige video en nogal bizarre unlock-code.

maandag 3 augustus 2009

Onbeperkt SIM only bellen en internetten bij Tringg

De virtuele provider Tringg is in Nederland begonnen met het aanbieden van bel- en internet-abonnementen met een fair use policy voor mobiele telefoons. Het duurste abonnement, met onbeperkt dataverkeer, kost drie tientjes per maand. De kosten worden beperkt door VoiP en GSM te combineren. Het bedrijf mikt met name op studenten die meer verbellen dan hun bundel. De maximale snelheid voor mobiel internetten bedraagt 7,2Mbps down en 1,6Mbps up. Tethering - het gebruiken van de 3g-verbinding om te internetten op bijvoorbeeld een laptop - is verboden. Bij het duurdere abonnement, van 29,95, is dataverkeer inbegrepen.

Frequenties technologieneutraal

Het ministerie van Economische Zaken (EZ) overweegt alle frequentiebanden voor draadloze communicatie technologieneutraal aan te bieden. Als dat besluit wordt doorgevoerd, zullen alle nog vrij te komen gsm-frequenties voor elke mogelijke draadloze technologie gebruikt wordendie op deze frequentie kan werken. De betreffende frequentiebanden zijn 900 MHz, 1800 MHz, 2 GHz en 3,5 GHz. Op deze frequenties zijn nu alleen nog respectievelijk gsm-, UMTS- en WLL-verkeer toegestaan.

zaterdag 1 augustus 2009

Updaten via wifi kan gevaarlijk zijn

Computergebruikers die hun software via een draadloos netwerk updaten, lopen het risico malware te installeren. Itzik Kotler en Tomer Bitton waarschuwden hiervoor op het congres Defcon. De 'Ippon tool' die de twee onderzoekers ontwikkelden, maakt het ook mogelijk om via de al besmette machine een aanval op computers in de buurt van het wifii-netwerk uit te voeren.