Ads Top

Vijftien procent van de Nederlanders maakt wel eens gebruik van WiFi van de buren

Bijna 15 procent van de Nederlanders maakt wel eens gebruik van het Wifi-netwerk van de buren, ook wel Wifi-liften genoemd. Bijna 6 procent doet dit zonder toestemming. Dit blijkt uit onderzoek door Multiscope, uitgevoerd in opdracht van Sooda internetbureau. De voornaamste redenen hiervoor zijn een verhuizing, kostenbesparing, storing van het eigen netwerk of de behoefte naar een betere downloadsnelheid.

Ruim 1.000 respondenten hebben deelgenomen aan het onderzoek. Uit het onderzoek blijkt dat 2 procent van de deelnemers regelmatig gebruik maakt van andermans netwerk. Hiervan heeft 1,4 procent toestemming gevraagd. Meer dan 3 procent van de respondenten maakt af en toe gebruik van een ander netwerk, waarvan 2,5 procent met toestemming van de buren.

9 procent geeft aan dat ze het ooit wel eens hebben gedaan, de helft hiervan deed dit zonder toestemming. De argumenten die de respondenten hiervoor geven zijn een verhuizing waarbij nog geen internetabonnement was afgesloten, kostenbesparing, een storing van het eigen netwerk of de betere downloadsnelheid van het WiFi-netwerk van de buren.

Als je zonder toestemming gebruik maakt van het beveiligde Wifi-netwerk van je buren is dit strafbaar. Wifi-liften valt namelijk onder het wetsartikel van computervredebreuk (artikel 138a Wetboek van Strafrecht). Hierbij is er sprake van het opzettelijke en wederrechtelijk binnendringen in een systeem of netwerk.

Over het zonder toestemming gebruik maken van een onbeveiligd WiFi-netwerk zijn nog geen uitspraken gedaan. De minister heeft bij de invoering van de wetswijziging in 2006 aangegeven dat het voor strafbaarheid voor de potentiële dader kenbaar moet zijn geweest dat hij zich op verboden terrein zou begeven.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.