Ads Top

Er zit een trouwring in je mobiel!


Er liggen nog steeds 3 miljoen kapotte smartphones stof te vergaren in Nederlandse laden en kastjes. Van het goud in die telefoons kun je 15.000 trouwringen laten maken. Voor het milieu is repareren en langer met je mobiel doen het beste. Is je telefoon echt op? Lever hem dan in: behalve goud zitten er nog veel meer waardevolle materialen in die prima te recyclen zijn.

Een barst in je scherm, kapotte camera of problemen met opladen is vaak goed te verhelpen. Toch laten 6 van de 10 mensen hun kapotte mobiel niet repareren. ‘Repareren is vast duur’, denken ze, maar dat valt mee: voor een bedrag tussen de 40 en 100 euro ben je meestal klaar. Ga wel naar een erkend reparatiebedrijf, dat werkt met originele onderdelen. Zo’n bedrijf vind je op de website van UNETO-VNI.

Uit onderzoek blijkt dat 12 procent van de mensen hun kapotte telefoon gewoon in de vuilnisbak gooit. Dat is echt zonde, want dan worden de materialen in de telefoon niet hergebruikt. Bij meer dan 2.000 winkels en bouwmarkten staat een inleverbak voor elektrische apparaten. Daar mag jouw oude telefoon ook in. Op de website van Wecycle vind je makkelijk een inleverbak bij jou in de buurt.

Voor een nieuwe smartphone is refurbished een duurzame keuze. Een refurbished telefoon is al eens gebruikt en daarna opgeknapt en gecontroleerd. Ze zijn goedkoper dan een heel nieuwe telefoon. 1 van de 5 mensen overweegt daarom al zo’n opgeknapte mobiel te kopen.

Toch een nieuwe telefoon? Kies een model waarvan de batterij en andere onderdelen makkelijk te vervangen zijn. Vind meer tips op Repareren of vervangen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.