Ads Top

Eindelijk einde aan roamingkosten binnen EU

Vanaf vandaag betalen consumenten geen extra kosten meer voor het gebruik van hun mobiele telefoon in een ander EU-land. Met name Consumentenbond heeft zich hier jarenlang voor ingezet, samen met andere Europese consumentenorganisaties, verenigd in de BEUC.

De kosten voor bellen, sms’en en internetten in EU-landen zijn voortaan hetzelfde als in Nederland en het verbruik gaat uit de bundel van consumenten. Bij abonnementen die onbeperkt bellen, sms'en of internetten bieden in Nederland, mogen providers een fair use policy (redelijke gebruikslimiet) opleggen voor gebruik binnen de EU.

In Europese landen die buiten de EU vallen, zoals Zwitserland of Turkije betalen consumenten nog wèl extra voor het gebruik van hun mobiele telefoon. Ook in landen buiten Europa kunnen de kosten voor mobiel internetten en bellen nog hoog oplopen tot 2,50 euro per minuut en 10 euro per MB. Voor consumenten die naar deze landen reizen, is het raadzaam om de kosten vooraf bij hun provider te checken.

De nieuwe regels gelden ook niet voor bellen vanuit Nederland naar een ander EU-land. Daarvoor rekenen providers nog steeds buitensporige tarieven, waarbij ze gemiddeld 5000 procent winst maken op een internationaal gesprek. Dit is de Europese consumentenorganisaties een doorn in het oog en zij dringen er bij de Europese Unie op aan dit probleem nu snel aan te pakken.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.