Ads Top

Fiets ook veilig, blijf offline

De smartphone speelt een grote rol in het leven van jongeren, ook als ze aan het verkeer deelnemen. Veel jongeren lezen en schrijven berichtjes tijdens het fietsen. Ook kijken ze vaak filmpjes op de fiets. Het is daarom niet zo vreemd dat smartphonegebruik een rol speelt bij één op de vijf fietsongelukken waar een jongere bij betrokken is. ‘Smartphonevrij’ fietsen is een stuk veiliger, om dat te stimuleren is er de Fietsmodus-app.

De Fietsmodus-app verleidt jongeren om tijdens het fietsen hun smartphone niet te gebruiken. Met een beloning in het vooruitzicht laat de Gemeente Amsterdam jongeren vrijwillig het veilige gedrag ervaren. Wanneer ze dat een aantal dagen doen, neemt de kans toe dat ‘smartphonevrij’ fietsen hun nieuwe gewoonte wordt. Volgens wetenschappelijk onderzoek werkt belonen van veilig gedrag beter bij jongeren dan het ontmoedigen van onveilig gedrag en ze confronteren met de gevaren.

Deelnemers die veel en minder fietsen hebben een gelijke kans op prijzen, omdat Fietsmodus werkt met een maximale dagscore. Die kun je bereiken in één rit of in meerdere ritten op een dag. Bij 6 keer de maximale dagscore maak je al kans op een bioscoopkaartje en bij 10 keer op een speakerboxje. Je kunt de Fietsmodus-app dus altijd gebruiken. Voor meer informatie, kijk op www.fietsmodus.nl

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.