Ads Top

De smartphone kan zuiniger

De smartphone is niet meer weg te denken. We kijken, luisteren en streamen ons suf. Maar het bewaren van die data op megacomputers in datacentra blijkt niet goed te zijn voor het milieu. Minder YouTube filmpjes kijken dus, of moet er wat anders gebeuren?

Videodiensten zijn grootverbruikers van stroom, maken nog lang niet allemaal gebruik van groene stroom, blijkt uit recent onderzoek van Greenpeace. YouTube scoort het best, gevolgd door Amazon en Prime. Netflix, Twitter en Spotify daarentegen komen niet goed uit de bus. Zij maken veel gebruik van gas, kolen en nucleaire energie. Netflix scoorde in de middenmoot omdat het maar zelden data publiceert over de uitstoot van broeikasgassen.

Volgens Ton Backx, hoogleraar aan de technische universiteit van Eindhoven, betekent deze uitkomst niet dat wij minder onze smartphone zouden moeten gebruiken om het milieu te sparen. ,,Iemand die Google Maps nodig heeft bijvoorbeeld, zal zijn smartphone echt niet aan de kant leggen om energie te besparen. Hij wil gewoon de weg weten. Het ‘internet of things’ zal alleen maar verder ontwikkelen. We zullen een steeds hogere snelheid van het internet verlangen.”

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.