Ads Top

Simpele interventie niet voldoende om smartphone van de fiets te verbannen

Een simpele interventie op de basisschool zal niet voldoende zijn om de smartphone van de fiets te verbannen. Dat is een belangrijke conclusie in het onderzoek dat het lectoraat PubLab van Hogeschool Utrecht heeft uitgevoerd, samen met creatieve partijen Ideate en Moorgen, in opdracht van de provincie Utrecht.

Jongeren op de fiets: geen optimale combi wanneer ze gebruik maken van hun smartphone en zich al bellend, facebookend, append of muziek luisterend door het verkeer manoeuvreren. Bij maar liefst 20 procent van de verkeersongelukken waar een jongere bij betrokken is, speelt smartphonegebruik een rol. Ondanks de overduidelijke risico's gebruikt ruim driekwart van de jongeren hun smartphone op de fiets, alle overheidscampagnes ten spijt. Aanleiding voor Minister Schultz van Haegen om een wettelijk verbod op smartphonegebruik op de fiets voor te bereiden.

De basisschooltijd is volgens de onderzoekers een belangrijk moment om te beginnen met een zorgvuldig afgestemde interventiestrategie die doorloopt tot de eerste jaren van de middelbare school. Het doel van die strategie is om aan te sluiten bij veranderingen die jongeren doormaken en ze stap voor stap, bewust en onbewust, te stimuleren om hun telefoon niet te bedienen tijdens het fietsen.

Het lectoraat PubLab adviseert aan de provincie Utrecht een meerjarige campagne richting diverse jongerendoelgroepen met een heldere boodschap als: fietsen doe je met focus. Het schoolkamp of de musical kun je bijvoorbeeld aangrijpen als voorlichtingsmoment. Met behulp van zogeheten VR-games of lessen van een ervaringsdeskundige wordt de boodschap ‘fietsen met focus’ gelanceerd en krijgt deze in verschillende situaties meer betekenis.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.