Ads Top

KPN bereikt mijlpaal in bouw nieuwe centrales

Op de vier strategische locaties van KPN is hard gewerkt om de 2G- en 3G-centrales geheel te vernieuwen. De eerste mijlpaal is een feit: het systeem werkt.

Afgelopen vrijdag is het eerste telefoontje via het vernieuwde 3G-netwerk met succes gemaakt vanuit de locaties in Zwolle en Arnhem. Eerder deze maand toonde KPN aan dat dit via het 2G-netwerk ook al werkte. ‘Met deze eerste call laten we zien dat het werkt’, zegt Cor Bavelaar, projectmanager Radio bij NetCo Mobile Innovation Radio. ‘Nu is het een kwestie van veel testen van alle diensten die hiervan gebruik gaan maken.’ Denk hierbij aan alle schakelstations in het radionetwerk, de verbinding met andere operators, voicemail, sms, grip, vast-mobieldiensten, billingsystemen, et cetera. ‘De migratie van het oude naar het nieuwe netwerk zorgt ervoor dat we onze klanten ook in de toekomst kwaliteit kunnen blijven garanderen.’

In Zwolle, Arnhem, Rotterdam en Amsterdam komen alle systemen samen die nodig zijn voor mobiele spraak, dataopslag en data-uitwisseling. Dat wil zeggen: 4G, en ook het 2G- en 3G-netwerk. Niet voor niets heten het strategische locaties; de vier locaties vormen het hart van de mobiele dienstverlening van KPN. Vernieuwing was noodzakelijk om het mobiele netwerk toekomstvast, stabieler en bestendiger te maken tegen storingen en calamiteiten, zoals brand bijvoorbeeld. Tegelijkertijd gaat KPN van vijf naar vier strategische locaties. De vernieuwing vindt plaats in samenwerking met leverancier Huawei.

Het project raakt het grootste deel van de totale mobiele spraak gerelateerde netwerkdiensten en -systemen. 'De vier locaties voldoen aan de hoogste eisen op het gebied van veiligheid en brandwerendheid', zegt Jos Adema, architect bij NetCo Mobile Innovation Voice, de afdeling die verantwoordelijk is voor deze vernieuwing. 'Het project past geheel binnen de strategische pijler ‘Altijd in de lucht’. Het vernieuwde netwerk op de vier locaties is zo ingericht en gekoppeld dat calamiteiten of grootschalig onderhoud eenvoudig kunnen worden ondervangen', aldus Jos.

De verbinding zal sneller tot stand komen. Omdat het netwerk nu beter aansluit op het 4G-netwerk, zullen vooral 4G-gebruikers dat het eerst merken. KPN verwacht dat dit in de tweede helft van 2015 zal zijn. Bovendien is het nieuwe netwerk klaar voor toekomstige diensten, omdat de strategische locaties zijn voorzien van de modernste technieken. Tot slot leiden minder locaties, in combinatie met het vernieuwde en efficiëntere netwerk, tot lagere onderhoudskosten en minder energieverbruik.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.