Ads Top

Veilig internetten in het buitenland

Openbare wifi-netwerken: makkelijk en vaak gratis, maar ook erg onveilig. Hackers hebben vrij spel. Wie in het buitenland wil internetten, moet zich goed voorbereiden. De laagdrempeligheid van openbare wifi-netwerken biedt cybercriminelen de kans om wachtwoorden, pincodes en andere gevoelige gegevens van internetters te onderscheppen. Wie het WK Voetbal in Brazilië bezoekt, moet hier ook alert op zijn, waarschuwt beveiligingsexpert Kaspersky Lab. Deskundigen van Kaspersky reden 100 kilometer door São Paulo en controleerden zo ruim 5.000 wifinetwerken bij parken, winkelcentra en luchthavens. Een kwart van deze openbare hotspots gebruikt geen enkele vorm van beveiliging, stelden ze vast.

Ook openbare oplaadpunten voor smartphones kunnen onveilig zijn, waarschuwt Kaspersky. Deze laden de batterij op, maar stelen tegelijkertijd informatie van de mobiele telefoon. Ook kunnen ze ongemerkt kwaadaardige software installeren.

“Ons advies is om op openbare wifi-netwerken geen websites te bezoeken met gevoelige informatie of waarbij het nodig is om in te loggen”, zegt Christian Funk, hoofd van het Global Research and Analysis Team van Kaspersky Lab in Duitsland. “Even het weerbericht of het nieuws bekijken of de bustijden opzoeken, is geen probleem. Sociale netwerken bezoeken en e-mails lezen, raden we echter af.” Voor meer gevorderde internetters is het advies om een VPN-verbinding te gebruiken. Door zo’n Virtual Private Network te maken, verstuurt de internetgebruiker alle gegevens versleuteld via de openbare verbinding.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.