Ads Top

'Smartphone is trojaans paard'

CRYPSYS, distributeur van ICT security-oplossingen, waarschuwt bedrijven en consumenten voor de veiligheidsgevaren van smartphones en andere mobiele apparaten. Hoewel de inzet van mobiel internet gebruikers in staat stelt om altijd en overal toegang tot informatie te krijgen, wordt te weinig stilgestaan bij de schaduwzijden. CRYPSYS signaleert vijf aandachtspunten voor het zakelijk en privégebruik van mobiele apparaten.

1. Locatiediensten
Smartphoneleveranciers en app-ontwikkelaars overspoelen de gebruikers van smartphones en tablets met locatiediensten. Met behulp van wifi, zendmasten en GPS-technieken is eenvoudig te achterhalen waar een mobiel apparaat en de gebruiker zich bevinden. Bij de installatie van een app controleert de gebruiker zelf niet of de locatiedienst daadwerkelijk nodig is, waardoor op een smartphone veel locatiediensten onnodig actief zijn. Hierdoor krijgen steeds meer bedrijven en ontwikkelaars inzage in de bewegingen van de gebruiker.

2. Data in de cloud
Om mobiele werknemers optimaal te kunnen ondersteunen, worden bedrijfsgegevens steeds vaker via de cloud beschikbaar gemaakt voor inzage op smartphones, zonder dat de smartphone afdoende beveiligd is tegen misbruik. Als de data van het bedrijf ook nog eens binnen externe clouds opgeslagen wordt, is het de vraag in welk land de data zich bevindt en wie er toegang toe heeft. Steeds meer smartphones worden gebruikt voor het uitwisselen van grote bestanden via Dropbox- en YouSendIt-oplossingen, waarbij de organisatie het overzicht over haar gegevens volledig verliest. 

3. E-mail
Zowel zakelijk als privé is het ideaal dat e-mail altijd en overal kan worden ontvangen op de smartphone. Nadeel is echter dat mobiele apparaten beduidend verlies- en diefstalgevoeliger zijn dan desktops en dat de beveiliging van e-mail accounts op mobiele apparaten vaak te wensen overlaat.

4. Bring Your Own Device
Onder de noemer BYOD (Bring Your Own Device) staan steeds meer organisaties het gebruik van mobiele privé-apparaten binnen het bedrijfsnetwerk toe. Door onvolledig security-beheer vanuit het bedrijf of de gebruiker wordt de kans vergroot dat gevoelige bedrijfsinformatie naar buiten lekt of virussen en malware binnen het bedrijfsnetwerk worden gehaald. Vraag is of en hoe gebruikers hun mobiele apparaten beveiligen en welke applicaties en data door het bedrijf beveiligd en ondersteund dienen te worden.

5. Datalekken
Zowel de besturingssystemen van smartphones als veel populaire mobiele apps blijken erg gevoelig voor datalekken. Bovendien groeit het aanbod aan malware en virussen voor mobiele besturingssystemen in snel tempo, maar nemen gebruikers van smartphones en tablets security nog beduidend minder serieus dan zij dat doen op de laptop en de desktop.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.